Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Povești deosebite din timpul celui de-al doilea război mondial - mărturii din arhiva radioului public, dedicate zilei de 8 martie

8 martie este la noi una dintre cele mai controversate sărbători. Unii o consideră o zi inventată de regimurile comuniste, alții o tradiție mult mai veche, legată de cultul fertilității și de trezirea la viață a naturii.

Un fel de “zi a femeii” era și pe vremea grecilor antici când, în fiecare primavară, era sărbătorită Rhea, mama a șase dintre zeii olimpieni (printre care și Zeus), făcuți cu titanul Cronos. În Anglia secolului al XIX-lea a existat “Duminica mamei”, serbată tot primăvara...

“Ziua femeii”, așa cum o cunoaștem astăzi, a fost serbată pentru prima dată la 28 februarie 1909 în S.U.A., la inițiativa Partidului Socialist American. În 1910 și Europa adoptase ideea sărbătoririi oficiale a femeilor, la Conferința Femeilor Socialiste de la Copenhaga, dar s-a ținut cont de această hotărâre doar în câteva țări europene, la 19 mai anul următor.

Organizația Națiunilor Unite a proclamat anul 1975 drept Anul Internațional al Femeilor și a declarat perioada 1976 – 1985 ca Deceniu ONU pentru condiția femeii. Apoi, în 1977, în cadrul unei adunări generale, s-a hotărât ca data de 8 martie să fie Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

Astăzi, pentru multe țări Ziua femeii și-a pierdut nuanța politică, devenind o ocazie prin care bărbații își arată prețuirea față de urmașele Evei. Și ele chiar merită prețuite, nu numai pentru grija lor maternă, talentele culinare ori înfățișarea atrăgătoare. Multe dintre femeile din jurul nostru merită prețuire și pentru fapte cu care de obicei se mândresc bărbații: curaj, spirit organizatoric sau eroism.

Vom ilustra această afirmație cu ajutorul mărturiilor unor românce care au dovedit aceste calități în momente grele, în timpul celui de-al doilea război mondial. Interviurile se află în Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune.

MARIE – ANA DRĂGESCU, una dintre femeile pilot ale României

escadrila
M-am născut în orașul Craiova, la 7 septembrie 1912. Pe la vârsta de 13 ani am văzut prima dată zburând un aeroplan. L-am privit lung cum dispare la orizont și în momentul acela am simțit ceva deosebit, ceva care m-a atras și de atunci mi-am dorit să zbor.

Mai târziu, fiind în București, am urmat Școala de Pilotaj “Nadia Cantacuzino”. Întâi am făcut șase luni cursuri teoretice la amfiteatrul “Spiru Haret” și apoi am început zborul. L-am avut instructor pe căpitanul aviator [Constantin] Abeles. Școala era condusă de Ioana Cantacuzino. Șapte băieți și eu - singura fată. Printre colegi era și Ionel Fernic. În septembrie 1935 am obținut Brevetul nr. 94 de pilot gradul I și II internațional. După absolvire am intrat salariată la “Aeroclubul Regal Român”.

În 1936 am cunoscut-o pe Smaranda Brăescu, celebra parașutistă. Aterizase pe aeroportul Băneasa cu avionul ei Hawker, venind de la Londra. Avionul ei se numea “Aurel Vlaicu” și avea pe aripi drapelul românesc. La sosirea ei, nimeni n-a venit s-o primească sau să stea cu ea de vorbă, și atunci eu m-am apropiat de ea și am intrat în discuție și de atunci a fost o legătură de prietenie între noi. După aceea, eu și Smaranda am făcut o școală de zbor fără vizibilitate.

În anul 1938, pentru prima oară au fost concentrate la manevrele de aviație de la Galați, cinci aviatoare: Marina Știrbei, pe un avion sanitar al aviației militare, iar celelalte patru aviatoare pe avioane de legătură. Toate am corespuns misiunilor încredințate. Marina Știrbei (…) a întocmit un memoriu pe care l-a înaintat ministrului Aerului, cerându-i înființarea unei escadrile sanitare cu personal navigant feminin. În 1940, la 25 iunie, memoriul Marinei fiind aprobat, s-a înființat Escadrila Sanitară. Au fost încadrate inițial patru aviatoare: Nadia Russo, Marie Ana Drăgescu, Virginia Duțescu și Virginia Tomas. Am început antrenamentul pe avionul Monospar cu un motor. Ulterior, au sosit avioanele sanitare de fabricație poloneză RVD13, amenajate cu brancardă. Scopul acestei escadrile a fost de a face misiuni de ordin sanitar.

