I. Circulația informațiilor înaintea invaziei din Cehoslovacia

ION GHEORGHE MAURER, prim-ministru al României, 1961-1974

În Biroul Politic primeam informații despre situația din Cehoslovacia, ceva mai dinainte... S-a știut de la bun început! Când s-a pus problema la nivelul conducerii Uniunii Sovietice a invaziei în Cehoslovacia, România a fost solicitată să participe. Am fost informat de această solicitare și părerea mea a fost că România nu trebuie să se amestece în această treabă. Asta a fost și părerea lui Ceaușescu. Am fost de acord [amândoi], că lucru ăsta l-am discutat cu Ceaușescu, nu cu ăilalți. După ce am avut această discuție, [Ceaușescu] a informat Biroul Politic despre această hotărâre și i-a informat și pe ruși că nu se bagă.

Interviu realizat de Emilian Blînda, Mariana Conovici, 9.05.1994


GHEORGHE ION, general, șeful Marelui Stat Major, secretarul Consiliului Apărării și prim adjunct al Ministrului Apărării Naționale, 1965 - 1974

Primele informații [referitoare la pregătirile sovietice] le-am avut în lunile martie - aprilie. Ele veneau de la atașații militari care le raportau Marelui Stat Major prin Direcția Informații, care era componentă a Marelui Stat Major. Aceste informații veneau la Direcția Informații, și ei le centralizau. La mine sosea de regulă o sinteză a informațiilor provenite de la atașații militari și din alte surse pe care noi le aveam.

Într-o seară, la sfârșitul lunii aprilie, am fost chemat împreună cu ministrul Apărării, [generalul] Ion Ioniță, la Nicolae Ceaușescu, la Palatul Primăverii, pe malul lacului Herăstrău. Ceaușescu era împreună cu Maurer și cu [Emil] Bodnăraș. După ce ne-am prezentat, Ceaușescu ne-a întrebat direct: "Ce informații aveți din Cehoslovacia?" Ion Ioniță și cu mine i-am prezentat ceea ce știam noi la aceea oră. Atunci aveam următoarea informație: urma să se desfășoare în Cehoslovacia, în luna mai, o aplicație cu mecanică de luptă, transmisiuni și trupe marcate. La această aplicație noi fusesem invitați, cu doi participanți. Noi am trimis pe locțiitorul șefului statului major, generalul Logofătu Gheorghe și pe șeful Comandamentului de transmisiuni, generalul Enciu. Ei au fost în calitate de observatori. Această aplicație se tărăgăna, nu se respecta termenul. O aplicație are un număr de zile [precizat], când începe, când se termină. Nici n-a început la timp și, după cum a decurs după aceea, nici nu s-a terminat la timp. În loc să dureze cât a fost planificată, se lărgise, se prelungise până aproape la două luni de zile. Și nici atuncea nu plecase toată echipa, mai ales acele echipe de reparații, de tancuri, de avioane, de transportoare blindate, de mijloace de transmisiuni. Asta înseamnă că așteptau... Faptul că ele rămăseseră [în Cehoslovacia] a dat de gândit.

Acestea erau informațiile noastre despre Cehoslovacia la aceea oră. Din privirile lui Ceaușescu, din mimica pe care au făcut-o [cei prezenți], am înțeles că n-au fost prea mulțumiți de informațiile pe care le-am dat și Ceaușescu ne-a spus să intensificăm obținerea de informații cu ceea ce se întâmplă în Cehoslovacia.

Eu am profitat de această împrejurare întrucât Direcția de Informații era în subordinea mea și i-am cerut câteva aprobări de care aveam nevoie pentru a îmbunătăți obținerea de informații militare. În fond, era vorba de aprobarea de a face cercetare radio pentru țările din Tratatul de la Varșovia. Această acțiune era interzisă până la acea dată. Ceaușescu a schimbat câteva priviri cu Maurer și cu Bodnăraș și verbal ne-a aprobat, întrebându-ne dacă dispunem de mijloace. I-am spus că dispunem - într-adevăr, noi aveam un centru specializat în această direcție.

Și din acel moment informațiile pe care le-am cules au fost mult mai consisternte și, mai des, am început să prezentăm lui Ceaușesu aceste informații, ajungând ca în apropierea zilelor de 21- 22 august să ne prezentăm de câte două și de trei ori pe zi - aceasta ca intensitate. Ceaușescu, bineînțeles, le compara cu alte informații pe care le avea de la alte organe abilitate și își făcea o imagine a ceea ce se întâmplă în Cehoslovacia, de aceea pot să spun - asta e convingerea mea! - că pe Ceaușescu nu l-a luat prin surprindere invazia din Cehoslovacia a armatelor Tratatului de la Varșovia, mai puțin România. De fapt nici pe noi, vorbesc de armată, ne ne-a luat prin surprindere (...).

