Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Actorul Damian Crâșmaru, la 81 de ani

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -
Actorul Damian Crâșmaru, la 81 de ani

“Actorul și nu numai actorul, cel care lucrează pentru folosul celor mulți, ar vrea să moară pentru ăștia mulți; e ceva care lucrează înăuntru, în a te autojertfi, e aproape ceva religios...”

Actorul și profesorul Damian Crâșmaru s-a născut la Ploiești în ziua de 2 iunie 1931. După ce a făcut studiile la Liceul „Petru și Pavel” din Ploiești, a urmat apoi Conservatorul de Artă Dramatică din București, la clasa profesorului George Timică, asistent Ion Finteșteanu. L-a absolvit în 1953 ca șef de promoție.

În teatru a debutat pe când era student, la Studioul Casandra, în 1952, în spectacolele Pulberea argintie și Tartuffe de Molière, în regia lui Ion Finteșteanu. După absolvire, a fost angajat la Teatrul Național București, primul său rol fiind Mihail Pascaly din Căruța cu paiațe de Mircea Ștefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu.

Ca actor al Teatrului Național București a jucat în 195 de piese și a interpretat mai ales roluri clasice: Othello, în Othello de William Shakespeare; Leandre, în Doctor fără voie de Molière; Sebastian, în Furtuna de William Shakespeare; Alexandr, în Cei din urmă de Maxim Gorki; Mortimer, în Maria Stuart de Friedrich Schiller; Don Felix, în Castiliana de Lope de Vega: Cyrano, în Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand; Tiresias, în Infernalul mecanism de Jean Cocteau; apoi Ulise, în Ifigenia de Mircea Eliade; Nae Girimea, în D`ale carnavalului de I.L. Caragiale; Anton Pavlovici Cehov, în Domnul Cehov e îndrăgostit de Adameck Anee Habeck; George, în Părinții teribili de Jean Cocteau și în multe alte spectacole.

A jucat doar în câteva filme, printre care Încrederea, regizat de Tudor Mărăscu,1984 și în Pepe și Fifi, regia Dan Pița, 1994.

Maestrul Damian Crâșmaru este societar la Teatrului Național București și profesor la UNATC. În ultimii ani a regizat câteva spectacole și a primit mai multe premii, printre care Premiul “Nicolae Bălțățeanu”, premiile UNITER și SIVECO.

În Arhiva de Istorie Orală a Societății Române de Radiodifuziune se află un interviu de o mare valoare documentară acordat de maestrul Damian Crâșmaru istoricului Octavian Silivestru.

De mic copil ascultam la radio piese de teatru, la 6,7,8 ani, tata în special ne punea la niște emisiuni ale lui Stroe și Vasilache, în fiecare duminică seara, toată lumea, stăteam ca pisicile pânditoare, că începe emisia. Sigur că noi, fiind copii, ne amuzam mai puțin, că nu prea înțelegeam prea mult, însă tata, mama, rudele care veneau acolo erau fericiți. Mai târziu, când prin niște accidente a trebuit să mai stau pe-acasă, să mai stau bolnav și nu știu cum, urmăream foarte mult emisiile de teatru care aveau puterea să te plimbe în anumite țări, în anumite epoci înainte și înapoi, pentru că teatrul dă răspunsuri la ce-a fost, dă răspunsuri la ce e și frumusețea stă că dă răspunsuri și la ce va fi! Și nu prea greșește, pentru că teatrul are ca esență omul, cu toate că omul e șanjabil și mereu și mereu și mereu își adaugă fel de fel de expresii, fel de fel de stări, fel de fel de comportări... Teatrul reușește să coaguleze și să anunțe niște lucruri pentru viitor. Este o instituție foarte miraculoasă, foarte curioasă și am să vă spun ceva: în ciuda faptului că este o instituție foarte bătrână, ea a început cu regalitățile, cu imperialitățile... are peste 1000 de ani, cum e Anglia de exemplu, chiar și Franța care are peste 500 de ani vechime; este o instituție care e făcută pentru om, ca să se vadă chiar el pe el, în ce stare a ajuns, în ce hal a ajuns sau pe ce culmi a ajuns. Este o instituție în care intră și împărații, intră și jefuitorii, intră și târfele, intră și filosofii, intră absolut toți, ca-n biserică. Costă foarte puțin și câștigi foarte mult. Iar mulți au înțeles treaba asta, de-aia l-au și lăsat! Pentru că-n general omul mai curând strică lucruri bune decât le face. S-a dovedit un lucru bun care are o rezistență eternă. Teatrul nu poate dispărea decât atunci când va dispărea și omul. Și dacă se va întâmpla, bineînțeles că nu va dispărea numai teatrul, va dispărea chiar viața, ori, nu se poate! Pământul – zic eu, poate romantic – e îndrăgostit de om și omul e foarte îndrăgostit de pământ, mariajul ăsta nu va putea fi niciodată distrus. Iar în mariajul ăsta e nevoie de o oglindă în care să te vezi: ce ți-a mai ieșit pe față, ce mai ai în ochi, cum arăți, dacă e cazul să mai ieși afară sau să te ascunzi. Ori, ori câte oglinzi ai avea acasă, nu-i ca aia în care te vezi când ești în sală și te vezi pe scenă. Teatrul e foarte moralizator și foarte informatic. Poți să rămâi în urmă cu anumite lucruri și, venind la teatru, prinzi din urmă niște secole ale omului, le prinzi pe cele prezente din alte țări și așa mai departe și așa cum am spus, la noi - și-mi place treaba asta s-o repet mereu – anunță și ce va fi (...).

