Showbiz
RSS Showbiz

PORTRET: Brigitte Bardot - etalonul frumuseții provocatoare

PORTRET: Brigitte Bardot - etalonul frumuseții provocatoare

Duminică, 28 septembrie, Brigitte Bardot, legenda lumii filmului francez, împlinește 80 de ani. Brigitte Anne-Marie Bardot s-a născut pe 28 septembrie 1934, la Paris, într-o familie de mici burghezi din Saint-Germain-des-Prâs.

Prima ei mare pasiune a fost dansul, fiind admisă în anul 1947 la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris, unde timp de trei ani a urmat cursurile coregrafului rus Boris Knyazev.

A debutat în modă ca manechin pentru marile case de modă pariziene, apoi, în anul 1950 apare pentru prima dată pe coperta revistei Elle.

Și-a făcut intrarea în cinematografie cu rolul din „Le trou normand” de Jean Boyer, în 1952, același an în care se căsătorește, pe 12 decembrie, cu regizorul Roger Vadim. Avea doar 18 ani.

Între anii 1952 și 1956 a apărut în nu mai puțin de șaptesprezece filme.

În 1953 a intrat în atenția opiniei publice prin participarea la Festivalul Filmului de la Cannes, în aprilie 1953. Media relata atunci că Bardot este „pentru un bărbat femeia pe care i-ar plăcea să o cunoască la Paris".

Tot în anul 1953 a jucat un rol în "L'Invitation au chateau", apoi a avut roluri în trei filme englezești, „Helen of Troy”, în 1954, „Act of Love”, în același an, în care a jucat alături de Kirk Douglas și în comedia „Doctor at Sea”, în 1955.

în 1956 joacă în rolul de succes din „Et Dieu créa la femme” ("Și Dumnezeu creă femeia"), alături de Jean Louis Trintignant, în regia lui Roger Vadim, cel care a lansat, prin intermediul actriței, o nouă imagine a feminității, eliberată de complexe, directă, inocentă și provocatoare totodată.

Aparițiile ei cinematografice a fost considerate însă mult prea extravagante, atragând nemulțumirea Vaticanului, care a excomunicat-o din rândurile Bisericii Catolice. Mai mult, în anul 1958, la Expoziția mondială de la Bruxelles, pavilionul Vaticanului a declarat-o pe Brigitte Bradot drept simbol al Răului. În cariera sa timpurie fotograful Sam Levin a contribuit considerabil la crearea imaginii senzuale și ușor imorale a actriței, astfel că se spune că una din fotografiile lui Levin - care o înfățișează pe Brigitte îmbrăcată într-un corset alb - s-a vândut în anii 50-60 mult mai bine decât cărțile poștale cu Turnul Eiffel. În 1957 joacă în comedia "Une Parisienne", unul din puținele ei filme despre care actrița avea să afirme mai târziu că este mândră.

În același an se desparte de Roger Vadim, un om mult prea așezat pentru ea, apoi a avut o aventură cu actorul Jean Louis Trintignant, căsătorit în acea perioadă cu actrița Stephane Audrant. Aventura a durat aproape doi ani, după care a urmat realția cu muzicianul Gilbert Becaud.

După despărțirea de Roger Vadim, succesul i-a fost umbrit de dezvăluirea amănuntelor din viața ei intimă, făcute publice de secretara ei, ziarului France Dimanche. Ca urmare actrița a intrat în stări depresive, iar pe 9 februarie 1959 Los Angeles Times scria că Brigitte Bardot se afla în Italia, unde se recupera dupa o cădere nervoasă, urmată de o tentativă de sinucidere cu somnifere. Episodul a fost negat vehement de staff-ul actriței.

Pe 18 iunie 1959 Bardot s-a căsătorit cu actorul Jacques Charrier, cu care a jucat în „Babette Goes to War”, peliculă apărută în același an.

Pe 11 ianuarie 1960 se naște singurul ei fiu, Nicolas - Jacques Charrier, unul nedorit de actriță, o fire ea însăși mult prea copilăroasă pentru această postură, care a afirmat chiar că sarcina a fost „o tumoare care creștea în ea”.

În anul 1960 joacă în filmul "Vie privee", apoi, în același an, în "Le mepris", în regia lui Jean Luc Godard, unul dintre cele mai reușite roluri ale actriței, ale cărei scene sunt considerate începutul Revoluției Sexuale din anul 1960.

În anul 1962 divorțează de Charrier, iar Nicholas a fost crescut de familia tatălui, fără să mai ia contact cu mama lui.

A urmat o perioadă în care Brigitte Bardot a fost distribuită în filme alături de mari actori: Alain Delon, în „Famous Love Affairs” și „Spirits of the Dead”, Jean Gabin în „In Case of Adversity”, Sean Connery în „Shalako”, sau Jeanne Moreau în „Viva Maria !"

