Istorie Orală
RSS Istorie Orală

21 septembrie 1939 - Asasinarea primului ministru Armand Călinescu

21 septembrie 1939 - Asasinarea primului ministru Armand Călinescu

La 21 septembrie 1939, un comando alcătuit din 9 legionari l-a asasinat pe primul ministru Armand Călinescu, principalul motiv fiind răzbunarea pentru executarea, cu 10 luni în urmă, a lui Corneliu Zelea Codreanu, șeful mișcării legionare. Asasinatul a avut loc în zona Eroilor, în jurul orelor 14:00, unde Cadillacul primului ministru, neblindat, a fost blocat de un alt automobil din care au coborât studenții înarmați. A urmat un schimb de focuri în care au fost uciși șoferul și primul ministru, în timp ce agentul de pază a fost grav rănit. Asasinii au fost capturați și aduși la locul atentatului, unde au fost executați, iar cadavrele lor au fost expuse în stradă.

Imediat după atentat, câțiva legionari au pătruns în cabina de emisie a Societății de Radio și au apucat să anunțe “executarea” primului ministru, inainte de a fi arestați. A urmat o represiune în toată țara: în fiecare județ au fost uciși câțiva legionari, astfel încât cifra totală a fost de 252.

Asasinatul a apărut în toate ziarele vremii. A fost puternic impresionată întreaga opinie publică, dar mai ales angajații S.R.R. care au trecut, fie și numai indirect, prin momente care le-au rămas întipărite în memorie.

Arhiva de istorie orală a S.R.R. păstrează câteva dintre mărturiile lor: Vasile Ionescu, director general; Domnica Păun Ghițescu, șefă a secretariatului general; Paul Știubei, inginer; Mihai Ciovârnache, economist.

În cursul evenimentelor care au marcat tragica moarte a marelui bărbat de stat Armand Călinescu, radioul a jucat un rol extrem de important, am putea zice chiar istoric. Prin radio, țara a aflat aproape în momentul când se produsese odiosul asasinat împotriva primului ministru. Cel dintâi îl rostise la microfon – culmea cinismului! - însuși omul din banda asasinilor veniți să ia cu asalt cetatea undelor românești. Atacul nu numai că n-a izbutit, dar a pecetluit pieirea trădătorilor. O țară întreagă aștepta cu răsuflarea întreruptă, în fața difuzorului de radio, o lămurire mângâietoare. Dar vai! Vestea dezlănțuită ca un trăsnet era adevărată! Comunicatul oficial difuzat pe calea undelor o confirmase (...).

Tot pe calea undelor, încrederea a fost restabilită în sufletul Națiunii, fiecare având prilejul să afle imediat de măsurile înțelepte ce-au asigurat ordinea deplină în țară. Programul adecvat de muzică clasică și religioasă difuzat în aceste zile la microfonul românesc, a întreținut atmosfera de pioasă reculegere.

[Radio și doliul țării, Revista Radio Adevărul, 30 septembrie 1939, p.5.]

Vasile Ionescu

" În ziua de 21 septembrie 1939, ora 13:30, fostul prim ministru Armand Călinescu care se întorcea acasă a fost asasinat din ordinul lui Horia Sima, prezumtivul conducător al Mișcării legionare, de către un comando legionar, în apropierea locuinței, pe Bulevardul Ardealului. După asasinare, grupul de ucigași, conform consemnului, s-au îndreptat spre sediul Societății Române de Radiodifuziune din Strada General Berthelot 60 pentru a anunța prin microfonul național uciderea primului ministru Armand Călinescu și prin acest anunț totodată să dea semnalul revoluției legionare. Au venit până în poarta Societății cei opt legionari asasini în aceeași mașină, puțin după ora 14:00 și înșelând vigilența și buna credință a portarului instituției, Niculae Corbase, și a santinelei (...), au tras câte un foc de revolver, rănind portarul și santinela, deschizându-și astfel drumul către studio.

