Istorie Orală
RSS Istorie Orală

120 de ani de la nașterea Otiliei Cazimir, cea mai iubită poetă a copiilor

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Vocea Otiliei Cazimir

120 de ani de la nașterea Otiliei Cazimir, cea mai iubită poetă a copiilor

Eu am să plec cu sufletu-mpăcat / Că nu las nimănuia moștenire / Un suflet greu de ură și iubire / Bănuitor și trist și-nfrigurat...

Otilia Cazimir a fost o cunoscută autoare de versuri pentru copii. Numele său real era Alexandra Gavrilescu. S-a născut la 12 februarie 1894, în satul Cotu Vameș din județul Neamț. A început să scrie poezii de când era mică. A iubit totdeauna copiii și le-a dedicat aproape întreaga sa creație literară. Foarte cunoscut și apreciat este volumul "Baba iarna intră-n sat".

Otilia Cazimir s-a impus așadar de foarte tânără în literatura română: la numai 33 de ani a obținut prestigiosul Premiu al Academiei Române. Debutase în anul 1912 în revista Viața românească în care și-a tipărit apoi mai toate scrierile. Toată viața a trăit la Iași, orașul în care s-a stins din viață la 8 iunie 1967.
Cu câteva luni înainte de a muri, poeta a destăinuit într-un interviu care se păstrează astăzi în Arhiva de Istorie Orală a SRR, cum și de la cine și-a primit pseudonimul literar. Interviul a fost difuzat pentru prima dată la radio la 4 noiembrie 1966.

"Povestea mea ar trebui să înceapă așa cum încep toate poveștile, cu “a fost odată”... A fost odată, demult, o fată prostuță. Făcea poezii, dar se sfia să-și mărturisească păcatul, mai ales că se temea de directoarea liceului care nu le îngăduia fetelor să se țină “de prostii”, adică de literatură. Dar într-o zi, și-a luat inima în dinți și a trimis la o revistă care nu era de nasul ei o poezioară iscalită, cât de timiditate, cât de frica directoarei, cu trei steluțe. Înduioșați probabil de gestul școlăriței anonime, directorul revistei, criticul Ibrăileanu, împreună cu cel mai mare povestitor a literaturii noastre moderne, Mihail Sadoveanu, au găsit cu cale s-o boteze. Criticul i-a zis “Cazimir”, povestitorul “Otilia”.

Dați-mi voie să mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acestea - pe câte totuși le-am purtat cu cinste - nu mi-au plăcut niciodată. N-am nimic comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi “Otilie” pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa I-a primară era grasă, proastă și buboasă. De drept, dinspre bunicul dinspre tata, preotul Gavril Casian din Cotul Vameșului, ar fi trebuit să mă cheme Alexandra Casian, cum am și iscălit uneori.

Astăzi, debutanta fără nume de atunci ține minte de demult, cum spunea mama, că amintirile ei vin din depărtări, din trecut, așa cum venea cocostârcul albastru, de aceea sunt așa de dulci, dar și atât de triste."

***

otilia
De pe-o "bună dimineață"

De pe-o "bună dimineață"
Cu tulpină de cârcel,
A sărit un gândăcel
Cu mustățile de ață.

Alți gândaci mărunți și roșii,
Care-și poartă fiecare
Ochelarii pe spinare,
Dorm la soare, somnoroșii!

Iar pe-un fir de păpădie
Ce se-nalță, drept, din iarbă,
Suie-un cărăbuș cu barbă,
În hăinuța aurie.

Suie, mândru și grăbit,
Să vestească-n lumea mare:
- Prea cinstită adunare,
Primăvara a sosit!



Agenția RADOR - 12.02.2014 10:19