Odată cu începerea războiului, la 22 iunie 1941, escadrila a primit ordin să plece pe front. Prima noastră bază a fost pe aerodromul Focșani, unde era și baza aviației de vânătoare și de bombardament. În primele nopți am dormit pe tărgile avioanelor și am mâncat la popota Aviației Militare. Bătăliile se dădeau pe Prut, pentru eliberarea Basarabiei. Noi am mers până la căderea Odesei, deci de la 22 iunie 1941 până la 26 octombrie 1941. Escadrila Sanitară facea transporturi de răniți foarte grav. Cu colegele mele zburam, ori toate trei împreună sau individual, în diferite locuri unde eram trimise. Aterizam pe terenuri cu totul improvizate, pe lângă șanțuri anticar, pe lângă cazemate, de unde ni se aduceau răniții pe care-i îmbarcam și-i aduceam în spatele frontului, la primul spital de campanie. Pe unii răniți îi lăsam la spitalul de campanie din Tiraspol.

Un mare număr de răniți am adus din bătălia de la Dalnic, așa că trebuia să facem trei-patru, câteodată până la cinci zboruri pe zi. În baraca spitalului din apropierea satului Severinovka, câțiva medici extenuați dădeau primul ajutor răniților aduși din bătălie. În jurul barăcii erau așezate pe sol zeci de brancarde cu răniți, unii care mai trăiau, alții muribunzi, unii morți. În jurul lor, roiuri de muște. Toți răniții cereau apă. Dintre aceștia, medicii alegeau pe cei mai grav, care puteau fi salvați, ca să-i îmbarcăm în avioane. În apropierea acestui câmp se zărea un cimitir improvizat...

În această campanie a Odesei, care a durat până la 26 octombrie 1941, am avut cu noi și o infirmieră la bordul avioanelor, Ioana Grădinescu și un agent sanitar Ernest Gheorghe, foarte priceput și devotat răniților. De multe ori răniții erau agitați. Odată am transportat un rănit la cap, care nu fusese bine legat de brancardă, așa că a putut să-și elibereze un braț, să-și smulgă bandajul de pe cap și, încercând să se ridice, m-a apucat de braț. Eu am căutat să-l împing din nou pe brancardă, el însă avea o putere foarte mare, încât aproape că mă trăgea din scaun. În timpul acesta, a început să lovească cu picioarele rănitul din spate care începuse să strige. Eu pilotam cu mâna stângă, avionul începuse să joace în aer și situația devenise critică. Cu mare greutate am putut să-l împing înapoi pe brancardă și, probabil obosit, a leșinat până la urmă.

Avioanele noastre erau vopsite în culori de camuflaj. Escadrila sanitară românească a fost singura care zbura neînarmată, zbura jos pentru a nu fi văzută de inamic. După campania Odesei, noi, cele trei aviatoare am primit decorația “Virtutea Aeronautică”.

La 10 aprilie 1942, Escadrila Sanitară a primit denumirea de Escadrila 108 Transport Ușor, subordonată grupului Aerotransport Militar secția I și, la 18 august 1942, am primit ordin să plecăm în zona de operații a Corpului 6 Armată aflat sub comanda generalului Dragalina. Am avut baza la Kotelnikovo, la 60 km sud Stalingrad. Toată unitatea noastră a fost instalată în patru corturi. Pe teren aterizau tot timpul avioane germane de transport care debarcau trupe și muniții. În zare, se vedea cerul înroșit al Stalingradului, se auzeau exploziile și tirul artileriei. Uneori tremura pământul sub picioare. Nu aveam apă, trebuia adusă în canistre cu avioanele noastre de transport. Condițiile erau foarte grele, clima de stepă, ziua căldură înăbușitoare, nopțile înghețate, uneori furtuni care ridicau nisipul până la 200 m înălțime. Noi stăteam în cort, pe paturi de fier, cu saltele de paie, în plus cu muște, pureci și șoareci. Noaptea, escadrila rămânea singură pe teren. Pentru că în zonă erau partizani, aveam pentru apărare două puști mitraliere așezate în fața cortului.

