Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Ciurea, 1916/1917: Cel mai grav accident feroviar din România

Ciurea, 1916/1917: Cel mai grav accident feroviar din România

Cel mai grav accident feroviar din România a avut loc în noaptea de Anul Nou 1916/1917, în timpul primului război mondial. Trenul, format din 26 de vagoane, era încărcat până la refuz cu soldați și civili, mulți călătorind între tampoane, pe acoperișul vagoanelor sau în gheretele frânarilor. Înainte de Iași, între Bârnova și Ciurea exista o porțiune de cale ferată cu o pantă deosebit de mare. Din cauza aglomerării și a condițiilor grele de iarnă, trenul nu a mai putut frâna, s-a răsturnat și apoi a luat foc în gara Ciurea. Aproape 1000 de persoane au pierit în acest accident...

În Arhiva de Istorie orală – Radio România se află un document sonor impresionant: mărturia unuia dintre puținii supraviețuitori ai acestei catastrofe feroviare, generalul Dumitru Tăutu. Înregistrarea a fost făcută în 1979.

Gral. Dumitru Tăutu: „Era în anul 1916, decembrie 31. România se afla în plin război. Ca tânăr sublocotenent mă aflam în Regimentul 5 Călărași, în refacere în satul Grivița, Bârlad, împreună cu unchiul meu, colonelul de cavalerie Eugen Rusu. Pentru a ne vedea familiile aflate în nordul Moldovei, am plecat amândoi într-o permisie de câteva zile.

Am venit la Bârlad pentru a lua trenul care trebuia să plece la orele 12:00 din Bârlad, spre Iași. Dar, ca la război, totul este problematic: îmbulzeala la tren era mare, în vagoane se urcau diferite misiuni militare ale aliaților, cu generali, ofițeri superiori, sute de soldați români și ruși și tot felul de cetățeni. Vagoanele gem de lume, iar soldații se urcă pe scări, tampoane, la frâne și pe acoperiș.

De la orele 11:00, când am sosit în gară cu unchiul meu, am tot căutat locuri. Pierdusem orice speranță să mai găsim vreun loc și ne întrebam cum vom putea sta în picioare ceasuri întregi. După un ceas de alergătură, ca prin minune am găsit două locuri unul lângă altul, într-un vagon de clasa a II-a, în mijlocul vagonului aflat, de asemenea, în mijlocul trenului.

Cu mare greutate ne-am aranjat cele două geamantane pe care le aveam, printre alte sute de lucruri de toate felurile și mărimile ale călătorilor.

Eram mulțumiți că aveam locuri. Știam ce avea să ne aștepte în privința mersului și staționării trenului prin gări.

În compartiment, pe lângă alți călători se mai afla și un căpitan de la [Regimentul] 3 Roșiori. Fiecare stăteam liniștiți pe locurile noastre și așteptam plecarea trenului. Singur, căpitanul și-a părăsit locul și s-a dus la vagonul de dormit.

Trenul era colosal de lung și format dintr-o amestecătură de vagoane: vagoane de dormit, vagoane pentru misiuni, vagoane pentru restaurant, vagoane de clasa I, a II-a, a III-a și era tras de două mașini [locomotive]. Vagoanele de dormit, restaurant, clasa I și a II-a erau cu încălzire cu calorifere, vagoanele clasa a III-a cu sobe de fier cu cărbuni. Majoritatea vagoanelor erau iluminate cu lămpi cu gaz.

La orele 15:00, după trei ore de așteptare, cu mare greutate trenul se pune în mișcare. Gările Zorleni, Crasna, Vaslui se succed cu mari așteptări în stații. În toate gările se mai agață de tren alți ostași, alți cetățeni, majoritatea se urcă pe vagoane.

Este iarnă. Ninsoarea și ploaia se transformă în lapoviță. S-a întunecat devreme, luminile din vagoane nu se mai aprind decât în unele părți ale trenului, în special la misiunile militare aliate. Majoritatea călătorilor din vagoane care au locuri dormitează, restul de pe vagoane și tampoane tremură de frig.

Este ora 1:00 noaptea. Ajungem în gara Bârnova, după care plecăm cu toată încărcătura colosală a trenului spre panta de la Ciurea. La început viteza este normală, apoi sporește din ce în ce, iar la un moment dat devine amețitor de mare. În buimăceala somnului mă consider în avion.

Trenul trece vertiginos pe lângă stâlpi de cale ferată... Nimeni nu-și poate da seama ce se întâmplă, geamurile se zdruncină din încheieturi, bagajele încep să cadă, roțile vagoanelor aproape că nu mai ating șinele.

Majoritatea călătorilor se trezesc înspăimântați. Nimeni nu trage semnalul de alarmă și toți așteaptă deznodământul. Se pare că frânele nu mai funcționează. Chiar dacă ar fi funționat, frânarii nu-și pot face datoria din cauza mulțimii de soldați aflați adăpostiți prin gheretele frânelor.