La ora 14:30, în calitatea mea de atunci de subdirector general adjunct al Societății, mă găseam în incinta Societății, în biroul meu de lucru situat la etajul 1 al clădirii (…). Ca întotdeauna, aveam aparatul de radio deschis pentru urmărirea desfășurării programului de emisiune radiofonică. Se terminase radiojurnalul și orchestra de radio, sub bagheta virtuosului violonist și dirijor Constantin Bobescu, executa selecțiuni din operete. Dintr-o dată, atenția îmi este atrasă de două focuri de armă ce veneau dinspre poartă, dinspre intrarea Societății. Mă reped la fereastra care era deschisă și adresându-mă celor care se găseau acolo, am cerut relații. Mi s-a răspuns scurt: “Atacă legionarii!” Orchestra încă își continua programul și în timp ce mă îndreptam spre ușă, aud în emisiune un zgomot suspect și apoi, în tăcerea ce se făcuse prin încetarea orchestrei, o voce străină, cavernoasă, strigând: „Primul ministru, Armand Călinescu a fost...” (…) Apăsând butonul de siguranță, am produs scurt-circuitul care a scos microfonul din funcționare și totodată am pus în mișcare sirena de alarmă. Această instalație o aveam făcută ca o măsură de prevedere în astfel de imprejurări.

Tulburat de cele petrecute și voind să preîntâmpin alte evenimente, am coborât în fugă etajul și ajungând în holul studiourilor, am strigat: “Gardă, ascultă comanda la mine!”, după care am început să urc scările, pentru a intra în studioul în care se făcea transmisia și unde se găseau legionarii. Aveam în mână ochelarii, așa cum plecasem din birou. Eram urmat de un gradat din gardă, șoferul Coșciug Theodor, care luase la repezeală o armă din rastel și de cameristul Crâșmaru Vasile care era și el înarmat.

N-am apucat să ajung la ultima treaptă a scării pentru că în acel moment, deschizându-se larg ușile studioului, îmi apar în față legionarii asasini ai primului ministru Armand Călinescu, complet răvășiți ca înfățișare, dezorientați și buimaci. Stăpân totuși pe mine, am strigat cu voce puternică: “Mâinile sus, că trag!”, iar din spatele meu, însoțitorii de mai sus au și întins armele spre ucigași. Nici n-am avut timp să repet somația pentru că legionarul Niki Dumitrescu care era în față și părea să fie șeful, a aruncat pistolul jos în fața mea și după el i-au urmat exemplul și ceilalți șapte, ridicând mâinile sus, în somație. I-am făcut inofensivi cu ajutorul gărzii Societății și am anunțat telefonic Prefectura Poliției Capitalei asupra celor întâmplate la sediul Societății (…).

După înlăturarea panicii - care a durat 15-20 de minute - emisiunea s-a reluat, difuzându-se un comunicat prin care s-a adus la cunoștința opiniei publice asasinarea primului ministru Armand Călinescu și că elementele legionare au fost deja arestate. S-a continuat apoi desfășurarea programului de radio, prin introducerea muzicii grave, adecvată în astfel de situație, în locul muzicii ușoare care era prevăzută în programul zilei.

Am aflat a doua zi, pe 22 septembrie ’39, ca orice cetățean, că legionarii asasini au fost executați prin împușcare, la ora 21:00 din ziua de 21 septembrie, chiar pe locul unde a fost asasinat fostul prim ministru Armand Călinescu, și au fost lăsați în stradă și expuși văzului public. "

Dominca Paul Ghițescu

"[În 1939] erau parcă trei legionari, au venit la Radio, au intrat în studiourile de orchestră – (…) nu era încuiat, exista o gardă, dar garda nu stătea acolo - se emitea Valsul Imperial, dirija Bobescu, la pian era Pruner și în momentul în care Bobescu dirija, s-a trezit cu un pistol lângă obraz. Bineînțeles toți au rămas... fiecare în aer cu ce cânta și au anunțat legionarii ăia la microfon că ei l-au omorât pe Armand Călinescu. În timpul ăsta, Lulu Ionescu care era în birou, a urcat imediat scările la studio, a alertat postul de comandă și i-a luat de guler, el personal l-a luat de guler pe unul dintre ei și i-a dat pe mâna plutonului care venise între timp. Așa că nu aveau legionarii prea multă „recunoștință” pentru el...

