Începuturile Radiodifuziunii Române

Incursiune în istoria radioului, la împlinirea a 85 de ani de la primul semnal în eter

Agenția de Presă RADOR, prin Grupul de Istorie Orală, marchează cea de-a 85 aniversare a Societății Române de Radiodifuziune printr-o serie de produse media care au la bază surse de o inestimabilă valoare documentară.

Timp de un an, am publicat “365 de radio-istorii”, o rubrică zilnică aflată pe site-ul RADOR (www.rador.ro), care se încheie vineri, 1 noiembrie 2013. Radio-istoriile sunt mici cronici despre activități, întâmplări sau evenimente care au făcut parte din viața postului național de radio din primul moment al constituirii sale, cu 85 de ani în urmă. De aici a pornit ideea publicării unei cărți care le dezvoltă și le însumează. Volumul cu titlul “Radio-istorii 1928-1945.Articole din publicații radiofonice și mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România” apare cu ocazia aniversării din acest an, la Editura Casa Radio.

Website-ul aniversar “RADIO ROMANIA 85” și-a propus să reunească tot acest material documentar în cadrul unei ediții speciale online care va fi lansată vineri, 1 noiembrie 2013. Veți fi purtați cu 85 de ani în urmă, la începuturile radiofoniei, la primele sale pietre de hotar, reunite într-un grupaj de mărturii despre cei care au pus bazele instituției radioului public.

Într-o grafică impregnată de parfumul epocii interbelice, veți putea răsfoi albumele familiei radioului, veți putea asculta muzica diferitelor vârste ale acestuia și glasul inconfundabil al unor mari personalități sau, dimpotrivă, al unor personaje simple, dar iremediabil marcate de fiecare dintre etapele istoriei radiofonice: de la anii interbelici, la anii marelui război și mai apoi de cei ai comunismului.

GRUPUL DE ISTORIE ORALĂ AL AGENȚIEI DE PRESĂ RADOR

Octavian Silivestru
Silvia Iliescu
Ágota Szentannai

Documentul de constituire

După ce regele Ferdinand a semnat documentul de constituire, au urmat etapele organizării SRR.

La Institutul Electrotehnic s-au făcut primele emisiuni și s-a difuzat pentru prima oară, în 1926, un concert simfonic de la Ateneul Român. Apoi, grație activității intense a Societății Amatorilor Radiofoniei s-au determinat principiile legislației românești de Radiodifuziune, modificată mai târziu și trecută prin legea Societății Române de Radiodifuziune.

După ce regele Ferdinand a semnat documentul de constituire, etapele organizării SRR au fost următoarele: la 22 decembrie 1927 Jurnalul Consiliului de Miniștri declară constituită Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România; 17 ianuarie 1928 are loc Adunarea generală de constituire a SDRR; 7 aprilie 1928 Societatea comandă firmei Marconi un post de emisie de 12 kW; 1 noiembrie 1928 prima emisiune oficială, din sediul Societății, din str. Berthelot, cu un emițător de 400 W, pe o lungime de undă de 401,6 m.

Foto: Documentul de constituire: “aprobarea statutelor și prospectului de emisiune al Societății de difuziune radio-telefonică din România”, semnat de regele Ferdinand la Sinaia, 28 octombrie 1926

Primul post de emisie

"Postul de radio de la Băneasa a intrat în funcțiune la 1 septembrie 1929; 530 ore de emisie în 1929, dintr-un total de 2200 ore."

“Postul de emisiune pus în funcțiune pentru prima dată în clădirea proprie a Societății noastre de Radiodifuziune a fost un post provizoriu al Casei Marconi și emitea pe lungime de undă de 394,5 m, cu o putință de 400 W. Cum toată instalația postului era destul de redusă, ea a putut fi montată pe o masă care se afla în camera mică, alături de cabina spicherilor și a camerei de control”.

