Video
RSS Video

Aniversare 16 iunie: Radorul vechi, Radorul nou. O istorie subiectivă

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> video -

La 16 iunie 1921, se năștea Agenția de presă Rador, la ideea a doi tineri prieteni: diplomatul Noti Constantinide, pe atunci secretarul Legației române la Paris, și avocatul Sorin Șerbescu, care era înscris ca doctorand în drept la Sorbona. Numele agenției, Rador este o prescurtare de la Radio Orient. Rador s-a nascut ca o agenție privată, susținută financiar mai ales de cunoscuta bancă Chrissoveloni. Ascensiunea sa a fost posibilă și pentru că prima agentie românească de presă, născută în 1889, a murit în vara lui 1916, în zilele tragice ale Primului Razboi Mondial, în degringolada mutării capitalei de la Bucuresti la Iași.

În 1925, statul român a cumpărat acțiunile Rador, iar agenția a căpătat un statut oficios. Încă de la înființare, a făcut parte din marele dispozitiv mondial al agențiilor de presă aliate, în care se aflau giganti ca Havas și Reuters, Correspondenz Bureau din Viena, dar și agenții de presa naționale.

Radorul interbelic a tăcut în 1949, din ordinul comuniștilor. Structura sa a fost preluată de agenția națională de presă Agerpres.

Noul Rador s-a născut în 1990, ca o redacție a Radio România. La inițiativa președintelui director general de atunci, Eugen Preda, a fost creat un Centru de Informare și Sinteză, după modelul centrului de monitorizare al BBC de la Caversham. Această activitate de pionierat a fost încredințată redactorului șef Mihai Andrei și redactorului șef adjunct Ileana Ionescu.

După trei ani de maturizare, în noiembrie 1993, Centrul de Informare și Sinteză se transforma în agenția de presă Rador. Radorul nou se declină din Radio Observator.

Rador transmite în flux un număr impresionant de informații transmise de corespondenții interni și externi ai Radio România. De asemenea, dispune de cel mai important centru de monitorizare din România.

Grilele sale cuprind peste 50 de posturi de radio și televiziune din România și din lume, peste 400 de titluri din presa internațională și peste 60.000 de surse web.

Dincolo de cifre se află, însă, o echipă profesionistă și determinată. Vă invităm să pătrundeți în poveste. O poveste subiectivă, dependentă de grațiile memoriei. Dar, tocmai din acest motiv, autentică emoționantă!

Vă mulțumim că alegeți Rador ! Primiți, vă rugăm, toată recunoștința și considerația noastră.

Echipa Rador


AMINTIRI DESPRE RADOR


AUDIO: Interviu cu ILEANA IONESCU, fost redactor-șef adjunct al Agenției RADOR

AUDIO: Interviu cu GABRIELA SÎRBU, fost editor coordonator al Agenției RADOR

AUDIO: Interviu cu LUMINIȚA POP, fost editor coordonator al Agenției RADOR

Rador, 24 ans d'infos..Interviu în limba franceză acordat redacției Franceze a postului Radio România Internațional de Carmen Ionescu, manager al Agenției RADOR


***


În martie 1990, când am venit la RADOR - nu se numea RADOR, ci Radio Observator și abia fusese înființat la ideea diectorului general al Radiodifuziunii, Eugen Predă, după modelul serviciului de monitorizare de la BBC - am găsit, în afară de redactorul șef (Mihai Andrei) și de secretarul general de redacție (Ileana Ionescu), patru redactori, două dactilografe, două încăperi cu magnetofoane și mașini de scris vechi. Și mult entuziasm.

Am câștigat clienți, am crescut, ne-am modernizat... și Radio Observator a devenit Agenția RADOR. Au fost și greutăți, au fost și succese. Aș aminti măcar două.

O colegă de-a noastră a mers să-i ia un interviu șefei Reprezentantiei Comisiei Europene la București, Karen Fogg. Cu această ocazie, Angela Filote (actuală șefa a Reprezentantiei CE, care atunci se ocupă de presă) i-a propus să participe la o licitație pentru un buletin care să urmărească felul în care presă din România reflectă activitatea Comisiei Europene. A participat și RADOR a câștigat.

