Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Mărturii despre sărbătoarea Crăciunului

Regele Mihai, mesaj de Crăciun 1989, postul de radio Europa Liberă

“În vâltoarea prin care trecem, cu vești când minunate când înspăimântătoare, gândul mă duce la voi toți, dragii mei compatrioți care înfruntați bestialele atacuri și care pregătiți astfel viitorul liber, democratic al patriei voastre. Gândul mă duce mai cu seamă la cei tineri; din avântul vostru, al tinerilor, a pornit lupta pentru descătușarea neamului și dacă ea a devenit îngrozitor de sângeroasă nu e vina voastră, ci a călăilor care puseseră cătușele pe care le credeau țintuite pe veci.

Sunt mândru de voi: prin voi, cu voi, și pentru voi țara noastră va fi din nou respectată în lume și respectuoasă a legilor lumii. Am contacte cu căpetenii ale națiunilor care acum îmi ascultă, în fine, rugămințile de a ne veni în ajutor prin toate mijloacele de care dispun. Eu și întreaga mea familie ne rugăm pentru voi, tinerii luptători care salvați patria de foștii ei călăi. Luați contact cu mine dacă aveți sugestii a-mi da pentru a vă veni în ajutor.

Dumnezeu să vă ocrotească !

Deviza noastră : “Nihil sine Deo ! “- “Nimic fără Dumnezeu ! “, să ne călăuzească pe toți. Trăiască România Liberă, România pe care o făuriți!

În această seară de Crăciun țin să vă spun ce am în suflet, să vă spun cât de mult vă admir și cât îmi sunteți de dragi ! “

***

Dumitru Cioc, inginer; sărbătorile la Bistreț, jud. Dolj, înainte de război

Sărbătorile copilăriei erau Crăciunul și Paștele și Anul Nou. La Paște și la Crăciun erau sărbatori obișnuite, la biserică. Luam masa la ora 12 - că până atunci se ținuse post, la noi se ținea post o săptămă la început, o săptămână la sfârșit -, deci intram în regulile acestea… De Anul Nou mergea familia cu copii cu tot la “moașă”, adică nu la naș, nu la altcineva, cu cadouri și mai ales cu mâncare. Și acolo copiii erau dați la grindă ca să crească mari. În afară de moașa satului care făcea moșirea, fiecare copil avea încă o moașă, așa cum era nașul și la asta se făcea de Anul Nou.

Iar a doua zi de Anul Nou era un fel de carnaval, adică fiecare grup din ăsta (…), parțial măcar, mergea prin sat și se întrecea, care mai cu muzică, chiar cu dansuri. Mi-aduc aminte de o întâmplare, adică ce-am văzut odată, de Anul Nou: era un grup din ăsta, mergea cântând, și unul dintre ei avea muștar pe spate și un cârnat [în mână]… dădea cârnatul pe muștar și mânca din el!

Colindul era de Crăciun și de Paște, colind de Paște [era] Joimăriță, Joia Mare, la care se dădeau ouă. Iar de Crăciun se dădea câte un leu; în general mergeam pe la cunoscuți, o luam dintr-un capăt al satului, în celălalt… Iar la Crăciun era “Steaua”… [Asta] până la vreo șase-șapte ani, până mergeam la școală.

***

George Motrescu, țăran din Vicovul de Jos, Bucovina, fost deținut politic după război

De sărbători, de Crăciun, ne-o dat învoire acasă. Atunci toți m-o suspectat, de ce îi dă drumul lui Motrescu acasă ?! El e informator pentru noi...

Am venit în ziua de Crăciun, că așa erau trenurile, până am ajuns la Brăila la tren și în ajunul anului a trebuit să mă întorc înapoi, m-am dus și m-am cerut să mă lase de Revelion. Ei nu or vrut să mă lase. Ei mi-au dat drumul acasă pe considerentul că m-oi întâlni cu frate-miu și aici, în fund, la șură, tot era câte o scândură dată în părți, supravegheau să vadă. Ori eu am făcut de așa manieră, nu m-am întâlnit ce-i drept cu frate-miu, am fost foarte prudent și mi-am dat seama că e un fel de capcană și Revelionul l-am făcut în gară, în Cioara, și m-am întors înapoi.

