Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Corneliu Coposu - 99 de ani de la naștere

Corneliu Coposu - 99 de ani de la naștere

"Pe mine mă păzește tot timpul... nu mă mai deranjează, că eu nu mai am ce pierde!"

Corneliu Coposu s-a născut la 20 mai 1914 în comuna Bobota, județul Sălaj, în familia lui Valentin Coposu, protopop greco-catolic al Șamșodului, doctor în teologie, președinte al Ligii antirevizioniste, prieten și colaborator a lui Iuliu Maniu. Fiul, la fel de înzestrat, a urmat Colegiul Sf. Vasile din Blaj și, la numai 16 ani, a intrat la Facultatea de Drept și Științe de Stat din Cluj. După absolvire, în 1934, s-a înscris la doctoratul pe care l-a obținut trei ani mai târziu.

În 1933 Corneliu Coposu a înființat filiala Cluj a Partidului Național Țărănesc, iar doi ani mai târziu a fost ales președinte al Uniunii Studenților Democrați din Universiatea Cluj și președinte al Tineretului Național Țărănesc. Între 1937 și 1940 a fost secretarul personal al lui Iuliu Maniu pe care l-a însoțit în toate misiunile sale politice. Apoi a fost numit secretar politic, iar în 1945 a devenit pentru scurt timp președinte al filialei Partidului Național Țărănesc Sălaj.

Pe 14 iulie 1947 a fost arestat împreună cu alți câțiva membri ai conducerii P.N.Ț. la Tămădău, în apropiere de București, acolo de unde - căzând într-o capcană a Siguranței comuniste - se pregăteau să fugă din țară, cu un avion. Până în 1956 a fost ținut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru “înaltă trădare a clasei muncitoare” și pentru “crimă contra reformelor sociale”. A fost condamnat la muncă silnică pe viață și ținut până în 1962 într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat. Doi ani mai târziu avea să fie pus în libertate, după 17 ani de detenție. Nu a putut găsi de lucru decât ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcții-Montaj București, atelierul de tâmplărie mecanică.

În ianuarie 1990 a reînființat Partidul Național Țărănesc sub titulatura Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, al cărui președinte a fost până la sfârșitul vieții. A fost unul dintre inițiatorii Convenției Democrate Române - alianță de partide creată în 1992. În mai 1995 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție acordată de Republica Franceză cetățenilor străini. Corneliu Coposu s-a stins din viață la 11 noiembrie 1995, rămânând pentru români un simbol al integrității morale. Atitudinea sa demnă și refuzul de a-și trăda principiile s-au vădit nu numai în închisorile comuniste prin care trecuse, dar și în tot restul vieții, motiv pentru care a fost atent și permanent supravegheat de Securitate.

Arhiva de istorie orală a Societății de Radiodifuziune păstrează un interviu pe care Corneliu Coposu l-a acordat în 1995 ziaristului și istoricului Eugen Preda, fost președinte director general al SRR și realizatorului Mariana Conovici.

Eu am fost, de la amnistie, din ’64, arestat de 27 de ori, dar, din fericire, pentru 3 zile, pentru o săptămână. Și am un dosar... [După 1990, lui Virgil Măgureanu] i-am făcut o hârtie și i-am spus: “Domnule, mie mi s-a ridicat circa un sfert de vagon de hârțoage. Nu mă interesează toate, m-ar interesa însă vreo 60 de pagini de jurnal, care întâmplător au fost găsite la mine și confiscate. Și care sunt sigur că nu s-au pierdut, întrucât în cartea domnului Ilie Ceaușescu, 200 de zile mai devreme, sunt reproduse punct și virgulă, exact după notele mele. Și-n momentul când m-am adresat editurii, colonel..., general Cupșa, mi-a spus: “Dom’le, noi nu știm nimic! Ni s-a adus manuscrisul și autorul răspunde.” Zic: “Eu vă dau în judecată, că nu mi-ați ținut autorizația și ați folosit jurnalul meu...” și jos e pus: ”Conform documentului XIV, nu știu ce, din Arhivele Statului”, unde însă nu se găsește, că am mers pe urma lui... Bun, și de-acolo am tras concluzia că, spre deosebire de confiscările anterioare, după 1965, să zic, nu s-au mai distrus materialele confiscate!

Printre altele, eu aveam gata de tipar o carte, cartea se numea Iuliu Maniu, istoria unui tribun. Aici este fotocopia primei fascicole, care a fost păstrată la Securitate, pe care mi-a dat-o Măgureanu, dar cartea nu se mai găsește. Avea 16 capitole, partea I se găsește. Și mi-a dat fotocopie... scrie acolo: ”confiscat”, data și așa mai departe.