Când am început eu să-mi dau seama că s-ar putea întâmpla o invazie?!... Aș vrea să vă spun o mică istorioară. La începutul lunii februarie a fost o ședință de lucru obișnuită cu șefii de state majore ale țărilor Tratatului de la Varșovia și cu Comandamentul Unificat la Praga, o ședință de lucru al cărei subiect la ora actuală nu-l mai țin minte. Cu acea ocazie, într-o discuție cu șeful de stat major al Comandamentului de la Varșovia, generalul Kazakov, m-a izbit o afirmație făcută de el. Urma să fim primiți la Dubèek, și el a deschis discuția despre ce fel de om este Dubèek și mi-a spus că ei, deci sovieticii probabil, n-au dorit să fie ales Dubèek ca secretar general pentru că este un om slab, și "nu-i al nostru". Această firmație, "nu-i al nostru", mi-a sunat foarte straniu și m-am gândit că dacă nu este omul lor, s-ar putea să facă tot ce depinde de ei să-l schimbe. Atuncea a fost prima dată când mi-a încolțit în minte că ceva nu este în regulă. Dar despre posibila invazie am început să-mi dau seama din luna iulie, după ce Brejnev făcuse afirmația că nu se poate permite într-o țară socialistă să se petreacă ce s-a petrecut în Cehoslovacia. Deci părea destul de clar că au gânduri de a invada Cehoslovacia. (...)

Cu câteva zile înainte de invazie, am cerut să vină la Marele Stat Major atașatul militar din Elveția. S-a prezentat la mine cu o hartă și ne-a arătat ce informații au ei în legătură cu ce se întâmplă la granița noastră. Erau însemnate unitățile sovietice, ungurești și bulgărești, dislocarea în jurul graniței noastre. Și concentrările de trupe care erau pe harta lui coincideau în mare măsură cu ceea ce știam noi. El a executat un ordin pe care l-a primit din partea șefului lui, să-mi prezinte ceea ce aveau ei, și mi-a fost de folos, că mi-a confirmat. În mare parte era ceea ce aveam și noi... Bineînțeles că i-am mulțumit.

Interviu realizat de Octavian Silivestru, 17.07.2002


* * *, colonel, comandantul unității de cercetare radio din cadrul Direcției de Informații Militare, care a solicitat confidențialitate

După atâția ani de la acele evenimente, făcând apel la memorie atât cât aceasta mai poate opera și pentru că nu am făcut la timp nici o adnotare, pot să evidențiez aici locul și rolul pe care cercetarea radio l-a avut în actul informațional.

Unitatea se bucura de apreciere din partea conducerii armatei. Șeful Marelui Stat Major al armatei, generalul Gheorghe Ion, vizitase de mai multe ori unitatea, aprobând o serie de măsuri ce au contribuit la creșterea capacității de luptă a acesteia.

La 12 mai 1968 am primit ordin de a mă prezenta la Marele Stat Major. M-am prezentat imediat. Aici, în cabinetul de lucru al șefului Direcției Informații, colonel Dumitru Dumitru, în prezența șefului secției de cercetare radio, locotenent colonel inginer Dinu Nicolae, șeful Marelui Stat Major general Gheorghe Ion mi-a ordonat chiar de a doua zi, deci din 13 mai, ca unitatea ce o comandam să treacă și la cercetarea radio a armatelor statelor vecine, în afară de Iugoslavia, să se concentreze îndeosebi pe comandamentele operative și pe marile unități tactice aflate în raioanele din apropierea granițelor României și a flotelor maritime ce operau în Marea Neagră și pe Dunăre.

M-am înapoiat în noaptea de 12/13 mai 1968 în unitate, unde am desfășurat măsurile organizatorice și tehnice necesare. Toate aceste măsuri le-am raportat telefonic șefului Direcției Informații care le-a aprobat, inclusiv avizarea nominală a personalului angajat în derularea acțiunii, ofițeri, subofițeri și personal civil, dar nu și militari în termen. Au fost antrenați în această misiune cel mult 20 de persoane, astfel că la 13 mai 1968 s-a trecut la îndeplinirea acestei misiuni. Această activitate a continuat încă multă vreme după invazie, iar schimbarea oricărui om din această structură se făcea cu aprobarea personală dată de șeful Direcției Informații Militare (...).