[fragment dintr-un articol scris de ing. Emil Petrașcu, intitulat “Acum 10 ani”, revista Radio Adevărul, 10 aprilie 1938]

Prima emisiune

Prima emisiune oficială a avut loc la 1 noiembrie 1928, într-o zi de joi și începea cu acest anunț: Alo, Alo! Aici Radio București!

Programul a început la orele 17, cu o cuvântare de deschidere rostită de profesorul Dragomir Hurmuzescu, primul președinte al Consiliului de Administrație al Societății de Difuziune radiotelefonică din România. Au urmat versuri scrise de poetul Horia Furtună, apoi muzică de dans, Quintetul Radio, informații de presă, din nou Quintetul Radio, muzică românească, poezie populară română, o conferință ținută de Horia Furtună, din nou muzică românească. de la orele 21 muzică, buletin meteorologic, știri sportive, Quintetul Radio cu muzică de Johan Strauss. Încheierea acestui prim program a fost la orele 24.

[E. Denize, Istoria SRR, vol.I, partea I, p.52]

Primul sediu: clădirea din str. Fântânii, achiziționată de Societate la 19 iunie 1928

"Mi-am adus aminte de mica clădire unde a început Radio-ul, o veche casă boierească, cu un singur etaj."

“Mi-am adus aminte de mica clădire care era pe vremea aia, unde a început Radio-ul și unde a funcționat mulți ani. Clădirea era în Strada Fântânii, General Berthelot astăzi, la numărul 60, acum e 62, s-a întins pe mai mult, era o veche casă boierească, cu un singur etaj, fostă a generalului Socec, cu o scară monumentală de stejar ce ducea la etaj. La parter era Direcția și studioul mic în care se făceau și audițiile de probă - cred că prin 1932 s-a făcut studioul mare - în biroul secretariatului Programelor de la etaj aveau un difuzor mare în care se transmiteau din studioul mic și audițiile de probă”.

[fragment din interviul cu Domnica Păun Ghițescu, șefă a secretariatului general al SRR în perioada 1931- 1945]

Primii 17 angajați

"Gheorghe Cârnu-Munteanu, director general;Anton Bielusici, șeful studiourilor; Mihail Jora, la serviciul muzical..."

Gheorghe Cârnu-Munteanu, director general; Sorin Betolian, secretar general; Mircea Georgescu, șeful postului emițător; Anton Bielusici, șeful studiourilor; Mihail Jora, la serviciul muzical; Adrian Marin, la serviciul literar, Ion Ținescu, contabil și casier; Vasile Ionescu, șeful serviciului contencios; Margareta Marinescu, crainică și secretară a programelor; Constanța Trandafirescu, secretară și dactilografă; Haralambie Ghenea, mecanic al postului emițător; Gheorghe Vasilescu, mecanic la studiouri; doi oameni de serviciu și trei ajutori mecanici.

[E. Denize, Istoria SRR, vol.I, partea I, p.53]

Primul post de radio din teritoriu

"A intrat în funcțiune la 1 septembrie 1929."

Postul de radio de la Băneasa, cu emițător de 12 kW și o lungime de undă 265,4 m; a intrat în funcțiune la 1 septembrie 1929; a fost legat de sediul Societății cu un cablu de 10 km cu circuite pupinizate; 530 ore de emisie în 1929, dintr-un total de 2200 ore.

[E. Denize, Istoria SRR, vol.I, partea I, p.312]

Primul semnal-heterodină

"Anton Bielusici realizează în țara noastră primul semnal de pauză."

În anul 1931 inginerul Anton Bielusici realizează în țara noastră primul semnal de pauză, pe principiul heterodinei, având ca melodie un fragment din cântecul popular românesc „Șapte gâște potcovite”.

[fragment dintr-un articol semnat de ing. Aurel Ionescu, cu titlul “Semnalul de pauză”, în revista Radio România, 1941]

Prima orchestră

"Prima orchestră care și-a trimis muzica pe aripile văzduhului a fost orchestra Jean Marcu."