În ziua de Anul Nou am mers, am ajuns dimineața, am mers la biserică și mi-am continuat activitatea. La sfârșitul lunii ianuarie - înștiințare că plec pe 15 zile acasă. Toți atunci m-o suspectat cu adevărat: “El este informatorul nostru aici. Cum, noi suntem de ani de zile și nu am plecat o zi acasă?!...”

S-a pornit un viscol, m-am dus pe jos până la Însurăței și la Însurăței mi-o dat biletul de voie și m-am dus iar pe jos 10 km până la gară, în Cioara.

***

Gheorghe Ivășcan, inginer miner la Roșia Montană, jud. Alba

Eu le spuneam la oameni: “Mă, să știți un lucru: înainte, la Împărăție, nu se băga [de sărbători] pe mină nici un om; se ruga-nainte Tatăl nostru, Seara de apoi și pe urmă se intra în mină! Și asta am explicat-o la oameni (…). În sărbători nu se lucra niciodată (...) Crăciun, Rusalii, Paști, Sfântul Niculae, Sfântul Gheorghe, 40 de sfinți, Sfânta Marie, Ziua Sfintei Cruci, mă rog, la sărbători din astea mari nici mina nu se deschidea în zilele respective, era închisă, se respectau sărbătorile (…).

O fost un om aicea, la Roșia, îi spunea lui pe nume Mitartic. În ziua de 40 de sfinți el s-a dus la mină. Și cineva aicea în colț, unde-i bufetul ăsta de-i spune “bomba”, îi spune: “Unde te duci măi, Mitartic?” “Mă duc la baie”. “Păi mă, tu știi că azi e sărbătoare, 40 de Sfinți…?” “Ei și ce-i cu asta?! La tot sfântul mă duc și-i dau câte-o hudă…” și s-o dus să dea o gaură la filon și s-o împuște cu pulbere. Mai mult n-o putut, că s-o pușcat acolo! O gaură o făcut numa’!… De aceea oamenii se păzeau în zile de sărbătoare să nu lucreze (…).

De sărbători, tinerii erau cu organizarea de baluri. Se făceau baluri foarte frumoase, foarte elegante, așa cam cum se arăta pe la marile case prin București, copiau balurile acelea. Fetele se îmbrăcau în haine de acelea lungi, cu poduri până jos de crepdeșină le spunea, așa, era material transparent și cu furou pe dedesubt, cutare, nu știu ce. Bărbații cu papion, cu chestii, băieții cu cravate, fie papion fie la pantofi erau cu inel, cu machetă așa, cu nasturi îmbrăcați pe deasupra, erau elegante, chestii elegante… Se făceau la Casină, acolo era un proprietar, unul Barto, acolo se făceau balurile elegante. Erau dintre băieți, băieți de-ăștia așa, 18-19-20 de ani care erau premilitari, erau câte 5-6 băieți de organizau. N-aveai voie să te duci să-ți iei o fată la bal, trebuia să-ți iei voie de la părinți, apoi luai fata la bal. Sau dacă erai cumva nu-știu-cum, mai deochiat, nu te cam apropiai de fete!

În special cei bătrâni aveau ponderea, ei erau baza balului. Să fi jignit pe-atuncea, pe vremea aceea, un om mai în vârstă, să-i zici ceva, să nu-i spui “sărut mâna”, să nu-i spui… vai de capul meu, că nu mai aveai ce căuta în societate! (…)

No, ne duceam la bal, dansam fetele frumos, mai dansai cu fata, ai dus-o la o masă, ai mulțumit la părinți… și dacă ți-o acceptat cumva păriții să vină la masă la tine să o servești pe fată cu ceva, punea paharul la buză și atâta era, se ducea la locul ei.

