Showbiz
RSS Showbiz

Giorgio Armani – mesagerul luxului discret pentru omul modern

Giorgio Armani – mesagerul luxului discret pentru omul modern

Designerul modei italiene Giorgio Armani împlinește, la 11 iulie 2014, 80 de ani.

S-a născut la Piacenza, fiind fiul unui manager naval. A avut parte de o copilărie marcată de sărăcie și de ororile celui de-Al Doilea Război Mondial.

Armani și-a început studiile la școala publică locală, dezvoltând o pasiune pentru teatru și cinema. Apoi a studiat medicina, timp de doi ani, dar stagiul militar obligatoriu i-a întrerupt această carieră.

A lucrat între anii 1954 și 1960 la un butic - „La Rinascente”, ca asistent de fotograf și designer de vitrine.

Treptat, sora sa ma mică, Rosanna Armani, care lucra ca model, a fost cea care l-a introdus în cercul modei milaneze.

În 1964, s-a angajat la Nino Cerutti, la o companie care producea haine pentru bărbați – Hitman, unde, fără nicio pregătire de specialitate, a creat linia vestimentară cu același nume.

În 1970, încurajat de prietenul său Sergio Galeotti, își începe cariera de free-lancer în designul vestimentar, iar în perioada 1973-1974, la vestitul Sala Bianca Fashion Show din Florența, Armani și-a uimit și încântat audiența prezentând jachete masculine ce tratau pielea drept un material ca oricare altul (jachetele non-liniare "bomber" - așa-numitele "geci de pilot"). În 1974, cei doi au fondat compania Giorgio Armani SPA, an în care a fost lansată și prima colecție pentru bărbați, stilul reprezentativ pentru casa de modă fiind o reinterpretare a costumului business tradițional.

Un an mai târziu a apărut și prima colecție pentru femei, care însă nu a fost bine primită de public, din cauza ideilor revoluționare ale lui Armani (croiala naturală și o paletă de culori cu care publicul nu era obișnuit).

Deși foarte popular în Europa, Armani a avut nevoie de un sprijin consistent pentru promovarea sa pe piața nord-americană. Acesta a venit odată cu pelicula „American Gigolo”, în care Richard Gere i-a popularizat din plin creațiile vestimenare și a atras atenția americanilor pentru produsele designerului italian.

combo

În 1981, este lansată linia sport numită Emporio Armani, apoi apare linia Armani Jeans, iar în 1987, Armani creeză linia destinată femeilor obișnuite – Mani.

combo

În anul 1982 a fost primul designer care a apărut pe coperta revistei Time, după Christian Dior în 1940.

În 1996, Armani lansează pe piață apa de toaletă pentru bărbați Acqua di Gio, urmată de Armani Mania (2002), Sensi (2002) și Black Code, cunoscută astăzi și ca Armani Code pentru bărbați (2004). În 2001, "Forbes" la numit cel mai de succes designer italian, estimându-i averea la 1,5 miliarde de dolari. A primit același titlu cinci ani mai târziu, averea lui fiind estimată la 4,1 miliarde de dolari, pentru ca, în 2012, averea designerul italian să ajungă la circa 7 miliarde de dolari.

În 2009, Armani și-a deschis primul restaurant în Statele Unite ale Americii, la New York - "Armani Ristorante".

În plan personal, Armani este cunoscut ca fiind un workaholic și de multe ori un arogant cu cei din jur, manifestându-și nu de puține ori antipatia pe care o resimte față alți designeri italieni, cum este cazul lui Versace sau al lui Valentino. În anul 1996 a fost acuzat de corupție, alături de alți fashion-designeri precum Ferre.

Tot Armani este și autorul unor acte umanitare remarcabile care i-au adus, în anul 2006, titlul de Ambasador al Bunăvoinței acordat de Înaltul Comitet al ONU pentru Refugiați.

În zilele noastre Armani înseamnă hoteluri, cafenele, ceasuri, telefoane mobile, parfumuri, realizări proprii sau în parteneriat cu alte companii, înseamnă peste 2.000 de magazine în toată lumea și vânzări anuale de peste un miliard de dolari.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 11.07.2014 10:06