Istorie Orală
RSS Istorie Orală

La 1 septembrie 1944 a încetat din viață romancierul și dramaturgul Liviu Rebreanu

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - În Arhiva de istorie se păstreaza o înregistrare de patrimoniu cu vocea lui Liviu Rebreanu

La 1 septembrie 1944 a încetat din viață romancierul și dramaturgul Liviu Rebreanu

Revista Radiofonia din 22 martie 1936 consemna sărbătorirea scriitorului Liviu Rebreanu - pe atunci vicepreședinte al Societății Române de Radiodifuziune – care împlinise cu câteva luni în urmă 50 de ani.

Doar opt ani mai târziu, la 1 septembrie 1944, Liviu Rebreanu avea să se stingă în casa lui de la Valea Mare, lângă Pitești, pe care o cumpărase cu 14 ani în urmă și în care scrisese câteva dintre romanele sale: `Răscoala`, `Jar`, `Gorila`, `Amândoi`...

În anul morții sale, Liviu Rebreanu era director al Teatrului Național București (din 1940) și director general al Teatrelor Naționale, Operelor Române și Spectacolelor (din 1941).

La 4 aprilie 1944 fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul (un control radiologic a semnalat, încă din ianuarie, opacitate suspectă la plămânul drept). La 7 iulie, Rebreanu scria în Jurnal: „Perspective puține de salvare, dată fiind vârsta mea, chistul din plămânul drept, emfizemul vechi și bronșita cronică.”

La 1 septembrie 1944 la Valea Mare, a încetat din viață la vârsta de 59 de ani. Peste câteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București.



Agenția RADOR - 1.09.2013 18:22