Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Actorul Constantin Dinulescu împlinește astăzi 80 de ani

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -
Actorul Constantin Dinulescu împlinește astăzi 80 de ani

Identificat uneori cu “Vasile Alecsandri” sau cu “Nicolae Bălcescu” – două dintre personajele pe care le-a interpretat memorabil – actorul Constantin Dinulescu a adăugat talentului cu care a fost înzestrat și calitatea de a învăța ușor într-o grea meserie. Prima lecție a fost la 18 ani. A primit-o de la maestrul Gheorghe Timică, în ziua deschiderii anului universitar 1950/1951: “Greu nu e să intri la teatru, greu e să sfârșești făcând teatru!...”

Născut la 19 martie 1933 în Alexandria, într-o familie de intelectuali, Constantin Dinulescu a absolvit liceul în Călărași. Se pregătea pentru cariera de arhitect atunci când întâmplarea i-a schimbat drumul vieții. Devenit student la Institutul de Teatru, la clasa profesorului Alexandru Finți, a început să joace mici roluri la Teatrul Muncitoresc CFR Giulești, din dorința de a câștiga bani și experiență. A absolvit I.A.T.C în 1955 și a fost repartizat la Iași – o experiență de neuitat pentru tânărul actor. Nu avea să-l uite nici pe el publicul moldovean.

Din 1969 a jucat la Teatrul Național I.L. Caragiale din București, iar din 1996 la Teatrul Evreiesc de Stat. În anii ’70 fusese și profesor la I.A.T.C. București.

În 60 de ani de activitate în teatru și cinematografie (în aproape 50 de filme) a avut sute de roluri, cu mare succes la public și în presă în Richard al III-lea de William Shakespeare, Bălcescu  de Camil  Petrescu, Oedip  de Sofocle, Chirița în provincie de V.Alecsandri, Anton Pann de Lucian Blaga, Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu-Delavrancea, Regele Lear de William Shakespeare, Suflete tari de Camil Petrescu, Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller și multe altele. Poate fi văzut și astăzi jucând rolul lui Zahar în piesa Oblomov, după Ivan Goncearov.

Arhiva de Istorie orală a Societății Române de Radiodifuziune păstrează un interviu acordat de maestrul Constantin Dinulescu la începutul acestui an în care împlinește o vârstă venerabilă. Este o frumoasă și sentimentală mărturie a vieții și carierei unuia dintre actorii cei mari ai României.

L-am cunoscut pe Caragiale înainte de a ști să citesc. De ce?! Tata obișnuia să facă în cadrul școlii, cu elevii, organiza serbări, serbări școlare și în cadrul acestor serbări am cunoscut Scrisoarea pierdută, D-ale carnavalului, Se face ziuă, Mușcata din fereastră a lui Victor Ioan Popa, adică am început să iau contact cu lucrări dramatice, înainte ca să știu să citesc. Mai aveam un obicei în casă: cele două surori mai mari ca mine, și cu mine, organizam șezători literare de Paște, de Crăciun; era o grijă, o preocupare să căutăm un cântecel, să învățăm o poezie, să facem tablouri vivante, toți eram îmbrăcați – o tradiție! – toți aveam costume românești, cu cușma-n cap, spuneam poezele și cântecele și, mă rog, în funcție de sărbătoare, pe urmă o dam pe colinde și ne desfătam spiritual, fără să știm și fără să dăm vreo importanță actului, dar ceea ce făceam noi era un lucru foarte frumos, nu numai prin faptul că menținea atmosfera de familie, dar se înnodau tradiții. Și noi le perpetuam (...).

Am început să mă pregătesc pentru arhitectură. Și zic, împac și capra și varza: nu ies nici din vorba lui tata și-mi satisfac și eu, mă rog, visul meu de teatru. La toată treaba asta, au venit niște date pe care nu le-a prevăzut nici tata, nici eu. Împlinisem 18 ani și-am recrutat. Cu dosarul lui tata de chiabur... avea pe cineva, în Brâncoveni, în Ialomița și făcea parte cu el și el muncea pământul, ne dădea și nouă 50% din recoltă, oprea și el 50%, toată lumea era mulțumită. Acest pământ provenea dintr-o împroprietărire făcută în 1918... tata a luptat la Mărășești, tânăr sublocotenenent într-un regiment de infanterie și a participat la bătălia de la Mărășești, și avea și-un obicei: cu pioșenie, pe 6 august, când s-a petrecut marea bătălie de la Mărășești, scotea toate hărțile lui de comandant de pluton, cu aliniamentele pe care a stat. Și datorită acestui fapt, i-a dat “Steaua României”, cea mai mare distincție pe care o putea oferi unui ofițer de grad inferior și i-a dat 5 hectare de pământ. Tata, evident, s-a întors la catedră și pământul l-a dat în arendă și pentru treaba asta era cotat chiabur.

