Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Ion Voicu – 90 de ani de la naștere

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Ion Voicu - fragment dintr-un interviu realizat de Silviu Gavrila în 1967, păstrat în Fonoteca Radio
Ion Voicu – 90 de ani de la naștere

„Ion Voicu nu e făcut să fie component al unei orchestre. Este făcut pentru o carieră solistică” - Willem Mengelberg, dirijor olandez.


Ion Voicu s-a născut pe 8 octombrie 1923 la București, într-o familie de muzicieni de etnie romă. Înzestrat cu un talent deosebit, Ion Voicu a deprins repede secretele viorii, astfel încât la 14 ani a susținut examenul de admitere la Academia Regală de Muzică unde a intrat direct în anul IV. După absolvire, primul său loc de muncă a fost cel de violonist în Orchestra Națională Radio condusă de celebrul dirijor olandez Willem Mengelberg.

La unul dintre concertele sale a atras atenția lui George Enescu care i-a oferit lecții gratuite. În anul 1946 Ion Voicu a obținut primul loc la concursul muzical organizat la București de Yehudi Menuhin, iar opt ani mai târziu avea să studieze cu David Oistrach, la Conservatorul Ceaikovski din Moscova. În cei 50 de ani de carieră, Ion Voicu a susținut sute de concerte în întreaga lume, unde a cântat alături de mari interpreți ca Yehudi Menuhin, David Oistrach, Leonid Kogan sau Igor Oistrach.

Ion Voicu a fost directorul Filarmonicii "George Enescu" din București timp de 10 ani și, în 1969, a contribuit la crearea "Orchestrei de Cameră".

Despre personalitatea și familia sa, Arhiva de istorie orală păstrează o frumoasă mărturie directă: aceea a fiului său, dirijorul Mădălin Voicu, într-o înregistrare din anul 2009.


Tatăl lui Ion Voicu, Ștefan, care era unul dintre țambalagii preferați ai lui Grigoraș Dinicu a simțit că fiul său Ion este mai dotat, că era altfel decât ceilalți frați ai lui - toți băieții au făcut muzică. Bunicul i-a cumpărat o vioară și tata a fost așa de impresionat și și-a dorit atât de tare să vadă cum se folosește acest instrument, încât până seara a învățat două hore și-o sârbă. După aceea el a învățat singur să cânte, devenind un exemplu, o stea a cartierului, deși avea 9-10 ani. Bunicul i-a fost profesor primii 3-4 ani de zile, că tata mare cânta și la vioară. Și după aceea, următorul profesor a fost Titi Niculescu, un mare violonist, absolvent al Conservatorului... Tata prefera să stea acasă să studieze, decât să meargă prin oraș sau la film. După ce a prins gustul viorii, studia între 6 și 8 ore pe zi. La 15 ani a intrat la Conservator, direct în anul III sau IV, deci n-a intrat în anul I, cum fac toți. L-au luat, l-au verificat, l-au pus la examene și-au spus: “Cu ăsta ce facem, îl întoarcem la anul I? Ăsta este de anul III sau IV” .... nu mai țin minte exact, oricum, a câștigat 3 ani de zile imediat după ce a fost audiat. Conservatorul a însemnat foarte mult pentru el pentru că, chiar dacă ai talent, chiar dacă ești pregătit, chiar dacă ai un ferment bun în tine, dacă nu le așezi și nu ți le sedimentezi, riști să eșuezi. Și de la Enacovici – profesorul lui tata la Conservator – a învățat ce înseamnă vibrato, ce-nseamnă tril, ce-nseamnă staccato, spiccato și așa mai departe. Avea o mare bucurie să meargă la toate concertele pe care alții mai mari decât el sau colegi de-ai lui le dădeau, pentru că el spunea “învăț de la fiecare câte puțin”. Tata era o persoană foarte modestă. El a căutat totdeauna să fie la curent și la zi cu tot ce se cânta, încerca să asculte tot, să vadă tot, mergea pe la tot felul de biblioteci să citească despre ce însemna, de exemplu, Jascha Heifetz în perioada aceea.

