VI. Învățăminte

NICOLAE DUMITRU, general, șef de Stat Major al Comandamentului Trupelor de transmisiuni

După momentul 1968 s-a elaborat "Planul strategic de apărare a României" în care era inclus planul de conducere, planul de transmisiuni. În acest plan de transmisiuni erau [prevăzute] toate, toate mijloacele, tot ce avea România: telecomunicațiile civile, Radiodifuziunea, Televiziunea națională, posturile centrale și teritoriale, toate se subordonau și trebuiau să execute misiunile care se dădeau de către Comandamentul Suprem Național, prin Marele Stat Major, pentru protecția și pentru apărarea populației (...). Planul unic de apărare și de conducere era făcut de către Marele Stat Major și aprobat de către comandantul suprem (...). Armata coordona, conducea, dar acest plan implica angajarea și a tuturor ministerelor și a întregii populații. Întreaga populație, până la ultimul om, trebuia să se apere în situația în care țara era atacată.

În primul rând, era planul de conducere-coordonare. Noi, la transmisiuni, trebuia să prevedem dotarea, pregătirea cu mijloacele prin care se realiza comunicarea, ordinele care se transmiteau până la ultimul ostaș, și după aceea asigurarea punctelor de comandă de la comandantul suprem (...).

Am folosit, în același timp, sistemul de radio-comunicații și sistemul de telecomunicații național, al Ministerului Telecomunicațiilor. Era posibil să fie vorba de cercetare, de interceptare, de bruiaj, de blocaj al tuturor [mijloacelor de transmisie] (...). Se puteau transmite anumite comunicări care erau false.... dezinformare. De aceea se dublau, se triplau mijloacele respective. Adică comunicările respective se făceau prin mai multe feluri de mijloace.

Sigur că aparatura respectivă era de proveniență sovietică, majoritatea! După acest an, noi am început să ne preocupăm, să facem cercetarea și să realizăm [comunicațiile] cu tehnică proprie: stație de radio și stație de radio-releu, mijloace de comunicare telefonice-telegrafice. A fost un timp în care în paralel a funcționat și tehnica de producție sovietică, și tehnica pe care o importam, și, bineînțeles și tehnica pe care am început să o realizăm noi.

Interviu realizat de Octavian Silivestru, 02.04.2003


ION SUCIU, general, profesor la Academia Militară

Știu că pe 23 august am pregătit ca instructori batalioanele de Gărzi patriotice care au defilat în București. După cuvântarea lui Ceaușescu, ne cheamă [pe noi] 10 profesori mai tineri din Academie și ne trimite în teritoriu, ca să organizăm Gărzile patriotice. Pe mine mă trimite la Covasna, unde prim secretar era Karol Kiraly. Am stat cu Kiraly și am organizat Gărzile patriotice pe inteprinderi. Am stat aproape două săptămâni la Covasna...

Interviu realizat de Silvia Iliescu, 24.10.1995


NEAGU COSMA, general, comandant al Direcției a III-a de Contraspionaj - Departamentul Securității Statului, 1959-1973

[Ceaușescu] a zis așa: "De urgență să se înfințeze mari unități ale armatei care să fie amplasate în zona Iașului, a Focșaniului, a Buzăului și pe granița cu Iugoslavia", deci pe lângă unitățile pe care le avem, să se înființeze mari unități și s-a convenit să se înființeze brigăzi - asta a propos de armată. "Tu, Ioniță [ministrul Apărării] și tu, Ion Gheorghe [șeful Marelui Stat Major] să faceți de urgență chestia asta". Securitatea să înființeze și ea batalioane, noi batalioane de trupe de securitate pe care să le amplaseze cu precădere în apropierea trecătorilor din Carpați: Câmpulung Moldovenesc, Gheorghieni, Câmpulung Muscel, Lugoj, Șoncuța Mare, de asemenea la Fălticeni, Tecuci, o zonă în apropiere de granița rusă și intrarea spre interiorul țării. Să existe în fiecare regiune administrativă câte un batalion, iar în fiecare județ câte o companie. Șeful Securității să pună la punct o rețea radio puternică și modernă și un post TV mobil, care în cazul că invazia va avea loc după modelul urmat în Cehoslovacia cu ocuparea radioului și a televiziunii, Comandamentul armatei române, inclusiv comandantul suprem, Ceaușescu, să aibă la dispoziție asemenea mijloace de comunicație, atât cu unitățile operative, cât și cu populația României.

S-a hotărât să se ia măsuri corespunzătoare de înființare a Gărzilor muncitorești, deci ideea a venit chiar de la Ceaușescu, atunci: "Oficializarea lor o s-o facem ulterior, când ne-o conveni. Deocamdată să fie totul pregătit". Și atunci a dat dispoziții să scoată armamentul de la depozit, din rezerve, pentru Gărzile patriotice. Ideea lui Ceaușescu și concepția lui militară era un război al întregului popor, deci poporul trebuie să participe la război și, deci, poporul trebuie înarmat. Și o formă de a înarma poporul era prin Gărzi patriotice. Și atunci au luat ființă Gărzile patriotice.

