Showbiz
RSS Showbiz

PORTRET: Luminița Gheorghiu împlinește 65 de ani

PORTRET: Luminița Gheorghiu împlinește 65 de ani

Luni, 1 septembrie, actrița Luminița Gheorghiu împlinește 65 de ani. Ea s-a remarcat în mod deosebit prin rolul Cornelia Kerenes din filmul „Poziția copilului”, pentru care a fost onorată cu trofeul „Ursul de Aur” la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din anul 2013.

Luminița Gheorghiu s-a născut la 1 septembrie 1949, la București.

A parcurs Școala primară nr. 15 din cartierul Floreasca din Capitală, și a frecventat timp de patru ani Școala de muzică, secția pian.

În anul 1971 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Ion Cojar.

A debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu - „Sânziana și Pepelea”, pe scena Teatrului Cassandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. În anii 1974 - 1975 a activat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar dîn 1976 a fost actriță la Teatrul Bulandra din București, până în 2003.

În anul 1985, atunci când actrița se pregătea pentru primul ei rol cinematografic și-a pierdut fiica cea mare, Iuliana (la numai 6 ani), fapt ce produce o dramă cumplită în familie.

În anul 1987 debutează în film cu rolul Catrina din filmul Moromeții.

Începând cu 1990 a realizat personaje în peste 30 de producții cinematografice ale regizorilor din diferite generații: Elisabeta Bostan, Lucian Pintilie, Radu Mihăileanu, Cristi Puiu, Cristian Mungiu și mulți alții. În anul 2001 joacă rolul mamei lui Ovidiu în pelicula „Marfa și banii”, urmat de două colaborări în proiecte internaționale, jucând cu Juliette Binoche în "Code inconnu" (2000) și cu Isabelle Huppert în "Le temps du loup" (2003).

În anul 2005 joacă rolul asistentei medicale Mioara în „Moartea domnului Lăzărescu”, regizat de Cristi Puiu, premiat la Festivalul de film de la Cannes, în anul 2006, pentru care ea primește premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociației Criticilor de Film pe 14 ianuarie 2007.

Au urmat rolurile doamnei Jderescu în „A fost sau n-a fost ?”, în 2006 și cel a doamnei Radu din „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” în 2007.

În anul 2008 joacă rolul Firei în „Nunta mută”, urmat de rolul Mioarei Avram în „Aurora” (2010) și cel al dirigintei în „După dealuri” (2012).

În teatru, a mai jucat în “Ajutorul”, regia Alice Barb și are, din anul 2013, rolul Lucile în piesa ”Baba care ascultă Abba”, regia Theo Herchelegiu, la Teatrul Metropolis.

În anul 2013, pentru rolul Cornelia Kerenes din filmul „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a fost premiată cu trofeul „Ursul de Aur” la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Tot în 2013 joacă rolul Emiliei în „Sunt o babă comunistă”, regizat de Stere Gulea.

A primit premii pentru cea mai bună actriță la Festivalurile de film TIFF (Cluj), Namur (Belgia) - premiul Bayard d’Or, și Safi (Maroc).

În martie 2014, primește premiul Gopo pentru cea mai bună actriță, iar în mai 2014, primește Premiul Academic al UCIN pentru rolurile din filmele “Poziția copilului” (film care a obținut Trofeul Uniunii Cineaștilor) și “Sunt o babă comunistă”, precum și premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din “Poziția copilului”, decernat de Asociația criticilor și filmologilor din cadrul UCIN.

Luminița Gheorghiu este căsătorită cu un medic stomatolog, împreună cu care are două fete: Maria, care are 28 de ani și Alexandra, de 26 ani. Dacă fiica cea mare a ales să studieze și să profeseze medicina dar și designul vestimentar, fata cea mică a ales domeniul regiei de film și și-a propus să își distribuie mama în prima sa producție, lucru care s-a întâmplat tocmai în proiectul de absolvire al fiicei.

Razvan MoceanuAgenția RADOR - 1.09.2014 11:48