De mic copil am vrut să plec de acasă, am și plecat, am stat la o bunică la Brăila când eram mic de tot, am stat la Ploiești la altă bunică. Eram cam zvăpăiat eu, cam nervos, cam nemulțumit și mereu vroiam altceva. Și părinții mei, într-un fel, au vrut din când în când să mai scape de mine spre binele meu, căci stând la bunica din partea lui mama, am descoperit în podul casei în care stătea un pod de cărți pe care doi unchi care au plecat la Brașov - unul a ajuns director de bancă și unul la fabrica I.A.R. de avioane – au lăsat aceste cărți. Era Submarinul Dox, Fantastica aventură și am început să citesc. Citeam noaptea de la 3 la 4, mobilele vechi trosneau, mi se înfiorau perișorii pe mâini... pentru că se suprapuneau clișeele de ce citeam, cu zgomotele și așa mai departe. Citeam cu fior, cu emoție!.. Anii au trecut, am început să primesc niște influențe... Un unchi de la Ploiești care era contabil mă punea să-i păzesc casa, aveam vreo 7-8 ani. La ora 3 el venea de pe unde lucra - era și boxer! – și îmi dădea drumul. Și-atuncea, la 3-3.30 mă duceam la cinematograf, cu banii pe care mi-i dădea el și vedeam filme până la 11 noaptea când eram dat afară, cam cu șuturi în fund, așa, spunând: “Hai, mă, nenorocitule, c-ai văzut de cinci ori filmul!” Pe vremea aceea nu se intra la fix, stăteai cât vroiai, intrai când vroiai, ieșeai când vroiai; ei, eu stăteam tot timpul! Și-n felul acesta mi s-au impregnat personagii, eroi, femei frumoase, călătorii, țări, palmieri, zăpezi, ploi, furtuni, cutremure, toate astea s-au înmagazinat de când eram mic.

Iar ideea de plecare, de evadare din locul ăsta m-a persecutat întotdeauna și m-a și entuziasmat, încât pe la 14 ani am plecat la Marea Neagră, la Constanța, ca să trec și să ajung în Hawaii. De ce tocmai în Hawaii?

Pentru că văzusem niște filme unde totul era un rai: femei cu colane de flori, care dansau și erau superbe, bărbați superbi și romantici, marea era foarte albastră, munți de flori, toată lumea cânta și dansa și dacă vreodată am putut să-mi autotraduc ce înseamnă rai, era acolo; și mă vroiam în rai! Nu știu dacă voi ajunge vreodată în raiul religios, dar deocamdată pentru mine raiul a fost așa... Se sfârșise războiul al doilea mondial și erau trupe sovietice peste tot, portul era foarte păzit, nu puteai să intri în el și-atunci am intrat și am spus niște poezii – că începusem să spun poezii și să spun povești – și am fost acceptat să fac parte din echipa de teatru a Sindicatului “Dezrobirea”, al muncitorilor din port, Poșta 21. Am lucrat la ciment, la cherestea, la butoaiele cu carne venită din America, de cămilă, la ciment; am avut în prima vertebră de la gât în jos găuri de la soda caustică, pentru că cimentul se cară cu spinarea. Și-n felul acesta aveam niște bani și puteam să intru în port și să mă urc pe niște vase în care, într-o zi, speram că am să plec. Și așa s-a întâmplat: a venit un vas care se numea “Examiner”, american. Când a venit la Dana 32 – era dana cea mai adâncă – puteai să pui piciorul de pe țărm, pe el, când s-a făcut gol, trebuia să duci mâinile la gură, să faci pâlnie, ca să vorbești cu cel de pe copastie, de sus. Acolo m-am băgat într-un hambar, unde s-a făcut un anunț pe care nu l-am înțeles, în limba în care a fost făcut, s-a făcut al doilea anunț... (...) Și din hambarul în care am fost eu, numărul 5, au fost scoși 20 de oameni de vârstă și-un copil nenorocit – eu! Fiind minor, nu m-au condamnat, aveam 14 ani jumate...Deci 1946...

