documentul de infiintare a srr

Incursiune în istoria radioului

Agenția de Presă RADOR, prin Grupul de Istorie Orală, marchează cea de-a 85-a aniversare a Societății Române de Radiodifuziune printr-o serie de produse media care au la bază surse de o inestimabilă valoare documentară. Timp de un an, am publicat “365 de radio-istorii”, o rubrică zilnică aflată pe site-ul RADOR. De aici a pornit ideea publicării unei cărți care le dezvoltă și le însumează. Volumul cu titlul “Radio-istorii 1928-1945. Articole din publicații radiofonice și mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România” apare cu ocazia aniversării din acest an, la Editura Casa Radio.

Primul post de emisie

foto - clădirea primului post de emisie

"Postul de emisiune pus în funcțiune pentru prima dată în clădirea proprie a Societății noastre de Radiodifuziune a fost un post provizoriu al Casei Marconi."

ing. Emil Petrașcu, 1938

Prima emisiune

foto - Dragomir Hurmuzescu, primul președinte al Radiodifuziunii Române

"Prima emisiune oficială a avut loc la 1 noiembrie 1928, într-o zi de joi și începea cu acest anunț: Alo, Alo! Aici Radio București! Programul a început cu o cuvântare rostită de profesorul Dragomir Hurmuzescu."

E. Denize, Istoria SRR

Primul sediu

foto - primul sediu Radio România

"Mi-am adus aminte de mica clădire unde a început Radio-ul, o veche casă boierească, cu un singur etaj, fostă casă a generalului Socec, cu o scară monumentală de stejar ce ducea la etaj."

Domnica Păun Ghițescu, secretariatul general al SRR 1931- 1945

Primii 17 angajați

foto - Mihail Jora, șeful Departamentului Muzical

"Gheorghe Cârnu-Munteanu, director general; Mircea Georgescu, șeful postului emițător; Anton Bielusici, șeful studiourilor; Mihail Jora, la serviciul muzical; Adrian Marin, la serviciul literar; Margareta Marinescu, crainică..."

E. Denize, Istoria SRR

Primul post din teritoriu

foto - clădirea postului de radio Băneasa, primul post de radio din teritoriu

"Postul de radio de la Băneasa a intrat în funcțiune la 1 septembrie 1929; 530 ore de emisie în 1929, dintr-un total de 2200 ore."

E. Denize, Istoria SRR

Primul semnal-heterodină

foto - angrenajul unuia din semnalele de pauză

"În anul 1931, inginerul Anton Bielusici realizează în țara noastră primul semnal de pauză, pe principiul heterodinei, având ca melodie un fragment din cântecul popular românesc „Șapte gâște potcovite."

E. Denize, Istoria SRR

Prima orchestră

foto - una din orchestrele Radiodifuziunii Române

"Prima orchestră care și-a trimis muzica pe aripile văzduhului a fost orchestra Jean Marcu. În decursul primei emisiuni s-au primit telefoane, publicul exprimându-și bucuria că poate asculta muzică românească "

ing. Emil Petrașcu, 1938

Prima conferință

foto - crainic radio în fața microfonului

"Prima conferință difuzată la radioul românesc a fost Poezia populară română a lui Horia Furtună, la 1 noiembrie 1928."

E. Denize, Istoria SRR

Prima piesă de teatru

foto - actori interpretând o piesă de teatru radiofonic

"Prima transmisie de teatru a fost la 23 ianuarie 1929, cu poemul liric într-un act O toamnă, de Alfred Moșoiu. A fost difuzat apoi, la 18 februarie, primul spectacol adevărat de teatru radiofonic, cu piesa într-un act Ce știe satul de V. Al. Jean."

E. Denize, Istoria SRR

Primul car de reportaj

foto - primul car de reportaj al Radiodifuziunii Române

La 10 Mai 1938 publicul a putut admira un frumos automobil pe care se putea citi Radiodifuziunea, text fixat cu litere metalice, scoase în relief."

Revista Radio Adevărul, 22 mai 1938

Prima revistă

foto - prima revistă a Radiodifuziunii Române

"La 13 septembrie 1925 a apărut primul număr din publicația Radio Român, devenită mai târziu organul de presă a Societății, sub diferite nume: Radiofonia, Radio și radiofonia, Radio Adevărul."

E. Denize, Istoria SRR