La 6 septembrie, escadrila a fost atacată. Bombele au căzut la câteva sute de metri în fața și în spatele corturilor noastre. Continuam zborul. Cu avioanele sanitare aduceam răniți din bătălia Stalingradului. Ne orientam în zbor după epave de tancuri, de mașini și de avioane, după cai morți. Am avut și o aterizare forțată cu doi răniți la bord. Avionul pierdea turajul și se înfunda. Am găsit din fericire un câmp ars, m-am gândit că acolo ar putea să nu fie minat. Am aterizat, am umblat la carburator așa cum ne învățaseră mecanicii, am apăsat pe un buton ca să curăț jiglorul și turajul motorului a prins. Înainte de a decola, am făcut câțiva pași ca să controlez terenul, să nu fie vreo gaură sau vreo denivelare. Alături era un tanc răsturnat, cu turela zvârlită și alături de tanc am văzut un cadavru carbonizat de soldat sovietic. Soldatul rănit mai ușor care era în avion, îngrozit, îmi spunea tot mereu: „Domnișoară, dacă nu plecăm de aici – se lăsase seara – ne omoară partizanii...”.

Eram speriată, dar căutam să-mi păstrez calmul, pentru că-mi dădeam seama că eu eram singura sănătoasă alături de doi oameni neputincioși. În sfârșit, am putut să decolez și să ajung cu bine la bază. Cum frontul înainta, acum Stalingradul fiind încercuit, baza escadrilei noastre s-a deplasat la Plodovidoe, la 40 km sud de Stalingrad. Satul era așezat într-o văgăună, înconjurat de dune de nisip. În sat erau cămile cu două cocoașe. Terenul de aterizare era la câțiva kilometri de sat, tăiat pe un dâmb mărginit de o stepă și tăiat de o șosea șerpuită. Zburam la mică înălțime, iar când aterizam, dispersam avioanele în așa fel ca să nu poată să fie atacate. Dar nici aici nu am avut liniște. Am fost descoperiți și, de două ori pe zi, era bombardat terenul. Teama noastră cea mai mare era aceea să nu fim surprinși de bombardament în momentul când îmbarcam răniții.

Într-una din zile, când avionul meu era indisponibil și mă găseam singură în sat cu soldații noștri, a fost atacat satul și în curtea vecină, unde erau multe mașini germane și soldați ai unei echipe de transmisiuni. Toți [soldații germani] au fost omorâți. O schijă a sărit în curtea vecină unde mă găseam eu și cu soldatul cu care stătusem pe o bancă. Banca a fost ruptă, tăiată în două de schija înroșită. Am scăpat și atunci ca prin minune...

Am mai fost atacată o dată la Plodovidoe, imediat după ce aterizasem. În momentul când colega mea îmi ieșiea înainte, un avion inamic a coborât jos și ne-a atacat. Împreună cu colega mea abia am avut timp să fugim de lângă avion și să ne îndreptăm spre râpă unde ne-am culcat la pământ. Ne-au atacat cu 12 bombe de 50 kg și pe urmă au mitraliat. Și de data asta am scăpat și noi și avioanele. Generalul Dragalina a citat escadrila și pe comandantul nostru și ne-a invitat în coliba comandament, unde a avut loc o conferință de presă cu corespondenți români și străini, între care era și atașatul de presă al Spaniei. Cele trei aviatoare - Nadia Russo, Marie Ana Drăgescu și Virginia Tomas - au fost ulterior decorate cu ordinul “Crucea Regina Maria” și “Vulturul German”.