Da! Și m-a luat la el acasă căpitanul portului, avea doi copii și spunea că să-i învăț și pe ei ce știam eu atunci. Sigur că situația mea era disperată, ideea de a evada de aicea a fost frântă definitiv, niște gânduri negre, citisem Suferințele tânărului Werther, citisem Viața lui Eminescu, citisem cărțile lui Thomas Mann, pentru că înainte de a pleca în această călătorie iluzorie, fantastică și de o stare de aventură care putea să stârnească râsul oricărui scriitor, oricărui om așezat cu mintea – da’ eu n-aveam mintea așezată! - s-a întâmplat că mi-a venit ideea unui sfârșit așa, voluntar cum s-ar spune, să fiu mai clar, unei sinucideri, zic, n-are rost să mai trăiesc! Dar căpitanul ăsta de port a simțit în mine ceva și când am plecat spre isparava asta - c-am plecat spre mare - s-a ținut după mine; nu știu cum a intrat în posesia adresei părinților mei, a venit tata și m-a luat..., după un an de zile, aventura a ținut un an de zile! Acolo am primit, dacă vreți, primele încrustări mintale și sufletești, ca existență umană. A fost un an care m-a maturizat mai mult decât dacă n-aș fi făcut treaba asta, sigur, nu sfătuiesc pe nimeni să încerce așa ceva!

După asta mi-am continuat școala, anii au trecut... (...) [La Liceul “Petru și Pavel], acolo am întâlnit un profesor, Milică se chema, care m-a iubit și l-am iubit pentru că nu m-a certat niciodată și întotdeauna a crezut tot ce i-am spus și mi-a prevăzut o viață așa, după ce-i spuneam eu, și ce învățam de la el. Îl pomenesc foarte des (...), îl pomenesc cu mine, așa, când merg pe stradă, când mi-aduc aminte de mine sau când mă caut pe mine sau când mă cercetez pe mine sau când vreau să mulțumesc cuiva, unul dintre primele ființe pe care le-am cunoscut este acest profesor.

Ce preda acest profesor? Literatură română; m-a învățat foarte multe lucruri și mi-a spus: “Uite, tu ai să ajungi, tu ai să faci...”, nu știu ce, cutare. Sigur că, pe undeva, eram foarte fericit că mă lăuda și mi se făcea inima cât un bloc de 16 [etaje], fiind și tânăr. Însă pe undeva, mi-a turnat apă la rădăcină. Este primul om care mi-a turnat apă la rădăcină.

Ați povestit că vă duceați la cinematograf... Dar la teatru?

A! Aici este foarte frumoasă treaba, pentru că... n-aveam bani și la Pliești, unde acuma-i Teatrul de Stat Ploiești, WC-ul era făcut pe o latură, jos, pe pământ, erau ferestrele și WC-ul era jos, pentru publicul care avea nevoie. De obicei un geam era deschis... are și balcon teatrul ăsta. Într-o seară când a venit un teatru din București și era atât de mare aglomerație încât au fost chemați jandarmii cu caii și dădeau lumea cu pieptul cailor înapoi... O sete de a vedea, fantastică! Iar teatrul din București era fascinatoriu! Era un teatru care era condus de Ion Iancovescu, poate unul dintre cei mai inteligenți actori pe care i-am cunoscut eu – nu numai eu, și alții – ai teatrului românesc și care conducea pe vremea aceea un teatru din București. (...)

