Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Henri Coandă - 128 de ani de la naștere

Henri Coandă: "Când am fost foarte tânăr, am fost foarte impresionat de vânt..."

ASCULTAȚI VOCEA LUI HENRI COANDĂ - COPILĂRIA

ASCULTAȚI VOCEA LUI HENRI COANDĂ - PRIMUL ZBOR

coanda

Henri Coandă, inginer, fizician, pionier al aviației, inventator al motorului cu reacție s-a născut la București la 7 iunie 1886. Tatăl său era generalul Constantin Coandă, fost profesor de matematică la Școala națională de poduri și șosele (Universitatea Politehnică de azi) din București și fost prim-ministru al României pentru o scurtă perioadă de timp, în 1918.

Henri Coandă a fost mai întâi elev al Școlii ”Petrache Poenaru” din București, apoi al Liceului ”Sf. Sava” unde a urmat primele trei clase, după care, la 13 ani, a fost trimis de tatăl său la Liceul Militar din Iași. După ce a terminat liceul în 1903 și-a continuat studiile la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București. Detașat la un regiment de artilerie de câmp din Germania, a fost trimis la Technische Hochschule (Universitatea Technică) din Charlottenburg, Berlin.

Pasionat de probleme tehnice și mai ales de tehnica aviaticii, în 1905 Henri Coandă a construit un avion-rachetă pentru armata română. Între 1907-1908 a urmat cursuri universitare la Liège, Belgia, și la Institutul Tehnic Montefiore.

În 1908 s-a întors în țară și a fost încadrat ofițer activ în Regimentul 2 de artilerie. Datorită spiritului inventiv care nu se împăca cu disciplina militară, el a cerut și a obținut aprobarea de a părăsi armata. A plecat în Franța și s-a înscris la nou înființata Școala superioară de aeronautică pe care a terminat-o în anul următor ca șef de promoție.

Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel care l-a ajutat să obțină aprobările necesare, Henri Coandă a făcut experimentele aerodinamice prealabile și apoi a construit primul avion cu reacție, fără elice, numit "Coandă 1910" pe care l-a prezentat la al doilea Salon internațional aeronautic de la Paris, în 1910. În timpul unei încercări de zbor din decembrie 1910, pe aeroportul Issy-les-Moulineaux de lângă Paris, aparatul pilotat de Henri Coandă a scăpat de sub control din cauza lipsei lui de experiență, s-a lovit de un zid de la marginea terenului de decolare și a luat foc. Din fericire, Coandă a fost proiectat din avion înaintea impactului, alegându-se doar cu spaima.

Între 1911-1914 a lucrat ca director tehnic la Uzinele de aviație din Bristol, Anglia și a construit avioane cu elice de mare performanță, de concepție proprie. În următorii ani, a locuit în Franța unde a construit un avion de recunoaștere foarte apreciat în epocă.

În 1934 a obținut un brevet de invenție francez pentru Procedeu și dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid. Este fenomenul care astăzi îi poartă numele, efectul Coandă, care constă în devierea unui jet de fluid ce curge de-a lungul unui perete convex. El observase acest fenomen pentru prima dată în 1910, cu prilejul probării motorului cu care era echipat avionul său cu reacție. Henri Coandă a revenit definitiv în țară în 1969 ca director al Institutului de creație științifică și tehnică (INCREST), iar în anul următor a devenit membru al Academiei Republicii Socialiste România. La 25 noiembrie 1972 s-a stins din viață, la București.

În Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune sunt păstrate câteva înregistrări cu Henri Coandă, mărturii de o mare valoare documentară, care au fost difuzate la radio la sfârșitul anilor ’60:

ASCULTAȚI VOCEA LUI HENRI COANDĂ - COPILĂRIA

ASCULTAȚI VOCEA LUI HENRI COANDĂ - PRIMUL ZBOR

Eram de mai puțin de 14 ani când am creat o mașină de treierat care era pusă în mișcare printr-o moară de vânt. Pentru că, probabil, când am fost foarte tânăr, am fost impresionat de chestiunea vântului. Eu mă găseam pe malul mării și marea era liniștită. După cum știi, numele meu este Henri, dar mi se zice Micu pentru că eram cel mai mic din familie. Când eram pe malul mării, eram așa de mic, că cea mai mică mișcare a valurilor m-a frapat enorm de mult! Și se ridicase vântul și atuncea am avut un soi de admirație pentru vânt care putea să ridice aceste valuri și m-a impresionat enorm, eram de doi-trei ani jumătate.

