Showbiz
RSS Showbiz

Sophia Loren, 80 - o frumusețe inegalabilă

combo

Sâmbătă, 20 septembrie, actrița italiană Sophia Loren împlinește 80 de ani.

Dincolo de aspectul său fizic de invidiat pentru vârsta ei, ea a dovedit de-a lungul prodigioasei cariere, un talent cinematografic remarcabil, materializat în adevărate capodopere, create alături de alți monștri sacri ai filmului mondial - Frank Sinatra, Cary Grant, Mastroianni, Anthony Quinn, De Sica și alții.

Sophia Loren (pe numele la naștere Sophia Villani Scicolone) s-a născut pe 20 septembrie 1934, într-un cartier sărac din Roma. Tatăl ei, Riccardo Scicolone, a refuzat să se căsătorească cu mama ei, Romilda Villani, dar a permis Sophiei și surorii sale mai mici Maria să preia numele lui.

La vârsta de patru ani mama s-a mutat cu cele două fiice la Pozzuoli, o suburbie săracă din Napoli. În perioada 1939 - 1944, Sophia a suferit de spaimă și de greutățile inerente ale războiului, Napoli fiind unul din obiectivele cele mai des bombardate. În această perioadă mama lor a încercat să-si sprijine familia, cântand la pian în cafenelele locale, însă familia a trecut prin situații diperate, cu lipsuri alimentare crunte.

Astfel, în cadrul unuia dintre locurile de muncă, bunica Luisa a vândut lichior de cireșe făcut în casă, în timp ce Romilda cânta la pian, Maria cânta vocal, iar Sophia spăla vasele și servea soldații. Pub-ul respectiv a devenit astfel o afacere de succes.

Despre copilăria sa Sophia avea să declare peste ani: ”Când am fost copil, teama era la ordinea zilei în viața mea: teama de a nu avea ce să mănânc, teama de a fi tachinată de alți copii la școală din cauză că eram fiică nelegitimă, și în mod special, teama de bombele uriașe care apăreau pe deasupra capetelor și cădeau din cer în explozii letale."

În anii școlii, Sophia își descoperă pasiunea pentru lumea cinematografiei, petrecând o mare parte din timpul ei liber vizionând filme.

Deși în copilărie avea un fizic firav, în anul 1948 ea devenise o tânără uimitoare, cu trăsături fizice remarcabile, iar mama ei a înscris-o la concursul de frumusețe "Regina mării", unde a fost aleasă una din cele douăsprezece concurente "Prințese ale Mării", din peste 200 de candidate.

După război, mama împreună cu cele două fiice revin la Roma, iar Sophia și mama sa au primit locuri de muncă ca rezerve în filme precum "Bluebeard's Six Wives" și "Quo Vadis" (lansat în 1951).

Sophia a lucrat în paralel ca model pentru revistele de benzi desenate „fumetti”, întruchipând de cele mai multe ori personaje de etnie romă. În această perioadă, Sophia era cunoscută sub numele de Sofia Lazzaro.

În anul 1951, Sophia s-a clasat pe locul secund la concursul de frumusețe "Miss Roma”, unde s-a întâlnit cu producătorul de film Carlo Ponti (care le descoperise anterior și pe Alida Valli și Gina Lollobrigida), acesta fiind unul dintre membrii juriului.

În anul 1952, Ponti îi oferă Sophiei primul ei rol important în "La Favorita”, iar curând cei doi aveau să devină foarte apropiați, deși Ponti era căsătorit, cu doi copii și cu 24 de ani mai vârstnic decât Sophia. A jucat apoi în roluri care subliniau voluptatea sa fizică, chiar și topless în filmul "Two Nights with Cleopatra" (1953) și în "It's Him Yes! Yes!", peliculă considerată acceptabilă pentru marile ecrane europene din acea perioadă, însă în Marea Britanie și America scenele „fierbinți” au fost cenzurate. Acestea sunt singurele două filme în care Sophia a apărut nud, mai ales fiindcă ea declara că nu se simțea confortabil când se expunea astfel în fața camerei.