În momentul în care a avut loc invazia, un detașament înaintat a existat pe teritoriul Cehoslovaciei. Traficul nu era permanent, dar el era și a existat și un indiciu care ne-a folosit nouă: se știe că, de regulă, în transmiterea unor materiale se folosește ora și vedeam că anumite comandamente lucrau cu ora Moscovei, și altele cu ora Pragăi. Atunci ne-am dat seama că cele care lucrau cu ora Moscovei erau comandamente sovietice și prin goniometrare am stabilit că transmit din Cehoslovacia înainte de invazie și ulterior, bineînțeles. Deci existau indicii asupra locului de unde se transmite.

În afară de faptul că toți sovieticii lucrau cu ora Moscovei, indiferent unde se găseau ei, materialul transmis folosea anumite litere, semne specifice limbii ruse, deci prezența unor asemenea litere în conținutul materialului transmis era un indiciu că sunt ale rușilor (...).

În perioada 15 - 22 iunie '68, la ordinele Marelui Stat Major, un detașament cu elemente de cercetare radio din cadrul unității a acționat în zona de vest a țării pentru a fi mai aprope de zona Cehoslovacă - în 1968, în România, stațiile gonio erau de tip fix și erau de producție sovietică.

După invadarea Cehoslovaciei, unele informații ce prezentau interes s-au obținut și din legăturile radioamatorilor cehi care au desfășurat trafic cu unii dintre corespondenții lor aflați la mare distanță...

Interviu realizat de Octavian Silivestru, 9.07.2002


NEAGU COSMA, general, comandant al Direcției a III-a de Contraspionaj - Departamentul Securității Statului, 1959-1973

Eu sunt printre cei care spun că România a fost amenințată cu invazia în 1968, era programată pentru invazie.

Faptele sunt următoarele: un ofițer al Securității, [colonelul Ion Bichel] care a lucrat la Viena, s-a împrietenit cu un ofițer polonez, atașat militar, care știa limba română pentru că în '39, după invazia Poloniei, copil fiind, a venit cu familia în România și a trăit aici un număr de ani până când s-a reîntors în Polonia. A învățat românește, s-a lipit de români, socotea că România este a doua patrie, deci avea niște afinități pentru România. Colonelul Ion Bichel, care era ofițer de Informații, l-a cultivat și ajunseseră să își mai ofere unul altuia relații (...). Deci era un prieten care ne ajuta. De la Viena a fost mutat în Comandamentul Tratatului de la Varșovia [la Moscova].

În iunie '68, colonelul polonez l-a sunat, l-a căutat și l-a chemat pe Bichel la o întâlnire chiar la Moscova. Bichel, cu aprobările de rigoare, s-a dus, și colonelul polonez îi spune: "Se pregătește o invazie, și eu sunt în grupul ofițerilor de Stat Major care elaborează planul invaziei". Poate era primul semnal, deși mai sunt cei de pe la armată care spun că au știut și ei; foarte bine dacă au știut și s-a verificat. "În primul rând este vizată Cehoslovacia, dar eu știu că după ce am terminat planul cu Cehoslovacia, facem planul de invazie a României."

Asta a venit ca primă știre, care a ajuns la Ceaușescu, și Ceaușescu a zis: "Verificați mai bine, că sunteți victima unei intoxicări." Dispoziția era să se vadă, să se verifice, să nu înghițim vreun "hap".

Ei își fixaseră o a doua întâlnire la Varșovia, care a avut loc după vreo 10-12 zile. La Varșovia [polonezul] a povestit în linii mari care era planul, cum se va acționa, cu niște comandouri care aveau misiunea de a ocupa punctele strategice, poștă, telefon, televiziune, radio, aeroport și pe urmă cu desant aerian și armata masivă. Au avut apoi iar o întâlnire la Moscova.... trebuia să fie ocupată Cehoslovacia și, dacă treaba mergea foarte bine, după două săptămâni urma să fie ocupată România exact în același mod.

Acum Ceaușescu credea, nu a mai zis ca la început că suntem victima unei intoxicări și a ordonat măsuri de apărare, de aprovizionare, de ascundere. Ceaușescu a hotărât să fie informați și sârbii, pentru că deja, la ultimele două întâlniri, colonelul polonez a pus în discuție și invadarea Iugoslaviei. "După România urmează Iugoslavia..."