Și ca să pot să intru, am intrat prin WC, pe acea fereastră, erau două laturi de pisoar, era WC de bărbați, și sigur că laturile astea au prins un fel de miros, un fel de jeg, un fel de acizi de-ăștia, de urină și așa mai departe. Eu am intrat în aceste două plăci, m-am măzgălit pe dreapta și pe stânga și pe spate și așa măzgălit și cu mirosul ăsta de WC penetrant și total neplăcut m-am dus la balcon – că n-o să mă duc în rândul întâi! – și acolo am stat vre-un sfert de oră după care am fost scos afară pentru că puțeam îngrozitor. Și iar m-am dus pe acolo și am intrat! Atunci am stat în spatele parterului, la 5 metri de ultimul rând! Dar atunci l-am văzut pentru prima oară pe Puiu Iancovescu care era fantastic! Juca un rol – nu-mi amintesc nici numele piesei – dar juca un fel de escroc... partenerul cu care vorbea îi lua mereu câte un obiect. Publicul observa că-l jefuiește, numai cel jefuit nu-l observa. Ca până la urmă, cu gentilețe, să spună: “Ǎsta-i al dumitale, portfeuilles-ul ăsta-i al dumitale, stiloul ăsta-i al dumitale, banii ai dumitale...” spre satisfacția teribilă a sălii.

Toate momentele astea pe care le-am văzut eu... pe urmă am văzut niște spectacole cu Vraca! La care primul lucru m-a fermecat violoncelul din gâtul lui. Este un actor care de când nu mai e, n-a mai apărut nici un actor cu asemenea voce! A fost un articol la un moment dat [într-o revistă, care scria:] “De la Vraca n-am mai auzit o voce cu atâta diversitate și stări ca la Damian Crâșmaru!”. Nu m-am gândit niciodată că aș putea să fac așa ceva, pentru că vocea lui, după părerea mea, face parte din vocea celestă a raiului, de “Undeva”. El n-a fost un om firesc, Vraca, a fost un fenomen! Dacă cumva există Dumnezeu și acolo sunt și actori, eu mereu spun că actorii sunt îngeri care au greșit acolo, “Sus”, și-au fost trimiși aici ca să facă penitență pentru că n-au știut să se poarte “Sus” și când și-au plătit conturile sunt luați înapoi. Eu nu mi le-am plătit, pentru că am colegi care au murit acum 20 de ani, de aceeași vârstă cu mine, dacă ar fi trăit ar fi avut acum vârsta mea, dar se pare că eu am mai multe păcate pe-acolo și trebuie să trag barca pe uscat...

Toate astea s-au strâns în mine și m-au făcut pofticios, mi-au deschis un apetit insațiabil, au creat în mine un fel de bulimie, de a nu mă sătura. Și-atuncea s-a născut pe căi misterioase, înlăuntru, zi și noapte, în somn, în vise, în ambiție, să devin și eu așa ceva. (...) Cine a fost îndrumătorul dumneavoastră în facultate? Anul I l-am făcut la Alexandru Finți, regizor. Anul II l-am făcut la Gheorghe Timică, un actor din familia lui Giugaru, din familia lui Millo, fără studii, fără rafinament psiho-cerebral. Avea contactul magnetic cu scena! În momentul când intra în scenă, era un mariaj care-l făcea deosebit, de un haz nemaipomenit! (...)

În anul II eu am încercat să fac Don Carlos, mi-a fost și propus odată de Municipal, când trăia Lucia Sturdza Bulandra, după ce am terminat. Juca Fori Eterle care era cam în vârstă. Și a fost următorul lucru: fiind în scenă cu Don Carlos, l-am întrebat la un moment dat: “Maestre, cum să fac fraza asta?” și el a spus: “Ei, fă-o și tu așa...” – și-atunci mi-am dat seama că eu trebuie să plec de la clasa aia, și-am plecat! Și m-a luat maestrul Ion Finteșteanu pe care-l pomenesc foarte des, cu multă cucernicie, cu multă evlavie, îmi fac și cruci și mă rog să-l odihnească Dumnezeu pentru toate meritele și pentru tot ce-a făcut pentru toți, dar poate în special pentru mine. M-a iubit enorm!... (...)

