REGELE FERDINAND I

Regele Carol I a murit în septembrie 1914. Era grav bolnav de multă vreme, însă fără îndoială că ceea ce l-a ucis a fost refuzul României, în urma Consiliului de coroană din 3 august 1914, de a intra în război alături de Puterile Centrale. Pentru el, victoria germană era sigură, iar victoria rusească puțin de dorit. Fu nevoie de decesul bătrânului rege, de doi ani de lupte politice între intervenționiști și neutraliști și de 18 luni de îndelungată pregătire diplomatică condusă cu mână de maestru de Ion Brătianu, pentru ca regatul, sub noul său suveran Ferdinand I, să declare război foștilor lui aliați. O făcu cu entuziasm, însă nu fără neliniște, căci o tradiție seculară îl învățase să nu aibă încredere în Rusia.

(Paul Morand, "București", 1935)

PAN VIZIRESCU, scriitor, profesor, colaborator la revista "Gândirea" (1933)

Tatăl meu căzuse, ca militar, bolnav de tifos exantematic și-l internasem la spitalul de la Iași. "La triaj", așa-i zicea. Și acolo a trăit între viață și moarte. A venit regina

Maria] care umbla prin spitale și îi mângâia. Nu se uita că

poate] se contaminează și ea. Le dădea câte un dar, și i-a dat lui tata o ciocolată și o carte, "Povestea unei domnițe neascultătoare".

Pentru tata pot să spun că apariția reginei a fost parcă apariția Maicii Domnului. Că ne spunea: "Pe urmă eu am simțit mâna Maicii Domnului că mă ridică din boală", ne spunea nouă, copiilor (...). Acela era un moment de neuitat pentru el, o binefacere a sorții și era o sfințenie chiar.

Și a venit acasă și eu am luat cartea cu mine la Liceul militar. Era un basm foarte frumos, făcut de regină,

care povestea] cum o domniță a fost neascultătoare și cum a trecut prin niște suferințe mari de tot și pe urmă și-a revenit; iar tata dădea interpretarea lui: "Asta este cartea țării noastre, zice, țara noastră care a trecut prin niște suferințe și a revenit. Va fi biruitoare!". Îi dădea el interpretarea asta.

[R 503, interviu făcut de Silvia Iliescu și Octavian Silivestru, 3.07.1996]

EMIL WAGNER, ceramist, membru al Partidului Național Țărănesc din anii '30

Din Bucovina, sala Gimnaziului din Bucovina, am ținut o ședință secretă, unde a luat parte Grigoraș, a luat Boca, Flondor, am luat eu, a luat Lazăr. Și Madgearu a fost cu noi, din Regatul Vechi. S-a hotarât și-acolo ca să se... ziua când trebuie să se alipească de România. Pe-urmă am fost trimes în Basarabia cu Pan Halippa. Am vorbit și-n Basarabia. Și în 1918 am fost delegat în Alba Iulia, oficial... și-atuncea au venit acolo unii cu trenul, alții cu căruța, alții călare pe cai; țărani a venit, unguri, români, sași, șvabi, cehi, ce erau și să știți că era foarte entuziasmată toată lumea! Atunci am văzut eu prima dată când se... - cum să zic eu?! - se îmbrățișau românii cu ungurii, cu cehii... zeci de mii de oameni acolo, pe... câmpul ăla. Și-atunci a luat cuvântul cineva din familia Habsburgică și a spus pe limba română, pe limba germană, pe limba ungurească și cehă, a spus că să nu aibă nici un fel de grijă oamenii, că se va aplica constituția din Austria și în România, și toate minoritățile vor avea aceleași drepturi.

Cel mai apropiat al lui Iuliu Maniu eram eu și cu Pan Ghica, adică Prințul Ghica. Noi eram... "băieții" lui (...) Numai n-am participat când a venit delegația la regele Ferdinand (...) că eram la Cernăuți atuncea...

[C 1086, interviu facut de Silvia Iliescu, 22.02.2000]