Singura înregistrare audio existentă astăzi cu un veteran al Războiului de Independență se află în Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune. Înregistrarea datează din 18 aprilie 1957 și a fost făcută de un reporter radio cu Matei Gheorghe, agricultor din zona Fălticeni.
RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ
În fața acestei situații, România nu putea să nu ia atitudine așa că, în octombrie 1876, la întâlnirea care a avut loc între primul ministru Ion C. Brătianu, țarul Alexandru II și cancelarul rus Goncearkov, s-a încheiat o înțelegere privind trecerea trupelor rusești prin România, în cazul declanșării unui război ruso-turc.
La 12 aprilie 1877, Rusia a declarat război Turciei și, conform înțelegerii, România a permis trupelor rusești să treacă pe teritoriul său în drum spre Turcia. Drept consecință, aceasta a bombardat orașele românești de pe Dunăre: Calafat, Bechet, Oltenița, Călărași.
La 10 mai 1877, Principatul României, pe care constituția otomană îl califica “provincie privilegiată” a sa, și-a declarat independența și a mobilizat o armată de 60.000 de oameni. La începutul războiului, rușii puteau trimite în Balcani o armată foarte mare, de 300.000 de soldați, în timp ce otomanii aveau aproximativ 200.000 de oameni, având avantajul fortificațiilor, al controlului deplin asupra Mării Negre și al dotării cu tunuri Krupp. În schimb, campania rusă a fost mai bine planificată. Bazându-se mai mult pe pasivitatea turcilor, rușii au trimis la început un efectiv redus de trupe; Dunărea a fost traversată în iunie cu 185.000 soldați, mai puțin decât aveau turcii.
Cu toate eforturile depuse în acest război, delegația română nu a fost primită la discuțiile preliminare armistițiului, care au avut loc la Kazanlîk. Încheiat la San Stefano la 19 februarie 1878, armistițiul avea clauze care au nemulțumit pe români. Deși României îi era recunoscută independența votată în Parlament la 10 mai 1877, Rusia îi răpea sudul Basarabiei, violând convenția din aprilie care garanta independența terotorială a țării. Deși Rusia oferea în schimb ca o compensare Dobrogea, nemulțumirea pierderilor teritoriale a creat tensiune între București și Petersburg. Tratatul de la San Stefano nu convenea însă nici Angliei și Austro-Ungariei, așa încât la Congresul de la Berlin au fost revizuite câteva clauze de la San Stefano, iar reprezentanții României, Ion C. Brătianu și Mihail Kogălniceanu, au fost acceptați să spună doleanțele lor. Decizia finală a marilor puteri a recunoscut independența României care trebuia însă să accepte pierderea județelor Cahul, Ismail și Bolgrad din sudul Basarabiei în favoarea Rusiei; România primea în schimb Delta Dunării și Insula Șerpilor.