Atunci când a început primul război din Golf, cine credeți că a anunțat primul în România declanșarea lui? Rodica Bârlea, de la RADOR, care monitoriza CNN!

Gabriela Sîrbu

*

Cu ce să încep, între o zi de Decembrie în 1990, când, la etajul 8, alături de mai multe "persoane" dintre care îmi amintesc cel mai bine de Cecilia, pe care voi o cunoașteți mai degrabă sub numele de Irina Cute, dădeam testele de admitere la Centrul de Informații și Sinteză, timorați de imensitatea Uher-urilor, care tronau în toate birourile, și o altă zi de Decembrie, în 2001, când, cu lacrimi în ochi, dar de data asta la etajul 9, părăseam pentru ultima data locul de muncă pe care și până acum îl am cel mai drag. Să spun că acum, când poate câștig mult mai mult decât acolo, nu tânjesc încă după locul meu în echipă de Engleză de la Rador, care monitoriza BBC World Service și CNN, în principal, dar făcea și multe altele, aș minți groazanic. Și pe mine părinții m-au educat să nu mint.

Regret că e acolo și acolo nu se mai poate pentru mine, și regret să nu poate fi aici, pentru că - pur și simplu - nu poate fi.

Îmi amintesc multe din cele se s-au petrecut și au legat între ele aceste două luni de Decembrie, timp care a reprezentat pentru mine apogeul profesional, dar și șansa de a întâlni niște oameni deosebiți, pe care Dumnezeu mi-a dat fericirea de a-i putea numi prieteni, dar și alți oameni, de care nu vreau să îmi amintesc acum, la ceas de aniversare. Îmi amintesc însă, pentru că merită, de Mihai Andrei, de Ileana Ionescu, de Eugen Predă. Îmi amintesc și de momentul în care tu, Carmen, ai venit la Rador, în același timp cu un băiat, tot blond, un tip foarte că lumea, parcă Vali Hrihorciuc în chemă. Îmi amintesc de emisiunile de știri pe care le făceam pentru Oră Armatei, împreună cu Ileana Popescu, mai întâi, apoi cu Cecilia Cute, după ce Ileana a plecat în străinătate, apoi cu Adriana Buzoianu, după ce Cecilia a plecat în străinătate și, în final, pentru că m-am săturat să îmi tot plece partenerele de emisiune, am plecat eu.

Îmi amintesc de toate "perioadele de criză" - îmi place mie să le numesc - prin care am trecut: războiul din Golf primul, când Bush Sr. era președinte la Americani, destrămarea URSS, cu Boris Eltin pe țânc, "ungerea" că președinte a lui Mandela, "abdicarea" lui Suharto, care a arătat că dictatorii sunt vulnerabili și în afară Europei, moartea Prințesei Diana, vizită Papei Ioan Paul a ÎI-lea în Israel, Aung Sân Suu Kyi, Dalailama (pe care am avut șansa să în întâlnesc în Nouă Zeelandă, în 2003), apoi, că să ne mai relaxam puțin, chiar dacă încălcam cronologia, episodul Monica Lewinsky sau interminabilul process O.J. Simpson (un fel de Pistorius al acelor "vremi"), sumedenie de discursuri despre State of the Union și atâtea și atâtea altele - de cred că eram oarecum invidiați de cei din alte echipe, pentru că (iertată-mi fie lipsă de modestie, poate exagerată, poate fără fond) noi, cei de la Engleză eram mai speciali.

