REGELE MIHAI I

MIHAI DE ROMÂNIA

FRAGMENT AUDIO: Regele Mihai I - RADIO EUROPA LIBERĂ
Mihai I: Când am luat drumul exilului am socotit indispensabil și urgent să previn opinia publică de situația creată și, la conferința de presă la Londra, la 4 martie 1948, precum și la masa oferită de presă la New York la 16 martie 1948, am declarat că abdicarea e nulă și neavenită, dat fiindcă ne-a fost smulsă cu sila și că nu poporul a hotărât-o. Când, la 30 decembrie 1947, Groza și Gheorghiu-Dej ne-au înmânat actul de abdicare - plin de greșeli în română, fie spus în treacăt -, eu le-am răspuns că mă voi supune votului popular. Dar ei, disprețuitori față de popor, și de părerea lui, au refuzat.

R: Ar reieși din răspunsul dumneavoastră că vă considerați încă la aproape 40 de ani de la abdicarea forțată din 1947 Regele Românilor. Inseamnă aceasta - în fond nimic nu ne împiedică să speculăm asupra viitorului! - înseamnă că în cazul că ar fi posibil ca regimul existent să înceteze să mai existe sau s-ar prăbuși în chip miraculos, v-ați întoarce în țară ?

Mihai I: Bineînțeles! Mai întâi să vorbim despre prăbușirea despre care spuneați că ar fi un miracol: noi trebuie să credem cu toți în acest miracol care poate surveni curând sau mai târziu, dar care nu va surveni dacă nu credem în el și nu luptăm pentru el. Cât privește întoarcerea mea, ea este sigură dacă mă ajută Dumezeu să trăiesc acea zi binecuvântată, când voi putea reveni acasă la noi (...).

R: Sire, v-ați întoarce, deci, imediat în țară în momentul în care ar fi posibil pentru a domni, pentru a fi rege?

Mihai I: Da. Aceasta este datoria mea și dacă mi-am făcut datoria în circumstanțe grele, la 23 august 1944, când aveam doar 22 de ani, nu voi șovăi acum, la 64 de ani. Noi, regii constituționali avem drepturi puține și datorii multe de îndeplinit. Așa e în democrație, regele slujește poporul. Dar mai este ceva: la noi republica a fost impusă de o putere străină și ca să ștergem urmele acestei nenorocite epoci, va trebui să ne întoarem la ce fusese înaintea ei, adică la Regatul României. Pe urmă va veni și timpul ca poporul să hotărască dacă dorește menținere monarhiei sau instaurarea unei republici.

R: Înțeleg, deci, că v-ați supune hotărârii și voinței poporului român în ceea ce privește viitoarea formă de guvernământ, monarhie sau republică. Dar, sire, cum ați vedea o Românie liberă: cum, cu cine, și în ce scopuri? În ce direcție ați reconstrui țara?

Mihai I: Pe baza principiilor democrației, ceea ce înseamnă în libertate făcută tuturor. Pământul va redeveni proprietatea celor care îl muncesc și care se vor uni, dacă vor dori, în cooperative pentru a-și procura uneltele grele necesare. Industriile, cele rentabile bineînțeles, vor fi desnaționalizate precum se desnaționalizeată acum și pe aici, în Occident. Mă mai întrebați și cu cine voi reconstrui... cu românii, bineînțeles! Nu uitați că românii au mai dat o dată dovada capacității lor atunci când, sub regele Carol I, au reușit doar în doar 48 ani - și pe atunci nu exista tehnologia actuală! - să facă din țara noastră nedezvoltată o țară de înalt nivel european. Eu voi fi alături cei care râvnesc libertate și democrație și sunt convins că din rândul oropsiților de-acum se vor ridica oameni de o mare valoare!

R: Sire, credeți că românii, după 40 ani, nu v-au uitat?

