Showbiz
RSS Showbiz

PORTRET: Alfred Hitchcock - un maestru al suspansului

PORTRET: Alfred Hitchcock - un maestru al suspansului

Pe 13 august se împlinesc 115 ani de la nașterea lui Alfred Hitchcock, regizor și producător de film, ale cărui creații cinematografice au avut numeroase nominalizări la premiile Oscar și au primit premii importante. Alfred Joseph Hitchcock s-a născut la 13 august 1899, la Leytonstone, Marea Britanie, într-o familie săracă care i-a oferit o educație strictă catolică.

A fost înscris la colegiul iezuit St. Ignatius din Londra, unde domnea un regim foarte sever și pentru neascultare sau mici greșeli, băieții erau bătuți cu o vergea groasă de gumă.

A parcurs studiile superioare de inginerie și navigație, iar după absolvire a început să lucreze la Compania Telegrafică Hanley.

Încă din copilărie a fost un admirator înfocat al lui Charles Dickens și Edgar Allan Poe dar a avut o atracție și pentru cinema, mai ales după ce a vizionat "Nașterea unei națiuni" de D. W. Griffith.

S-a căsătorit la vârsta de 27 de ani, cu Alma Reville, iar la 7 iulie 1928 s-a născut fetița lor, Patricia. Începând din 1920, Hitchcock a lucrat trei ani ca regizor secund al lui Graham Cutts, iar în 1923, începe filmarea la scurtmetrajul Number 13, care nu a fost finalizat.

Primul lungmetraj „The Pleasure Garden” este regizat la München, iar în 1929 regizează primul film cu sonor din Anglia „Șantajul”.

Au urmat producțiile „Murder” - 1930, „The Man Who Knew Too Much” - 1934 și mai ales „The 39 Steps” - 1935, care l-au transformat în port-stindardul noului val al cinematografului britanic.

La 22 august 1937 a vizitat cu familia sa New York-ul, iar la finalul anului 1939 se mută definitiv în SUA. În 1940 relizează adaptarea cinematografică a romanului „Rebecca” de Daphne Du Maurier.

În 1941 și-a început prietenia cu Cary Grant, Hitchcock având alte preferințe profesionale pentru James Stewart și Gregory Peck.

Trei ani mai târziu creează împreună cu Sidney Berstein propria sa casă de producție - Transatlantic Pictures și începe să lucreze cu Ingrid Bergman, prima blondă de care era fascinat.

A urmat regia la peliculele „Spellbound” - 1945, cu Ingrid Bergman și Gregory Peck și „Notorius” - 1946, cu Cary Grant în distribuție.

Au urmat filme regizate în care însuși Hitchcock avea roluri foarte scurte: „Strangers on a Train” - 1951, „Dial M for Murder” - 1954.

În 1954 o distribuie pe Grace Kelly în „Rear Window” și în „To Catch a Thief” (1955), unde juca împreună cu Cary Grant.

În 1958 primește „Globul de Aur” pentru cel mai bun serial TV - „Alfred Hitchcock Presents”, iar după doi ani regizează filmul „Psycho” iar în 1963 - „The Birds”.

Referitor la „Psyho”, se spune că, după ce a obținut drepturile de autor pentru romanul lui Robert Bloch, cu 9.000 de dolari, Hitchcock a dorit să cumpere de pe piață toate copiile cărții, pentru ca finalul să rămână cât mai puțin cunoscut pentru public.

În anul 1968 a primit un Oscar onorific pentru întreaga sa carieră în cadrul ceremoniei Premiilor Academiei. În 1976, a regizat „Family Plot” cu Karen Black și Bruce Dern, în 1979, American Film Institute îi decernează premiul pentru întreaga carieră, iar Regina Angliei îi decernează, în același an, titlul de Sir. La 29 aprilie 1980, Alfred Hitchcock a trecut la cele veșnice, la Los Angeles. În aproape jumătate de secol de carieră, Alfred Hitchcock a realizat peste 50 de filme și a contribuit la afirmarea unor actrițe precum Joan Fontaine, Ingrid Bergman, Shirley McLane, Grace Kelly. Hitchcock a influențat puternic arta filmului hollywoodian, de la realizarea scenariilor, alegerea și îndrumarea actorilor până la subtilități regizorale sau tehnici de realizare a a suspansului.

În anul 2012, thriller-ul psihologic „Vertigo” regizat în 1958 de Alfred Hitchcock, a fost votat cel mai bun film al tuturor timpurilor, într-un sondaj care a reunit 846 de critici și 358 de regizori, organizat o dată la zece ani de revista „Sight and Sound” editată de British Film Institute.

Un alte celebru coleg de breaslă, francezul François Truffaut, afirma în 1966 despre Hitchcock: "Cinematograful lui Hitchcock - poate nu este întotdeauna exaltant, dar te îmbogățește întotdeauna, dacă ar fi să pomenesc doar luciditatea înspăimântătoare cu ajutorul căreia denunță el ultrajele pe care oamenii le aduc frumuseții și purității. Dacă dorim ca în epoca lui Ingmar Bergman să acceptăm ideea că cinematograful nu este mai prejos de literatură, cred că este cazul să-l clasăm pe Hitchcock în categoria acelor artiști "neliniștiți" cum au fost Kafka, Dostoievski, Poe. Acești artiști ai anxietății nu pot, desigur, să ne ajute să trăim pentru că menirea lor este să ne facă să împărtășim ceea ce-i bântuia pe ei. Și, astfel, chiar fără voia noastră eventual, ei ne ajută să ne cunoaștem mai bine, acesta fiind și țelul fundamental al artei".

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 13.08.2014 12:58