La 1 octombrie [1942] situația devenise critică. Partizanii deja aruncau în aer trenuri cu munițe. În luna mai 1943, Nadia Russo a părăsit definitiv aviația pentru a-și îngriji sănătatea. Escadrila Sanitară a primit ordin să se deplaseze la 8 iulie 1943 la baza din Sinferopol, în centrul Crimeei. În afară de Marie Ana Drăgescu și Virginia Tomas de acum veterane, unitatea a fost completată cu aviatoarele voluntare Stela Huțanu și Maria Nicolae. Secția a fost pusă la dispoziția Corpului de Armată Român condus de general Avramescu. Bătălia se dădea pentru capul de pod de la Kuban. Zborurile se făceau pe ruta Sinferopol – Kerèi. S-au transportat răniții care erau aduși de avioanele germane Junkers din Kuban la Kerèi și cei foarte grav erau îmbarcați apoi în avioanele sanitare și aduși la spitalul din Sinferopol. Zborurile au continuat până la 22 septembrie [1943] când s-a dispus întoarcerea noastră în țară.

După 1944, neprimind avizul corpului tehnic, avioanele sanitare, fiind obosite și ne mai prezentând garanție în zbor, au fost oprite la sol. Așa că s-a format Escadrila 113 Legătură. La 1 decembrie 1944 ascadrila s-a oprit la Sibiu, unde a iernat. În primăvară, când escadrila de la Sibiu s-a pus în mișcare către Slovacia, am primit și eu ordinul să plec la Pičtian. Și am ajuns acolo în jurul datei de 1 mai. De acolo am fost trimisă la Trenèin, unde am întâlnit escadrila de legătură. Am făcut misiuni de legătură - transport de corespondență, de curieri militari.

Războiul a încetat la 9 mai și, la sfârșitul lunii mai 1945, Escadrila 113 Legătură s-a întors în țară.

[R 107 - Arhiva de istorie orală – Radio România/ Interviu realizat de Octavian Silivestru, 4.06.1993]

****

DOMNICA CHIRICEANU NEGULESCU, secretară a Mariei Antonescu la Consiliul de Patronaj

Cu doamna Maria Antonescu am ajuns să lucrez într-un moment în care nimeni nu s-ar fi gândit că aș putea să ajung acolo. Doamna Maria Antonescu era președinta Consiliului de Patronaj și Mihai Antonescu, care era vicepreședintele al guvernului, și-a spus: “Trebuie neapărat să-i găsim doamnei Antonescu pe cineva care să-i fie alături și să o însoțească.” - ca simplă secretară. Și s-a gândit la una din fostele studente de la facultate.

Eu lucram la Societatea de Gaz și Electricitate și Mihai Antonescu a pus mâna pe telefon și a vorbit cu Nicolae Caranfil, directorul general: “Domnule Caranfil, te rog să mi-o dai mie pe domnișoara Negulescu.” (…) [Domul Caranfil] a venit și mi-a spus: “Mâine la ora cutare, o mașină vine să vă ia!” Și a doua zi m-am dus la Președinția Consiliului [de Miniștri].

Când am ajuns acolo, doamna Antonescu mi-a spus: “Uite, aș vrea să fii secretara mea, de mâine o să începi …” Activitatea mea era să stau la un birou unde erau două-trei telefoane care sunau tot timpul, cu anumite solicitări pentru audiențe. Eu notam pe toată lumea care cerea audiență, sau vroia ceva de la doamna Antonescu. În al doilea rând, aveam misiunea să mă duc cu dânsa peste tot; când se ducea să facă inspecții în București și în țară trebuia să mă duc cu dânsa pentru a nota anumite lucruri. (...)

Consiliul de Patronaj a fost înființat cu avizul mareșalului [Ion Antonescu] care a vrut să facă o societate de asistență socială, nu numai pe timpul războiului. Începuturile au fost în ’41 și o parte din fonduri au fost date de guvern, din bugetul statului... Restul [fondurilor] s-au făcut prin colecte personale. Și doamna Maria Antonescu a fost cea care a reușit să convingă [diferite persoane] să dea pentru Consiliul de Patronaj sume importante. Toate întreprinderile mari, industriile mari care câștigau așa de mult, Herdan, toate industriile textile .... Fondurile veneau prin solicitări, cum se solicită acum sponsorii, totul era prin donație. Consiliul de Patronaj ajunsese la un buget de două miliarde de lei, dar din bugetul statului fuseseră date numai 600 de milioane. (...)

