Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Istoricul Alexandru Suceveanu (1940-2013)

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Alexandru Suceveanu

Istoricul Alexandru Suceveanu (1940-2013)

Arheolog, epigrafist, profesor, doctor în istorie, Alexandru Suceveanu s-a născut la 11 martie 1940 la București. Înainte de căsătorie, mama sa se numea Pantazi și era înrudită prin alianță cu familia Brătianu.

Studiile liceale le-a încheiat în 1956, la Liceul Clasic Mixt. A absolvit apoi Facultatea de Filologie, secția limbi clasice (1961) și, curând după aceea, a fost angajat documentarist la Institutul de Arheologie al Academiei Române unde, trei ani mai târziu, a obținut prin concurs postul de cercetător științific, iar în 1972 pe cel de cercetător principal III. În anul 1973 și-a susținut teza de doctorat cu titlul Viața economică în Dobrogea romană, publicată la Editura Academiei. În 1992 a obținut postul de cercetător principal II, iar în 1997 pe cel de cercetător principal I, odată cu funcția de director adjunct al Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” (până în 2004).

Într-un Curriculum Vitae scria simplu, cu modestie: “În ceea ce privește activitatea de teren, am practicat săpături arheologice încă din anul 1958 la Histria, ca student, mai întâi sub îndrumarea unor cercetători mai vârstnici (Maria Coja, Nubar Hamparțumian, Aurelian Petre), apoi singur în sectoarele Pescărie (cercetare valorificată în SCIV, 18, 1967), Terme I și II (cercetări publicate în volumul Histria VI, Les thermes romains, 1982, lucrare laureată cu premiul "Vasile Pârvan" al Academiei Române). Între 1973–1983 am efectuat cercetări arheologice în așezarea rurală romană de la Fântânele (valorificate prin monografia Fântânele. Contribuții la studiul vieții rurale în Dobrogea romană, 1998, 241 pagini), iar între 1981 și 1992, împreună cu un colectiv, în fortificația romană de la Murghiol (valorificate prin monografia Halmyris. Monografie arheologică I, 2003). În anul 2007 mi-am publicat ultima săpătură, efectuată între anii 1969–1970, 1984–2002, și anume Histria XIII. La basilique épiscopale.”

În 50 de ani de activitate de teren, cea mai pasionantă pentru el a fost cea desfășurată în cetatea greacă Histria despre care îi plăcea să spună: “Histria a însemnat foarte mult pentru mine, pot să spun că în multe momente totul...”

Alexandru Suceveanu și-a publicat toate cercetările. Sunt 15 volume, câteva dintre ele în colaborare cu alți cercetători. Acestora li se adaugă zeci de articole și recenzii științifice, precum și aproape 20 de lucrări de popularizare.

Lumea științifică l-a respectat mereu pe cercetătorul Alexandru Suceveanu pentru perfecționismul său și pasiunea cu care a lucrat o jumătate de veac. Cei apropiați l-au iubit pentru neprețuitele sale calități umane, pentru căldura, sentimentalismul și fermecătorul simț al umorului. Două dintre numeroasele mărturii în acest sens se păstrează în Arhiva de istorie orală a Societății Române de Radiodifuziune: un interviu din 1998 (text) și o emisiune difuzată în 2002.


Reporter: Silvia Iliescu - Domnule Suceveanu, vă rog să povestiți care sunt primele dumneavoastră amintiri despre Dinu Brătianu. Ați spus că l-ați cunoscut când erați copil.

Alexandru Suceveanu: Cred că pe la 2-3 ani când veneam verile în București - și stăteam la București în Dorobanți - am amintirea unui domn de o delicatețe sufletească extraordinară, de o capacitate de a vorbi cu tineri, cu bătrâni, cu oameni de carte, cu oameni de mai puțină carte, cum eram de pildă eu și nici un moment nu îți dădea iluzia superiorității lui intelectuale indiscutabile. El era dintr-o familie de mari politicieni, dar asta nu i-a împiedicat pe nici unul dintre ei, cel puțin pe el și fiul său Oni, unchiul meu, să facă carte bună și sănătoasă: ingineri de mine și poduri în Franța.

Pe urmă, în 1946 când părinții mei erau pe punctul să se despartă, noi am venit în București și până să ne găsim casă, noi am locuit la ei. Și din momentul acela a început marele amor între Dinu Brătianu, „Opapa” cum îi ziceam noi, și mine.