Dar dacă trebuie să evoc un moment care pentru mine rămâne cel mai viu și cel mai dramatic din mult prea scurtă și nesemnificativă mea ședere, de numai 12 ani la Rador (eu așa simț), este o zi de toamnă târzie dar caldă a anului 1995. Eram în ultimul birou de pe culoarul de la etajul 8, în dreaptă cum o iei după ce intri de la lifturile centrale, exact opus cu aripă de la intrarea oficială. Eram în birou, pe "tură" împreună cu Adriana Buzoianu, cu Vasile Limbide și parcă și o altă persoană (poate mă înșel). Era dimineață, cam între 10 și 12. Eram în plin lucru și tastele țăcăneau frenetic. La un moment dat, ușă se întredeschide, un cap apare (regret, nu îmi mai amintesc cine) și spune: "A murit Coposu"... S-a lăsat liniște. Nimeni nu mai mișcă. Nimeni nu mai respiră. Am simțit că, pentru mine, universal s-a prăbușit, că cel de care se legă, în mintea mea, speranța de mai bine a României, a dispărut. Privirea mea pierdută a căutat în jur și, la un moment dat, mi s-a întretăiat cu cea a Adrianei. Parcă mă priveam în oglindă. Lacrimile îi luceau în privire și ochii îi erau goi, cu o căutătura de copil care s-a pierdut de părinți. Am ridicat din umeri, a neputință, unul la altul - sau poate doar mi s-a părut. După această clipă de liniște, pentru că totul a fost doar o clipă, cu capetele în pământ am auzit tastele calculatorului pornind din nou, de parcă ele ne conduceau degetele: BBC și CNN anunțau că a murit Coposu.

Nu am cuvinte suficiențe pentru a mulțumi Domnului pentru șansa uriașa de a lucra la Rador (numit inițial CIS), pentru că am întâlnit acolo prieteni care mi-au rămas pe viață, între care unul care mi-a fost exemplu, călăuza și mentor: Mihai Andrei. Dumnezeu să îl odihnească!

Acum, în oră sărbătorească, va îmbrățișez pe toți cei din familia Radorului, precum și pe toți ceilalți foști colegi ai mei care se află acum sub alte stele și să doresc Radorului nostru LA MULȚI ANI!

Victor Petică

*

În primul rînd, sunt foarte mândră că am făcut și eu parte din această echipă. Mi-aduc aminte cu mult drag de zilele și nopțile lucrate, de momentele amuzante, dar și stresante când trebuia să dăm știrile în timp record. Cred că m-a marcat cel mai mult prima mea zi de lucru. Bineînțeles, am avut ședința de bunvenit și instrucțiunile de rigoare. Tocmai venisem din Elveția unde am făcut și o vizită Majestății Sale, Regele Mihai, și aveam prinsă pe geantă o coroniță regală. Niciodată nu am fost interesată de politică și din acest motiv acea coroniță era pentru mine doar un simplu obiect frumos. În '91 vremurile nu erau tocmai clare și multe prietenii chiar și familii s-au destrămat pe motive politice. Presupun că Mihai Andrei, care era șeful nostru, mi-a văzut coronița și că să evite din start orice conflict de opinie, ne-a spus mai în glumă mai în serios "Dragii mei noi colegi, Radio este o instituție neutră la fel că Elveția. Noi sîntem aici doar să prezentăm știrile pe care le primim, fără să le interpretăm în vreun fel". Și mare dreptate a avut.

Cu această ocazie mulțumesc tuturor colegilor cu care am lucrat, le urez tot ceea ce este mai bun și mai frumos, un gînd pios Domnului Mihai Andrei și doresc Radorului mulți, mulți ani de activitate!

Cristina Dayber (Iovitu)

*

RADOR! Români de pretutindeni, RADOR este un dar! Citiți în revers: RO - români, DAR - cadou. OR - aur, esența sufletului. ARDOR, ardoare, pasiunea unei vieți. Sînt primele cuvinte care îmi vin în minte. Dar cum? Iată esența sufletului colectiv, al tuturor celor care au lucrat și lucrează la RADOR. Ei sînt firi puternice, curajoase, unde "eu” se raportează permanent și subtil la "ei”, la ceilalți. Este vorba de sacrificiul cu care se construiește o redacție și de viziunea pentru care lupți să o pui în practică.

RADOR este despre oamenii care își păstrează claritatea, chiar și atunci cînd presiunea evenimentelor este extraordinară. Este despre oamenii care înțeleg că mintea clară prevalează asupra cunoașterii. La RADOR, oamenii caută să acceseze esența lucrurilor și proprietățile lor, fără a le aduce modificări. Lasă structurile să vorbească de la sine...

