Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Luptele de la Oarba de Mureș: 22 – 25 septembrie 1944

Luptele de la Oarba de Mureș: 22 – 25 septembrie 1944

Prin Proclamația de la 23 august 1944, România luptat alături de Aliați, dar până la semnarea Convenției de Armistițiu la 12 septembrie, la Moscova, rușii au continuat să considere armata română drept inamic. Au urmat lupte grele pentru eliberarea Transilvaniei. Colaborarea cu Armata Roșie a fost dificilă, sovieticii neținând cont de planurile și de propunerile tactice ale ofițerilor români.

La Oarba de Mureș ordinul de a ataca frontal și fără sprijin de artilerie Dealul Sângeorgiu, puternic organizat genistic de către apărătorii germani, a fost dat de generalul Serghei Trofimenco, comandantul Corpului 22 al Armatei Roșii, căruia i se subordona Armata a 4 – a română.

Atacul a avut loc între 22-25 septembrie 1944 și s-a dat pe un front de numai 400 metri. În timp ce soldații germani supravegheau Valea Mureșului din cazematele de pe culmea dealului, ostașii români au fost trimiși să treacă, sub focul germanilor, prin smârcurile din Valea Mureșului, apoi pe un pod de pontoane construit de geniștii români sub tirul artileriei germane.

Lupta pentru cucerirea dealului a însemnat un adevărat măcel pentru soldații români. Au căzut peste 11 000 de ostași din Diviziile 9 și 11 infanterie. Inutilitatea atacului frontal a fost semnalată dinainte de ofițerii români, unii dintre ei încercând să schimbe ordinul dat de comandamentul sovietic, astfel își amintește Ioan Dumitru, elev-plutonier în Regimentul 4 Dorobanți – Divizia 3 Infanterie. Mărturia sa cu valoare documentară se păstrează în Arhiva de istorie orală – Radio România.

Ioan Dumitru: Regimentul 4 Dorobanți Argeș era compus din cel mai tânăr contingent, contingentul 1945, care avea doar trei-patru [ședințe de] trageri și fără instrucția adecvată, a fost trimis pe front și măcelărit, în special la Oarba de Mureș.

La Oarba de Mureș terenul era foarte dificil, era Mureșul care era repede, nu aveam poduri și deci, fiecare trecea cum putea, pe cont propriu. Și după Mureș, la câteva sute de metri erau niște dealuri abrupte de parcă trebuia să te urci cu scara. Nemții, cu efective mici, au putut să distrugă trei divizii în câteva zile. Înaintea luptelor am primit ordin să-l duc pe comandantul diviziei mele, generalul [Ioan] Dumitru la generalul [Nicolae] Dăscălescu, comandamentul Corpului 2 Armată. Ajunși acolo, am stat la mașină circa o oră, o oră și ceva, l-am așteptat afară pe general. Apoi am plecat să-l duc înapoi la comandamentul diviziei. Între timp artileria germană și-a mărit tragerea, distanța, și bătea chiar șoselele de afluire înspre Oarba de Mureș. Am oprit și generalul a întins o hartă pe capota mașinii și i-a spus unui maior care ne însoțea: „Uite, i-am cerut generalului Dăscălescu să-mi dea un culoar de-un kilometru, doi, să bag divizia pe aici ca să-i scap pe soldați, să nu mai atacam înălțimile alea, care nu se pot lua pentru că sunt prea abrupte. Și generalul sovietic care era acolo mi-a spus: “În Uniunea Sovietică, dumneata, domnule general, executai ordinul. Acum de ce nu-l mai execuți? Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă.” Și generalul Dăscălescu a fost forțat de generalul rus care era lângă el în calitate de consilier să nu-i dea voie să atace prin flancuri, pentru că dacă se mișca pe flancuri în dreapta patru-cinci kilometri și în stânga doi-trei kilometri, putea să înconjoare acest masiv de dealuri și acești oameni nu mai mureau, nu mai trebuia să treacă Mureșul, să atace dealul și să se ducă la moarte! Generalul Dumitru a primit ordin să atace direct. L-am văzut pe generalul Dumitru, „bătrânul” cum îi spuneam noi, curgându-i lacrimile: „Uite, în noaptea asta trebuie să trimit la moarte atâția băieți. Și fără efect...”

În vara anului 1965 sau Ž66 eram la mare, la Eforie. Și acolo a venit un neamț cu mâna rănită, se vedea că a fost rănit și la picior. Și eu l-am întrebat: „Unde ai fost rănit?” Zice: „La voi, la Oarba de Mureș.” Era locotenent. Știa puțin românește. M-a intreabat: „Unde trăgeai tu? Unde aveai obiectivul?” Zic: „La Fabrica de Cărămidă.” Și îmi spunea: „Scumpul meu inamic, eu chiar la Fabrica de Cărămidă aveam punctul de comandă, chiar acolo!” A fost o coincidență de unu la un milion ca să te întâlnești cu fostul tău inamic. Și am discutat numai despre problema războiului și de Oarba de Mureș. Și mi-a spus: „N-am crezut că voi, românii, sunteți așa de proști, așa de înguști ca să atacați aceste dealuri, să treceți Mureșul, care acolo e repede, să atacați aceste dealuri când aveați posibilitatea să atacați prin flanc, fie mai jos, fie mai sus. Nu v-am înțeles niciodată pentru că ne era milă cum vă omoram ostașii. Nouă ni se făcuse milă... Voi aveați circa trei divizii în sectorul ăla și noi aveam două sau trei batalioane. Așa de subțire era apărarea noastră, însă dotată cu armament de mare eficiență. Ne era nouă milă cum ați trimis voi ostașii la moarte și n-am înțeles niciodată …” Eu i-am spus de ordinul generalului sovietic. Și locotenteul neamț mi-a zis: „Acum am înțeles că ce-au făcut sovieticii la Katin cu polonezii, au făcut cu ostașii voștri [la Oarba de Mureș]. V-au omorât ostașii voștri la Oarba de Mureș, că n-aveau cum să vă curețe armata...”

[Interviu realizat de Remus Cârstea, 12.05.2001]



Agenția RADOR - 22.09.2013 12:44