Din cauza vitezei, foarte mulți soldați aflați pe acoperișul vagoanelor sunt aruncați în zăpada moale, afânată, fără să pățească mare lucru.

În câteva secunde trenul se rostogolește în gara Ciurea. Prima mașină [locomotivă] pornește pe o linie secundară și se răstoarnă. A doua mașină deraiază și toate vagoanele vin peste ea. Este ceva apocaliptic!

Vagonul nostru din mijlocul trenului rămâne fară culoare și fără nici un geam, canapelele devin armonice, toate bagajele vin peste călători. Lampa de gaz se desprinde din tavan și îmi cade în cap.

Cu mare greutate, din cauza sfărâmăturilor de canapele, geamuri și bagaje, călătorii sar afară - vagon norocos!

Colonelul, unchiu-meu, cu capul gol reușește să sară primul și ne strigă tare: „Săriți unde puteți! Trenul a luat foc!” Deși lovit la cap și cu zgârieturi la obraz și mâini, mai am putere să caut cele două geamantane, mantalele, chipiile și săbiile și să le trag afară.

Aerul de afară mă dezmeticește. Burează încet și tremur. Într-adevăr, dezastru! Vagoane mari de dormit cu roțile în sus, vagoane de clasă băgate unele în altele, altele făcute armonică, altele încălecate unele peste altele, iar trenul care luase foc de la o sobă de la clasa a III -a ardea cu viteză din cauza vântului și a burniței.

Țipete înfiorătoare spărgeau tăcerea acelei nopți de groază a acelui An Nou 1917.

Mă îndepărtez puțin de tren și găsesc pe unchiu-meu colonelul și îi dau chipiul, mataua, geamantanul și sabia. Mantaua îi prinde foarte bine.

Începem să dăm ajutor celor nenorociți care strigau din toate părțile, fie să fie salvați de sub dărâmături sau prinși între pereții vagoanelor sau tampoanelor. Focul se apropie cu putere și cei prinși sub dărâmături cer să li se taie mâinile sau picioarele cu toporul pentru a nu fi arși de vii! Canapelele, băncile, caloriferele cu fiarele lor au fost adevărate sicrie pentru călători...

La vagonul de dormit cu roțile în sus am zărit mort, agățat de un geam pe căpitanul care părăsise vagonul nostru. Soarta l-a tras acolo...

După o jumătate de oră, când flăcările distruseseră o bună parte din tren, o explozie înfiorătoare a străbătut locul sinistru. Un tren de pe linia alăturată încărcat cu muniție a explodat prin simpatie. Astfel, dezastrul a devenit complet!

Miros de carne friptă se răspândea în văzduh. Din cauza exploziilor care se succedau la intervale mici, cei care mai puteau salva pe câte cineva s-au răspândit pe câmp.

Din păcate, în mijlocul acestui dezastru atât de îngrozitor și-au făcut apariția oameni-hienă care, veniți din întuneric, dispăreau cu bagajele victimelor care mai scăpaseră de la sinistru. Mai târziu, parte din ei au fost prinși și condamnați ca jefuitori din timpul catastrofei.

Astfel, în mai puțin de două ore din trenul Bârlad-Iași nu mai rămăseseră decât scheletele de fier ale vagoanelor.

În cantonul gării Ciurea un general francez rănit și-a dictat unui alt ofițer din Misiunea franceză testamentul, cu ultimile sale dorințe și un înduioșător „adio” celor iubiți din țara aliată nouă.

În zorii zilei de 1 ianuarie 1917 cei ce mai rămăseseră din victimele dezastrului au fost așezați pe peronul gării Ciurea pentru identificare. Părinți care și-au pierdut copiii... o mamă înnebunită de durere căuta să-și identifice cele două fiice pierdute. Soți care și-au pierdut soțiile sau soțiile care și-au pierdut soții. Sute de ostași nu au mai avut norocul să-și vadă de Anul Nou familiile.

Lângă gara Ciurea un cimitir al celor peste 1000 de victime a rămas mărturie a celei mai mari catastrofe feroviară din lume.

Mai puțin de 300 de supraviețuitori am ajuns în dimineața zilei de Anul Nou 1917 în gara Iași, transportați cu niște vagoane platforme. De acolo, cu nervii zdrobiți, ne-am continuat călătoria pentru a junge în sânul familiilor noastre.

Luni de zile de coșmar m-a urmărirt această catastrofă, iar unchiul meu, colonelul Rusu, a contractat o tuberculoză din care cauză după puțin timp a murit.

Așa a fost catastrofa feroviară de la Ciurea...”

[R 473/ Arhiva de Istorie orală – Radio România; înregistrare din 1979]
Google+



Agenția RADOR - 30.01.2013 9:26