Între 1888-1894 George Enescu a studiat la Conservatorul din Viena unde concertele sale entuziasmau presa și publicul. Au urmat studiile la Conservatorul din Paris, încheiate în 1899 când s-a întors în țară. Minunatele sale recitaluri de vioară au atras atenția reginei Elisabeta a României care l-a invitat deseori la Castelul Peleș de la Sinaia.
Debutul de compozitor l-a avut la 6 februarie 1898, în cadrul Concertelor Colonne din Paris, cu Suita simfonică „Poema Română”. Din primii ani ai secolului XX datează compozițiile sale mai cunoscute, cele două Rapsodii Române, Suita Nr. 1 pentru orchestră și prima sa Simfonie.
În anii premergători primului război mondial, activitatea sa muzicală s-a desfășurat mai ales la București și la Paris. Apoi, în 1915, a avut loc prima ediție a concursului de compoziție „George Enescu” în cadrul căreia George Enescu a oferit premii câștigătorilor din veniturile proprii.
În perioada interbelică și-a continuat activitatea artistică în România și în Franța. A făcut mai multe călătorii în Statele Unite ale Americii unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) și New York (1938).
Al doilea război mondial l-a aflat pe compozitor în București unde a avut o activitate dirijorală bogată, încurajând creațile unor muzicieni români, apoi a continuat să dea concerte împreună cu David Oistrach, Emil Gilels și mai ales cu Yehudi Menuhin care l-a vizitat la București și Sinaia. După instalarea regimului comunist, George Enescu s-a stabilit definitiv la Paris, unde s-a stins din viață în 4 mai 1955.
Muzicianul George Enescu va rămâne nu numai în istoria culturii românești, dar și în memoria colectivă, evocat de cei care l-au întâlnit.
Arhiva de Istorie Orală a Radiodifuziunii Române păstrează mărturia unei trăiri deosebite ce are legătură cu violonistul George Enescu. Rămas în țară în timpul primului război mondial, el a propus organizarea unor echipe de artiști care să dea reprezentații în spitale, pentru ridicarea moralului soldaților. Un tânăr ofițer, Octav Vorobchievici, rănit grav în luptele de la Turtucaia din toamna 1916, a fost unul dintre cei cu șansa de a-și alina durerea cu ajutorul viorii maestrului:
Octav Vorobchievici: După primele zile de război al Întregirii, am fost adus la București. Și astăzi mă văd în așa-zisul salon de răniți, în care eram singurul rănit, cu o schijă în coapsă, cu piciorul drept smuls din baze, mama la căpătâiul meu, ascultându-l pe doctor: “Copilul dumitale trebuie să-și piardă piciorul drept, mâine o să i-l amputăm.” Mama: “Doctore, așteaptă, s-aduc un specialist!” Și-a adus un specialist. Și după ce acesta timp de un ceas m-a întors pe toate părțile, m-a obligat la toate suferințele fizice, mi-a spus: “Să mai amânăm câteva zile”. Aceste câteva zile au fost o amânare până astăzi, pentru că eu am rămas întreg. A fost partea ei de război... partea de război a văduvei mele mame, alături de copilul care împlinea porunca tatălui său...
Este una din marile mele amintiri: mi-aduc aminte că a intrat în salon marele nostru George Enescu și-a început [să cânte]... Am auzit un Traumerei cum nu auzisem niciodată! L-am ascultat aproape plângând, cu plapuma trasă peste ochi. La sfârșit, în vârful picioarelor, maestrul a plecat să iasă din salon, în timp ce eu încă îi ascultam muzica viorii! Când a pus mâna pe clanță, am putut pronunța: “Mulțumesc, maestre! Sunt sigur că mă voi face bine!” N-am să uit niciodată clipa când și-a ridicat fața spre pat și de-acolo, din ușă, a început un menuet...
[CD 1922/ Arhiva de Istorie Orală – Radio România; înregistrare realizată de colonel Octav Vorobchievici, 1986]