Acum, ce mi-a mai dat Măgureanu?! Mi-a confirmat cele 27 de percheziții și arestări. Și într-o notă oficială..., la fiecare, [era] data percheziției, numărul autorizației de percheziție, dar ceea ce mă interesa nu cuprindea. Zice aicea, de pildă, la fiecare: “Nu se cunoaște unde au fost depuse documentele”, “Retrase din circulație”, fără să se explice motivul... Nu rezultă unde a fost depusă xerocopia manuscrisului, mă rog... Un sfert de vagon, am apreciat eu, la fiecare : “nu se găsește”, “nu se găsește...”, aici e data percheziției, numărul ordinului; “nu rezultă ce s-a făcut cu manuscrisele”, “nu se precizează ce s-a făcut cu documentele”, “nu se precizează unde au fost depuse documentele ridicate”. Aceste documente urmau să fie scoase din țară de Dennis Deletant... și care mi-a scos, într-adevăr, un rând, dar l-au prins cu un alt rând, în fine... “Nu se menționează ce s-a făcut cu această mapă...” și așa mai departe.

În fine, ce mi-a dat Măgureanu din dosar, o tolbașcă întreagă, vreo 7-8 kilograme de corespondență scrisă de mine, adresată străinătății și primită de mine și reținută de Securitate. M-am amuzat într-o zi citind de 10 ani de zile o corespondență care n-a ajuns niciodată la destinatar sau care n-a ajuns niciodată la mine; și mi-a mai dat ceva, care mi-a făcut mare plăcere: cu ocazia arestării... aveam un tablou pe pânză, cel mai reușit tablou al lui Iuliu Maniu, pe care ei l-au desrămat, l-au împăturit în patru și l-au anexat la unul din dosare, cam vreo 18 dosare ... și a stat acolo vreme de 40 de ani. Bineînțeles că pictura a fost pe crucea împăturirii deteriorată. Am găsit un pictor, un băiat foarte bun și harnic și i-am spus: “Dom’le, încearcă să o refaci…”, și-a refăcut-o de o manieră impecabilă! Și acuma este la sediul [P.N.Ț], este un tablou de 60 x 45, care este în sala de ședințe acuma, refăcut. Cred că e cea mai bună pictură a lui Maniu, care a stat 40 de ani împăturită în patru - pânză, ulei pe pânză - și care era prins aicea, au găurit cu... cum se face îndosariere... Atâta am “recoltat”.

Iară Măgureanu îmi scrie în adresă să mă adresez Muzeului de Istorie a Partidului Comunist sau Arhivelor Statului sau Arhivelor Președinției unde s-ar putea să fie depuse documentele. Uitați ”modelul”: “48 de file, manuscris, cuprinzând evenimente politice”, trei exemplare de cutare, șase de cutare... procesele verbale de percheziție, în care precizează tot ce s-a ridicat. Dar tot ce s-a ridicat nu mai există în Arhiva Securității. S-ar putea, dacă o să am timp, să dau de urma lor. Nu știu ce s-a-ntâmplat cu arhiva lui [Ion Popescu] Puțuri, de la Muzeul de Istorie a Partidului, pentru că informațiile indică că multe din documente au fost îndreptate acolo (...).

Vă închipuiți năvălind [acasă] nouă colonei și fiecare din ei... Eu le-am spus: “Dom’le, eu nu asist, eventual puteți să constatați că am și arme și muniții, faceți fiecare percheziția unde vreți!” și eu mă instalam aicea, cu mâinile pe braț și așteptam... Bine, percheziția dura de dimineața de la 7.00 până seara la 7.00. Pe urmă - eu spuneam: “fiecare cu recolta lui” - recoltau câte un sac de hârțoage, pentru că de fiecare dată luau... cartea de telefon, pe urmă toată corespondența, indiferent de unde era, pe urmă tot ce găseau scris, chiar și... eu aveam o soră care era inginer-șef la I.S.P.E. și care își făcea documentația pentru planșele ei, pentru... ea întocmea schițe pentru viitoarele termocentrale și alea le ridicau! Și trebuiau demersuri, “...dom’le, ăsta-i act oficial, dați-l înapoi!”

N-am reușit să obțin nimic din tot ce s-a ridicat, de fapt nici n-am depus stăruințe prea mari... Am găsit corespondență, asta-i separată, un săculeț, o corespondență începând cu ’64, zeci de scrisori expediate de mine, reținute de ei și expediate de cunoștințe din străinătate și reținute iar de ei. Și m-am amuzat cu 20 de ani mai târziu să văd care erau preocupările de atunci.Agenția RADOR - 20.05.2013 12:00