[C 91. Interviu realizat de Mariana Conovici și Emilian Blânda, 9.05.1994, București]
Interviu oferit de GRUPUL DE ISTORIE ORALĂ, RADIO ROMÂNIA***
Ați discutat cu Dej în aceste ultime zile problema succesorului?
Problema succesorului lui Dej? Da! Sigur că da, am discutat!.. Înainte de toate, când îl vedeam, Dej mi-a spus să iau eu conducerea partidului. Eu i-am spus lui Dej că acest lucru nu pot să-l fac pentru că ar fi o greșeală, eu sunt primul român în neamul meu. Mama era franțuzoaică, iar tatăl meu era neamț. Eu sunt născut în România, crescut în România și sunt român. Dar dacă eu vreau să iau conducerea partidului, mai sunt și alții care vor și ei să ia conducerea. Și atuncea în bătălia care s-ar da pentru această treabă e probabil că cei care vor să ia conducerea vor [dori] să mă înlăture pe mine, vor apela la ruși, ceea ce însemnează aducerea rușilor înapoi in România. Asta i-am explicat lui Dej. Și pentru asta i-am spus: “Pe mine lăsați-mă deoparte…”
Atuncea a mai trecut puțin și i-am spus lui Dej cu ocazia acestei discuții: "Nu trebuie să te hotărăști așa, stai de vorbă cu bătrânii - că așa le spunea - cu bătrânii... erau membrii Biroului Politic și... discută cu ei să vezi cam ce vor!"Și la o altă întâlnire pe care am avut-o, mi-a vorbit despre Apostol, mi-a spus să am grijă de alegerea lui Apostol. Apostol era cu mine, eu eram președinte al Consiliului de Miniștri, el era vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și lucram împreună. Probabil că la asta s-a gândit Dej, că ne înțelegem bine. Și când mi-a spus să îl alegem pe Apostol, am spus: "Foarte bine! Pune problema asta membrilor Biroului Politic, stai de vorbă cu ei, să vezi ce spun, cum înțelege fiecare…" Și după o bucată de vreme, nu prea mult, când am fost la Dej mi-a spus : "Am stat de vorbă cu toți, sunt toți de acord."
I-am strâns și am spus: “Intrucât Dej nu mai are mult de trăit, să ne gândim cine trebuie să fie după el. Și am discutat cu Dej și ați discutat și voi și toată lumea a fost de acord ca să vie Apostol. Și-atuncea eu cred că cel mai bun lucru este ca Apostol să plece de la Consiliul de Miniștri, să se ducă ca Secretar al Comitetului Central, ca să fie acolo când se isprăvește Dej.” Toată lumea a fost de acord, afară de doi inși: [Alexandru] Drăghici care a fost contra și Ceaușescu care a spus că nu e bine ca Apostol să se ducă acolo, că dacă o să-l vadă Dej acolo o să știe că a venit pentru că e bolnav, să nu grăbim moartea lui Dej. Apostol n-a spus nici un cuvânt…Vi s-a părut o alegere bună? Ceaușescu vi s-a părut atunci o soluție bună?… Cea mai bună soluție?
Dragă... Mi s-a părut dintre toate soluțiile posibile… Nu cea mai bună, soluția acceptabilă. Pentru că despre Ceaușescu știam din spusele lui Dej că-i muncitor, eu n-am discutat cu Ceaușescu niciodată. Sigur că ne întâlneam, în cadrul Biroului Politic ne întâlneam, chiar înainte, când Ceaușescu nu era Secretar General, înainte de treaba asta. N-am discutat, să fi stat de vorbă despre diverse lucruri. N-am discutat cu el niciodată. Dej mi-a spus că-i muncitor, că nu bea, că-și vede de treabă, asta știam despre Ceaușescu, așa încât nu știam nici cum gândește, nici cât gândește, cât nu gândește.Urmăriți seria de interviuri oferite de Arhiva de Istorie Orală a Radio România, la 95 de ani de la nașterea dictatorului N. Ceaușescu