Primii crainici
Speakeri
„În 1935 când am intrat eu la Radio, erau două emisiuni pe zi: una la prânz de la 1 la ora 3, iar a doua de la 6 la 12 noaptea. Mai târziu, prin ’39, ’38 cred, s-a înființat încă o emisiune la ora 7 dimineața. Speaker-ițe erau în acea vreme Magdalena Crețoiu Popa, Puia Rebreanu Vasilescu, Eliza Porușnic, Nadia Ștefănescu și Aurora Bălăceanu. Fetele anunțau programul, iar radiojurnalul era citit totdeauna de către speakeri; în anul ’35 era Dan Andronescu, Mihai Zirra, Dumitru Psatta, Gheorghe Soare, ei citeau radiojurnalele”.
Alice Perșoiu, secretară la direcția programe, 1935-41 și la serviciul Teatral 1941-1949; C 173, Arhiva de istorie orală, interviu realizat de Silvia Iliescu, 10.11.1994; din volumul în curs de apariție Radio-istorii 1928-1945, Ed. Casa Radio
Magda Crețoiu
„De-abia terminasem Conservatorul și mă găseam din întâmplare cu sora mea, Valentina Crețoiu, la radio, când mi s-a propus aproape în glumă o probă. Rezultatul a fost atât de bun încât imediat am fost angajată.
Ce-am simțit atunci, ca probistă, nu-mi aduc aminte, dar odată numită, cabina microfonului mi s-a părut un oficiu plin de răspundere și emoția îmi dădea o stare de trac pe care și azi – după atâta vreme – o simt.
Puțin mai târziu am putut cunoaște însă succesul deplin al vocii și dicțiunii mele. Scrisori din țară și din străinătate puneau mărinimos, la dispozițiunea direcțiunii generale a Societății, aprecieri din cele mai măgulitoare”.
I.M.Lehliu, De vorbă cu d-na Magda Crețoiu..., Revista Radio Universul nr. 454, 9 iulie 1943, p.3; din volumul în curs de apariție Radio-istorii 1928-1945, Ed. Casa Radio
Selecția crainicilor
“Se pune adeseori problema dacă este necesar a fi consultat și radiotehnicianul în alegerea crainicilor pentru posturile de radio. Răspunsul este afirmativ (...). Vorba crainicului interesează pe tehnician din punct de vedere al energiei și al inteligibilității. Energia transmisă prin vorbă este puterea medie a undei acustice produsă la ieșirea din gura crainicului și depinde de doi factori: a) de persoana care vorbește, b) de locul unde vorbește.
În urma experiențelor făcute s-a constatat că puterea medie debitată de un crainic este de 10 microwatti, de asemenea puterea vocală medie la diverși crainici variază între 1 și 500 microwatti (...). Atunci când se țin concursuri pentru crainici, se vor face măsurători cu diferiți auditori și se va lua media rezultatelor obținute”.
***, Cuvântul radiotehnicianului în alegerea crainicilor, Revista Radio România, 9-15 februarie 1941, p.29; din volumul în curs de apariție Radio-istorii 1928-1945, Ed. Casa Radio
Profilul unui crainic din perioada interbelică
“Meșteșugul de crainic la Radio rămâne unul dintre cele mai grele câte se pot îndeplini (...). Crainicul se cuvine să fie mai întâi de toate un om cult. Să cunoască mai multe limbi străine și să le pronunțe fără greș. Să știe istorie și să aibă cunoștințe temeinice de geografie... Atât însă n-ar fi de ajuns. Gândiți-vă mai ales la însușirile morale pe care trebuie să le aibă crainicul unui post de Radio: prezență de spirit pentru a ieși cu bine din orice încurcătură neprevăzută; râvnă fără cusur în exercitarea profesiunii sale; câteodată chiar un curaj eroic, întocmai ca pe front, iar pe deasupra simpatie pe nevăzute pentru ascultătorii cărora li se adresează (...).
În aparență nu-i nici o dificultate: te așezi la o distanță dinainte hotărâtă, vis-à-vis de această jucărie metalică vrăjită pe dinăuntru, ca să poarte vocea peste mări și țări și, cu sau fără ochelari pe nas, dai citire manuscrisului pe care l-ai scos din buzunar, verificându-i cu atenție numerotarea. E, totuși, foarte puțin firesc să te pomenești închis într-o odaie capitonată, să te auzi conversând cu tine însuți, fără martori, persecutat neîncetat de întrebarea dacă într-adevăr te ascultă undeva, cineva sau vorbești de unul singur cu cerul, cu stelele și cu vântul (...).
Inamicul numărul unu al meșteșugului de crainic rămâne indiferența lui profesională față de conținutul lecturii. Iată un caz în care experiența și rutina se transformă în defecte. Vedeți, cu alte cuvinte, arta crainicului nu-i dintre cele mai ușoare. Înțelegeți, iubiți ascultători și iertați!”