Se făcea o tombolă cu purcei prăjiți, cu prăjituri, cu torturi… Și-atuncea scoteam la tombolă, c-acolo se câștigau bani masiv, c-atuncea fiecare era elegant, care cumpără mai scump, apăi al aceluia era! (…) Odată, țiu minte, am făcut o bășcălie, am făcut un tort de mămăligă și îmbrăcat cu maioneză. S-a cumpărat tortul, da’ scump de tot, cu 200-300 de grame de aur. Da’ nu era tort adevărat, ci cu mămăligă! și l-o dus la masă… Da’ o fost pentru scurtă durată, o văzut că e glumă când o tăiat tortul și-o văzut mămăliga, vă închipuiți ce râs o fost!...

***

Maria Preda, țărancă, Măgura, Zărnești, jud. Brașov

Mama era casnică și tata lucra la pădure și noi am fost 7 frați (…). Erau alte timpuri... De Crăciun se făcea bal, adică un joc țărănesc și mergeam acolo la joc, dincolo, era o casă veche, îi zicea Cămin. Și-apăi acolo se adunau și aveam muzicanți, jucau, cântam. Și cum ne duceam?! Fetele așa, tinerele, ne duceam până când însera... la 2 începea balul și până pe la 4, la 5, fetele trebuia să plece. Și nici băieții [nu mai stăteau], jucau pe urmă oamenii căsătoriți, femeile, toată noaptea petreceau, dar noi, tineretul, nu mai aveam voie!

Vă duceați la bal cu părinții...

Da! Nu ne duceam fără părinți, cu mama (…).

Și cum vă duceați, în costum național?

Da! păi aveam fota, ie...

***

Zina Pușcariu, fiica preotului din Apața, Brașov

De sărbători era foarte bine [înainte de război]. Eu țiu minte, de Crăciun se făcea pomul de Crăciun, dar fără copii, mama și cu tata făceau pomul de Crăciun, ne dădeau darurile ce ni le aducea și noaptea la 12 ne ducea în camera aia, că a venit Moș Crăciun. Și pe la 7 ani când mergeam la școală, [mama] și-a închipuit că de la copiii ăilalți am aflat că nu există Moș Crăciun. Și mama m-a chemat și pe mine să ajut la împodobit bradul. Și-am fost foarte necăjită și-am plâns, că n-a mai avut nici un farmec pomul de Crăciun!

Și venea Moș Crăciun, venea lumea la colindat, în ajun de Crăciun, veneau copiii, feciorii ăștia necăsătoriți. Și în prima zi de Crăciun veneau barbații, oamenii căsătoriți, mai în vârstă, veneau la colindat. Și nu se dădeau bani la colindători, se dădeau bunătăți: la copii le dădeai nuci, cozonac, cumpăra tata câte o legătură de covrigi cu susan și nu se dădeau bani la colindat. Și la bărbați li se dădea la colindat un cozonac și o sticlă de băutură. Și ei a treia zi de Crăciun făceau bal și aveau ce consuma.

***

Darie Vlad, țăran din Săliștea de Sus, Maramureș, fost deținut politic

“Foaie verde de cicoare,
Tare-i rău la închisoare!
Că n-ai nici o sărbătoare…
În seara Crăciunului,
Pe malul Canalului
Și era ploaie și vânt,
Roaba-i plină de pământ...
În loc de colac cu mac,
Mâncai morcovi cu dovleac.
În loc de colindători,
Huietul d-excavator.
În loc de mamă și tată,
Târnăcopul și lopată.
În loc de surori și frați,
Santinele-narmați
Cu cartușe și granade
Și pistoale-automate.
În ziua de Bobotează
Dam cu târnăcopu-n gheață.
În loc să merg la icoane,
Puneam pământ în vagoane
Dezbrăcați și morți de foame…



Agenția RADOR - 24.12.2012 11:38