Istorie Orală
RSS Istorie Orală

“Radio Europa Liberă” a emis pentru prima dată la 4 iulie 1950

La sfârșitul anilor ’70, peste 60% din populația României asculta cu regularitate emisiunile postului “Radio Europa Liberă”, transmise de la München. De la microfonul acestui post s-au adresat românilor voci cunoscute ele exilului românesc, au fost difuzate știri care deranjau autoritățile comuniste de la București, au fost transmise materiale în premieră. Până să ajungă la o asemenea notorietate în România, postul “Europa Liberă” a avut o istorie destul de frământată.

Imediat după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, neînțelegerile dintre foștii aliați au început să fie din ce în ce mai accentuate. Sovieticii au instalat în mod brutal regimuri comuniste totalitare în țările est-europene. Apoi s-au orientat către Europa de vest, susținând partidele comuniste de acolo, încercând să le atragă în sfera lor de influență. Mai mult decât atât, în toamna anului 1949 U.R.S.S. a făcut prima sa experiență nucleară, arătând S.U.A. că nu este singurul stat din lume deținător al bombei atomice. Apoi, în anul următor, a început războiul din Coreea în care din nou cele două forțe s-au înfruntat, S.U.A. luptând atunci fățiș împotriva expansiunii comuniste.

În fața noilor realități, americanii au hotărât înființarea unei noi agenții de propagandă informativă. Congresul S.U.A. a adoptat Legea Smith-Mund, un decret care reglementa modul de informare permanentă pentru străinătate. Pe baza lui a luat ființă la 17 martie 1949 Comitetul pentru o Europă Liberă (Committee for a Free Europe Inc.) care, printre altele, trebuia să organizeze o ofensivă psihologică împotriva sistemului comunist totalitar. Pe de altă parte, un nou Comitet pentru radio și presă avea misiunea de a pune la dispoziția personalităților politice fugite din țările sovietizate un mijloc de a lua legătura cu popoarele lor și de a crea un post de radio care să emită pentru acestea.

Mai întâi, s-a trimis o delegație care să poarte negocieri cu posturile de radio Luxemburg, Monte Carlo și Europe 1 din Saarland, pentru că se dorea transmiterea de programe de la unul din aceste posturi. Dar ele nu au acceptat programe politice. Apoi, delegația americană a vizitat Berlinul de vest unde, din 1946, funcționa postul “Radio in the American Sector”, “R.I.A.S.”, ale cărui programe erau ascultate în toată Germania ocupată de sovietici și se bucurau de un mare succes. Delegația a propus realizarea unui post de radio exact ca “R.I.A.S.” și s-a ales pentru acesta orașul München. De asemenea, s-a hotărât ca noul post de radio să aibă șase secții (desks) pentru Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, România, Albania. Mai departe, armata americană a donat Comitetului pentru o Europă Liberă un emițator de 7,5 kW, iar pentru primele transmisiuni a fost pus la dispoziție aeroportul german de la Lampertheim.

S-a început ridicarea unui sediu în München care a fost gata în august 1952. Prima emisiune de la “Radio Europa Liberă” a fost transmisă la 4 iulie 1950 și s-a adresat ascultătorilor din Cehoslovacia. Pentru români, prima emisiune avea să se facă auzită câteva luni mai târziu, la 29 noiembrie.

Desigur că de-a lungul anilor “Radio Europa Liberă” a ajuns să-și sporească numărul orelor de emisie tot mai mult, să-și diversifice programele și să devină pentru ascultătorii ei tot mai numeroși singura sursă de informare corectă. Cele mai ascultate programe erau Actualitatea românească (mai întâi cu Emil Georgescu, apoi cu Neculai Constantin Munteanu și Emil Hurezeanu); Programul politic (Mircea Carp), Teze și antiteze la Paris (Monica Lovinescu), Povesta vorbei - Pagini uitate, pagini cenzurate, pagini exilate (Virgil Ierunca); Actualitatea culturală românească (Monica Lovinescu și Virgil Ierunca), Metronom și Jazz magazin (Cornel Chiriac), Din lumea comunistă (Doina Alexandru), Tinerama (Max Banush). Conform propriilor evaluări, în 1974 “R.E.L.” era ascultată de 60% din populatia României, 57% din populația Poloniei, 55% dintre maghiari, 43% dintre bulgari, 39% în Cehoslovacia – cu un vârf de 65% după invazia din 1968.

În urma căderii regimurilor comuniste, bugetul pentru “Radio Europa Liberă” a fost redus în mod considerabil. Centrala a fost mutată la Praga în 1995, iar transmisiile au fost mult reduse. Ultima emisiune în limba română a fost difuzată la 1 august 2008.

Arhiva de istorie orală a Societății Române de Radiodifuziune păstrează un document audio de excepție: mărturia lui Marcel Schmidt, unul dintre primii români care au lucrat la “Radio Europa Liberă”. Este un interviu telefonic București-München, realizat de redactorul Octavian Silivestru la 20 octombrie 1998.

