Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Interviu cu ALEXANDRU SIPERCO, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (1953 – 1959), despre personalitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu

Interviu cu ALEXANDRU SIPERCO, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (1953 – 1959), despre personalitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu

Nicolae [Ceaușescu] nu era iubit… În primul rând, caracterul, temperamental. Era un tip foarte dur, foarte inteligent, i se recunoștea inteligența, foarte bun organizator, adică era un om cu foarte multe calități, dar era un om foarte, foarte dur! Și… nu… nu era simpatic. Pe Gheorghiu îl iubeau oamenii, nu toți, dar îl iubeau. Era, cum să spun, era omul care ieșea seara, cu aghiotantul lui, cu șeful de cabinet, se ducea la un restaurant undeva la periferie, la chioșcul acela cu iarbă verde, cum se spune, și bea ceva vin, sta de vorbă cu oamenii, era alt tip!

Ceaușescu și-a dat seama de faptul că nu era foarte dorit?

Nu știu. Pot să-mi dau seama de faptul că el a încercat pe urmă să impună această dragoste oarecum cu sila. Adică, această izolare a lui de oameni, s-a reținut tot timpul… plus influența ei... Nu știu ce s-a întâmplat cu ea, eu am cunoscut-o în 1940, a fost o fată foarte modestă. În ilegalitate a fost o fată foarte modestă, erau o pereche care se iubeau unul cu altul foarte mult, ea mergea în lagăr să ducă corespondență și să ducă și una și alta.

Ceaușescu s-a transformat foarte mult. Ceaușescu era bine primit până în 1975. Era o deschidere și pe plan cultural, simțea, avea un contact cu intelectualii destul de bun. Pe urmă ce s-a întâmplat cu el?! Vorba lui Miron [Constantinescu]: “Puterea!” Când a căzut Miron, umblam cu el pe străzi și discutam, mi-a făcut teoria puterii. Ceaușescu a ajuns într-adevăr paranoic. Ceaușescu avea într-adevăr un sentiment de inferioritate, care se simțea.

În 1939 spre 1940 când am avut o întâlnire a Biroului studențesc a fost Miron și ne-am certat pe motive ideologice. A venit Ceaușescu să ne împace, era foarte simplu, cu bun simț. Dar în ’45 după închisoare devenise mult mai dur, mult mai sărit. În orice caz, era foarte bâlbâit, asta este adevărat, era foarte-foarte bâlbâit, aproape nu se putea vorbi cu el, dar a avut destulă voință să se schimbe. E adevărat, el e vinovat că a reprimat acțiunile țăranilor împotriva colectivizării acolo, în zona Dunării, Siret și aicea prin Slatina, pe unde au fost mișcări. Câțiva oameni au fost omorâți atunci. El era responsabil atunci, organizatoric, și avea tot controlul tuturor județelor.

Dar, ce este obiectiv, este că în timpul lui Ceaușescu, oamenii nu au fost omorâți fără judecată, nu au fost represiuni… au fost, dar nu au fost omorâți fără judecată. Acest contrast interesant între perioada lui Ceaușescu și perioada lui Gheorghiu Dej, în care au murit oameni în închisori…

[C 121, Interviu realizat de Mariana Conovici, Virginia Călin, Emilian Blînda, 1.07.1994]

Interviu oferit de GRUPUL DE ISTORIE ORALĂ, RADIO ROMÂNIA



Agenția RADOR - 26.01.2013 12:10