Dar aș vrea să o spun foarte clar: comuniștii m-au chinuit timp de 45 de ani, întrebându-mă ce neam sunt cu familia Brătianu. Noi suntem neamuri prin alianță, mama mea soră cu nevasta fiului cel mare a lui Dinu Brătianu, deci eu nu am sânge de Brătianu în mine. Asta nu m-a împiedicat să am un sentiment deosebit pentru mătușa mea, sora maică-mii pe care am adorat-o, pentru vara mea de la care primesc acum tot timpul fel de fel de cadouri, care mă fac să par bine îmbrăcat, mai puțin pentru unchiul meu pentru care am fost nițel mai depărtat sufletește, care nu înseamnă că nu l-am apreciat. Și despre taică-său, despre Dinu Brătianu, putând să vă spun mai puține lucruri, oricum impresia pe care ne-o dădea nouă: politica o făcea mai mult din obligația purtării numelui de Brătianu.

Reporter: Deci nu părea prea „pasionat”...?

Alexandru Suceveanu: Nu părea să fie și sigur este că recunoștea superioritatea politică lui Maniu. Ceva amuzant, merită să-l rețineți: exista un câine în casa familiei Brătianu, se numea Rap, care nu prea se îndemna să mănânce. Și atunci ca să mănânce i se spunea: „Du-te și mănâncă, dacă nu, vine Gyula Maniu și mănâncă tot“. Și atunci câinele se repezea și mânca!...

În legătură cu unchiu-meu, am o amintire extraordinară: eram în refugiu la Zărnești și ne-au înconjurat muncitorii, cu gândul să ne și linșeze și parcă îl văd (...). trecând cu Rap printre muncitori într-un „trenci”, cum îi spunea el... Și a avut curaj și a trecut printre ei și în fine am scăpat cu viață datorită acestui curaj nebun a lui unchiu-meu.

Reporter: Și ei cum au reacționat?

Alexandru Suceveanu: Cu strigăte, cu nu știu ce, cu îmbulzeală, dar el trecând atât de senin și hotărât printre ei... De altfel, la Canal Dunăre-Marea Neagră Oni a avut o ținută extraordinară, pentru care a lăsat o impresie extraordinară între cei cu care a fost în închisoare.

Reporter: Revenim puțin la Dinu Brătianu. Sabina Cantacuzino spunea despre el, sigur era subiectivă, era sora lui, spunea că era foarte cald, dar în același timp un om cu picioarele pe pământ. V-a făcut aceeași impresie?

Alexandru Suceveanu: Eram așa de mic!.. Noi am stat mult, cam toate verile eram la ei în casă. Dar în 1946-1947 am stat un an la ei și pe urmă el a fost arestat și se pare că a murit destul de repede, ei, și a urmat toată tragedia... Noi nu mai știam să ne ferim de acuzația acestei rubedenii. Pot să spun că mie mi-a fost invocată până în 1989, mi-am văzut fișa de cadre: eram băiat bun, harnic, cooperant, conștiincios și așa mai departe, dar rudă cu familia Brătianu. Deci asta a fost o acuzație care a planat tot timpul.

Deci unchiul meu, după Canal, domiciliu obligatoriu, revine, nu acceptă pensie de urmaș cum au făcut-o frații lui și muncește. Mai întâi, inginer la mina Cacica și apoi inginer la Filipeștii de Pădure. După care, ajuns la pensie, i se dă un apartament pe magistrală, lângă restaurantul Budapesta. Am început să ne vedem mai des, părea că legăturile sufletești sunt pe cale să se refacă, au urmat pe urmă niște intrigi care din nou ne-au despărțit, dar aici vine un episod, pe care nu aș putea să nu-l evoc. I se adresează lui Ceaușescu cu o scrisoare extraordinară și nu știu dacă soția lui mai păstrează această scrisoare, pentru că cerea osemintele lui taică-său și a lui George Brătianu.... Și scrisoarea se termina așa: „Pentru că, domnule Președinte, istoria ne va judeca nu numai după cele spuse și făcute, ci și după cele nespuse și făcute“. Probabil că lui Ceaușescu i-a plăcut așa de mult formula, că am regăsit-o apoi într-un discurs al lui Ceaușescu, peste șase luni de zile. Și într-adevăr Ceaușescu le-a dat osemintele - dacă sunt într-adevăr osemintele lui Dinu și ale lui George -, care au fost reînhumate la Florica și am avut dacă se poate spune așa, bucuria să le văd acolo: în biserica de lângă conacul de la Florica, în cripte erau osemintele lui George și ale lui Dinu...



Agenția RADOR - 27.05.2013 12:58