***

Eu m-am angajat în 1951, în luna octombrie și am început să lucrez la postul de emisiune direct și nu la studiouri. Emisiunile se făceau pe vremurile acelea de pe un neuwagon, adică o mașină transportabilă care avea un emițător (…). Asta s-a întâmplat în 1950. Prin bunăvoința poporului american, unde s-au dat câteva anunțuri în ziare, poporul american a dat un dolar pe lună pentru inițiativa respectivă (…).

După blocada de la Berlin, a existat o ruptură între soviete și puterile aliate, adică Franța, America, Anglia, Canada și singura posibilitate ca să aibă contact cu acești oameni a fost să facă această stație de radio. Dar ea a durat, să spunem, patru luni de zile, cât a transmis pe undele medii. În același an, la sfârșitul anului a fost o conferință despre lungimile de undă care se împărțeau în toată lumea. Și atunci americanii au cerut anumite lungimi de undă, frecvențe adică. Aceste frecvențe au fost date pentru lungimi de undă de 13-16-19-25-31-41-49 de metri, pentru că primele emisiuni care au fost făcute de către cehi, [pentru Cehoslovacia] au avut un succes foarte mare. Atunci au făcut polonezii și cu ungurii. A doua emisiune în 1951 au început-o polonezii, și tot în același an, în 1951, ungurii au început și ei emisiunea pe unde scurte.

Emițătoarele erau între 5 și 15 kW, puterea de emisiune nu era suficientă. Adunarea acestor bani – sumă care la un moment dat în America a ajuns la 34 milioane dolari -, asta era o sumă enormă din ceea ce însemna capitalizarea, plata acestui post de radio. Atunci s-a decis să se mărească emisiunile pentru limba română, [bulgară], albaneză și iugoslavă, adică toate țările care erau în spatele Cortinei de Fier. Prima emisiune în limba română a fost la începutul lui 1951. Construcția de la München încă nu era gata și se emitea dintr-un studio, polonezii erau într-o stradă, în altă stradă erau ungurii și cehii, iar noi [românii] eram separat. Românii erau în Mozartstrasse, la început. (…)

Nouă ne venea emisiunea de la New York, noi nu făceam decât știrile aici, completam ceea ce ne dădeau ei (…). Exista un post de emisiune la New York, care transmitea pe unde scurte, noi prindeam legătura la München și înregistram pe bandă (…).

Când v-ați angajat la “Europa Liberă”, înainte de a se crea secția română?

Înainte, înainte. Dar totuși românii erau acolo, de exemplu Ion Gheorghe lucra deja într-un birou de evaluare, pe urmă Alexandru Gregorian la fel lucra într-un birou, știa că o să înceapă emsiunile. Emisiunile românești au început mai târziu. Doamna [Alexandra] Stătescu. Era Mihai Cismărescu, Alexandru Scrădeanu, Iosif Mateica, M. C. Chereanu ...

Și șeful lor cine era?

Mihai Fărcășanu, de la New York; dar nu a fost decât un an și pe urmă a preluat Alexandru Gregorian șefia. (…) La New York era [Jean] Moscopol, Florin Zaharia... Nöel Bernard a venit de-abia în 1952, la sfârșitul anului.

Ce vă trimitea studioul din America?

Ne trimitea o singură oră, care se repeta. Studioul nostru a fost împreună cu bulgarii, o oră ei, o oră noi. Și în această oră ce puteau să dea, știrile care au 15 minute totdeauna, pe urmă era o cronică economică în fiecare zi, cronica internațională, era partea teatrală la care lucra Moscopol, avea câteva promo-uri.

Cine redacta știrile?

La München se făceau. Gregorian cu Cismărescu, Scădeanu, doamna Stătescu. Ăștia au fost primii. Pe urmă a venit Bernard ca speaker angajat la noi.

Cronica economică era făcută de Petre Gherman... Cronica internațională de Grigore Gafencu - nu a fost angajat, ne trimitea o dată pe săptămână o cronică internațională de 15 minute (...). Și când a ajuns Bernard șef, a mărit secția, a angajat pe Gheorghe Ciorănescu, pe Preda Bunescu, pe Haralamb, Constantin Vulcan, Ion Popa și Octavian Vuia. De-abia în 1959 ni s-a dat studioul complet nou și am transmis de la 5 la 12 noaptea, sub Ghiță Ionescu; Ghiță Ionescu a adus cincizeci de oameni noi (...). La început am lucrat la studio, dar nu pentru secția română, întâi pentru cehi, pe urmă pentru polonezi și pe urmă pentru unguri. Când s-a înființat secția română am lucrat și la ei, pentru că tehnicienii se schimbau din studio în studio. Trebuia să fim la orice studio, nu conta că e polonez sau că e român. Mai târziu când s-a mărit secția, Bernard m-a adus ca producer la secția română și de atunci am produs programe.Agenția RADOR - 4.07.2013 17:43