Când mergeam în inspecție… La opt dimneața doamna mareșal mă chema de la Președinție acasă și îmi spunea: “Domnica, astăzi ce avem? Ce programări?” Și spuneam: cutare, cutare, cutare. La nouă eram acolo, începea să-și organizeze treburile, adică programul pe toată ziua sau își chema colaboratorii care ședeau în strada Roma, pe strada Roma era sediul. Doamna nu lucra acolo, acolo era contabilitatea, erau toți șefii de departamente - Consiliul de Patronaj era organizat pe departamente. Erau: departamentul pentru spitale, pentru copii, restaurante, erau tot felul de secții de-astea și fiecare avea o responsabilitate.

Și când avea nevoie de câte unul, îl chema la Președinție și lucra cu el. Doamna Maria Antonescu spunea: “Astăzi trebuie să vizităm… - știu eu? – cantinele sau restaurantele”. Plecam de dimineață, făceam un tur până la 12:00 - 13:00, constata tot ce e bine și ce nu e bine, doamna era foarte severă, într-adevăr era foarte severă! Nu-i plăcea murdăria, nu-i plăcea dezordinea, se ducea acolo pe neașteptate. Știți cum era?! Imediat se ducea, la toate restaurantele astea, că au fost nu știu câte în București, se ducea și dacă vedea pe jos că era apă sau nu știu ce, era o comedie! Ăia mureau de frică când o vedeau că a intrat pe ușă, nu știau cum să alerge mai repede și să pună la punct.

Inspecțiile astea erau aproape zilnice, în afară de sâmbăta și duminica când plecam la Predeal cu doamna Antonescu și când inspecta unitățile din țară. De exemplu, la Predeal, exista un preventoriu al copiilor tuberculoși. Făcuse acolo un lucru extraordinar, adică toți copiii ăștia care erau bolnavi, veneau doctorii, se ocupau de ei. Consiliul de Patronaj dădea fonduri, toate fondurile s-au dus în toată opera de asistență socială.

În afară de doamna Veturia Goga, la Consiliul de Patronaj a colaborat o serie întreagă de persoane care au fost într-adevăr devotate, au lucrat fără nici un fel de beneficiu în plus, pot să facă cinste femeii române. Era doamna general Pantazi, care s-a ocupat de cantina Cercului Militar și a militarilor, ea personal se ocupa, se ducea în fiecare zi - nu făcea ea meniurile, că nu era competența ei să le facă - însă supraveghea tot ce se întâmplă acolo, de ce au nevoie etc. Mai era doamna general Șteflea, nevasta generalului Șteflea, șeful Marelui Stat Major; mai era doamna Forțu, soția profesorului Forțu, o personalitate în cultura românească și ca patriot și ca om de știință și ca om de litere. Era doamna Brătescu, soția generalului Brătescu ... în majoritate erau soții de ofițeri.

Consiliul de Patronaj a fost într-o continuă concurență cu Crucea Roșie. De Crucea Roșie era legată toată protipendada vechilor partide. La ședințele consiliului de conducere a Crucii Roșii, care se țineau o dată pe lună sub patronajul Majestății Sale regina Elena, era invitată și doamna Antonescu și era rugată să-și dea părerea sau să dea sugestii pentru asistența socială, pentru soldații de pe front. În perioada aia au fost trimise ajutoare soldaților de pe front, ajutoare imense, armata le trimitea echipamente. Prin Consiliul de Patronaj s-au trimis ajutoare de îmbrăcăminte, de alimente. Pentru familiile soldaților de pe front se făcea o asistență socială tot de către Consiliul de Patronaj. Văduvele și copiii ostașilor căzuți pe front erau luați în asistența Consiliului de Patronaj...

[R 430/ Arhiva de istorie orală - Radio România. Interviu realizat de Silvia Iliescu și Octavian Silivestru, 6.11.1995]

Google+



Agenția RADOR - 7.03.2013 20:20