Când m-am întors acasă sub impresia asta, aveam o grădină pe strada Fântânii și în fața odăii unde dormeam eu era un copac. Și sufla vântul tare și a doua zi - asta nu-mi aduc aminte, dar mama mi-a povestit – a doua zi m-am dus să mă plâng și să cer să se taie copacul pentru că am auzit vântul plângând noaptea printre ramurile copacului. Acest fenomen de atașament al meu pentru vânt m-a făcut să fac zmeie și tată-meu era foarte tare ca să facă zmeie și eu făceam zmeie toată ziua, cu Dinescu, Gheorghe Dinescu și cu Petru Petrovici care erau la școală cu mine, la “Sfântul Sava”. Dar chiar înainte, la “Petrache Poenaru”, școala primară, zmeiele totdeauna le făceam, mai ales că eu purtam plete și ca să intru la școală trăgeau copiii de pletele mele, atuncea m-am decis, sau tată-meu s-a decis să-mi taie pletele și mi-a fost foarte dezagreabil. Și fiindu-mi foarte dezagreabil acest lucru, pentru ca să mă liniștească, mi-a făcut un zmeu mare. Așa am început...

Și pe urmă am căutat să văd ce se petrece cu zemeul, dacă aș putea să mă servesc de zmeu și am făcut o moară de vânt. Și puterea morii de vânt m-a frapat și am făcut prima mașină, nu eram tocmai de 14 ani, am făcut o mașină de treierat care a fost pusă în mișcare de o moară de vânt. Asta este...

Este unul dintre primele dumneavoastră succese...

Succes nu pot să spun, dar în fine..

Ce ne-ați putea spune despre primele experiențe în domeniul aviației reactive?(...)

Eram la Școala militară, la Dealul Spirii și eram ofițer și eram cam tânăr și aveam pe Zamfirescu care era colonel comandant la Dealul Spirii. Și-am făcut atunci un prim aparat cu două reactoare care nu erau altceva decât două rachete. Bineînțeles era prea multă putere, acest aparat s-a dus, mi s-a spus că niște copii l-au găsit, s-au jucat cu el, dar eu nu l-am mai văzut. Dar când m-am întors din Dealul Spirii la București, se dădea un soi de [spectacol de] revistă, la [Teatrul] Tănase, Scump, dar face!... și-n această revistă trecea dintr-o parte în cealaltă [a scenei] un domn care purta în spatele lui, mai jos de spate, un soi de rachetă și bineînțeles am fost foarte jignit de această chestiune, dar în fine... acuma râd de asta, dar atuncea eram foarte supărat!

Spuneți-mi, lecturile preferate din anii adolescenței v-au influențat întrucâtva pasiunea?

Ceea ce m-a influențat foarte mult pe mine a fost cu certitudine Jules Verne... asta e cu certitudine! Actualmente, bineînțeles că lucrurile pe care le prevedea Jules Verne sunt astăzi toate... copiii nu se mai interesează. Dar bineînțels că dacă din timpul lui [Blaise] Pascal cineva s-ar fi pasionat pentru o roabă, înainte ar fi fost un lucru extraordinar, pentru că nu se cunoștea roaba. Și roaba a fost făcută și terminată de către Pascal! Nu complet, pentru că se mai făceau deja câteva înainte, dar roaba cum este ea astăzi întrebuințată, este ideea lui Pascal. Ei bine, la fel s-a făcut și cu Jules Verne: astăzi toate lucrurile lui Jules Verne toată lumea le admite, dar în timpul nostru nu era nimic.

Eu l-am cunoscut când eram tânăr de tot pe [lângă] tatăl meu - care a fost totdeauna lângă mine -, pe Nicolae Teslea. Nicolae Teslea care este inventatorul electricității, curentul alternativ, era român din Banat. E bănățean și felul lui de a gândi și de a vedea m-a format enorm de mult. El era cu patru zile mai tânăr ca tată-meu. Dar nu pot să spun că n-am fost influențat și de el, pentru că felul lui de a vorbi și de a prezenta lucrurile era așa de extraordinar, încât... a rămas... Unul dintre oamenii foarte importanți care a schimbat poate toată viața omenirii e un bănățean!