După constituirea Gărzilor patriotice, Ceaușescu a zis așa: "Chiar dacă nu or fi ele bine puse la punct, că e timpul prea scurt, dar alea care or ieși să defileze, să se vadă!" Și au chemat atunci la paradă toți ambasadorii, toți atașații militari, să vadă că suntem pregătiți, că tot poporul luptă. La 23 august [1968] au și defilat.

S-au creat la noi, la Securitate, subunități speciale pentru acționare în spatele frontului, adică dacă invazia ar fi avut loc, să rămână în interior pentru acțiuni în spatele frontului. S-au depus în contul diverșilor oameni care rămâneau în interior bani la C.E.C., să aibă bani de cheltuială. S-a mers pe ideea că C.E.C.-ul nu poate fi desființat de ocupant.

La 21 august, Ion Stănescu, Președintele Consiliului Securității a adresat unităților din subordine un ordin, atenționând comandanții să treacă la punerea în aplicare a planurilor "Badea" și "Gemina" - astea erau planuri special făcute în caz de invadare a teritoriului - și să se intensifice măsurile informative, să se țină sub supraveghere strictă Poșta, Radio, Televiziunea, Telefon, Telegraf, precum și instituțiile economice de importanță majoră, să se vadă, să se constate dacă în jurul lor sunt activități dubioase, dacă apar elemente dubioase, străine etc, a propos de desanturile lansate în Cehoslovacia. Se mai cerea să se asigure paza și securitatea tuturor sediilor administrative: primării, partid, așa. Tot prin ordinul acesta, Stănescu informa despre invazia din Cehoslovacia, fără să facă vreo referire la o eventuală invazie asupra României și asta nu era omisiune, era un calcul simplu, să nu divulgi ceea ce știi. Se presupunea că rușii pot afla. Și în Direcția de Informații Externe s-a format un grup operativ special să supravegheze [evenimentele], care și-a detașat oameni în Cehoslovacia, și-au deplasat forțe și din rețeaua din Occident, adică era și din partea noastră o afluire spre zona asta fierbinte care să sesizeze orice mișcare care ar putea să sprijine efortul de apărare a României și de elaborare a măsurilor corecte.

Interviu realizat de Octavian Silivestru, 21.03.2002


GHEORGHE ION, general, șeful Marelui Stat Major, secretarul Consiliului Apărării și prim adjunct al Ministrului Apărării Naționale, 1965-1974

În urma evenimentelor care s-au desfășurat în Cehoslovacia, s-au obținut și o seamă de învățăminte. Concluzia majoră care s-a desprins a fost că este necesară în continuare întărirea armatei ca principală forță în apărarea țării. S-a revăzut dislocarea marilor unități și unităților, constatându-se anumite carențe, cu care ocazie s-a luat hotărârea de a se îmbunătăți dislocarea marilor unități și unităților pe teritoriul țării, înființându-se chiar în toamna acelui an '68 o mare unitate mecanizată la Brăila, altă mare unitate la Dej, tot mecanizată, în București o mare unitate de tancuri, la Curtea de Argeș o mare unitate, o brigadă de vânători de munte, și alte câteva subunități de vânători de munte în subordinea altor mari unități.

S-a revizuit amplasarea depozitelor, în special al depozitelor de armament, muniție, hrană, hărți, arhivă, această amplasare făcându-se mai ales în locuri mai bine alese, în munți. S-a revăzut sistemul de conducere a trupelor, atât a punctelor fixe, de comandă fixă, cât și mobile, atât pentru stat, pentru conducerea statului, cât și pentru trupe, și mai ales echiparea acestor puncte de comandă. [Pentru] paza aeroporturilor și a porturilor pe care am fost, au fost aduse trupe, le-am permanentizat făcând și puncte de sprijin. S-au luat măsuri pentru pregătirea operativă a teritoriului, s-a revăzut noi aerodromuri, porturi, șosele, poduri, mai ales centura Bucureștiului a trebuit să fie terminată, puncte de sprijin în vechile fortificații. Și foarte important este faptul că s-a urgentat crearea unei industrii de apărare. Și am lăsat mai la urmă, dar nu e puțin important: s-a cristalizat o doctrină militară proprie, de apărare, abandonându-se practica nefericită de a copia regulamente de luptă din alte țări, în mod deosebit de la sovietici, dar asta era o practică veche în armata română. S-a împrumutat când de la nemți, când de la francezi...

Interviu realizat de Octavian Silivestru, 17.07.2002