Mihai I: Sigur că nu! Mi-o dovedesc scrisorile pe care le primesc, mai cu seamă de la tineri. Ei n-au aflat la școală nimic despre predecesorii mei și despre mine, dar și-au întrebat părinții ca să afle cum se trăia înainte și cine cârmuia țara. Așa au aflat de marii noștri oameni politici și au aflat și de mine. Legături strânse, aș zice de familie, fuseseră instalate între poporul român și regele Ferdinand, bunicul meu. Legăturile acestea au continuat cu mine. Ziceam legături de familie, ori, cine uită pe ai săi?!.

[R 55, interviu acordat de regele Mihai I istoricului Vlad Georgescu, la microfonul emisiunii Oameni, idei, atitudini, difuzată în anii '80 la postul de radio Europa Liberă, astăzi aflat în Arhiva de Istorie Orală a SRR]

DIMITRIE DĂMĂCEANU, general, ofițer în Marele Stat Major, apoi comandant de divizion în Regimentul de Gardă Călare, Escorta regală a lui Carol al II-lea (1930 - 1935); atașat militar în Italia și Albania (1936 - 1938); adjutant regal (1939 - 1940), director de studii la școala Marelui Voievod Mihai

Pe când mă aflam atașat militar la Roma, am primit ordinul să mă prezint de urgență în țară cu primul avion. Eram foarte intrigat. Când am ajuns în țară mi s-a spus de la Marele Stat Major că să mă deplasez imediat la Sinaia, unde voi fi primit în audiență direct de Carol al II-lea.

După prezentarea de rigoare, Carol al II-lea îmi pune întrebarea dacă accept să fiu directorul Școlii militare. Eram pus în fața unei situații atât de neașteptate, încît nici eu nu-mi explic astăzi cum de-am avut curajul să-l rog pe Carol al II-lea să-mi dea un răgaz de gândire de 2 ore. M-am plimbat noaptea în pădurea din jurul castelului și-mi puneam întrebarea: "Poate fiul preotului din Cosmești să ajungă directorul Școlii militare?!" și-mi spuneam și da și nu. Până când, în cele din urmă, m-am hotărât să accept și să mă prezint să dau răspunsul pozitiv regelui Carol al II-lea. Și-așa am devenit, ca să spun "peste noapte", directorul școlii fostului rege Mihai.

Școala a funcționat în Palatul de la Cotroceni în niște încăperi modeste, îmi amintesc că în cancelarie exista o scară care ducea la pod. Școala avea patru elevi: pe Mihai, Costache Malaxa, Mircea Ionnițiu și Kelmann. Înainte de aceasta cu un an, școala avea 12 elevi, însă dat fiind faptul că nu funcționa în condiții bune, s-a hotărât să se reducă numărul elevilor și să se schimbe și directorul școlii. Programul școlii fostului rege era un program exact ca al liceelor civile. Era în fruntea școlii un grup de profesori foarte buni, recunoscuți. Aș cita printre ei pe Perpessicius, pe Andronic, pe Arbore la istorie, Ion Cherescu la muzică și alții.

[R 136, interviu realizat la Muzeul de Istorie și Artă al Orașului București în 1974, astăzi aflat în Arhiva de Istorie Orală a SRR]

DAN SMÂNTÂNESCU, profesor, secretar particular al lui Nicolae Iorga

DS: Carol al II-lea a făcut o școală specială, după tipul școlilor firești, normale, din patria noastră, o clasă specială pentru marele Voievod [de Alba Iulia], în care a adus vreo 40 de copii din țară, câte doi din fiecare județ, premianți, copii de țărani și în mijlocul lor l-a strecurat și pe Mihai, cu obligația de a învăța carte românește, iar profesorilor regele Carol le-a dat această directivă, să n-aibe nici cea mai mică condescendență din faptul că în fața lor se află moștenitorul tronului și să-l considere pur și simplu ca elev. Așa încât Mihai era elev și profesorii îi spuneau pe nume, Mihai, cutare, nu-i spuneau Alteță Regală...

R: catalog cum figura?

DS: Mihai. Mihai, atât!.. Școala era situată într-o clădire, chiar în curtea din spatele actualului Palat Regal. În spate avea altă configurație, era o curte mare, o grădină, acolo era o casă cu parter și etaj. La etajul I era apartamentul intim al regelui Carol al II-lea, iar la parter erau clasele voievodului Mihai.