Ceea ce mi-ați povestit aparține aproape în exclusivitate anilor tinereții, mai mult copilăriei, chiar. Să trecem mai departe. Următoarea întrebare se referă la ceea ce noi numim “farfurie zburătoare” și pasionează întreaga lume. Ce părere aveți despre natura acestor așa-numite “farfurii zburătoare”?

Eu pot să spun numaidecât dacă cred sau nu în existența lor. Eu știu că sunt mai mult decât 10 ani de zile de când lucrez în această direcțiune, am făcut “farfurii zburătoare”, machete și pe urmă mai mari și actualmente lucrăm în America la un aparat, de două locuri, cu patru “farfurii zburătoare” pe care se reazemă. Acest aparat o să fie peste un an, un an jumătate în serviciu.

Este vorba despre aerovehiculele lenticulare?

Da...

Dacă sunteți bun să ne vorbiți puțin mai pe larg despre aparate.

E greu de spus, pentru că e greu de explicat. Este fenomenul cunoscut sub “efectul Coandă” dar pe o scară mai ridicată, așa că avem forțe disponibile (...), am ajuns să facem un vid deasupra aripilor de o valoare cam de 7 cm de lărgime, cam 9000 kg la m². Aparatul complet nu cântărește decât 900 kg cu opal cu tot, înăuntru; cred că cu o zecime de m² ne putem ridica. Asta este ceea ce căutăm să facem, dar nu pot să vă spun mai mult pentru că este o problemă mare, foarte grea, nu e așa de ușor de explicat ce se petrece. Într-adevăr, vorbind de aripi, noi știm că o aripă – mai ales domnul Carafoli a lucrat pe aripile cu viteze supersonice – ei, noi ne servim de aburi!

Eu am o propunere, pentru că tot l-ați iubit pe Jules Verne în tinerețe... transpuneți-vă puțin în Jules Verne și încercați să prevedeți viitorul acestor...

Nu pot să văd viitorul, pentru mine e un lucru extraordinar! Vezi, eu nu cred că individul – oricare! – merge spre viitor. El merge, cum să spun, a l’envers pe franțuzește, e ca un om într-o barcă. El trage la rame, merge în spate și privind trecutul și merge înainte, dar nu vede viitorul, nu poate să vadă. Câteodată pe această barcă există un om așezat la cârmă. Acela din când în când se mișcă și vede ceva: ăsta e inventatorul. Ăsta este [cel] care va modifica viitorul, fără să știe, nu-și dă seama încă. Să nu crezi că în momentul când invenți ceva, știi aplicațiunile pe loc. Dar viitorul nu-l putem vedea. Îmi permit o întrebare mai indiscretă: vă mai rămâne timp liber și pentru alte preocupări? Bineînțeles, cum știi, eu sculptez, sunt sculptor, am fost elevul lui Rodin și-mi place foarte mult să sculptez, nu mai pot să fac muzică dar citesc foarte mult.

Dar în tinerețe știu că v-a preocupat foarte mult muzica...

Da! Foarte mult... eram violoncelist când mi s-a rupt brațul în accident cu primul meu avion; de-atuncea nu mai pot să cânt din violoncel pentru că violoncelul, ca vioara, ca mandolina și ghitara se cântă cu mâna stângă. Și ăsta este brațul rupt, nu mai pot să...

Atracția pentru Rodin de unde-și trage seva?

Nu știu, eu am făcut de când eram mic de tot... sculptam. De asta este și prietenia pe care am avut-o, așa de mare, cu Brâncuși.

Ce lucrări realizate de dumneavoastră le considerați reușite sau chiar excelente?

În sculptură cel ce-am făcut mai bine este un monument care este la Ozance, pentru biserica de acolo... când mi-a murit fata, primul copil, eram tânăr de tot dar am fost foarte impresionat și-atunci am sculptat un corp de om care... ieșise sufletul din el și-atuncea l-am făcut foarte “jeansenist” și nu mi s-a admis în cimitir să pun această sculptură și pe urmă biserica de la Minier Ozance a admis-o... am mai făcut eu mai multe...

Ce alte domenii au legătură cu pasiunile dumneavoastră?

Orișice, pasiunile sunt mari la mine...

[R 344 / Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune, interviu realizat și difuzat la Radio România în 1967]Agenția RADOR - 7.06.2014 9:30