Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Interviu cu ȘTEFAN BÎRLEA, Secretar al Organizației de Tineret din Institutul Politehnic București , despre personalitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -

In iunie 1956, mă trezesc cu un telefon de la Comitetul de partid, să mă duc până acolo. Era prezent secretarul adjunct al Comitetului de partid, un tovarăș mai în vârstă, care provenea din muncitori. “Vezi, măi, că ești chemat mâine la Comietetul Central!” Când am auzit, să îngheț - eu vă redau și sentimentele vremii…

Am luat-o la goană, am trecut strada Buzești, mai departe pe la Aviatorilor, de acolo am ajuns pe Aleea Alexandru. Nu m-am dus la clădirea principală și la poarta principală, mi-era rușine. Și eram așa, cu teamă. Comitetul Central!.. M-am dus la ușa laterală. Când mă uit, un ofițer de Securitate. “Bună ziua.” “Bună ziua.” ,,Eu sunt de la Politehnică, numele meu este Bîrlea, am fost chemat aici.” Zice: “Da, e o ședință, dar nu aici, duceți-vă la poarta principală și spuneți acolo că sunteți pentru ședință la tovarășul Ceaușescu.”

Ajung [la clădirea principală], intru într-un lift elegant, urc la etajul 2. Când ajung la etajul doi, văd o sală mai mare și sunt poftit în sala respectivă. Mă uit, era prezent secretarul de la Universitate și secretarul meu de partid [de la Politehnică], secretarul de la [Facultatea de] Agronomie, de la mai multe facultăți… și continuau să tot vină. Vine un băiat care era șeful de cabinet al lui Ceaușescu. Tânăr, simpatic… Și vine cu niște documente, vreo patru-cinci pagini, în vreo 15-20 de exemplare. Și spune: “Tovarăși, ați fost convocați de tovarășul secretar al Comitetului Central Nicolae Ceaușescu, care dorește să vă consulte cu o problemă. Problema în care vrea să vă consulte este cu constituirea asociațiilor [studențești], o găsiți dumneavoastră în acest document. Fiecare institut aveți câte un material. Și după ce citiți o să aveți întâlnirea în direct cu dânsul.” Am stat, am citit. Secretarul ne întreabă dacă am terminat, apoi zice: “Poftiți în sala de ședințe.” Ne-am dus într-o sală frumoasă, lungă, și ne spune: “Dumneavoastră veți sta pe partea asta, tovarășii care vor veni vor sta pe partea cealaltă, vă rugăm... o să stați ca să dea mâna cu dumneavoastră și după aia o să stați cum doriți. Când întinde mâna, să spună fiecare cine este și de unde.”

Am stat așa și văd cum vine unul mititel, cu privirea agitată puțin, se uită la noi și întreabă: “Au venit toți tovarășii?” ,,Au venit.” ,,Bun!” A dat mâna cu noi, s-a așezat în față. “Eu trebuie să vă spun dășchis….” - am simțit imediat agramatismele - “este inadmisibil ca din câți studenți are țara, să primim în decursul unui an sub zece studenți! De fapt, ca să fiu mai exact, stați că am acilea materialul...” “Acilea”… asta era... se uită … “Da, am greșit! Sase studenți. Nu se poate asta! Și trebuie... că de aia v-am chemat, și organizațiile de partid, să îmbunătățim această activitate, să mai lăsăm la o parte dosarele și originea socială, că nu trăim cu originea socială, trăim cu oamenii” - vă dau cuvântul meu, aproape astea au fost cuvintele - “Să nu mai stăm așa încleștați cu verificările...” Se uită la Miu Dobrescu, el mă verificase pe mine când am devenit membru de partid, și fusese săracul până în Munții Apuseni, verificase și pe tata și pe toată lumea. “…Si să îi atragem în activități, iar asociațiile nu trebuie să aibă nimic cu politica. Toți studenții trebuie să fie membri ai asociațiilor studenților, dacă vor, dacă nu vor, aia este treaba lor….” Ceea ce vă spun eu a durat cinsprezece minute maxim. (…) Inainte să încheie, a scos un carnețel, l-a deschis și-mi amintesc și acuma privirea foarte pătrunzătoare pe care o avea, s-a uitat la mine, a scris acolo o chestie, s-a mai uitat nu știu unde, a mai scris o chestie. Pe cine remarca el în carnețel, nu putea, într-un fel sau altul, să nu-l caute, în decursul timpului, pentru diverse activități de partid, să-l promoveze...

Și pe urmă s-a ridicat, a venit, a dat mâna din nou cu toți. Am plecat fascinat, și de persoană, și, drept, să vă spun, și de idee. M-a impresionat! Era tânăr, a vorbit foarte deschis, nu vă pot reda tot... așa, a fost foarte amical, când a dat mâna te-a prins de mână, se uita la tine, pe urmă a făcut, la plecare, gestul tipic, care îl caracteriza, cu mâinile așa, ridicate. Am trăit cu sentimentul că l-am îndrăgit de prima dată, nu știu dacă sunt înțeles. Mi-a rămas o foarte bună impresie! Am plecat. Toți aveau aceeași bună impresie. Ne-a captivat! Am simțit după aceea că se urmărea apropierea intelectualității…

[C 1506. Interviu realizat de Octavian Silivestru,16.04.2002]

Interviu oferit de GRUPUL DE ISTORIE ORALĂ, RADIO ROMÂNIA

*



Agenția RADOR - 26.01.2013 11:58