Fiecare dintre profesori a fost ales dintre cele mai distinse cadre, fie de la Colegiul "Sfântul Sava", fie diferite proeminențe de la diferite licee din București și din țară, așa încât el a avut a face numai cu profesori de elită, care aveau dispoziții de la Carol ca să nu facă nici o distincție între Mihai și ceilalți elevi. N-a fost Mihai premiantul clasei, dar era un bun elev, conștiincios, întotdeauna cu lecțiile făcute, deși obligațiile lui erau multiple, erau enorm de multiple. Trebuia să facă față protocolului ca prinț moștenitor și-n același timp să învețe și carte. (...)

Profesorii erau scutiți de obligațiile celelalte și veneau numai la clasa lui Mihai, erau profesori numai la școala lui Mihai, erau repartizați aici. Și în fiecare sărbătoare de Crăciun sau de Paști, regele Carol îi invita la Castelul Peleș și le servea, la câte o recepție, o masă și le oferea câte un dar: cărți, stilouri, cei care erau fumători - tabachere, țigări etc.

R: Despre colegii de clasă ai regelui Mihai ce ne-ați putea spune?

DS: Nu-mi aduc aminte decât de unul singur, [Mircea] Ionnițiu, care era și premiantul clasei și care era fiul - mi-aduc aminte că l-am și meditat - era fiul directorului general de la Librăria "Cartea Românească", Ionnițiu. Un om foarte distins, o familie aleasă, băiatul lui era coleg cu Mihai și pentru ca să fie bun la carte - era premiantul clasei - Ionnițiu m-a solicitat ca să-l și meditez. Și pentru că eram și eu împovărat de nevoi financiare, am acceptat: îmi plătea bine și îmi acorda diferite atenții, cărți etc. Am primit și l-am meditat și acest Ionnițiu a fost iubit foarte mult de către Mihai... După aceea a fost secretarul lui Mihai în străinătate.

[R 500, interviu făcut de Octavian Silivestru, 18.07.1996]

SERGIU BRÎNDUȘ, medic, în 1945 student

SB: Eram un student retras, mă ocupam foarte mult de învățătură, dar în același timp având în vedere antecedentele mele legate de monarhie, adunasem în jurul meu un grup de prieteni, nu numai din Facultatea de Medicină, dar și din alte facultăți, sărbătorind ori de câte ori aveam posibilitatea - și erau ocazii! - momente din viața fostului Mare Voievod Mihai de Alba Iulia și ulterior Mare Rege al României.

R: De ce erați legat de monarhie?

SB:Pentru că în timpul școlii, la Liceul "Cantemir Vodă" din București, Marele Voievod Mihai de Alba Iulia avea în patronaj acest liceu și, de fiecare dată, pe data de 8 noiembrie a fiecărui an, se făcea o sărbătorire a liceului, cu participarea Marelui Voievod. Eram cam de aceeași vârstă și bineînțeles că s-a creat între colegii mei de liceu și Majestatea Sa Regele Mihai o legătură de suflet care nu s-a putut întrerupe niciodată, nici acuma (...). Eu l-am cunoscut pe Marele Voievod Mihai sub aspectul unui adevărat coleg. Avea o atitudine deosebit de colegială, de prevenitoare, de înțelegătoare, deși de fapt nu pot să spun că nu avea și atitudini de copil. De exemplu, îmi aduc aminte că la una din aniversările din sala de gimnastică de la Liceul "Cantemir", elevii i-au oferit o arbaletă de lemn, un fel de arc. Și el s-a bucurat atât de mult, parcă i s-ar fi dat cadou un automobil, ceea ce dovedea că este la fel ca noi, că și eu mă uitam cu jind după arbaleta aia și l-am rugat și eu pe tata să-mi cumpere și mie una, dar nu mi-a cumpărat... Adică, vreau să spun că acest om nu făcea diferență între noi și el (...). A dat mâna cu noi și câțiva dintre noi nu am mai vrut să ne spălam pe mâini!... (...) Relația dintre noi, ca elevi, și Majestatea Sa era așa de normală și așa de umană, încât acuma când am împlinit 75 de ani mă gândesc cu emoție la sentimentele pe care le-am avut și pe care le am și acuma.

