"Niciunul din cehii cu care am vorbit în această perioadă, până la intrarea trupelor sovietice, nu se aștepta la această invazie, adică toți excludeau categoric posibilitatea unei lovituri de forță."

Cristian Popișteanu

slide

În ianuarie 1968, conducerea de la Praga a fost preluată de un grup de comuniști reformiști, conduși de Alexandr Dubèek. El a inițiat în aprilie un program de liberalizare bazat pe schimbări radicale ale sistemului: acordarea de drepturi suplimentare cetățenilor, descentralizarea parțială a economiei, pluripartitism, libertatea presei.

Bineînțeles că acest "socialism cu față umană" nu a fost bine văzut de conducerea de la Moscova, care se temea că exemplul Cehoslovaciei ar putea să se extindă, ceea ce ar fi slăbit poziția blocului comunist în plin Război Rece.

S-a hotărât înlăturarea reformelor de la Praga printr-o intervenție militară la care au participat trupe din cinci țări membre ale Tratatului de la Varșovia: U.R.S.S., Bulgaria, R.D.G., Polonia, Ungaria. Poziția României a fost singulară în cadrul Tratatului: nu a participat la invazie. Mai mult, secretarul general al P.C.R. Nicolae Ceaușescu a ținut în fața mulțimii, din balconul Comitetului Central, un discurs prin care a criticat în termeni duri politica sovietică și a anunțat că în cazul unei intervenții similare, România e gata să-și apere independența cu arma în mână.

Din cauza poziției de condamnare publică a ocupării Cehoslovaciei, România s-a așteptat să fie atacată. Erau semnale că în jurul granițelor aveau loc concentrări de trupe și au fost luate măsuri de întărire a armatei. De asemenea, s-a căutat sprijin diplomatic pentru descurajarea unei agresiuni.

Grupul de istorie orală al agenției de presă RADOR oferă cititorilor săi câteva fragmente din mărturiile unor personalități care aveau atunci funcții înalte - diplomați, militari și jurnaliști - mărturii "de la vârf" despre acest moment extrem de important al istoriei recente.

Rador