Cam atât a fost, că n-a fost timp mai mult, dar în orice caz ei veneau cu schimbări, să-și puie oamenii lor. Eu n-am avut timp să „zbor”, că era să zbor și eu, pentru că eram deja căsătorită și soțul meu era cunoscut ca un antilegionar, dar n-au avut timp. Știu că m-a chemat Nelu Mânzatu și mi-a spus: „Știi, îmi pare foarte rău, dar o să trebuiască să-ți găsești în altă parte ...” - n-a mai avut timp!"

Paul Știubei

"Episodul din 1939 a avut loc în timp ce eu eram în drum spre Radio, intram de serviciu după masă. Și m-am întâlnit cu Jelescu, din orchestră, care era alb la față și mi-a zis: ,,..bombe, bombe, pistoale!...” M-am speriat: „Ce este?” Când am ajuns acolo, se liniștiseră lucrurile, se terminase...

Ei, ce s-a întâmplat, legionarii l-au omorât pe Armand Călinescu, după aceea au venit la Radio, au tras un foc în portar, l-au împușcat în picior, au trecut de santinelă, i-au luat arma santinelei, și au intrat în studio, în timp ce cânta Orchestra radio. Și au scos toate armele și bombele și au anunțat asasinarea lui Călinescu. Din întâmplare la pupitrul de comandă era un inginer care făcea practică, atuncea învăța meseria. Și inginerul Bude (...) era pe-alături; până să apuce să se repeadă să închidă microfoanele, ăia au reușit să spună asta în emisie! După aceea i-au arestat..."

Mihai Ciovarnache

" În 1939 când au intrat legionarii în Societatea de Radio, au vrut să năpădească la postul de emisiune. Directorul general a ieșit înainte să-i oprească și atunci ei l-au amenințat că-l ucid și s-au dus, unii l-au ținut pe loc alții s-au dus, și-au difuzat la microfon comunicatul cu moartea lui Armand Călinescu și după aceea s-au retras. Și am rămas mai departe să ne ocupăm de treburile noastre, gospodărești și profesionale.

A doua oară, în 1940, când legionarii au venit în incinta întreprinderii, au vrut să admonesteze pe directorul general Vasile Ionescu că a încercat să-i oprească pe cei care au venit în 1939 la microfon să anunțe moartea lui Armand Călinescu. El nu a fost de acord cu atitudinea lor și i-a invitat ca să părăsească incinta Societății de Radio.

Vasile Ionescu a rămas în continuare director al Societății Române de Radiodifuziune, n-a avut nimic de suferit, a rămas în continuare directorul general al Societății...

Întrunind pe funcționarii superiori ai Radiodifuziunii, d. director general Dan Sărățeanu a remis celor ce au avut să înfrunte atentatul săvârșit asupra sediului Societății la 21 septembrie, decorațiile cu care Majestatea Sa Regele a binevoit să-i distingă. Înainte de a proceda la înmânarea insignelor, d. Dan Sărățeanu a ținut următoarea cuvântare: “La 21 septembrie țara întreagă a fost sguduită de asasinarea fostului președinte de Consiliu de Miniștri, Armand Călinescu. Înmărmuriți de durere în fața acestui gest al unor rătăciți, soarta a făcut ca noi, slujitorii Radiodifuziunii, să înregistrăm cu mai adâncă sensibilitate suferința acelui moment tragic (...). Calitățile patriotice ale funcționarilor noștri și spiritul de solidaritate manifestat în jurul Societății ne-au impresionat pe toți. Le exprimăm azi toată admirația noastră...”

[O solemnitate la Societatea de Radio, Revista Radio Adevărul, 5 noiembrie 1939, p.16-17]

*** Reactivare a postării orginale din 21 septembrie 2013



Agenția RADOR - 21.09.2014 10:40