După ce a terminat Conservatorul, tata a început să cânte cu o vioară făcută de [Iosif] Pollak. Pollak a fost un mare lutier român de origine evreu, dar român de cetățenie, care a făcut școala la Paris și care avea diplomă de mare lutier și constructor de viori și i-a făcut lui tata o vioară pe mărimea lui, pe mărimea mâinii, arcuș pe lungimea trăsăturii, pasul să-i fie bine... și cu acea vioară tata a început cariera, și putea să cânte la vioara aia până la sfârșitul carierei pentru că era o vioară extraordinară.

Între ’56 și ’58 tata a fost student la Moscova, la clasa lui A. Poski și după aceea a lui Oistrach - și Furțeva care era ministrul Culturii în Uniunea Sovietică l-a auzit pe tata cântând la o audiție cu studenții lui Oistrach și a fost extrem de impresionată, și venind într-o vizită în România, doamna Furțeva s-a întâlnit cu omologul dumneaei care era Constanța Crăciun, ministrul Culturii de atunci și a zis: “L-am auzit pe Ion Voicu la Moscova, e studentul lui Oistrach, și omul ăsta trebuie să aibă o vioară ca lumea, că o să fie un violonist important în toată lumea ...” Și-așa, prin Constanța Crăciun, s-a ajuns la Gheorghe Apostol, Gheorghe Apostol la Dej și i-au dat voie să se ducă să-și caute o vioară în Europa. Tata a fost, a văzut nu știu câte viori și înainte să vină acasă s-a oprit la Berna [în 1956]. La Berna s-a dus la Casa Werro care era o casă importantă de lutieri, a văzut vioara, ăla i-a zis: “Dom’le, nu ai dumneata bani s-o cumperi” și tata i-a zis: “Uite, mai lasă-mă două zile ca să văd și eu dacă pot...” A dat telefon acasă, a spus cât costă, era o sumă derizorie, deci nu era o mare cantitate de bani, dar pentru România conta, era undeva la vreo optzeci și ceva de mii de franci elvețieni. Și i-au trimis banii, tata s-a dus și a cumpărat-o, a venit cu ea acasă... vioara se cheamă Stradivarius Elder-Ion Voicu. Pentru că Elder a fost primul proprietar și Ion Voicu al doilea.

Tata a cântat cu vioara Pollak până în ’58-’59... Cânta în paralel și pe Stradivarius după ce l-a luat, dar el a trebuit să se învețe pe noua vioară, pentru că Stradivarius-ul era cu un centimetru jumate mai mic ca instrument, pasul era altfel și o vioară Stradivarius are niște secrete pe care trebuie să i le descoperi, e ca un labirint: să-i aranjezi popul, să-i aranjezi călușul, să vezi cum e trăsătură, cu ce corzi merge mai bine... și asta a durat vreo doi ani, abia după doi ani tata a abandonat Pollak-ul și a cântat numai cu Stradivarius.

Tata a fost un perfecționist. Vă dau un exemplu: pe la sfârșitul anilor ’60 făcea un turneu în țările nordice... în Danemarca, în Finlanda, în Suedia, în Islanda, la Reykjavik. La Copenhaga a avut primul concert, a fost recital, împreună cu Albert Guttman și a doua seară cânta concertul de Dunaevski, cred. Și Dunaevski nu este un concert ușor, dar lui îi plăcea foarte tare. Și nu s-a simțit bine și după partea întâi s-a oprit și-a spus: “Îmi cer scuze, n-aș vrea să considerați un afront pe care-l fac, dar nu pot să cânt, nu mă simt în stare să duc până la sfârșit concertul...” A fost aplaudat pentru sinceritate și a doua zi a cântat același concert – pentru că trebuia să îl facă – și-a cântat opt bisuri, deci l-a cântat extraordinar dacă lumea a cerut opt bisuri, vă dați seama, că rar se întâmplă să cânți mai mult de trei bisuri!

