REGELE CAROL AL II-LEA

Tot atât de svelt, la fel de corect îmbrăcat, simplu deși profesional afabil, cu minunatul său păr blond și ondulat dat pe spate cu un romantism care se opunea uscăciunii uniformei, regele îmi apăru mai marcat decât atunci când l-am văzut la Sinaia, în 1930(...).

Regele Carol lucrează cu tot atâta îndârjire, poate cu mai puțină speranță în viitor; dar cu o vedere tot așa de limpede ca atunci când, coborând din cer cu avionul bietului Lalouette, domina cu o aruncătură de ochi marea lui Românie. A rămas ferm și dur în atingerea țelului său; atât de dur încât a uzat partidele, le-a sfărâmat și le-a măcinat. În acest climat bizantin de lupte politice și de intrigi de palat, el se mișcă cu mai multă ușurință decât primii doi Hohenzollerni, grație sângelui său slav; asemănarea lui cu Alexandru al II-lea, străbunicul său, începe deja să-i frapeze pe ruși.

Protector și prieten al tineretului, șef al cercetășiei pentru care a făcut mai mult decât oricare alt suveran din Europa, regele ar fi vrut să lucreze împreună cu tineretul politic, cu neo-liberalii lui Gheorghe Brătianu sau cu membrii Gărzii de Fier; dar aceștia sunt niște violenți, iar regele este astfel și el... Astăzi, e singurul stăpân într-o țară pe care nimeni n-o cunoaște mai bine decât el, domnește peste un popor în același timp sceptic și pătimaș, care îngenunchea înaintea lui la sosirea sa în București și apoi îi trecea prin ciur faptele.

(Paul Morand,"București", 1935)

DAN SMÂNTÂNESCU, profesor, secretar particular al lui Nicolae Iorga

Profesorul Iorga a fost profesorul regelui Carol al II-lea. Și datorită acestui fapt, de copil cunoscându-l, i-a încuibat în inimă sentimentul patriotic. Așa se explică dragostea pe care regele Carol a avut-o pentru întregul popor românesc, care l-a determinat să încerce a cunoaște plasma spirituală a acestui popor. Datorită acestui fapt, Nicolae Iorga a împlântat în inima regelui Carol al II-lea atașamentul pentru cunoașterea istoriei poporului nostru. Și nu numai a istoriei poporului nostru și a etnicismului românesc, determinându-l ca încă de pe vremea când era tânăr, copil, să parcurgă întregul teritoriu al țării, Carol al II-lea, fapt care l-a făcut și în continuare, chiar ca rege, și să cunoască personal și direct oamenii și satele și orașele și instituțiile românești. (...)

Singura personalitate din întreaga țară pentru care regele Carol avea un respect profund și curat a fost Nicolae Iorga. Nicolae Iorga a fost singurul om căruia Carol, ca rege, i se adresa"domnule profesor", nu"Iorga,"Maniu" sau"Brătiene", cum făcea cu ceilalți, spunându-le pe nume! Pentru că Nicolae Iorga avea un prestigiu atât de mare, [încât] dacă însuși regele i-ar fi ripostat, l-ar fi pus la punct pe însuși regele țării, care-i fusese între altele și elev. Dar Carol avea un profund respect, aș putea spune o adevărată pasiune și dragoste pentru profesorul Iorga, prețuia valoarea lui extraordinară de erudiție.

[R 500, interviu făcut de Octavian Silivestru, 18.07.1996]

RADU BOROȘ, avocat, în anii '30 consilier juridic al Societății LARES

[Carol] a găsit că în România, din punct de vedere al aviației, nu aveam nimic! Noi, în timpul războiului am avut câțiva, puțini, aviatori și baloane captive. Noi ne ocupam mai mult de baloane captive decât de aviație de vânătoare ori de bombardament. Noi, în primul război mondial n-am fost ce am fost în al doilea război mondial! Atuncea el a decis ca să dea o dezvoltare aviației, a dat o mare dezvoltare aviației militare și în cadrul aviației militare el a impus să se creeze - și s-a creat - industria I.A.R. Brașov, unde noi am făcut și un avion de vânătoare, I.A.R. 14, care la momentul său, '37-'38, era unul din bunele avioane de vânătoare.