Dreptatea, înțelepciunea, modestia li se citesc în ochi. Fermitatea este constanța, atenția aplecată mereu asupra fiecărui detaliu, că și asupra întregului. Negativitatea, care apare uneori datorată ritmului intens de lucru, este ținută sub control și sublimată, căci mintea e deschisă și receptivă, iar cunoașterea, absorbită rapid.

Echidistanță este un alt cuvînt ce caracterizează RADOR-ul - cei de acolo știu că totul este în continuă schimbare. Binele și răul în lume își urmează ciclurile lor. Acțiunile celor de la RADOR, muncă lor, sînt mereu consistente cu sinele colectiv al redacției, că și cu sinele individual, iar mintea este eliberată de condiționări false. Printr-o creativitate mai puțin aparentă, datorată însăși noțiunii agenției de presă, printr-o subtilă lecție în non-acțiune, cei de la RADOR își extind claritatea minții și bunăvoință cu care se dedică muncii lor asupra întregii lumi. Este un exercițiu de păstrare a calității, a unor standarde înalte, în volumul de muncă uriaș.

La RADOR, vrînd-nevrînd, te schimbi fundamental, îți cucerești propria minte și suflet, devii altă persoană, treci de propriile limitări, inerente naturii umane. Am simțit, am văzut, am înțeles cum s-au schimbat oamenii care munceau pe parcursul celor șapte ani petrecuți acolo. A fost inefabil și dificil, dar a scos la iveală aurul purificat. Dar cum?

Dincolo de framîntări, schimbări, muncă celor de la RADOR este un izvor de apa vie și pură, care vine chiar din sufletul lor. Mintea și spiritulalitatea lor exprimă adevărată frumusețe a vieții. Ei erau și au devenit un canal eficient pentru exprimarea adevărului universal. În felul acesta, îi ajută pe ceilalți să fie informați, dar să și devină ei înșiși.

După 18 ani de cînd am lucrat la RADOR, închid conectia cu exteriorul și percep, de fapt, VIAȚĂ. Impenetrabilul se deschide, ceea ce este greu de perceput începe să se contureze în lumina. Toți cei care au fost și sînt, rămîn o amprenta a acestei VIEȚI, un început atît de modest care oferă o ascensiune largă și nelimitată pentru toți cei care cred în ea.

Cristiana Flechtenmacher
*

Povestea mea este legată de modul în care am hotărât să lucrez pentru RADOR. În 2007, la rugămintea unui prieten spaniol, l-am însoțit pe el și pe corespondentul ziarului La Vanguardia, la Adunarea Ecumenică Europeană desfășurată la Sibiu. La eveniment, au fost acreditați cam 1.500 de jurnaliști străini. Am participat și eu în calitate de interpret la reuniuni, grupuri de lucru, conferințe de presă. Ambianța de acolo și oamenii pe care i-am întâlnit pe durata celor 5 zile cât a durat evenimentul, m-au impresionat mult și am simțit că era o lume din care mi-ar fi plăcut să fac parte. Nu credeam însă că totul avea să se întâmple atât de repede.

Mă aflam la Barcelona, când am aflat că RADOR avea nevoie de un colaborator pe spaniolă. Tot ceea ce se întâmpla ca urmare a experienței de la Sibiu mi-a părut o invitație sau o provocare din partea destinului. Nu știu dacă a fost un semn, dar zilele petrecute în mijlocul ziariștilor veniți din toată lumea în Capitala Culturală Europeană din 2007, parcă-și puseseră pecetea firească asupra gândurilor și dorințelor mele.

Am participat la un concurs de angajare, iar acum monitorizez presa online de limbă spaniolă Agenția de presă RADOR.

Veronica Popa

*

Lucrez la agenția de presă RADOR de aproape un an și jumătate, fiind unul dintre cei mai noi angajați ai agenției. Motivul pentru care am dorit să lucrez aici este că am ocazia să îmi folosesc experiența acumulată în facultate, dar și la postul Radio România Internațional, din cadrul Societății Române de Radiodifuziune. În prezent, una dintre activitățile pe care le desfășor este traducerea articolor din presa turcă pentru buletinele realizate de colectivul în care lucrez.