[C 940, interviu făcut de Silvia Iliescu, 25.03.1999]

MARIA ȚEȚU, în 1945 membru al Tineretului Liberal

Regele avea o trecere nemaipomenită! Regele era al generației noastre. Și eram multe, printre care și eu, îl cunoșteam din timpul școlii; mi-am făcut liceul la Liceul "Regina Maria" și patroană era regina Maria și când eram în clasa I de liceu, ea venea în fiecare an în vizită, deja mergea mai greu, așa, dar tot frumoasă era, îmbrăcată în negru și eu eram, repet, în clasa I de liceu și mai înăltuță, așa, să zic mai arătoasă și m-au pus să-i dau un buchet de flori. Și - și-acuma, iacătă, după atâția amar de ani! - îmi amintesc că m-am dus și i-am dat buchetul de flori și ea m-a sărutat pe frunte. M-a întrebat cum mă cheamă și mie mi s-a părut că este ceva, așa, este o zână coborâtă din altă lume. Și regele era foarte iubit - aici am vrut să ajung - era foarte iubit de toată lumea pentru că era foarte popular, cum se spune; stătea de vorbă cu tine, la Sinaia dacă te întâlneai cu el și te opreai și o vorbă dacă îi spuneai, Majestate sau Sire, îți dădea mâna și era foarte... Și venise și mama lui, Elena, care la fel se comporta, dar el în special...(...) Noi l-am văzut, am dat mâna cu el, au fost situații de felul acesta.

[C 1239, interviu făcut de Silvia Iliescu, 2.08.2000]

JACK VERGOTTI, aghiotant al regelui Mihai I

Am fost la Casa Albă în Washington în martie 1948 când președintele Truman l-a felicitat pe Majestatea Sa Regele Mihai pentru actul de la 23 august 1944, zicând că ar fi scurtat cel de-al doilea război mondial cu cel puțin șase luni.

Este lumină, de aceea îmi amintește azi evenimentul istoric de la București. A fost incontestabil un succes al regelui care, luând riscuri mari, dar pătruns de dragoste de neam și țară, a reușit să evite pierderi zadarnice. Încă din 3 mai 1944 m-a informat asupra planurilor de armistițiu pentru a aduce pace, așa cum anunțase deja în mesajul de Anul Nou poporului român. De atunci, generalul Sănătescu, șeful Casei Militare a Majestății Sale, s-a asigurat de asocierea întregii armate române cu acea hotărâre și Ionel Stârcea din Casa Civilă a Majestății Sale, împreună cu colegul său Niculescu Buzești de la Ministerul de Externe, erau însărcinați cu legătura cu șefii partidelor politice și reprezentanții diplomatici în relațiile cu aliații de la Cairo. (...)

Hotărându-se înlăturarea mareșalului și punerea în executare a planurilor de încetare a operațiunilor militare pe frontul rusesc, în același timp cu cererea de retragere a trupelor germane din România, am fost chemat de urgență la Palat pentru a întări garda regelui Mihai, de către Niculescu Buzești cu care eram în legătură zilnică la familia prințului Știrbey, în Buftea. Reluând funcția mea de ofițer de ordonanță a Majestății Sale Regelui Mihai, am servit imediat de interpret în timpul dramaticei audiențe a lui Manfred von Killinger, reprezentantul celui de-al treilea Reich la București, care venise să protesteze în numele lui Hitler. La drastica punere la punct de către rege, am tăiat pe scurt aroganța ambasadorului cu o cuvenită expresie germană. Din discuția cu generalul Erick Hansen, comandantul forțelor germane în România, care era un om mai realist, am înțeles că trebuie să ne așteptăm la represalii și astfel am pregătit deplasarea regelui la un post de comandă, mai la adăpost. În tot timpul Majestatea Sa Regele Mihai era în complet control a situației, având pe Niculescu Buzești, delegatul lui Iuliu Maniu, ca sfetnic. Generalul Sănătescu devenind noul șef de guvern, s-a întors de la Marele Stat Major cu asigurarea că toată armata română executa ordinele regelui conform proclamației de la radio.