Dar, în afară de aviația militară, el și-a dat seama că noi trebuie să avem și aviație civilă. A văzut departe și și-a dat seama că aviația o să devină un mijloc de transport important și atuncea el a hotărât să se creeze o societate românească, pur românească, de transporturi aeriene. Până la crearea acestei societăți românești, România a participat cu Franța, la Societatea franco-română (...) care a fost prima societate de lungă cursă de transport aerian în Europa, după primul război mondial. Însă asta a fost o linie care avea un caracter politic, o linie făcută în cadrul Micii Înțelegeri. Era o linie politică, o linie de Stat Major, prin care Franța dorea să-și marcheze prezența ei în țările Micii Înțelegeri.

[R 402, interviu făcut de Octavian Silivestru și Emilian Blînda, 3.11.1995]

PAN VIZIRESCU, scriitor, profesor, colaborator la revista"Gândirea" (1933) și alte reviste de dreapta

Eram profesor la Liceul militar la Cernăuți, în 1933 sau '35, când s-a anunțat venirea regelui Carol al II-lea la Cernăuți. El să știți că a fost un rege dotat cu multă inteligență, cultură, avea și cultură și era și simpatic. A fost însă dominat de o forță demonică: Lupeasca! Era străină de neamul nostru și ea trebuia să impună comandamentele pe care le au ei în ceea ce privește conducerea neamului și l-a influențat de a devenit un om nefast pentru noi. Așa-l văd eu și chiar așa a fost. Fiindcă a ucis generația mea toată... Îi citesc acuma însemnările zilnice și sunt niște lucruri care îl demască cum era. El spune, zice:"Am văzut bine cu actele pe care le-am luat contra acestor ticăloși pentru că, zice, dacă nu îi înlăturam pe ei, puseseră gând, după cum s-a descoperit, că aveau să ucidă pe Duduia"...

[R 503, interviu făcut de Silvia Iliescu și Octavian Silivestru, 3.07.1996]

GABRIEL ȚEPELEA, filolog, profesor, academician, om politic de frunte al Partidului Național Țărănesc în care a fost înscris din 1933; între 1945-1946 a fost președintele tineretului țărănist

Un moment absolut deosebit pe care am ținut să-l consemnez este cel din 1936. Eram mai mare și am luat parte la o întrunire care a avut loc la Vinți. De ce la Vinți, fiindcă Iuliu Maniu (...) a ajuns în Parlament, ca deputat de Vinți... și acolo a candidat în continuare, pînă când a ajuns prim ministru (...).

La această adunare am fost prezent și am admirat - așa cum am relatat într-una din însemnările mele - am admirat fermitatea, dar și politețea aulică a personajului. El vorbea despre Majestatea Sa, care trebuie să reintre pe linia regulilor constituționale, să întrerupă orice legătură cu doamna Lupescu și nu ceva pe linia - pe care o practică, din păcate, unele ziare și astăzi și o practicau și atunci - unor cuvinte tari, cuvinte-măciucă, cuvinte insultătoare la adresa celor două personaje. Toate acestea spuse pe un ton care arăta convingerea intimă că nu este vorba de o intrigă, că nu este vorba de o ranchiună, că nu este vorba de o poziție personală, este vorba de o poziție în interesul națiunii. Că, din moment ce regele care, potrivit Constituției, trebuia să domnească dar nu să guverneze, începea să guverneze, se puteau întrevedea zonele nenorocirilor viitoare, care din păcate au venit. Ele au dus în cele din urmă la acel guvern al Frontului Renașterii Naționale, în 1938, parodia îmbrăcării în uniforme - parcă-l văd și astăzi și pe Iorga, cu barba lui de patriarh, îmbrăcat în uniformă albastră, în chip de consilier regal, membru al Frontului Renașterii - adică o serie de oameni de dimensiuni imense din punct de vedere cultural, au dovedit că din punct de vedere politic nu știau să spună un veto ambițiilor - în cazul de față a regelui - și ambițiilor personale. Și au marșat!..

Această marșare a dus la imitarea dictaturilor sau nu a dictaturilor, imitarea procedeelor practicate de dictatori, adică desființarea partidelor politice, abolirea democrației, la un moment dat un început de cochetare cu sistemul hitlerist și de neglijare a alianțelor tradiționale, încât, pe rând, România s-a găsit izolată și când au venit marile lovituri ale istoriei, România a fost absolut singură.