La sfârșitul anului IV am dat licența cu Molière, el a fost mare specialist în Molière, de altfel eu am și jucat în 19 piese de Molière, ar trebui să fiu băgat în Guiness Book, că nu cred că mai e un actor... nu toate rolurile pe care le-am jucat din Molière sunt bune și care mi-au adus succes: unele da, unele nu. Dar trebuie să joace cineva și Molière! De fapt, foarte mulți actori nu prea înghit Molière și spun, “Ei, Molière!...” Nu, Molière e o artă a unui francez care dedesubt e tot timpul moralizarea celui din sală care e în alte haine și în altă epocă, dar omul e om și omul se naște și cu lucruri bune și cu lucruri rele în el. Iar el vine, Molière, și perie, nu pe-alea bune, pe alea rele! Adică încearcă să le vicieze pe alea rele, să devină bune. Toți autorii fac lucrul ăsta, absolut toți!

Ei, și când am terminat, a fost așa: m-a luat Teatrul Național, după aia m-a luat Teatrul Municipal și după aia Teatrul Național s-a supărat și m-a luat cu decizie guvernamentală. (...) Aicea, la sala asta, Comedia, unde Teatrul Național după ce a fost bombardat la sfârșitul războiului al doilea, s-a refugiat... au fost niște spectacole uriașe! Ca idee, ca montare și au fost uriașe pentru că au trecut pe scenă niște mari valori umane actoricești care nu știau decât teatru. Și-am să vă dau un exemplu: la orele 10 începeau repetițiile. La 9 jumătate aproape tot ansamblul de 100 și ceva de oameni era pe acel culoar. La repetiții intrau 15-20, 8, 4, de cum era distribuția. Ceilalți actori se duceau prin sală, prin loji, stăteau o oră-două. Astăzi nu mai există așa ceva!... Trebuie să “fierbi în sos”, dacă stai acasă, pierzi teatrul! (...)

Am avut un coleg, Iamandi, care a murit. Și spunea așa: “Damian când joacă, moare puțin... în fiecare spectacol, el moare puțin”. Mi-a plăcut, m-a măgulit pentru că actorul și nu numai actorul, cel care lucrează pentru mulți, pentru folosul celor mulți, ar vrea să moară pentru ăștia mulți; e ceva care lucrează înăuntru, în a te autojertfi, e aproape ceva religios. La premiere, în rândul I și II stăteau actorii, iar cei din scenă vibrau de emoție și de nebunie să-și fascineze colegii, adică specialiștii. Nu mai există așa ceva! Nu poți să te duci într-o sală de Teatru Național să stai în picioare! Mai te cunoaște cineva, zice “N-are...” “Păi dar n-are locuri...” Eu îmi chem studenții pe scări. Foarte bine asta, dar nu pot să-l iau pe Calboreanu și să-l pun pe scară, că nu se poate! În primul rând, se autojignește instituția... (...) După ce jucam spectacolele, ne duceam la Capșa. Și la Capșa veneau și doi-trei care stăteau pe dreapta, pe stânga și începeau schimburile de idei: “mi-a plăcut scena aia, nu mi-a plăcut scena aia...”, “acolo mi s-a părut prea tare, acolo...”, adică se continua discutând, disecând lucrurile de valoare, necesare și lucrurile pe care poți să le dai peste bot pentru că sunt parazitare. Continua școala, continua regia, continuau observațiile, nu din repetiție, ci din realizarea totală, unde e și ce se întâmplă... E un lucru foarte important! (...)

Le spuneam studenților mei că individul din sală care îl privește pe viitorul actor, student acum, are uneori 500 de inimi, 500 de creiere, 500 de suflete. La acest miracol existent, fizic, psihic și cerebral ai responsabilități mari, de a te impune și de a-i convinge. Mai ales că autorul care câteodată scrie o piesă în cinci ani, n-o scrie în cinci zile, își verifică fiecare frază, rupe foaia, mai așteaptă trei luni până îi vine, noaptea, ideea și așa mai departe. Deci pe temelia asta, tu ai voie să depășești [piesa], ești și obligat să o depășești, nu joci sub ea, nici măcar ca ea, trebuie să te ridici peste ea, pentru că tu îi dai viață, altfel acolo, în raft, e moartă! Noi suntem pe postura..., cum a făcut Michelangelo, cum dă Dumneazeu viață, întinzând mâna; așa trebuie să fie arta noastră, să întindă sufletul spre sufletul celui din sală...



Agenția RADOR - 1.06.2012 16:15