Showbiz
RSS Showbiz

PORTRET: Trei ani fără Johnny Răducanu

PORTRET: Trei ani fără Johnny Răducanu
Foto: Zoltan Lorencz

Pe 19 septrembrie se împlinesc trei ani de la plecarea marelui muzician Johnny Răducanu, cel mai important și cel mai iubit exponent al jazz-ului românesc din istorie. Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor și lider de formație, apreciat atât în țară cât și în străinătate, Johnny Răducanu a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather „Mr. Jazz of Romania”.

Johnny Răducanu (pe numele său real Răducanu Crețu) s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila, într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Crețu Solcanu. A studiat la Școala de Muzică din Cluj (actualmente Liceul de Muzica "Sigismund Toduță"), pe care Johnny a absolvit-o, la clasa de contrabas, în anul 1953, apoi a studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din București, clasa contrabas, în perioada 1953-1956.

Între anii 1957 și 1971 a fost membru al orchestrei Casei de discuri ''Electrecord''.

A fost căsătorit cu Geta Costin între anii 1962 și 1970, însă după divorț relația dintre cei doi a fost mai caldă ca niciodată, de-a lungul anilor, până la plecarea dintre noi a doamnei, în anul 2008. Ea a fost muza artistului, fără de care amintirile muzicale care au rămas în urma lui Johnny ar fi fost cu siguranță mai sărace. Despre fotsta sa soție, artistul declara, la despărțire: „O lumină blândă a fost în viața mea Geta Costin. A fost un dar de la Dumnezeu întâlnirea cu ea, pentru că mi-a schimbat viața. A trecut peste toate prejudecățile, a avut răbdare cu mine, m-a făcut să înțeleg că numai cu talentul și cu harul de la Dumnezeu nu faci nimic dacă nu ești instruit și cultivat”.

A întreprins numeroase turnee peste hotare, la Moscova în anul 1962, la Festivalurile de muzică ușoară de la Varșovia și Praga - în anul 1968, la Belgrad, în Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franța, Grecia, Belgia, Statele Unite, sau Elveția.

În anul 1976 i-a fost conferită „Diploma de merit'' oferită de Departamentul cultural al Statelor Unite pentru activitatea muzicală, iar în anul 1987, a devenit membru de onoare al Academiei ''Louis Armstrong'' din New Orleans.

A colaborat cu muzicieni importanți ai lumii - trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiștii Friedrich Gulda și Guido Manussardi.

Printre realizarile discografice în domeniul jazz-ului se numără: ''Jazz made in Romania'' (1987); ''Confesiuni'' (I, II, III); ''To His Friends'' (1997); ''Jazz Behind the Carpathians'' (1999); ''Jazz antifanariot'' (2002); ''Jazz Made in Romania-Live in San Francisco'' (cu Teodora Enache, 2002), ''Jazz Bestament'' (2005); ''Chamber Jazz Music'' (2008); ''Inside Stories-Jazz Poems'' (2009).

În anul 2002 apare primul său volum autobiografic, „Singurătatea, meseria mea”, la Regent House Printing & Publishing, iar în anul 2005, cel de-al doilea - „Țara lui Johnny”, la editura Vivaldi.

Eminent instrumentist de jazz, Johnny Răducanu a abordat și compoziția, scriind numeroase piese de jazz, dar și de muzică ușoară, cum sunt ''Vechiul port'', ''De mult într-o carte'', ''Nu veni, nu pleca'', ''Mă cheamă marea'', ''Iarna, iarna''.

A compus, de asemena și ilustrația muzicală a unor piese de teatru importante - ''Livada de vișini'' și ''Don Juan''.

Pe 13 octombrie 2008, a primit diploma de membru de onoare al Societății Filarmonice Lyra și medalia jubiliară „Lyra 125”, în cadrul unei ceremonii organizate la Casa Tineretului din Brăila.

În aprilie 2010, Johnny Răducanu a susținut, alături de Aura Urziceanu, un concert memorabil la Sala Palatului, alături de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.

Johnny Răducanu a trecut la cele veșnice la 19 septembrie 2011, în locuința sa din Strada Oltarului din București.

Cu o carieră muzicală ce s-a întins de-a lungul a mai bine de jumătate de secol, Johnny Raducanu, a fost un veteran al muzicii românești.

Ca om a fost întotdeauna un jovial, un individ pus pe glume, deși în sinea sa a rămas un singuratic, dar și un critic înverșunat al realităților nedrepte din viața de zi cu zi. Johnny Răducanu a fost un om care și-a trăit viața din plin, cu pasiune, uneori cu excese, dar a știut să contrapună celebrității și valorii sale, decență și dicreție.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 19.09.2014 12:49