Interviu realizat de Octavian Silivestru, 7.03.2002


GHEORGHE SABLICI, colonel, Departamentul Securității Statului

Cu zece zile înaintea intrării trupelor Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia, am primit o misiune în Iugoslavia. Misiunea mi-a fost ordonată de către colonelul Păunel Lințu Ioan, care la rândul său îndeplinea un ordin al șefului Departamentului Securității Statului, Ion Stănescu. Colonelul Păunel Lințu Ioan a avut și sarcina de a mă instrui și pregăti pentru această foarte importantă misiune. Din precizările pe care mi le-a făcut colonel Lințu Ioan la prima întâlnire, a rezultat că voi pleca în misiune peste circa 24 de ore, căci informațiile respective erau încă în curs de verificare. De asemenea, s-au luat măsuri și pentru conspirarea acestei misiuni, organele federale iugoslave de securitate nu au fost înștiințate direct, de la instituție la instituție, tocmai pentru a se limita numărul persoanelor care ar fi aflat că se pregătește transmiterea unei informații importante. S-a mers pe varianta ca despre misiunea mea partea iugoslavă să fie informată prin intermediul grupei operative a organelor de securitate din Republica Serbia, care își desfășurau activitatea pe șantierul Porțile de Fier I, care era în construcție. La Porțile de Fier activa și o grupă de securitate românească, similară, care asigura partea românească a șantierului.

După ce am fost instruit amănunțit, am plecat în această misiune a doua zi, noaptea, cu trenul care circula pe ruta București-Belgrad. Am călatorit cu vagon de dormit, dar singur-singur. Am fost posesorul a două bilete. La ușa compartimentului era pus lanțul. Eu nu am dispus de armament, dar am avut o sticluță foarte mică în care era o substanță cu mare putere de ardere: dacă aș fi fost în pericol, aș fi dat foc acelui plic care ar fi ars fără ca să pună în pericol trenul. Ardea instantaneu plicul și cu asta misiunea ar fi fost întreruptă.

Nu am închis ochii, nu am dormit, am fost într-o permanentă stare de veghe. În inima mea aveam convingerea - cred și astăzi - că nu am fost lăsat singur, că asupra mea veghea cineva, un coleg, dar regulile noastre de muncă sunt atât de dure și de severe încât acest lucru, chiar dacă se întâmplă, noi în mod explicit nu știm!

Am ajuns cu bine la punctul de frontieră Stamora Moravița. Când am ajuns la Stamora Moravița, am văzut imediat că, tacit, sunt căutat. Ofițerul de la poliția de frontieră, iugoslav, m-a recunoscut pentru că s-au transmis datele despre mine, seria pașaportului și așa mai departe. Până se face controlul vamal, trenul staționează, așa că am fost invitat pentru câteva clipe în sediul organului de control polițienesc al trecerii frontierei. Apoi, un funcționar din cadrul secretariatului federal pentru afacerile interne și-a făcut apariția în sediul punctului de trecere, după care, însoțit de acest funcționar, am mers până în gara localității Alibunar. De acolo am fost invitat să cobor și mi-am continuat drumul însoțit de un reprezentant al armatei iugoslave, îmbrăcat în civil și de acest funcționar al organelor federale de Interne.

În mașină a mai avut loc o verificare. Mi-au cerut plicul, pentru că pe plic ei au dat ca măsură de recunoaștere un număr care figura ca număr de înregistrare a plicului, ca și cum ar fi românesc, dar de fapt el a fost propus de partea iugoslavă. În felul acesta s-a făcut o verificare mai completă a faptului că eu sunt purtătorul acelui plic, respectiv al acelui mesaj.

Plicul era de mărimea unei coli A4, pentru că era destinat unei corespondențe oficiale. Sub cămașă l-am ținut, pentru că el era într-un plastic, din cauza transpirației corpului. Abia în autoturism l-am scos. Colegii au apreciat acest mod... dacă aș fi avut o geantă putea oricine să mi-o sustragă, iar o servietă diplomat legată cu lanț ca la curierii diplomatici mă deconspira. Deci am scos plicul. Au fost foarte mulțumiți, pentru că și ei erau preveniți că informația este de importanță deosebită.

Am călătorit cu autoturismul circa o oră, până la Belgrad. Nu ne-am oprit nici la Secretariatul Federal de Interne, nici la Guvern, nici în altă parte, ci într-un local unde funcționa aparatul comandantului suprem al Armatei iugoslave, adică mareșalul Tito. Sigur, nu la dânsul mergeam, dar în acea clădire unde funcționa aparatul acesta. Acolo, sigur, am predat definitiv plicul, după ce s-a verificat codul de pe el. Predarea s-a făcut pe bază de confirmare. După ce eu am predat plicul, la câteva minute grupul iugoslav de la Porțile de Fier comunica grupului român de la Porțile de Fier că misiunea a fost îndeplinită.

Interviu realizat de Octavian Silivestru, 14.04.2002