Tot în anul 1953 primește numele de scenă de Sophia Loren, dar și primul ei rol principal, într-o versiune a "Aidei” de Verdi, iar un an mai târziu participă un casting la invitația lui Vittorio De Sica pentru pelicula "The Gold of Naples". De Sica este primul care a privit talentul ei actoricesc formidabil dincolo de femeia de 20 de ani cu un fizic absolut formidabil. El a fost cel care a sfătuit-o să nu ia lecții de actorie, intuind că talentul ei natural avea să creeze roluri remarcabile pentru lumea cinema-ului. De fapt Sophia avea să recunoască ulterior că „(De Sica) a fost școala mea, profesorul meu, mentorul meu, tot ce ce am avut nevoie. Lui îi datorez cu adevărat tot ce am reușit în această profesie”.

Tot în anul 1954, Alessandro Blasetti îi distribuie pe Sophia, De Sica și Marcello Mastroianni în filmul "Too Bad She's Bad", același trio fiind și pe afișul unei alte producții de succes, din anul 1955 - "The Miller's Wife”.

Încet, încet, Sophia a devenit o celebritate în Europa, însă pentru accesul la Hollywood a avut de luptat cu Gina Lollobrigida, într-o rivalitate cunoscută la acea vreme sub numele de "The Battle of the Bosoms". În 1957 Sophia debutează în America în pelicula "Boy On A Dolphin”. Desigur cinefilii își aduc aminte de scena din film în care ea merge prin apa oceanului cu rochia udă lipită de corp ...

În timp ce filma la "Lucky to be a woman", Carlo i-a sugerat să își testeze abilitatea în roluri în limba engleză. Astfel lingvistul Sarah Spain a devenit profesorul ei personal, iar Sophia a folosit orice moment liber pentru studiu. Nu după multă vreme, regizorul american Stanley Kramer s-a arătat interesat de Sophia pentru rolul principal feminin din filmul "The Pride and the Passion", în care a jucat alături de Cary Grant și Frank Sinatra, Kramer oferind pentru rol 200.000 de dolari Sophiei. După colaborarea din film, ea și Grant au trăit o poveste de dragoste care a mers până la momentul în care el a cerut-o în căsătorie. Ponti, îndrăgostit peste poate de artistă, a făcut în așa fel încât să i se anuleze căsătoria de către Biserica Catolică, a trecut prin instanțele mexicane de divorț și a pus capăt căsătoriei. Devenit astfel liber, Ponti se însoară în cele din urmă cu Sophia, însă Vaticanul a denunțat public tertipul lui Ponti, fiind acuzat de bigamie în Italia. Această situație a dus la nenumărate probleme conjugale.

Cariera Sophiei a continuat însă, ea refăcând cuplul cu Grant în pelicula "Houseboat”, în 1958, apoi, în același an joacă în "The Black Orchid”, un film de mare succes premiat atât la Veneția cât și la Cannes. În 1960 joacă în comedia "The Millionairess" și în western-ul "Heller in Pink Tights", alături de Anthony Quinn.

În 1961, Loren a interpretat ceea ce criticii aveau să spună că este rolul vieții ei - în "La Ciociara”, personajul Cesira, o victimă italiană a unui viol în timpul celui de-al doilea război mondial. Pentru acest rol Sophia a câștigat premiul pentru "Cea mai bună actriță” la "New York Film Critics Circle”, "The British Film Academy”, și, din nou la Cannes, iar în 1961 la "Academy Awards” a devenit prima câștigătoare de Oscar pentru un film într-o limbă străină.

Deși cariera sa se afla pe culmile gloriei, justiția italiană anulează căsătoria dinte Loren și Ponti în anul 1962, aducând viața personală a Sophiei într-un moment de cumpănă.