Revin la faptul că am fost recrutat și, pentru că fiii de chiaburi, de moșieri și de “exploatatori”, așa, mergeau la DGSM, erau detașamentele de muncă forțată. Asta însemna să spargi piatră pe rambleuri de cale ferată, să muncești la tuneluri pe la Salva Vișeu și pe nu știu unde, ceea ce era peste puterile mele! Și, în situația asta, spun, mă pregăteam de arhitectură, am pus burta pe carte, pentru că numai dacă luai primele trei locuri, mediile cele mai mari, puteai fi admis în facultate. Mă rog, eu n-am luat o asemenea medie și am fost declarat, foarte politicos, “admis fără loc”. Asta însemna să mă întorc la Călărași – și era de-acuma toamnă! – să plec la unitate, să mă încorporeze. Perspectiva asta era sinistră... Și-atuncea i-am spus tatii, eu uneltind aicea cu sora mea, cu Toma, cu Tili [Matilda] Caragiu, “măi, ce fac?!...” Se mai dădea o sesiune de toamnă, în septembrie, la teatru, la Institutul de Teatru. Și spun: “Măi tată, rămân [în București] să încerc... stau un an acolo, ca să scap de încorporare și pe urmă vedem noi”. Tata a admis, pentru că îl îngrozea și pe el ideea că voi merge la DGSM. Am stat, m-am pregătit cu Tomiță, mi-am pregătit examenul pentru Institut (...).

Ceea ce este important pentru mine, pentru bagajul meu de amintiri, e faptul că am avut această fericită ocazie să întâlnesc două colective uriașe de actori, întâi ca spectator, când veneam și vedeam spectacolele Naționalului București, cu figuri legendare de teatru și pe urmă să plec la Iași într-o perioadă în care la Iași exista o trupă iarăși, sublimă, superbă! Și-am prins și marea generație a Bucureștiului și marea generație a Iașului (...).

Am cunoscut și lumea asta extrateatrală, la fel de interesantă și la fel de unică în felul ei. Așa că, atunci când am plecat de la Iași, am fost conștient că mă despart de niște oameni deosebiți, ei sunt o lume deosebită. Există probabil și aici, însă orașu-i mare, suntem risipiți, preocupările noastre sunt așa de diverse și așa de numeroase, că nu ne mai îngăduie să reținem timpul și pentru sufletul nostru! (...) Vreau să vă spun că familia îmi era aici, la Călărași. Și-n al doilea rând, simțeam că tot ce-am avut de făcut la Iași, am făcut, mai mult n-o să pot face. Și-atuncea, cu grija că mă voi plafona, cu grija că obsesia lui tata de a ajunge cu capul pe mesele din crâșmă va avea câștig de cauză – pentru că, drepu-i, la Iași trebuie să te ții tare, la vinul de-acolo, să nu te dedulcești la abuzuri -, am zis: “e momentul!”.

Și momentul l-a împlinit venirea lui Radu Beligan la direcția Teatrului Național din București. Pleca Zaharia Stancu de la a doua lui direcție de la Național și îi lua locul meșterul Beligan care, ca orice om de teatru, care știe ce-i teatrul, cum se face teatru, înainte de a prelua, s-a plimbat prin teatrele din țară și-a văzut spectacole, a văzut actori, i-a testat, i-a întrebat. Și printre ei, a dat Dumnezeu să mă număr și eu: “Mă, tu nu vrei să vii la...?” “Aș veni, maestre, dar...” “Vii la mine, la toamnă”, ceea ce s-a întâmplat, cu Costel Constantin în același an, cu Elena Amariei Boc, o actriță fabuloasă care s-a pierdut. Am venit atuncea trei, am rămas doi, Costel și cu mine, și de-atuncea am tot muncit aicea.

Vreau să vă spun că, în 60 de ani să zic așa, 58-60 de ani, pentru că am început să joc încă din Institut... noi n-aveam voie să facem figurație. Duceam lipsă de bani și, ca studenți, ne mai aciuam și noi pe la un teatru, mai făceam o figurație... nouă ne interzicea și Institutul, dar mai ales maestrul Finți: “Să nu vă prind la vreun teatru, că vă dau afară! Și-atunci, cu colegul meu Ștefan Bănică, ne-am găsit un vad, la CFR Giulești. Era peste mână, mai greu să vină cineva acolo, să ne prindă cu cioara vopsită! Director și prim regizor era George Loghin care a fost următorul rector al Institutului de Teatru. Și ne convenea, ne plătea mai bine, ne dădea rolișoare. Deci, am început să jucăm din anul II de facultate. Și cum acuma, la pensie, se adaugă, zic că am sărit de 60 de ani de când tot frecăm scândura scenei! Și trebuie să spun că s-au adunat vreo 300 și ceva de texte, unele importante, foarte importante, și cu izbândă, mă rog, de presă, așa, că noi judecăm succesele nu numai după succesul de public, ci și respectăm presa.

Când am venit aici, am debutat cu Camera de alături a lui Paul Everac, în regia lui Ioan Cojar, un rol deosebit pentru mine, care mi-a adus mari satisfacții. Pe urmă, tot în dramaturgia lui Paul Everac, Cartea lui Ioviță, alături de fabulosul Florin Piersic, Profesorul Ilihoi care iarăși mi-a adus mari bucurii, pe urmă a venit Hagi Tudose, după ce răposatul Constantin Rauțchi n-a mai jucat... - și-am intrat în condiții grele, când oamenii nu mai aveau chef să repete, mă rog. Pe urmă, ce să mai spun, Drumul singurătății, al lui Schnitzler sau Torquato Tasso al lui Goethe, au fost partituri care... nu neapărat [am fost] prima vioară, dar partituri care îți dădeau mari bucurii, mari satisfacții profesionale!

[Arhiva Istorie orală a S.R.R., interviu realizat de Octavian Silivestru, 13 februarie 2013]



Agenția RADOR - 19.03.2013 9:24