[C 1045, interviu făcut de Mariana Conovici și Silvia Iliescu, 19.11.1999]

RADU IOAN LOBEI, fost director de cabinet al primului ministru Armand Călinescu

În 1938, în noiembrie, am fost și eu cu regele la Londra, cu un program bine stabilit de Armand Călinescu, cu indicații zilnice, program care a fost greu de realizat deoarece Curtea Angliei nu vroia să-l primească. Și chiar și autoritățile franceze au pus o condiție, ca doamna Lupescu să nu vie în Franța și în nici un caz în Anglia. Bineînțeles că a doua zi după ce a sosit regele Carol aici, a sosit și doamna Lupescu, dar nu stăteau în același hotel.

Am făcut vizita la Paris, am trecut după aceea la Londra, unde am stat aproape 10 zile, 9 zile. Ne-am întors la Paris și trebuia să ne întoarcem în țară, ăsta era programul pe care-l aveam. Și într-o dimineață, nu pot să-mi amintesc exact... la primele zece zile ale lunii noiembrie, probabil că 9 noiembrie să fi fost, la 10 noiembrie poate... Carol îmi spune: "Lobei, am decis să mergem de aicea la Berchtesgaden să vizitez pe cancelarul Hitler..." Și i-am spus:"Majestate, dar... bineînțeles că dorința dumneavoastră... dar eu în program nu am această vizită" - mie mi-a căzut cerul pe cap! Va să zică s-au făcut vizitele astea cu atâta greutate, ca să-l repună în relații bune cu occidentalii și de aicea mergem la... Foarte greu s-a organizat vizita asta, în special în Anglia a fost teribil! Curtea Angliei nu voia să-l vadă din cauza ei [Elenei Lupescu].

M-am dus la ambasadă, am telefonat la București și Armand Călinescu mi-a spus:"Te urci în avion și vii imediat la București!" Așa că am renunțat la vizita de la... însă aveam și noi acolo o parte din agenți pe care-i supravegheam eu, care asigurau protecția regelui. Aveam oamenii care ne țineau la curent și când s-au întors de la Berchtesgaden, noi ne-am dus - Armand Călinescu și cu mine - ne-am dus la Brașov să-l primim. Noaptea a sosit trenul, țin minte, la Brașov. Bineînțeles că eu nu eram să intru în biroul regelui, Armand Călinescu a intrat acolo și n-a mai ieșit până la București.

La București... gara regală pe vremea aia era la Mogoșoaia, ne-am dat jos din tren, se făcuse aproape dimineață și cine îl primește - că e aproape și comic! - pe regele Carol al II-lea?! Petrache Lupu cu o tavă plină cu pâine și sare!"Operația" a fost organizată de dobitocul ăla de Gavrilă Marinescu, care era un individ penibil. O impresie detestabilă, în fine...

Eu m-am dus cu Armand Călinescu la el acasă, era deja târziu, ne-am așezat la masă și sună telefonul de la Siguranță și-mi spune:"În momentul ăsta a fost asasinat rectorul Ștefănescu Goangă de la Cluj", ceea ce nu era exact, fusese atacat dar nu omorât. Armand Călinescu era un om destul de violent. Deși începusem să mâncăm, îmi spune:"Cheamă automobilul, să mergem la Palat!" Am chemat automobilul, mergem la Palat și bineînțeles că a intrat el, fără mine. A ieșit, l-am văzut furios. Îmi spune:"Să-mi comanzi pentru ora 6 Conferință de Ordine Publică..." care avea loc totdeauna vineri. Asta era altă zi, nu mai țin minte, marți... parcă așa ceva, marți. Această Conferință de Ordine Publică... la ea participam și eu, adică participa Gavrilă Marinescu, generalul Bengliu, inspectorul general al Jandarmeriei, șeful Acțiunii Jandarmeriei, Moruzov, Nicki Ștefănescu și eu. Am așteptat acolo, nu știu, câteva minute. A venit Armand Călinescu și când m-a văzut pe mine îmi spune:"Dumneata poți să pleci!" - pentru mine a fost așa, o palmă teribilă. Săracul, de ce mă dăduse afară?! Ca să nu mă bage în chestia asta! De asta am scăpat cu viață, fiindcă chestia s-a putut dovedi - deoarece încă trăia și Gavrilă Marinescu și Bengliu și Moruzov și care au confirmat - că nu am luat parte la decizia... care era decizia?! Regele a cerut să se asasineze pe Codreanu, pe ăia, asasinii, și lui Duca și pe ăi zece, asasinii lui Stelescu,"nicadorii" și"decemvirii" se numeau. Regele i-a spus, el avea în momentul acela 44 de ani, regele i-a spus:"Călinescu, ori o faci, ori pleci!"

[R 103, interviu făcut de Cristian Popișteanu, 1994]