Turcia este o țară foarte importantă, prin rolul său de placă turnantă între Europa și Asia. Cu o economie care nu a fost lovită de recesiune în timpul crizei, cu o populație în creștere permanentă, cu o putere militară importantă, Turcia a avut mereu un cuvânt de spus în ceea ce privește evoluțiile regionale și globale. În acest context, monitorizarea articolelor din presa turcă – pulsul actualității din această țară – aduce un plus de valoare buletinelor realizate în cadrul agenției RADOR.

Activitatea pe care o desfășor include și realizarea unor buletine tematice, precum Revista Presei Internaționale. Articolele de interes atent selectate și traduse de colegi, din mai multe limbi europene, sunt incluse într-un buletin care oferă o privire de ansamblu asupra evoluțiilor și relațiilor globale.

Florin Matei

*

Chiar daca am plecat de atatia ani de acasa, de la RADOR, pastrez in suflet toate clipele frumoase petrecute la radio, si nu numai, acolo mi-am petrecut cel mai mult timp, din punct de vedere professional, acolo am inceput sa cresc, din 1991, odata cu CIS (Centrul de Informare si Sinteza), alaturi de o echipa minunata - de Marea Voce a Radioului, fondatorul Agentiei de prea RADOR, domnul ANDREI MIHAI, care a plecat prea devreme de langa noi, a plecat sa le vorbeasca ingerilor. Este cel care a avut incredere in mine si m-a primit in mica familie a CIS-ului (stiu ca este sus, langa Bunul Dumnezeu, si ne priveste pe multi dintre noi cu mare drag) si nu-l voi uita niciodata; alaturi de doamna Ileana Ionescu, pe care o pretuiesc enorm pentru rabdarea pe care a avut-o cu mine, pentru devotamentul ei professional, pentru o mama si o fiica exceptionala;alaturi de domnul Dumitru Avram, un foarte bun jurnalist si un tatic grijuliu, alaturi de domnul Victor Ionescu, un excellent istoric - cu o cultura vasta; si am terminat cand, deja RADOR-ul era o forta. Chiar daca stateam zile mai lungi la birou, ma simteam bine si stiam ca acele ore in plus vor aduce un plus agentiei.

Si, ca sa povestesc un moment din viata mea petrecut la RADOR, in anul 1991, as vrea sa-ti spun ca nu am uitat si nu am sa uit niciodata ca, intr-o seara, fiind de serviciu, colega mea Irina Cute, de care imi aduc mereu aminte cu mare drag si sper ca ii este foarte bine acolo unde a plecat,m-a intrebat daca vreau sa fac un sumar de emisiuni la postul de radio BBC. Eu am fost foarte incantata, era pentru prima oara cand urma sa fac acest lucru si m-am descurcat foarte bine. Irina a fost foarte multumita de ce am facut. Apoi, am pus sumarul in banda respectiva si l-am lasat la colegi pentru sedinta de sumar de dimineata. Surpriza a fost a doua zi cand colegii nu stiau cine a facut sumarul si cand au aflat ca eu l-am facut au ramas placut impresionati, mai ales dna Ionescu. Pentru mine a insemnat foarte mult acel moment, pentru ca invatasem sa fac dintr-o stire un comentariu si dintr-un comentariu o stire. Apoi, totul a fost ca o poveste, cu un inceput frumos, cu pasi urmati plini de Lumina si un final deosebit.

Ma bucur ca fac parte din aceasta mare familie, am numai ganduri de bine pentru toti colegii care exista acum in RADOR, pentru cei care se afla pe alte meleaguri acum, si Bunul Dumnezeu sa le odihneasca sufletele celor care nu mai sunt printre noi .

M-am simtit, ma simt si ma voi simti mereu ca facand parte din familia RADOR. Am lucrat cu mare drag acolo, nu mi-a fost deloc greu, pentru ca , atunci cand faci ceva cu placere, nu conteaza cate ore petreci la birou.

Si pentru 16 iunie, LA MULTI ANI, RADOR!

Dana Pârvu

***

Rador, 24 ans d'infos..Interviu în limba franceză acordat redacției Franceze a postului Radio România Internațional de Carmen Ionescu, manager al Agenției RADOR



Agenția RADOR - 15.06.2014 18:13