Istorie Orală
RSS Istorie Orală

85 de ani de la prima conferință radiofonică a savantului Nicolae Iorga

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Înregistrare din Fonoteca de Aur

85 de ani de la prima conferință radiofonică a savantului Nicolae Iorga

Se împlinesc 85 de ani de când la microfonul abia înființatei Societăți de Difuziune s-a făcut auzită pentru prima dată vocea lui Nicolae Iorga, istoric, scriitor, om politic, personalitate enciclopedică de dimensiuni universale a culturii și științei românești.

“Literatura română” avea să fie prima conferință din cadrul unui lung șir, pe diferite teme, cunoscute și apreciate atunci și acum, publicate în mai multe ediții, ultima în 2001, la Editura Casa Radio, cu titlul "Sfaturi pe întunerec. Conferințe la Radio 1931-1940."

Păstrător de comori, Societatea Română de Radiodifuziune aduce uneori în memoria colectivă urmele trecerii savantului prin studiourile sale.

Astăzi este un nou prilej de a face cunoscut un fragment dintr-o înregistrare descoperită cu 40 de ani în urmă la Paris de Ion Stoica, fragment păstrat în Fonoteca de Aur.

De asemenea, în Arhiva de istorie orală există mărturii ale unor angajați ai Societății de Radio care au asistat la înregistrarea și la difuzarea conferințelor lui Nicolae Iorga, în anii ‘30.

"În 1935 când am intrat eu în Radio, erau două emisiuni pe zi: una la prânz de la 1 la ora 3, iar a doua de la 6 la 12 noaptea (...). Erau transmise și conferințe ținute la Radio ale unor persoane celebre: profesorul Simion Mehedinți, pe care l-am avut eu profesor și mi-a făcut o plăcere deosebită când - eram chiar de serviciu - când l-am putut conduce la cabină pentru conferință; profesorul Nicolae Iorga, care ținea conferințe săptămânal, vinerea; profesorul Bâznoșanu și toate personalitățile culturale ale țării s-au perindat prin fața microfonului.

Serviciul prezentării programelor avea ca sarcină urmărirea sau executarea programului, conform indicațiilor sau programelor pe care le aveam în față. Era o foaie roz, în care erau diferite rubrici și cu ora fixată, cât trebuiau să țină aceste conferințe sau manifestări muzicale. De obicei programul se executa exact, aveam însă uneori și cazuri când se depășeau orele stabilite și trebuia să căutăm să normalizăm programul, să facem anumite ajustări din numerele care urmau aceluia care depășea programul. Iar dintre conferențiari se mai întâmpla să depășească 1-2 minute profesorul Iorga - toată lumea care l-a ascultat și s-a înfruptat din știința lui și farmecul de mare povestitor știe că vorbea frumos și cu multe divagații, pentru că avea dorința să ne facă să cunoaștem tot sau cât mai mult posibil - și, de obicei, depășea timpul fixat și atunci... eh, căutam să intrăm în normal.

De altfel, la întocmirea programelor, atunci când era conferința profesorului Iorga, se avea grijă să urmeze un program de discuri și atunci, natural, scoteam discurile ca să putem intra la ora exactă, când urma radiojurnalul."

[Alice Perșoiu, secretară la Direcția programe, 1935-41; la Serviciul teatral 1941-49; C 73, Arhiva de istorie orală, interviu realizat de Silvia Iliescu, 10.11.1994]

***

"Nicolae Iorga, încă din 1929, vorbea la radio. Vorbea liber. El totodeauna „deraia” de la text și începea să facă divagații, nu directe, ci așa, cu subînțelesuri... Știu că odată a venit chiar directorul general Sărățeanu, care a zis: ”Te rog, lasă-mă pe mine cu mâna aici, la boton”! Stătea cu mâna pe buton, cu frică ca Iorga să nu spună ceva contra nemților, că era epoca când nemții veniseră în țară. "

[Paul Știubei, inginer; C 145, Arhiva istorie orală, interviu realizat de Silvia Iliescu, 30.09.1994]



Agenția RADOR - 10.03.2014 11:05