“Prima orchestră care și-a trimis muzica pe aripile văzduhului a fost orchestra Jean Marcu. Se înțelege de la sine că această emisiune a constituit un eveniment extrem de important, chiar dacă avem în vedere că numărul ascultătorilor la radio era pe atunci destul de redus. D. Jean Marcu a intrat pentru prima dată în micul studio al postului București și când s-a văzut față în față cu microfonul buclucaș a fost cuprins de un puternic trac și o adâncă emoție. După fiecare bucată cântată făcea semne disperate d-lui Vasilache care controla emisiunea și se uita prin fereastra studioului, dându-i de înțeles cât de agitat este, iar semnele exprimau întrebarea: <Se aude?> D. Vasilache trebuia să confirme că totul merge în perfectă regulă pentru ca d. Jean Marcu să-și poată continua cu oarecare curaj execuția programului său muzical.

Chiar în decursul primei emisiuni s-au primit o serie de comunicări telefonice, publicul exprimându-și bucuria că poate asculta muzică românească la postul de radio românesc. Aceste manifestațiuni spontane au încurajat mult pe toți acei cari s-au pus din prima clipă în slujba radiofoniei noastre nou născute”.

[fragment dintr-un articol scris de inginerul Emil Petrașcu, intitulat “Acum 10 ani”, revista Radio Adevărul, 10 aprilie 1938]

Prima conferință

"Prima conferință difuzată la radioul românesc a fost Poezia populară română a lui Horia Furtună."

Prima conferință difuzată la radioul românesc a fost Poezia populară română a lui Horia Furtună, la 1 noiembrie 1928; prima conferință pentru femei a putut fi ascultată la 8 decembrie 1928.

[E. Denize, Istoria SRR, volumul I, partea I, p.312]

Prima piesă de teatru

"Prima transmisie de teatru a fost la 23 ianuarie 1929, cu poemul liric într-un act O toamnă, de Alfred Moșoiu."

Prima transmisie de teatru a fost la 23 ianuarie 1929, cu poemul liric într-un act O toamnă, de Alfred Moșoiu. A fost difuzat apoi, la 18 februarie, primul spectacol adevărat de teatru radiofonic, cu piesa într-un act Ce știe satul de V. Al. Jean. În aceeași lună a început seria de cronici teatrale.

La 13 septembrie 1929 a fost făcută prima transmisiune în direct de pe scena Teatrului Național din București cu piesa Rodia de aur de A. Maniu și Al. O. Teodoreanu.

[E. Denize, Istoria SRR, volumul I, partea I, p.311-312]

Primul car de reportaj

"La 10 Mai 1938 publicul a putut admira un frumos automobil pe care se putea citi Radiodifuziunea, text fixat cu litere metalice, scoase în relief."

La 10 Mai 1938 publicul a putut admira un frumos automobil – un autobuz elegant și spațios – care trecea cu o viteză prin străzile orașului spre platoul de la Cotroceni unde a avut loc tradiționala paradă. Pe acest cochet autobuz se putea citi Radiodifuziunea, fixat cu litere metalice, scoase în relief (...).

Acum dorința noastră s-a împlinit: Societatea noastră de Radiodifuziune posedă și ea un radio-car propriu, de o construcție ultramodernă, cu o siluetă elegantă și prevăzut cu o instalație din cele mai perfecționate. Construcția acestui radiocar se datorește proectului elaborat de d. subdirector general, ing. Mircea Georgescu, care, secondat de d. subdirector, ing. Al. Băilescu, a conceput planul de realizare și înzestrare tehnică, pe când d. arhitect Gh. Trifu a reușit să-i dea silueta și eleganța înfățișării.

[fragmente din articolul “Avem un Radio-Car”, autor necunoscut, în revista Radio Adevărul, 22 mai 1938]

Prima revistă

"La 13 septembrie 1925 a apărut primul număr din publicația Radio Român."

La 13 septembrie 1925 a apărut primul număr din publicația Radio Român, devenită mai târziu organul de presă a Societății, sub diferite nume: Radiofonia, Radio și radiofonia, Radio Adevărul.

[E. Denize, Istoria SRR, vol. I, partea I, p. 310]