Echipa departamentului Istoria Orală

Octavian Silivestru

A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie București în 1986, apoi a fost muzeograf la Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București, până în 1993, când s-a alăturat Centrului de istorie orală din Societatea Română de Radiodifuziune. Aici a realizat interviuri pentru mai multe proiecte de investigare a istoriei recente:
  • "Armata româna (1916 - 1989)"
  • "Istoria aviației române (1922 - 1950)"
  • "Partide politice (Mișcarea Legionară, Partidul Social Democrat din România)"
  • "Propaganda radio (Posturi de radio care au emis în limba română, 1939 - 1989)"
  • "Istoria Societății române de radiodifuziune (1930 - 1945)"
  • "Rezistența anticomunistă (Banat, Bucovina, Făgăraș, Maramureș, Vrancea, Zărnești)"
  • "Prizonieri români în lagărele sovietice (1942 – 1948)".
Este coautor al volumelor:
  • E un început în tot sfârșitul! - Culegere selectivă din programele radiodifuzate în zilele de 17 – 25 decembrie 1989, Editura Casa Radio, București, 1998
  • Țara, Legiunea, Căpitanul - mișcarea legionară în documente de istorie orală, Editura Humanitas, București, 2008;
  • Profesor Dumitru Cioc: "Linia mare a vieții”
  • Convorbiri, Editura Conspress, Bucuresti, 2009
  • Radio istorii 1928 – 1945. Articole din publicații radiofonice și mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România, Editura Casa Radio, București, 2013
A realizat pe baza materialului cules și arhivat numeroase ediții ale emisiunii "Mediateca de istorie" (1995 - 2002), a publicat numeroase documente în Revista Radio România.

Silvia Iliescu

A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității București în 1985. A fost profesor de istorie până în 1993 când a început să lucreze ca redactor de rubrică, apoi realizator, la Centrul de istorie orală al S.R.R.(astăzi Grupul de istorie orală) unde a făcut interviuri pentru câteva proiecte de investigare a istoriei recente a României, contribuind în acest fel la formarea Arhivei de istorie orală a S.R.R.

A valorificat interviurile de istorie orală în emisiuni radio și documentare audio, unul dintre acestea fiind documentarul Maramureșul – istorie și morală, realizat în colaborare cu ceilalți membri C.i.o. și premiat de Radio România Cultural (2002).

Este coautor la volumele:

  • E un început în tot sfârșitul Culegere selectivă din programele radiodifuzate în zilele de 17-25 decembrie 1989 (Ed. Casa Radio, 1998)
  • Țara, Legiunea, Căpitanul - mișcarea legionară în documente de istorie orală (Ed. Humanitas, 2008);
  • Profesor Dumitru Cioc “Linia mare” a vieții Convorbiri (Ed. Conspress, 2009);
  • Radio-istorii 1928-1945 Articole din publicații radiofonice și mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România (Ed. Casa Radio, 2013).
A publicat articole cu referire la interviurile realizate cu martori la evenimente de istorie recentă:
  • “Așteptam toți să se întâmple...” Reacții la știrea morții lui Stalin, în Analele Sighet 7 Anii 1949-1953 Mecanismele terorii, Fundația Academia Civică, 1999;
  • “Născută din nevoile țăranilor” Rezistența anticomunistă din Dobrogea 1945-1952, AIO Anuarul Institutului de Istorie Orală II, Presa Universitară Clujeană, Cluj Napoca, 2001

Ágota Szentannai

Ágota Szentannai este sociolog, (n. 1975, Cluj-Napoca), licențiată a Universității Babeș-Bolyai .

A urmat cursurile de masterat ale Universității Eötvös Loránd din Budapesta – Departamentul Ethnic and Minority Studies, respectiv ale Central European University - Nationalism Studies.

A obținut titlul de Ph.D. în sociologie la Universitatea din București în 2012, cu o teză care a analizat concepția lui Dimitrie Gusti despre universitate în contextul istoriei învățământului superior din România și din Europa, teză coordonată de prof. Zoltan Rostas.

A participat la numeroase cercetări sociologice care utilizau interviuri ca metodă de culegere a datelor, fiind coordonatoarea unor proiecte de cercetare pe temele sociologiei tineretului, a învățământului și a relațiilor interetnice.

Subiectele care au preocupat-o în ultima perioadă au fost sistemele și reformele învățământului superior, comunitățile minorităților, istoria unor instituții publice: universitatea și radioul public.

A lucrat în Institutul de Cercetare Educațională din Budapesta și la Colegiul Márton Áron, unde a condus sau a colaborat la diverse proiecte de cercetare, ale căror rezultate au fost publicate în două volume apărute la Editura Magvető, respectiv în revista Regio.

Între anii 2003-2011 a lucrat la Fundația Sapientia din Cluj-Napoca, la Ministerul Culturii și la Institutul Cultural Român, iar de atunci încoace lucează la Societatea Română de Radiodifuziune.

S-a alăturat Grupului de Istorie Orală în 2012 și este coautoarea volumului Radio-istorii 1928-1945. Articole din publicații radiofonice și mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România (Ed. Casa Radio, 2013).