Istorie Orală
RSS Istorie Orală

CEAUȘESCU NICOLAE (26 ianuarie 1918 - 25 decembrie 1989)

CEAUȘESCU NICOLAE (26 ianuarie 1918 - 25 decembrie 1989)

S-a născut la Scornicești, în data de 26 ianuarie 1918, intr-o familie de țărani săraci. Mama - Alexandra (1888-1977) (născută Lixandra Militaru), tata - Andruță (1886-1969). A intrat în Partidul Comunist Român (P.C.R.), avansând în funcții în cadrul Comitetului Central al acestuia.

După moartea lui Gheorghiu-Dej a devenit, în anul 1965, prim-secretar al P.C.R., la o vârstă destul de tânără pentru viața politică. Din 1969 a fost ales și secretar general al P.C.R., iar din 28 martie 1974 președinte al Republicii Socialiste România. Dupa 1974 a impus un cult al personalității fără precedent iar, pentru satisfacerea ambițiilor sale nemăsurate, populația a trebuit să sufere și să facă față lipsurilor de tot felul. În plus, a hotărât, din anul 1983, plătirea integrală a datoriei externe, care ajunsese la peste 11 miliarde de dolari. În luna martie 1989, România a reușit să-și achite întreaga datorie externă, dar aceasta s-a realizat prin scăderea drastică a nivelului de trai al populației. Țara intrase, din cauza politicii economice greșite a lui Ceaușescu., într-o criză fără precedent. Industrializarea forțată, construcțiile faraonice, precum Casa Republicii, Centrul Civic al Bucureștiului, începerea construirii canalului Dunăre-București, care erau nerentabile și consumau sume importante, au determinat adâncirea crizei. În paralel, în presă, la radio și la televiziune, cât și în toate împrejurările s-a accentuat cultul personalității lui Ceaușescu și al soției sale, Elena. Dar populația nu mai putea suporta lipsurile la care era supusă (din anul 1981 se introduseseră rații alimentare lunare la principalele alimente, energia electrică era economisită, furnizarea ei fiind întreruptă câteva ore pe zi în fiecare localitate, în apartamente, iarna, nu erau decat 13-14 grade Celsius, iar apa caldă era furnizată, dupa 1985, aproximativ 25 de ore pe săptămână, consumul de benzină era și el raționalizat la 20 de litri pe lună, programele de radio și televiziune conțineau, aproape în întregime, numai laude adresate lui și soției sale, în condițiile în care numărul de ore de emisie se redusese drastic).

Din cauza acestei politici interne dezastruoase, populația aștepta cu nerăbdare momentul în care Ceaușescu nu ar mai fi fost la putere. Politica externă pe care a promovat-o i-a asigurat, în primii ani de conducere, sprijinul populației, mai ales că acesta a profitat de sentimentul național și de spiritul anti-sovietic al românilor.

De ce Revoluția noastră a fost ultima?

În 1985 a venit la conducerea Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, un adept al reformei. Ca urmare a poziției sale, statele din cadrul Tratatului de la Varșovia se pregătesc pentru o viață politică democratică.

Comunismul se prăbușește în 1989:

  • în Ungaria este acceptată ideea plurității politice
  • în Polonia, liderii Solidarității preiau puterea
  • în Cehoslovacia este abolit rolul conducător al partidului comunist
  • în Bulgaria, conducerea partidului este preluată de o facțiune reformistă
  • în China, încercarea studenților din Piața Tien-An-Men are ca rezultat o groaznică reprimare, care șochează Occidentul
  • în Germania răsăriteană este dărâmat zidul Berlinului
  • la începutul lui decembrie, președinții Uniunii Sovietice și Statelor Unite ale Americii se întâlnesc la Malta, ceea ce va pune capăt „războiului rece”.

Nicolae Ceaușescu, însă, nu părea dispus să renunțe la putere. La Congresul al XIV-lea al PCR, din noiembrie 1989 este ales din nou în fruntea partidului, în urma unei mascarade cu care românii erau deja obișnuiți. În toată țara focul mocnea. Îndeosebi în vestul României, unde puteau fi urmărite posturile de televiziune iugoslave și maghiare, precum și postul de radio Europa Liberă, românii aflaseră despre transformările prin care trecea sud-estul Europei. Și totul a început la Timișoara la 17 decembrie 1989. Demonstrațiile au izbucnit apoi la București și în alte orașe mari ale României. La 22 decembrie 1989, armata s-a alăturat protestatarilor. În aceeași zi, Ceaușescu și soția sa au fugit din capitală cu un elicopter, dar au fost capturați și arestați. La 25 decembrie, cei doi au fost judecați și condamnați la moarte de către un tribunal militar special, sub acuzația de crimă cu caracter de masă.

Persoanele care aduc ofrande fostului dictator Nicolae Ceaușescu sunt puține în România, însă, pe fondul crizei economice, un numar semnificativ de români tanjește după stabilitatea pe care o asigura fostul regim.

În ultimii ani ai lui Ceaușescu, Bucureștiul era cea mai sumbră capitală din blocul sovietic, unde oamenii înghețau iarna la cozi interminabile pentru rațiile de alimente și se temeau să se plângă ca nu cumva vecinul să fie vreun informator.

Ceaușescu este marca înregistrata la OSIM! Mircea Oprean, soțul Zoei Ceaușescu, a declarat că a decis să înregistreze numele familiei dictatorului ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci pentru ca acesta să nu mai poată fi folosit în scopuri comerciale.



Agenția RADOR - 26.01.2013 11:27