FAMILIA REGALĂ

O mișcare de pendulă pare a-i fi balansat pe prinții din ramura românească a familiei Hohenzollern de la reședința lor din oraș, Palatul regal, la reședința de la țară, Cotroceni. Carol I a locuit toată viața în Palatul regal; urmașul său, Ferdinand I, a ales Cotrocenii; Carol al II-lea este din nou la Palat. Să adăugăm că, odată cu extinderea Bucureștiului și datorită eforturilor reginei Maria care locuiește acolo, plăcuta casă de câmpie, care era Cotrocenii primului suveran, este acum o locuință cu adevărat regală, situată în oraș.

(Paul Morand, "București", 1935)

DINA BALȘ, născută într-o familie veche boierească, absolventă a școlii Belle Arte din București

Pot să spun de prințul Niculae și de Mărioara, care a devenit regina Serbiei [Croației și Sloveniei], nevasta lui Alexandru al Serbiei, care a fost asasinat la Marsilia. Era foarte drăguță, era foarte naturală, foarte simplă. Foarte frumoasă ca obraz. Cam grăsuță, dar ei îi plăcea o viață simplă. Ea era singura care mergea, din toată familia, cu regele Ferdinand la vânătoare. Umbla pe munți, umbla pe câmpuri, îi plăcea vânătoarea. Cu ghete cam scâlciate, așa era, foarte simpatică, foarte veselă. Eram prietene. Și aveam multe prietene din lumea noastră, de vârsta noastră, așa.

Totdeauna făceam excursii, mergeam la stână, la stâna regală. Mergeam la stână să mâncăm acolo, numai noi, tineretul. Făceam excursii pe munte, mă rog, ne întâlneam. Ei veneau și la tenis. Stăteam mult de vorbă, glumeam, aveam șuetele noastre - că dacă ne cunoșteam toți, știam defectele unul altuia - ne necăjeam unii pe alții.

Principele] Niculae, când mergea cu noi... Bineînțeles eram cu mașinile. Era un mecanic extraordinar și un șofer extraordinar. Asta îi plăcea lui. Toată ziua era cu șoferii și cu mecanicii. Înjura românește splendid, în toate gamele! (...)

Odată, eu am trecut prin parc și m-am întâlnit cu Niculae cu Marioara, care veneau în contra-sens. "Ce faci?... ce facem?" Zice: "Ce faci, tu?" "Ce să fac, uite, mă duc la Capșa". Deschidea jos, acolo, Capșa. "Hai să mergem să mâncăm o prăjitură". Ne-am dus toți trei, am mâncat prăjituri, dimineața, la 11:00-12:00. Pe urmă au mers cu mine la bunicu-meu, la vilă, la Sinaia. Nu știu ce trebuia eu să iau, ceva de-acolo. M-am dus acolo și au venit cu mine. Adică așa, simplu, singuri, natural... Pe urmă, acolo am făcut un picnic, la Cuțarida. Și pe când eram la Pelișor. Acolo ne adunam, la Pelișor, jos, și discutam toți, că mergeam mai mulți. Erau și copiii Cuțarida., mari acuma, dar mă rog, 18-20 de ani. Așa eram atunci. Eu aveam 16 ani atunci.

Pe când discutam cu toții unde mergem, nu știu ce, nu știu cum, a ieșit sus - dacă cunoști Pelișorul, cum e scara, sus este etajul care are o margine, așa, o rampă - a venit regina acolo și a întrebat, pe franțuzește, a întrebat pe Marioara: "Ce faceți?" Și ea a spus "Mergem să picnicăm la Cuțarida". Și regina a spus: "Prenez aussi le pouvre papa!", "Luați-l și pe bietul papa!"... și l-am luat și pe regele cu noi. Și regele a venit cu Rolls-ul. Avea un Rolls deschis, decapotabil. Și era regele cu șoferul lângă el în față. Regele conducea, și noi eram trei în spate: Ilenuța Leonte - Cuțarida, Ilenuța Cuțarida - cu Marioara și cu mine. Și ăilalți urmau... Niculae era cu alții și așa mai departe. Am plecat cu toții la Cuțarida. (...) La Viforâta ne-am așezat acolo, am pus o față de masă pe jos, ne-am adunat împrejur și-am scos proviziile. Printre provizii erau și chiftele, bineînțeles. Nu știu cine adusese chiftele. Și cum eram noi așezați așa - și erau mulți băieți: erau frații mei, erau verii mei, erau băieții Cuțarida, mă rog, erau o grămadă de băieți și băieții sunt gurmanzi, nu?! - la un moment dat unul din ei a cerut - și era și regele cu noi acolo - : "Dați-mi și mie o chiftea!". Chiftelele erau așezate vis-a-vis. Și atuncea ăla care era așezat în dreptul chiftelelor a luat chifteaua și a aruncat-o peste masă. Ei, asta a plăcut regelui grozav! A făcut un haz nemaipomenit, și atunci a fost un fel de bătălie cu chiftele care zburau peste masă.

