Istorie Orală
RSS Istorie Orală

5 februarie 2013 - 60 de ani de la moartea lui IULIU MANIU, 50 de ani de la moartea lui ION MIHALACHE

5 februarie 2013 - 60 de ani de la moartea lui IULIU MANIU, 50 de ani de la moartea lui ION MIHALACHE

La 5 februarie 1953, moare, în închisoarea de la Sighet, omul politic țărănist Iuliu Maniu, președinte al Partidul Național Țărănesc, fost prim-ministru al României. Trupul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

După exact 10 ani, la 5 februarie 1963, se stinge, în penitenciarul din Râmnicu Sărat, omul politic Ion Mihalache, unul dintre conducătorii Partidului Țărănesc, ministru al agriculturii și domeniului public și ministru de interne în mai multe rânduri, care, în noiembrie 1947, a fost condamnat la închisoare pe viață în procesul intentat de regimul comunist conducătorilor PNȚ.

Cu ocazia comemorării celor doi lideri țărăniști, Agenția de Presă RADOR și Grupul de Istorie Orală al Radio România vă propun, prin intermediul site-ului agenției, www.rador.ro, o incursiune in istoria anului 1947, cu ajutorul mărturiilor despre acest eveniment rămase în arhiva Radioului public.

Comuniștii pregăteau o perioadă de tranziție, după care urma naționalizarea tuturor mijloacelor de producție și dictatura partidului unic în timp ce național-țărăniștii urmăreau așezarea țării pe temelii noi și cu adevărat democrate care să-i permită un progres continuu social, economic, cultural și politic în toată libertatea (...). Instituțiile fundamentale ale statului fuseseră zguduite și deformate în timpul guvernărilor de dreapta. Comuniștii știau aceasta și urmăreau slăbirea lor definitivă, pentru ca la momentul potrivit, să le înlocuiască cu altele, care să se inspire din concepția sovietică, adică statul polițist omnipotent. Partidul Național Țărănesc, în manifestul său program, respingea ideea statului totalitar și punea accentul pe autonomia puterilor în stat, în sensul că una nu se putea amesteca în atribuțiile celeilalte, toate însă, colaborând la funcționarea armonică a statului. (Nicolae Penescu, ultimul secretar general al Partidului Național Țărănesc, fost ministru de Interne al României, interviu la Radio Europa Liberă, 1970)

1947 a fost un an hotărâtor în planul comuniștilor de distrugere a României democratice. Unul dintre obiective era desființarea partidelor istorice, care se opuneau comunizării țării. Înscenarea regizată de Siguranța comunistă – Securitatea încă nu se înființase – cu scopul discreditării acestor partide este astăzi de netăgăduit: la 14 iulie câțiva membri din elita național-țărănistă au fost arestați în momentul în care se pregăteau să fugă din țară cu două avioane, de pe un mic aeroport din Tămădău. Aduși la București, toți membrii grupului au fost supuși unei anchete sălbatice; însuși ministrul de Interne Teohari Georgescu și Alexandru Nicolschi, inspector general al Poliției de Siguranță, au ținut să le smulgă mărturisirile care să-l implice și pe Iuliu Maniu în tentativa de evadare. Represaliile au continuat la nivelul întregii țări și sute de personalitați ale P.N.Ț. au fost arestate. Câteva zile mai târziu, la 29 iulie, guvernul Petru Groza interzicea Partidul Național Țărănesc.

La 29 octombrie 1947, a început procesul intentat pentru “activități criminale împotriva statului” lui Iuliu Maniu, președintele Partidului Național Țărănesc; Ion Mihalache, vicepreședinte; Nicolae Penescu, secretar general; Nicolae Carandino, director al ziarului Dreptatea; Ilie Lazăr, lider al partidului; Grigore Niculescu-Buzești, fost ministru de Externe; Grigore Gafencu, fost ministru de Externe și diplomat de carieră și încă mulți alții.

În campania de defăimare a așa-zișilor “dușmani ai poporului” s-a remarcat în primul rând condeiul lui Silviu Brucan, dar și al altor gazetari și scriitori: Șerban Nedelcu, Tudor Olaru, Aurel Golimaș, Zaharia Stancu sau G. Călinescu.

Despre felul în care s-au petrecut lucrurile în 14 iulie 1947 s-a scris destul de mult. Detalii interesante se află și în câteva mărturii cu valoare de document, aflate în Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune.