A încercat și o a treia căsătorie, pe 14 iulie 1966, de data asta cu Gunther Sachs, un playboy german, care a impresionat-o teribil prin faptul că trecea cu elicopterul personal pe deasupra casei ei de unde îi lansa buchete enorme cu trandafiri. Cei doi au petrecut o aventuroasă lună de miere în insulele Tahiti, dar, desigur, la scurtă vreme l-a părăsit și pe acesta.

În 1970 apare în filmul "Les Novices", în care joacă rolul unei călugarițe pe nume Agnes, însă scena explicită în care aceasta făcea baie a fost cenzurată pentru a nu se crea un nou conflict cu Biserica. În anul 1973, după turnarea celui de-al patruzeci și șaselea film al său, „Don Juan”, în regia aceluiași Roger Vadim, Bardot s-a retras de pe platourile de filmare.

A devenit o susținătoare înflăcărată a cauzei animalelor, mai ales a câinilor și a focilor. Bardot are marele merit de a fi convins autoritățile Uniunii Europene să creeze o legislație care să interzică importul pieilor puilor de focă în țările UE.

În anul 1986 a înființat Fundația Brigitte Bardot pentru Îngrijrea și Protecția Animalelor, vânzându-și casa și bijuteriile, iar apoi a devenit vegetariană.

Pe 16 august 1992, se căsătorește cu Bernard d'Ormale, un industriaș prosper și susținător al partidului naționalist Frontul Național.

A urmat o perioadă în care Brigitte a avut de-a face cu justiția, fiind acuzată de mai multe ori pentru "incitare la ură rasială".

În anul 1997 a fost amendată pentru comentariile ei publicate în cotidianul Le Figaro, iar un an mai târziu a fost acuzată pentru o declarație referitoare la numărul în creștere al moscheilor din Franța. Apoi, în anul 1999, în cartea pe care a scris-o - "La Carre de Pluton", a criticat procedeul de sacrificare a mieilor în timpul festivalului musulman Eid al-Adha, aspect pentru care a fost amendată, în iunie 2000, de justiția franceză cu 30.000 de franci.

A urmat, în anul 2001, un articol intitulat Open Letter to My Lost France, în care Bardot afirma că Franța este "invadată" de o populație străină, mai ales musulmani, iar în mai 2003, Mișcarea Anti-Rasism și Pentru Prietenia dintre Popoare a acționat-o în judecată.

În fine, în anul 2008 a fost acuzată de "instigare la ură religioasă și rasism", ddin cauza unei scrisori adresate ministrului Internelor.

În anul 2007 Brigitte Bardot a fost desemnată de revista Empire printre cele mai sexy 100 de actrițe de film din toate timpurile.

Actrița a avut câteva vizite în țara noastră, legate de problema câinilor fără stăpân, dar și nenumărate luări de poziții, pe tema modului în care autoritățile din București gestionează această problemă.

În anul 1998, celebra actriță s-a întâlnit cu primarul general al Capitalei de la acea vreme, Viorel Lis, care s-a declarat încântat că are șansa să o întâlnească pe franțuzoaică. După numai trei ani, Bardot a revenit la București să se întâlnească cu edilul orașului, Traian Băsescu, care demarase o campanie de sterilizare a câinilor comunitari. Actrița a declarat că s-a înțeles foarte bine cu Băsescu, care a exclamat atunci când a văzut-o: “Am așteptat 30 de ani să vă văd. Sunt un mare admirator al dumneavoastră”. După câteva luni însă, lucrurile între cei doi s-au schimbat radical, după ce primarul Traian Băsescu a trecut la eutanasierea maidanezilor. Bardot a afirmat atunci: “Băsescu m-a înșelat. Nu merită să fie primar. Nu respectă nimic și pe nimeni”.

În aprilie 2011 Bardot le-a trimis o scrisoare deschisă deputaților care urmau să aprobe o lege privind eutanasierea maidanezilor, în care arăta, printre altele: „Cu această ocazie, opinia publică internațională își va da seama dacă în țara dumneavoastră domnia sângeroasă a fostului dictator va ieși din nou la suprafață. Dumneavoastră vorbiți despre eutanasiere, eu vorbesc despre crimă, deoarece nu se pune problema scurtării suferințelor unei ființe, ci a exterminării unei populații aflate în deplină sănătate”. În octombrie 2013, Bardot a publicat pe site-ul fundației sale o scrisoare deschisă către președintele României, același Traian Băsescu, în care a lăsat la o parte politețea și a criticat violent eutanasierea câinilor fără stăpân și gestionarea proastă a fondurilor destinate maidanezilor.

Se estimează că Bardot a donat în total mai mult de 140.000 de dolari pentru sterilizarea în masă a câinilor vagabonzi din București.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 28.09.2014 13:11