Vreau să spun că era foarte natural, foarte simplu. N-avea morgă, n-aveau morgă, fiindcă erau cine erau" nu se arătau că sunt ei grozavi, că este familia regală! Nu, nu simțeai deloc... (...)

Pe vremea aia, mătușă-mea, sora tatei aia mare, era Irina Procopiuc, care a fost dama de onoare a reginei Maria dintotdeauna, pot să spun, până a murit. Și ei îi plăcea foarte mult muzica. Ea a lansat foarte multă lume. Ee exemplu, Enescu era totdeauna la ea și Alfred Alessandrescu și toți străinii care veneau, veneau și cântau la ea. Avea salon, cum era pe vremea aia, și era foarte frumos aranjat, și avea și o pianină și un pian. Nu o pianină, un clavecin și un piano mare. Și-atuncea joia - joia întotdeauna era muzică la mătușă-mea - și totdeauna venea lume. Noi eram din oficiu invitați. Și, între altele, când s-a logodit Marioara cu regele Serbiei, el a venit și a stat aicea, bineînțeles a fost invitat și el la mătușă-mea. Ei, bine, erau așa: era un mic salon și un holișor cu uși între. Ei, să nu crezi că a trecut el vreo ușă, dacă era o cucoană acolo! Nu exista! Ședea și aștepta să treacă doamnele și pe urmă trecea el. De o politețe nemaipomenită! Și felul de a spune bună ziua" așa de amabil! (...)

Și începeam să spun că s-a logodit Mignon. El i-a adus niște bijuterii minunate, dar minunate absolut! A fost logodnă mare la Cotroceni. Și pe urmă a fost nunta civilă și după nunta civilă, în Sala Tronului a fost, țiu minte... Și ne-am dus cu toții, bineînțeles, cu invitații, îmbrăcați festiv. (...)

[R 511, interviu făcut de Octavian Silivestru, 21.08.1996]

PAN VIZIRESCU, scriitor, profesor, colaborator la revista "Gândirea" (1933) și alte reviste de dreapta

La Liceul militar, la școala "Vasile Lupu", profesorul Mitru care era vestit în Moldova, făcuse o clădire a școlii normale, în afară de oraș. Ca să ajungi acolo treceai de Copou și pe un drum cu vii în dreapta și-n stânga. Erau podgorii de vii. Și acolo într-un cadru extraordianr de poetic era această școală făcută, încăpătoare mai mult decât pentru o școală normală. Și această școală avea o grădină extraordinar de frumoasă făcută de maiștri grădinari care știau să cultive flori chiar exotice. Era o frumusețe!

Deci ne aflam într-un fel de paradis, noi, în epoca aceea de mare suferință. (...) Venea regina Maria cu principesele, printre care și principesa Ileana. Și-atunci profesorul de română își dădea concurs cu elevii care aveau compoziții, alții care făceau recitări de poeți și se făcea"

serbare].

Principesa Ileana a vrut să vorbească cu elevii cei mai mici și printre cei mai mici eram eu și cu Marcel Adam care era de la Dorohoi. Și a venit și i-am sărutat mâna, noi, și eram foarte încântați că am putut să cunoaștem pe principesa care era la fel cu noi de mică.

R 503, interviu făcut de Silvia Iliescu și Octavian Silivestru, 3.07.1996]