Ea a continuat să lucreze sub conducerea lui De Sica în "Boccaccio” și, alături de Mastroianni, în "Yesterday, Today and Tomorrow” în 1963, an în care a câștigat, ca și în anul următor, Globul de Aur pentru "Female World Film Favorite” (performanța avea să fie repetată în anii 1968 și 1976). În anul 1966, Loren și Ponti devin cetățeni francezi și, în cele din urmă se căsătoresc legal, iar în anul 1969 au devenit părinții fiului lor Carlo Jr., care a devenit un pianist și dirijor de succes. A urmat firesc al doilea copil, Edoardo, născut în 1973, devenit ulterior, cum se putea altfel, regizor de film.

În 1976 Sophia apare în "The Cassandra Crossing", din nou cu Mastroianni, în anul 1977, în "A Special Day" și în 1978 în "Blood Feud”.

În anul 1979 Sophia își lansează volumul autobiografic "Sophia: Living and Loving”, carte care a stat la baza filmului autobiografic "Sophia Loren: Her Own Story", lansat în anul 1980, în care Sophia joacă atât rolul ei cât și pe cel al mamei sale.

Tot în anul 1980 ea primește un Oscar onorific, în speech-ul de prezentare fiind descrisă ca "una dintre comorile reale ale cinematografiei mondiale.

În anul 1982, a petrecut 18 zile într-o închisoare italiană, fiind condamnată pentru evaziune fiscală. În anul 1984 apare în filmul "Aurora”, iar mai apoi în "Courage” în anul 1986.

După o lungă perioadă de absență de pe marile ecrane, în 1994 joacă în filmul lui Robert Altman "Ready To Wear", apoi, în același an, primește Ursul de Argint pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Berlin, și, de asemenea o stea pe "Hollywood Walk of Fame”.

În anul 1995, a jucat alături de Jack Lemmon și Walter Matthau în "Grumpier Old Men", și a câștigat Premiul "Cecil B. DeMille", din partea "Hollywood Foreign Press Association". Au urmat alte numeroase premii printre care menționăm "NATO / ShoWest Lifetime Achievement” în 1996, Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția în 1998, și premiul "David Di Donatello" în 1999.

În anul 1998 este lansată o carte de bucate a Sophiei Loren, "Recipes and Memories", devenită în scurtă vreme un best-seller.[ În anul 2001 apare în filmul "Francesca e Nunziata" și în prima colaborare cu fiul ei Edoardo, "Between Strangers".

Arhiepiscopul de Genova, Giussepe Siri (1946-1987) a declarat la un moment dat că, deși Vaticanul se opune clonării umane, "s-ar putea face o excepție în cazul Sophiei Loren, pentru că Sophia Loren este simbolul frumuseții naturale".

Acest lucru a fost confirmat de un sondaj online din anul 2006, în care Sophia Loren (72 de ani la acea vreme) a fost votată "simbolul frumuseții naturale", surclasând vedete cu mult mai tinere, cum ar fi Catherine Zeta Jones sau Cameron Diaz, locul al doilea în acest top fiind ocupat de George Clooney, iar pe poziția a treia clasându-se cântăreața de muzică pop Charlotte Church.

În ediția anului 2007 a calendarului Pirelli, realizată de fotografii neozeelandezi Inez Van Lamsweerde și Vinoodh Matadin, Sophia Loren apare în ipostaze sexy (la 73 de ani !), iar vedeta s-a declarat încântată de acestă experiență, care a speriat-o inițial.

La începutul anului 2014, săptămânalul "Visto" a scris că Sophia Loren are o relație amoroasă cu multimiliardarul Carlos Slim Helú. Cei doi au fost văzuți mereu împreună, fie la Geneva, unde locuiește ea, fie în Mexic, unde el are reședința. Carlos Slim Helú și-a pierdut soția în 1999 și, de atunci nu a mai fost tentat să-și găsească o altă parteneră, mai ales după ce i-a dedicat un muzeu soției defuncte. Încă din 2013 se vorbea de prietenia deosebită dintre ei, când au fost zăriți pentru prima oară împreună la un festival din Acapulco.

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 20.09.2014 13:28