Se făcuse miezul nopții când coloana de cinci mașini cu regele la volanul unui Lincoln Zefir, împreună cu Mircea Ionnițiu și aghiotantul de serviciu, am trecut podul de pe Dâmbovița. Câteva ore mai târziu, casa nouă de la Palatul Regal din Calea Victoriei era distrusă de bombele germane. Regele a întâlnit pe Majestatea Sa Regina mamă Elena venind de la Sinaia, în împrejurimea Craiovei. După câteva zile eram înapoi la București.

[R 104, interviu difuzat la postul de radio Europa Liberă, 23.08.1989]

MILOȘ PAVEL, în 1947 ofițer de gardă al regelui Mihai I

Ofițerii care erau mutați în această unitate de elită a armatei române se selecționau pe baza clasificării din promoțiile respective, absolvenți de școli militare din străinătate, precum și cei cu merite profesionale deosebite, obținute în activitatea militară din țară. Originea socială a ofițerilor nu era un criteriu de selecție. Eu sunt fecior de țăran, iar cei trei camarazi de promoție, transferați odată cu mine acolo, proveneau din clasa de mijloc: funcționari, comercianți etc. Și la ostașii recrutați pentru Garda Regală, criteriul social nu avea nici o semnificație. În schimb, se cerea știință de carte și o anumită condiție fizică - înălțime de peste 1,80 m, prezentabil la chip -, deoarece luau parte la misiuni de protocol.

Batalionul Garda Regală făcea parte din Casa militară a Majestății Sale Regelui și era subordonat Ministerului Apărării Naționale, ca orice unitate militară din țară; cadrele, ofițerii și subofițerii aveau același drepturi de soldă ca și cei din restul armatei. Soldații aveau o uniformă puțin deosebită, tot datorită protocolului. Condițiile de hrană erau cele din armată.

Batalionul de Gardă Regală era organizat pe patru companii, câte două în fiecare reședință regală: București și Sinaia. Din aceste companii, câte una avea misiunea de gardă în zona Palatului, iar cealaltă se ocupa de instrucția ostașilor nou veniți în batalion. Fiecare companie avea în frunte un efectiv de circa 100 de ostași, organizați pe trei plutoane. Serviciile administrative ale batalionului se aflau la cazarma de la Palatul Victoria, București. Unitatea era înzestrată numai cu armament ușor de infanterie, pistoale mitralieră și puști cu care se efectua serviciul de gardă și puști mitraliere și mitraliere care făceau instrucția generală a infanteriștilor. Nu aveam în dotare tunuri, tancuri sau alte mijloace grele de luptă. Legăturile între reședințele regale se făceau numai telefonic sau prin curier.

În toamna anului 1947, compania de Gardă de la Castelul Peleș, Sinaia, era comandată de domnul căpitan Mihail Georgel și avea în organizare trei plutoane. Eu aveam gradul de sublocotenent și comandam unul dintre aceste plutoane. Cazarma companiei era situată în partea de sud a incintei castelului și făcea legătura cu orașul Sinaia, având ieșire spre Strada Furnica ce urca la cota 1400. În sezonul de toamnă compania de Gardă de la Sinaia detașa unul din cele trei plutoane pentru pază la castelul Săvârșin, județul Arad, proprietate particulară a Majestății Sale Regele, unde venea pentru vânătoare și zbor cu avionul.

