Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Interviu cu ALEXANDRU BÎRLĂDEANU, membru supleant al Biroului Politic al Comitetului Central al P.C.R. (1961 – 1968), despre personalitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -
Interviu cu ALEXANDRU BÎRLĂDEANU, membru supleant al Biroului Politic al Comitetului Central al P.C.R. (1961 – 1968), despre personalitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu

În realitate, puterea în partid o avea Ceaușescu. Ceașescu era secretar cu organizatoricul, orice secretar cu organizatoricul are putere mai mare decât toți ceilalți. Dar Ceaușescu știuse să-și aleagă oamenii. Și ca secretari de regiune și acei instructori ai C.C. [erau] numai oamenii lui.

Din păcate, Gheorghiu Dej, în ultimii 2-3 ani, preocupat mai ales de problemele internaționale ale partidului și de afirmarea independenței partidului și țării, nu prea s-a mai ocupat de problemele interne de partid, nici de oameni, nici de conducerile regionalelor. Toate erau în mâna lui Ceaușescu, care și-a ales și și-a pus numai oamenii lui. Nu știți ce autoritate aveau în țară instructorii veniți de la C.C.! Ăștia erau Dumnezeu pentru regiuni, ei, toți, erau oamenii lui Ceaușescu. Așa că puterea reală în partid o avea Ceaușescu. Deși, așa ca autoritate morală, ca respect, Maurer era mult mai considerat ca Ceaușescu.

Deci, ne apropiem de boala și sfârșitul lui Gheorghiu Dej. În 19 martie ’65 eu primesc un telefon : "Veniți imediat, tovarășul Dej a intrat în comă!" M-am dus repede la locuința lui, locuință foarte modestă. I s-a construit o casă pe care el a lăsat-o fiicei sale după aceea. El singur s-a retras într-o căsuță alături, mică, în care avea un hol de două ori mai mic decât ăsta, o sufragerie foarte mică și-un birou de lucru. Și sus, un dormitor al lui și-al însoțitorului lui. Trăia foste modest și mânca modest…

M-am dus acolo. Jumătate din membrii Biroului Politic erau deja veniți. Dej pe un pat de spital, horcăia a moarte. Noi stăteam neputincioși, așteptam sfârșitul… Dej a murit. Și primul care s-a dus să-l sărute pe Dej a fost Ceaușescu. Imediat în acel moment, subliniind faptul că el este primul dintre toți.

Curând după moartea lui Dej, ne-am adunat la Biroul Politic peste un ceas-două, nu știu când, ca să hotărâm măsurile de înmormântare și eventual succesiunea. În ce privește succesiunea, a sărit primul, mi se pare, [Alexandru] Drăghici : "Cum să vorbim acuma de cine urmează când corpul lui este încă cald! Discutăm asta mai târziu…" Am fost de acord. Eu nu știam în acel moment că Dej vorbise cu Maurer că dacă moare el succesorul să fie Apostol, asta am aflat mai târziu. Eu sunt convins că Dej ar fi vrut pe cineva de origine muncitorească. Singurul care putea să satisfacă - parțial - și celelalte pretenții ale lui Dej era Apostol. Chivu [Stoica] era cam limitat la minte. În Ceaușescu constatasem că el nu mai avea încredere. În Drăghici, iarăși nu avea încredere. Cu Drăghici el avusese un conflict destul de acut pe problema eliberării deținuților politici - Drăghici încercase să reducă cât mai mult numărul celor care erau eliberați, să pună fel de fel de criterii, în timp ce Dej voia să fie eliberați cu toții. Deci, nu-l simpatiza. Eu nu știam că Dej a cerut verbal celorlalți [să îl aleagă pe Apostol]... Eu îi reproșam, îi reproșez și acuma că n-a lăsat scris o indicație. Apostol nu era cea mai fericită soluție. Este un om cinstit, un om destul de bun, nu atât de egoist, atât de pripit cum era Ceaușescu... Deci, din aceste puncte de vedere era superior lui Ceaușescu. Dar, poate ne-ar fi avut tăria sau curajul sau finețea politică pe care o avea Dej. Dar în acel moment cea mai bună soluție politică era Apostol.

A doua zi dimineață, când venea rândul să discutăm problema succesiunii, am fost convocați la 9:00 dimineața la Biroul Politic. Însă, venind în sala Biroului Politic am constatat - avea legătură cu sala lui Ceaușescu - că se ține ședință întâi la Ceaușescu și-am înțeles că la această ședință au fost convocați membrii plini ai Biroului Politic. Cu excepția lui [Petre] Borilă și a lui [Alexandru] Moghioroș. După aceea, întrebîndu-l pe Maurer ei de ce n-au fost convocați, a zis că Ceaușescu n-a vrut pentru că nu erau români. Ceaușescu a spus : "Să discutăm între noi românii!", așa mi-a explicat Maurer.

A durat ședința lor nu știu cât… un ceas…. am tot așteptat și-au venit în sala de ședințe și Maurer, spre stupoarea mea și cred că și a altora, anunță : “Iată, noi ne-am sfătuit în Biroul Politic și-l propunem în locul lui Dej pe Nicu Ceaușescu. Este tânăr, este energic…” a spus câteva cuvinte elogioase.

Acuma poate dumneavoastră nu știți cum se petreceau lucrurile și în conducerea partidului și mai jos. Dacă venea hotărâre de sus aproape că nu mai aveai ce spune, foarte rar dacă îndrăzneai să spui ceva. Toți am tăcut din gură. Nici n-am aplaudat, nici n-am contestat. Așa a rămas Ceaușescu ales de Biroul Politic să țină locul lui Gheorghiu Dej. […]

Apostol mi-a povestit, cred că-i adevărat, că el n-a scos un cuvînt. El știa că Dej l-a lăsat succesor, i-a promis că acceptă și se va comporta ca atare. Apostol n-a scos nici un cuvânt. L-am întrebat : "Da de ce n-ai vorbit? Că uite așa era și dorința lui Dej." "Mi-era rușine să nu se creadă că eu mă impun, că vreau carieră." Pentru Apostol erau: Maurer, [Emil] Bodnăraș și Apostol. Pentru Ceaușescu: Drăghici, Ceaușescu și Chivu. Raportul era trei la trei. Hotărâtor a fost votul lui Maurer.

De ce era Chivu pentru Ceaușescu?! Poate că nu-i complet adevărat. Însă știu că în seara respectivă, în ajunul ședinței de dimineață, Chivu a fost la Apostol și apoi la Ceaușescu. Și pe amîndoi i-a întrebat același lucru : "Măi, dacă tu ești secretar general, eu ce-am să fac?" Apostol, de bună credință, i-a spus : "O să vedem atuncea." Iar Ceaușescu a spus: "O să fii președintele Consiliului de Stat." Și Chivu a trecut de partea lui Ceaușescu. Și votul hotărâtor a fost al lui Maurer.

[C 203. Interviu realizat de Eugen Preda, Mariana Conovici,15.02.1995]

Interviu oferit de GRUPUL DE ISTORIE ORALĂ, RADIO ROMÂNIA



Agenția RADOR - 26.01.2013 11:36