IV. Reacții internaționale

CORNELIU MĂNESCU, membru al C.C. al P.C.R, ministru de Extrerne, 1961 - 1972

În '68, am fost trimis la ONU, într-un moment în care întreaga țară se simțea amenințată. Oamenii se organizau în țară, sub fel de fel de forme militare, paramilitare. Era o voință unanimă de a rezista invaziei!

Când am ajuns la New York a venit un om politic american, foarte cunoscut, foarte apreciat, [ambasadorul SUA la ONU] George Ball, și care, după ce ne-am recomandat unul altuia, m-a întrebat și el de ce am venit și ce aștept. M-a întrebat: "De ce aveți nevoie?" I-am cerut lui George Ball ca guvernul american să dea o declarație... Vă spun foarte sincer, această idee mi-a venit în timpul acelor zile cât am stat închis în ambasadă și mă gândeam cam ce ar trebui să fac.

Întâi, George Ball a fost înclinat să nu ia prea în serios această chestiune: "Cum, dumneata ai încredere că printr-o simplă declarație puteți să opriți armate care stau lângă voi și așteaptă să intre în țara voastră?!" Bazat pe ce știam că este în țară, mi-am permis să aleg această soluție, a unei declarații. Am insistat. Am spus: "Da, o declarație..." El a spus: "Președintele Johnson nu este aici, este plecat din Washington - era undeva în California, nu știu - dar voi lua legătura imediat cu dânsul și o să vedem".

A doua zi a apărut o declarație în presă, vestită pentru toată lumea. Declarația a făcut-o la un fel de rodeo, manifestare tipic americană cu văcari, și a spus atunci: "Nu asmuțiți câinii războiului!..." Asta a spus... Și, într-adevăr, aproape brusc, lucrurile au început să se calmeze. Deci, în această situație, eu spun că SUA ne-au ajutat!

Interviu realizat de Eugen Preda, 12.12.1994


LI JIAYII, jurnalist, Radio China Internațional - Beijing

În ziua de 20 august 1968, armata sovietică a invadat Cehoslovacia. În acest moment, noi, deși ne aflăm foarte departe de această zonă, știm că suveranitatea, integritatea teritorială a României erau expuse unei invadări și agresiuni. Și în acest moment guvernul chinez a luat ferm atitudine și ne amintim că în ziua de 23 august [1968], într-o cuvântare rostită chiar de premierul Chou En Lai la dineul oferit de ambasadorul român acreditat la Beijing, domnul Aurel Duma, și oferit cu prilejul zilei naționale a României, atunci Chou En Lai a subliniat, citez: "În prezent poporul român este confruntat cu pericolul unei intervenții, unei agresiuni din afară. Guvernul român a lansat întregului popor chemarea de a se ridica la luptă pentru apărarea independenței și suveranității naționale. Poporul chinez vă sprijină cu fermitate. Suntem convinși că bizuindu-vă cu adevărat pe masele populare și ducând o luptă perseverentă, veți înfrânge orice intervenție și agresiune".

O săptămână mai târziu, în ziua de 29 august 1968, după cum spuneam, la ora 3 dimineață, ora Beijingului, ceea ce înseamnă 28 august la ora 21, ora Bucureștiului, la postul Radio China Internațional, pornea în eter prima emisiune în limba română. În ediția inaugurală a fost difuzată, pe lângă un buletin de știri, chiar menționata cuvântare a premierului Chou En Lai.

Interviu realizat de Octavian Silivestru, 7.09.1999