În luna noiembrie 1947 eu am revenit cu plutonul la Sinaia de la Săvârșin, fiind schimbat de plutonul comandat de sublocotenent Dobrescu Olimpiu, care a preluat paza acolo, astfel că la compania de Gardă Sinaia am rămas numai două plutoane: al meu și cel al sublocotenentului Vladimirescu Nicolae. Întoarcerea în țară a Majestății Sale Regelui de la nunta principesei Elisabeta, actuala regină a Angliei, unde fusese sfătuit de oamenii politici americani și englezi să rămână în Occident, a provocat derută și în rândul guvernului comunist al lui Groza care spera că suveranul nu se va mai întoarce în țară și le va ușura executarea loviturii ce o pregăteau. Țara era sărăcită de război, populația înfometată după doi ani de secetă cumplită, iar armata roșie "eliberatoare" își sporea efectivele și se instala tot mai temeinic în punctele strategice și în cazărmile cele mai moderne, în detrimentul a ce mai rămăsese din armata română care era obligată să locuiască în bivuacuri improvizate sau clădiri necorespunzătoare. În această atmosferă apăsătoare și tensionată, guvernul comunist de la București a început pregătirile complotului ce trebuia să fie înfăptuit până la revelionul anului 1948, pentru ca suveranul să nu se mai poată adresa țării de Anul Nou. Astfel, fără consultarea Majestății Sale, a fost adus la conducerea ministerului Apărării Naționale fostul ofițer, dezertor la ruși, Bodnăraș iar la Ministerul de Externe comunista instruită la Moscova, Ana Pauker. Cu toate aceste desfășurări politice interne la Castelul Peleș, compania de Gardă își efectua serviciul de pază în mod normal fără a fi primit vreun ordin de prealarmare. Ofițerii comandanți de plutoane, chiar, au fost învoiți prin rotație câte cinci zile de Crăciun și respectiv de Anul Nou. Întorcându-se din învoire sublocotenent Vladimirescu Nicolae, eu trebuia să-i predau serviciul de gardă în ziua de 30 decembrie 1947, ora 12, și să plec eu în învoire.

În dimineața zilei de 30 decembrie 1947, la ora 8.30, am fost ultimul ofițer de gardă la Peleș care am mai avut ocazia și onoarea să prezinte onorul cu Garda la plecarea Majestăților lor, Regele Mihai și Regina mamă Elena, spre București, așa cum era protocolul când se pleca de la o reședință din altă localitate. Cum s-a petrecut lovitura de stat la București, este consemnat de istorie și de mărturiile Majestății Sale Regele Mihai, făcute scriitorului Mircea Ciobanu în cele patru volume de convorbiri (...).

Pe 10 Mai 1947 eram în București și l-am însoțit chiar pe Majestatea Sa Regele, ca ofițer de escortă. Majestatea Sa a fost însoțit numai de un grup de ofițeri, nu aveam unități sub comandă ci eram plasați în jurul tribunei și urmăream desfășurarea evenimentului. Deci atunci, într-adevăr, la terminarea paradei de 10 Mai 1947, s-a produs o adevărată explozie de entuziasm când Majestatea Sa a salutat mulțimea și muzica militară care a însoțit defilarea, a dat salutul la Majestatea Sa și a făcut la stânga și s-a pus în marș către ieșire din zonă... Când a rămas singur, Majestatea Sa Regele cu suita, a coborât din tribună, mulțimea care a fost în zona respectivă a năpădit către mașina care trebuia să-l poarte și s-a produs o manifestare de simpatie, de entuziasm, strigau lozinci promonarhiste, fel de fel de manifeste. Și a trebuit să ajutăm cu greu pe Majestatea Sa, ca să ținem puțină ordine. Cu greu s-a putut face ordine acolo, până nu a venit fiecare să dea mâna cu Majestatea Sa, să îi dea flori, fie să-i spună ceva și acolo am fost martor la această întâmplare.

[C 657, interviu făcut de Octavian Silivestru, 13.11.1997]

IRINA POP, țărancă din Săpânța

[În 1947] am auzit la radio, am știut că regele e dus atunci... Când a ieșit regele din țară, a zis socru-meu că e gata țara!.. Știu că a fost odată Maniu aici la biserică, eu nu știu câți ani aveam, și era o piatră acolo, s-a suit acolo [pe piatră] și a zis: "Frați români, ne-am pierdut țara!"... Eu l-am auzit!

[C 581, interviu făcut de Silvia Iliescu, Săpânța, 1997]