Istorie Orală
RSS Istorie Orală

ȘTEFAN LUCHIAN, `cel mai român dintre pictorii noștri` (Iosif Iser)

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -
ȘTEFAN LUCHIAN, `cel mai român dintre pictorii noștri` (Iosif Iser)
Ștefan Luchian - Autoportret

Ștefan Luchian, “Pictorul florilor”, s-a născut la 1 februarie 1868. A refuzat să urmeze tradiția militară a familiei și s-a înscris în 1885 la clasa de pictură a Școlii Naționale de Arte Frumoase unde l-a avut ca maestru pe Nicolae Grigorescu. În toamna anului 1889 a plecat în Germania unde a studiat două semestre la Academia de Arte Frumoase din München, apoi la Paris, la Academia Julian. Studiile i-au oferit și prilejul de a cunoaște viața artistică pariziană, aflată în acea perioadă în plină efervescență impresionistă.

Revenit la București, a fost principalul inițiator al Expoziției artiștilor independenți, apoi, în 1900, a participat cu două pasteluri la Expoziția Universală de la Paris. În același an au apărut primele manifestări ale unei afecțiuni ale măduvei spinării, o scleroză multiplă care după ameliorări trecătoare avea să-l lase infirm. Cu penelul legat de încheietura paralizată, Luchian a continuat totuși să lucreze și, până în anul 1915, a expus în diverse expoziții. În această perioadă a pictat „splendorile scânteietoare” ale peisajului românesc. În ce privește redarea florilor, din 1908 Ștefan Luchian își concentrase în această direcție toată energia, toată pasiunea pentru natură.

Printre admiratorii și prietenii statornici ai „pictorului florilor” s-a aflat poetul Tudor Arghezi care, la microfonul Radiodifuziunii Române, a conturat un delicat portret al lui Ștefan Luchian. Astăzi înregistrarea se păstrează în Arhiva de Istorie orală - Radio România ca o mărturie de o mare valoare documentară și sentimentală.


Tudor Arghezi: Înaintea primului mare război din 1914, trăiau paralel în România, fără să se cunoască de la om la om, două mari personalități, doi artiști: compozitorul Enescu și pictorul Luchian. Unul artist al sunetului frumos, și celălalt artist al pensulei delicate. (...)

Pictorul Ștefan Luchian - a cărui recunoaștere revoluțioară a venit nespus de greu și de târziu - era o valoare certă pentru sensibilitatea și intuițiile de profunzime ale lui George Enescu. Enescu realiza pe vioară lumina pe care contemporanul lui obscur o așternea cu penelul pe pânză. Pe când pictorul era hulit și defăimat în primul rând de confrații lui, și inexistent pentru elita socială aproximativă din vremea lui, George Enescu fără aderență imediată cu pictura avea harul să-l presimtă, să-l înțeleagă și să-l pătrundă. Bolnav și mizer și trăind ca vai de lume, Luchian a fost nevoit să se scoboare până la îndeletnicirea de zugrav cu bidineaua. Acesta era nivelul epocii în care George Enescu iubea în secret pictura durerosului lui contimporan. Ca să ne dăm seama cu precizie de gradul acestui nivel și de halul de decădere în care se afla societatea noastră de parveniți înfumurați de atunci, trebuie să mai spunem că, răstignit de aproape zece ani de paralizie, Luchian a fost arestat din pat pentru escrocherie artistică. Bietul om nu a mai putut răbda și această ultimă nerușinare și a murit numaidecât. Asta s-a petetrecut nu prea demult, în 1916, acum 39 de ani.

Cu toate că mai tânăr decât Luchian, mi-aș permite să afirm că eram prieten cu el. Îl vizitam des în casa lui, marcată azi cu o placă de marmură de cimitir. El își primea puținii prieteni rămași în atitudinea lui Prometeu înlănțuit pe Caucaz. De ani de zile zăcea doborât de boala lui cumplită, natura asociindu-se ca să-l chinuiască până în ultima secundă cu nepăsarea brută și răutatea veninoasă și cu incompetența medicală de atunci. Ușa lui Luchian era slobodă și deschisă orișicui ziua și noaptea, ca la biserică. O candelă veghea cu scânteiea ei ca să lucească vag pe întuneric lucrurile din odaie.

L-am găsit într-o dimineață zguduit, dar însuflețit și cu ochii lui frumoși aprinși. După ce-l părăsiseră rând pe rând toate organele care fac viața, dacă nu plăcută, cel puțin suportabilă, mai trăiau din el ochii și glasul care a vorbit articulat până la stingerea ființei întregi. Luchian plângea. Plângea de o emoție fericită. Mi-a povestit că venise noaptea o umbră cu pelerină, strecurată în odaia lui. Mută, umbra a scos din pelerină o vioară și i-a cântat. I-a cântat două ore întregi, parcă o muzică din altă lume. Apoi, umbra și-a luat vioara și pelerina, s-a apropiat de patul răstignitului și i-a spus: “Iartă-mă, te rog! Sunt George Enescu...” Mâinile nu și-au putut strânge pentru că brațele pictorului nu se mai puteau mișca de un an. Amintind de darul discret făcut unui artist părăsit, într-o vreme când gloria personală pe alții îi orbea, cred că nici un elogiu ce i s-ar putea duce acum, pe mormântul de-abia acoperit al maestrului George Enescu, maestru ce cu adevărat nu poate întrece aducerea aminte...”

[R465 / Arhiva de Istorie orală – Radio România; înregistrare realizată în 1955]

Google+



Agenția RADOR - 1.02.2013 10:28