DAN AMEDEO LǍZǍRESCU, membru al tineretului național liberal, redactor la ziarul Liberalul

Gafencu a reușit să convingă, nu știu, pe Mihai Popovici sau nu știu pe cine de la Partidul Țărănesc, pe Mihalache, mi se pare, și într-o bună zi aflăm cu surprindere prin Scânteia, la începutul lui iulie..., cu o fotografie în care era un avion minuscul, la Tămădău, la 60 km de București, spre Constanța, fuseseră arestați în două automobile care veniseră cu șefii Partidului Țărănesc, cu soțiile lor: Mihalache cu Niculina, Penescu cu soția, Nicu Carandino cu Lili Carandino și încă, mi se pare, Ilie Lazăr sau nu mai știu cine. Și fotografiați în avion cu Gafencu, cu toți, nu știu ce… După care a fost arestat și Maniu.

[C 372/ Arhiva de Istorie orală - Radio România. Interviu realizat de Mariana Conovici, 26.03.1996]

LIA LAZǍR GHERASIM, fiica fruntașului țărănist Ilie Lazăr

Îmi amintesc cum, în ziua de 13 iulie 1947, a venit Romul Boilă, un nepot de-al lui Iuliu Maniu, un om deosebit, distins - am tras cu urechea! - și a spus mamei: “Uite, Mara, ce se întâmplă: ni s-a oferit un avion ca să plece câțiva oameni. Aici nu mai putem face nimic. Trebuie să atragem atenția străinătății asupra a ceea ce se întâmplă în România! Ilie trebuie să plece și el cu ceilalți și pentru că doamna Carandino și doamna Mihalache au insistat, au forțat nota să meargă și ele, Maniu a spus: ” La care mama a răspuns: “Părinții mei care au stat patru ani în Ardealul de nord și au suferit acolo nu pot fi lăsați singuri. Bărbatul meu se duce să facă politică, să-și servească neamul, nu să se teamă pentru familia lui. Noi nu plecăm...” Mama a hotărât ca noi să nu plecăm! Și acuma mai există, după spusele unei verișoare care are o mică cabană aproape de Tămădău și se pare că există pe-acolo un lac, undeva, unde pescuiesc… există un bătrân care povestește cum a fost când i-a prins pe domnii aceia. Deci, există cineva care își mai aduce aminte, un bătrân...

Ce-a povestit tata când s-a întors din închisoare: deci li s-a spus că va fi un avion cu mai multe locuri. Ne-am despărțit în seara de 13, a venit un domn șofer, despre care tata mi-a spus ulterior că i-a fost anchetator, deci era omul Securității - e limpede că a fost o cursă a Securității! - șoferul ne-a dus la locuința unde fusese tata, pe urmă pe mama și pe mine ne- a dus acasă în Strada Poștei numărul 2. Ne-am despărțit cu mari emoții, rugându-ne lui Dumnezeu să ne vedem cu bine. Eu i-am dat tatălui meu o iconiță să-l ocrotească și iconița aceasta, într-adevăr, a purtat-o tot timpul cu el și a fost singura podoabă care i-a rămas.

În ziua următoare au bătut la locuința noastră, la ușă, Securitatea, au intrat să facă percheziție. Mama și cu mine eram liniștite, convinse că au plecat. După percheziția în care, mă rog, nici nu știu dacă căutau ceva, în orice caz, n-au găsit nimica, mama mea a făcut bagajul și m-a trimis cu niște prietene la bunici. În gara Cluj, am cumpărat Scânteia și-am văzut fotografia cu „trădătorii de patrie”, despre care s-a făcut un film, care m-a durut destul de mult. Se pare că a fost chiar un fiu al unui prieten al tatălui meu, care a făcut acest film, Lumini și umbre... “Afaceriștii care vor să fugă”, ori nu fusese asta… cu ”soțiile isterice” și așa mai departe.

În momentul în care au sosit [să-i aresteze, la Tămădău] - au povestit cei din jur - tata ar fi spus: “Domnilor, vă felicit! Ar trebui să luăm toți lecții de la dumneavoastră, cum trebuie să lucrezi în ilegalitate”. Din păpușoi și din pădure au venit, nu știu regimentul… în orice caz, au năvălit securiștii. Avioanele erau două, nu erau pentru 14 persoane, erau două avioane. Atât a fost!... Doamna Carantino a leșinat, doamna Mihalache tot așa. Au fost arestați, au fost duși.

La anchetă a recunoscut în primul rând șoferul, care îl dusese cu o zi înainte, care fusese omul Securității. Deci a fost limpede că tot ce s-a întâmplat a fost o capcană cumplită, despre care tata, la ieșirea din închisoare, ne-a povestit cu lux de amănunte (...).

Dumitrescu, de la Geneva, ne-a povestit cum în ziua de 15, în subsolul de la Interne, tata, în celula nr. 2, cânta Deșteaptă-te române - dumnealui era în celula nr. 18 -, plin de emoție. Ei nu știau amănunte, dar tata cânta Deșteaptă-te române!...

Acesta a fost Tămădăul, care apare atât în cartea domnului Scurtu, cât și în această Istorie a P.N.Ț, complet deformată...