Concediile... Noi am fost învățați de când eram mici să mergem la munte și la mare. Deci mergeam întâi la mare să luăm soare și după aceea mergeam la munte să îl fixăm. Trebuie să spun că artiștii, artiștii de elită, în România, până pe la mijlocul anilor ’70, erau privilegiați. Aveau privilegiul să stea la Sinaia, în complexul Pelișor care însemna două palate și vreo șase alte clădiri adiacente. Și acolo mergeam de multe ori și vara și iarna. În funcție de turneele pe care le avea în țară sau în străinătate mergeam întâi la Slănic Prahova, îi plăcea foarte mult acolo, că era un lac sărat lângă salină unde el spunea că se simte foarte bine și ca aer și ca băi de nămol, după aceea mergeam la mare, de obicei la Eforie Nord. Când eram noi mici-mici, cred că eu aveam vreo 4 ani și [sora mea] Raluca vreo 3 sau 2 ani jumate, mergeam la Mamaia unde erau patru - cinci case. Adică era “Rex”-ul care era construit de pe vremea regelui și erau încă cinci-șase vile..., aia era toată Mamaia. Și era o plajă foarte bună. Dar de cele mai multe ori mergeam la Eforie Nord, stăteam la hotel “Carmen”. După aceea mergeam la munte, la Sinaia. În ’64 tata a cumpărat o casă la Predeal. Ei, din momentul acela tot ce însemna timp liber – concedii, vacanțe, Crăciun, Anul nou, Paște, weekend chiar - însemna Predeal.

Tatei îi plăceau dulciurile. Era un mare consumator de dulcuiri făcute în casă și nu cumpărate de pe la magazin. Îi plăcea plăcinta cu dovleac, plăcintă cu brânză dulce, clătitele, dulcețurile. Era un mare specialist în ale fursecurilor. Mama lui și după aceea mama mamei mele, amândouă erau foarte bune bucătărese și se întreceau în a-l cuceri pe tata prin felurile de dulciuri pe care știau să le pregătească. Tata nu era un tip gurmand, el era pofticios. De multe ori dădea telefon acasă, mi-aduc aminte, în jurul orei 10-11, el era la repetiții, la Filarmonică sau pe undeva prin oraș și-i spunea mamei: “Dragă, vreau o supiță la început, după aceea aș mânca niște chiftele marinate, poate dacă poți să faci o limbă cu măsline și la sfârșit niște gogoși sau niște clătite”. Și mama îi spunea: “Ioane, dar tu nu mănânci atât, știi bine că mă pui să gătesc...” “Lasă dragă, tu fă acolo, că poate mai vin cu cineva...” Bineînțeles că el venea, ciugulea din fiecare câte puțin și rămânea o grămadă de mâncare, că nu poți să faci mâcare de o porție sau de două!...

Mi-aduc aminte că veneau la noi oameni din toate domeniile. Din zona medicilor îi țin minte pe profesorul Firică și pe profesorul Burghelea. De asemenea veneau arhitecți, generali, foști generali de-ăia care se îmbrăcau în uniforme la paradă – eu eram impresionat când îi vedeam! Și în aceeași măsură oameni de mare cultură, cum a fost Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Lipatti, Herlea, Magdalena Popa, Irinel Liciu, Spiess... inclusiv personalități care veneau în România, Jascha Heifetz, Menuhin, Isaac Stern, Schering, Oistrach, Kogan, Celibidache, Rubinstein... nici nu-mi aduc aminte acuma, dacă stau să fac o listă probabil c-o termin mâine.

Mama nu era doar amfitrion, era și “eminența cenușie”. Când s-au cunoscut, mama avea 14 ani, tata avea 22, și abia după șapte ani mama a acceptat să fie soția lui. Mama se ducea și-i spunea: “Vezi că mâine plecăm la Paris, poimâine ai concert, ai de cântat Brahms și Beethoven.” Tata habar n-avea cu ce pleacă, unde stă la hotel, câți bani ia, el n-avea niciodată astfel de probleme, doar să cânte, să studieze, să-și facă treaba. Mama l-a iubit enorm pe tata, tata ne-a iubit enorm pe noi și noi o iubeam și o admiram formidabil pe mama, deci era un cerc închis...

Interviu realizat de Octavian Silivestru, 29.10. 2009



Agenția RADOR - 8.10.2013 0:46