Istorie Orală
RSS Istorie Orală

17 iunie 1910 - Primul zbor al lui Aurel Vlaicu deasupra câmpului Cotroceni

17 iunie 1910  - Primul zbor al lui Aurel Vlaicu deasupra câmpului Cotroceni

Inventator, pionier al aviației române, Aurel Vlaicu s-a născut la 19 noiembrie 1882, la Binținți, lângă Orăștie. După terminarea studiilor liceale la Sibiu, și-a continuat studiile în străinătate, la Ludwig Maximilians Universität din München unde a obținut, în 1907, diploma de inginer. După ce a lucrat un an la uzinele Opel, Aurel Vlaicu s-a întors în satul natal unde a construit un planor cu care a făcut câteva zboruri.

În toamna anului 1909, la îndemnul prietenului său Octavian Goga, Vlaicu s-a mutat la București și a început construcția primului său aparat de zbor, Vlaicu I. Începuturile au fost pline de dificultăți de tot felul, așa că bucuria și mândria lui Aurel Vlaicu pentru performanța realizată a fost cu atât mai mare. Zborul din 17 iunie 1910 făcut cu Vlaicu I la Cotroceni a fost pe o distanță de 50 de metri, avionul urcând la o înălțime de 3-4 metri.

Anul următor inginerul român a construit al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii, un premiu I și patru premii II, la mitingul aerian de la Aspen, în Austria. Încurajat de succesul obținut, Aurel Vlaicu a considerat că a venit momentul de a încerca realizarea marelui său vis, traversarea în zbor a Munților Carpați. Așa că la 13 septembrie 1913 avionul Vlaicu II, pilotat de inventatorul său, a decolat de la București, urmând să ajungă lângă Orăștie, la serbările ASTREI. N-a mai ajuns: s-a prăbușit la Bănești, lângă Câmpina. Aurel Vlaicu și-a pierdut atunci viața.

***

În Arhiva de istorie orală a Societății de Radiodifuziune se află o înregistrare de o mare valoare documentară, o mărturie despre construirea primului avion realizat de un român, pe pământul României. Înregistrarea a fost făcută în februarie 1982 cu Ion Ciulu, mecanicul care l-a ajutat pe Aurel Vlaicu să-l construiască. Realizatorul înregistrării este Vasile Bogdan, redactor la Radio România.

Aurel Vlaicu i-a întrecut pe toți. Aparatul lui era mai bun!.. (Ion Ciulu)

"În 1909 aveam 18 ani. Eram ucenic în anul III la Arsenalul Armatei. Colaborarea mea cu Aurel Vlaicu a început în toamna anului 1909, când Aurel Vlaicu s-a prezentat la Arsenalul Armatei pentru a-și construi primul său avion cu motor, “Nr.1”. A venit atunci la Arsenal, trimis de la Ministerul de Război. A venit cu planuri, cu schițe și am început lucrarea. A dat schițe să se lucreze la partea lemnoasă, la atelierul de lemnărie. După aceea a venit la [secția] mecanică și a dat iar schițe pentru diferite piese, tendoare… Eu am lucrat la tendoare, prima dată. Erau de sârmă făcute, nu erau tendoare cumpărate, erau din sârmă de oțel, îndoite, lipite cu alamă și le filetam. A trebuit să facă întâi scule pentru ele, trebuia [folosit] atelierul de focoase, care avea strunguri, să facă piulițele de alamă. Și așa am lucrat încet, încet. Ăsta a fost primul avion care s-a făcut în Țara Românească.

Aproape de 1 ianuarie 1910 Aurel Vlaicu a plecat la Paris să-și comande motorul și când s-a întors de la Paris a dat, mi se pare, și pe la Berlin și a comandat țeava de aluminiu, coloana vertebrală [a avionului]. Și când a venit în țară, în atelierul de vopsitorie, pentru ca era un atelier mare, am improvizat și am închis cu scândură și cu sac și acolo am început montajul [avionului]. L-am montat... încet-încet a început să se înjghebeze avionul. Întâi și-ntâi a venit rombul ăla din față, am început să montăm coloana vertebrală, pe urmă partea din spate, patina. Am început să-l închegăm. Pe la sfârșitul lui aprilie, pe la începutul lui mai 1910 avionul era gata, da’ nu ne venise motorul. Motorul a venit foarte târziu din Franța, nu știu din ce cauză. Era un motor Gnôme rotativ, cu 7 cilindri, de 50 de cai putere. Și am montat motorul la avion, am făcut întâi proba acolo, în Arsenal, că s-adunase tot Arsenalul când am dat drumul la motor... la vâjâitul acela care se făcea...

Pe urmă l-am demontat, l-am suit într-un vagon de cale ferată și l-am dus la Cotroceni, la Aerostație. Acolo era un hangar mare unde se umflau baloanele captive în care se urcau pentru observație. L-am montat întâi jos, unde era o groapă mare, adâncă de vreo 4 m. Vlaicu a cumpărat scânduri, a făcut la suprafață o platformă și acolo, pe platforma aia am montat [avionul].

Și pe urmă au început zborurile. A început cu el să facă rulaj pe câmp, dar ba se defecta una, ba alta, până când l-am pus la punct... După aceea, într-o zi, pe 15 iulie, venise foarte multă lume, printre care prințul Carol care era însoțit de profesorul său Murgoci, [prințul] Niculae, [prințesele] Elisabeta și Mărioara, amândouă cu trăsura. Și când și-a luat zborul, fie că de emoție, poate frica de necunoscut - până atuncea făcuse el zboruri, așa, la mică înălțime: un metru, nu știu ce - atunci s-a ridicat la vreo 20 de metri înălțime, aproape la vertical. Când a văzut el că se duce la vertical, a oprit motorul. Avionul a alunecat pe partea dreaptă și a căzut și s-a rupt. Am dat fuga când am văzut chestia asta, m-a luat Carol cu mașina lui și ne-am dus și l-am scos de sub aripi. Când am ridicat aripa să-l scot de sub avion l-am întrebat: “Ai pățit ceva, Vlaicule?” “N-am pățit nimic, doar mi-a făcut o cucă în cap” - el vorbea ardelenește - mi-a făcut doar o cucă în cap, dar nu-i nimica. În două săptămâni [avionul] va fi gata...”, pentru că el avusese grijă să-și facă piese de rezervă, că se aștepta că are să se mai strice ceva.

Pe urmă ne-am dus la Arsenal cu trenul, l-am refăcut iar în atelierul ăla și pe urmă am venit înapoi, la Cotroceni. De-atunci au început zborurile, de-atunci nu s-a mai întâmplat nimic cu el. Se ducea până la forturi, venea înapoi, ateriza și iar se ducea, iar venea înapoi, spre Chitila... zboruri împrejur, așa, în apropiere. El nu cunoștea așa bine Bucureștiul.

A început zborurile și a exersat și a deprins bine pilotajul avionului. La Cotroceni era și prințul Bibescu, avea un hangar alături de hangarul Aerostației. Avea un aparat Blériot. Erau puține aparate pe vremea aia. Avionul lui Vlaicu a fost al doilea, al treilea. Și a început o întrecere amicală. Farman-ul era mai greoi, Blériot-ul era mai mic. Farman-ul zbura mai încet, era o hardughie mare, ca o magazie. Blériot-ul avea motor mic, de 30-35 de cai putere.

Avionul lui Vlaicu avea motor bun și zbura mai repede. Aurel Vlaicu i-a întrecut pe toți. Aparatul lui era mai bun!"Agenția RADOR - 16.06.2013 19:40