[C 104/ Arhiva de Istorie orală - Radio România. Interviu realizat de Virginia Călin și Octavian Silivestru, 25.05.1994]

CICERONE IONIȚOIU, membru P.N.Ț., fost deținut politic

Ei urmăreau - adică comuniștii - să distrugă partidele politice. Această hotărâre se luase chiar din luna ianuarie ′47 și nu numai la noi, dar și în țările din jur: în același timp cu noi a avut loc în Bulgaria spânzurarea lui Petcov; dar la noi trebuia să scape de Partidul Național Țărănesc, ca după aceea să se poată lega de rege și de regalitate.

Și înscenarea s-a făcut, cum?! Doi aviatori, prin intermediul a unui doctor Gafencu - care nu era nici un fel de rudă cu Grigore Gafencu - și încă un subinginer, Popescu, ăștia au aranjat plecarea cu șeful de la Siguranță, care le-a pus la dispoziție liberul pentru avioane ca să poată să-i ducă. Eram închis de o lună de zile, așa că nu știam aceste lucruri. Am știut ca martor al celor ce se petreceau, începând cu ziua de 13 iulie 1947. Tămădăul a avut loc pe 14...

Ce s-a întâmplat pe 13 iulie?! Noi, tineretul național-țărănesc, eram închiși la Ministerul de Interne, la “garsoniere”, niște celule de beton care aveau pat de beton, care aveau singurul avantaj că erau unul, maximum doi în ele. Aveau duș, aveau toalete, pe când ceilalți erau „la comun”, cum se spune.

Și în ziua de 13, pe la ora 10, când noi făceam obișnuit rugăciunea - aveam atunci un preot, pe părintele Sămărghițan, care îl găzduise pe Nichifor Crainic, și era și Nichifor Crainic acolo, era și Istrate Micescu și noi țineam slujba - și era ora 10, auzim ușile trântindu-se. Am făcut liniște și s-au golit primele zece celule, de la 1 la 10, și i-au luat, înghesuiți, în partea cealaltă. Eu eram la 17, așa că la mine l-a băgat pe părintele Sămărghițan.

După-masa, pe la 5, aduc veselă nouă: farfurii de tablă, castroane de tablă, furculițe, cuțite, toate noi, și le bagă vizavi, într-o debara de lângă WC, de lângă WC-ul comun. Trece... Și înainte de stingere mai golește încă 5 celule (...). Deci, înghesuiți. Erau acuma 15 celule goale... Ne-am zis noi: „Ce se întâmplă, ce se întâmplă?! Lucruri necurate...”.

Luni dimineața pe la orele 11, golește și pe celelalte, până la 20... Și pe la două și jumătate încep să aducă: aduce unul, aduce altul, aduce doi în cămăși albastre și începe zvonul: „Sunt ăia din Germania aduși, legionarii, Iașinschi și ăilalți”. Liniște... Noi ne scoteam, ceream mereu, pe rând, să mergem la WC ca să avem motiv să vedem ce se întâmplă. Ei, până la urmă au adus pe unul, zice: „Dom’le, sunt niște figuri noi, necunoscute...” și ies și eu (...). Și când treceam prin fața celulei 17, ușa ocupată de o figură solidă. „Cine o fi venit, că-i tot partidul aicea?”. Era Corneliu Coposu! El, care nu fusese la Tămădău, dar a fost arestat și el în dimineața de 14 iulie și adus. Dar știa ce se întâmplase, de dimineață aflase de la radio că fuseseră arestați la Tămădău. Și așa, zice: „Fiți liniștiți, că-i tot partidul aici!”

Ei, și până seara am reușit să-i aflăm, să-i depistăm, primul în celulă era Mihalache, pe urmă îl băgase pe Penescu și altul. Iar după aceea, am aflat că, duminică, s-au dat telegrame inspectorilor de Siguranță care erau în concediu, că erau unii în concediu, să vină. Și cel care mi-a spus a fost anchetatorul lui Mihalache, unul Mihalcea Constantin, inspector general, care până la urmă a venit aicea la Paris și aicea mi-a povestit, că el a primit telegrama, nu știa ce este, a venit luni dimineața și luni dimineața l-a și băgat în anchetă cu Mihalache, deci toate erau pregătite. Ce vreți mai mult decât această înscenare?! Și după aceea am fost anchetați, au făcut presiuni și asupra lui Coposu, asupra mea, și asupra lui Mituș Ionescu să mergem martori ai acuzării în proces. Am refuzat...

[R 893/ Arhiva de Istorie orală - Radio România. Interviu realizat de Gabriela Nani Nicolescu, 5.06.2001]

Google+



Agenția RADOR - 5.02.2013 8:47