Istorie Orală
RSS Istorie Orală

10 Mai la radio

10 Mai la radio

10 Mai a fost ziua națională a României între 1867-1947. A fost aleasă în amintirea a două momente istorice: Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite; la 10 mai 1877 tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. Postul Radio România transmitea de fiecare dată înregistrări sau reportaje de la serbările care aveau loc pe 10 Mai la Palatul Cotroceni, în Piața Victoriei sau în alte puncte importante ale Capitalei. Interesante descrieri ale acestor momente există în revistele Radio Adevărul din 1938 și Radio România din 1941. Revistele se află în Arhiva scrisă a Societății Române de Radiodifuziune.

***

La 10 Mai 1938 publicul a putut admira un frumos automobil – un autobuz elegant și spațios – care trecea cu o viteză prin străzile orașului spre platoul de la Cotroceni unde a avut loc tradiționala paradă. Pe acest cochet autobuz se putea citi “Radiodifuziunea”, fixat cu litere metalice, scoase în relief (...). Acum dorința noastră s-a împlinit: Societatea noastră de Radiodifuziune posedă și ea un radio-car propriu, de o construcție ultramodernă, cu o siluetă elegantă și prevăzut cu o instalație din cele mai perfecționate. Construcția acestui radiocar se datorește proectului elaborat de d. subdirector general, ing. Mircea Georgescu, care, secondat de d. subdirector, ing. Al. Băilescu, a conceput planul de realizare și înzestrare tehnică, pe când d. arhitect Gh. Trifu a reușit să-i dea silueta și eleganța înfățișării.

[***, Avem un Radio-Car, Revista Radio Adevărul, 22 mai 1938, p.2]

***

Auditorii noștri au adesea prilejul să asculte diferite transmisiuni de festivități, concerte, întâlniri sportive și altele. Pentru un ascultător pare destul de simplu: la ora anunțată deschide aparatul de recepție, ascultă emisiunea, așezat comod într-un fotoliu și după terminare își poate spune: “Da, n-a fost rău...” Această oră de transmisie este însă rezultatul unei serioase pregătiri de câteva zile, cu mult personal și aparataj. Vom descrie mai departe, ca o exemplificare, cum a fost realizată transmisiunea parăzii de la 10 Mai 1941.

Instalația de transmisie a fost alcătuită dintr-un post central de amplificare montat la tribună, la care erau legate atât cele 4 microfoane locale, cât [și] un al doilea post de amplificare secundar, din Piața Victoriei, pentru microfonul care a prins raportul și introducerea reporterului.

După ce mașina regală a plecat din Piața Victoriei, transmisiunea a fost continuată dintr-un automobil prevăzut cu un mic emițător ce urmărea îndeaproape trecerea în revistă. Acest emițător de cca 10 W era recepționat la postul central de la tribună și introdus în amplificatorul principal de transmisie. La sfârșitul trecerii în revistă, mașina cu emițătorul mobil fiind aproape de tribună, au fost puse în funcție microfoanele locale cu care s-a continuat urmărirea programului, realizându-se astfel o continuitate în desfășurarea festivității (...).

După 3 zile de lucru neîncetat, cu un personal de 3 ingineri și 12 mecanici, s-a ajuns la realizarea unei transmisiuni de 2 ore care, poate, a mulțumit pe auditorii ce n-au avut posibilitatea să asiste la această manifestare națională.

[***, Organizarea unei transmisiuni, Revista Radio România, 25-31 mai 1941, p.2]



Agenția RADOR - 10.05.2013 8:59