TRAIAN BORCESCU, locotenent-colonel; șeful Direcției de Contrainformații din cadrul Serviciul Special de Informații

[C 128/Arhiva de Istorie orală a S.R.R/ Interviu realizat de Mariana Conovici și Octavian Silivestru, iulie 1999]

" Îmi amintesc că Ion Antonescu a primit în iulie 1943, printre alte multe memorii în numele opoziției, de la Iuliu Maniu și Dinu Brătianu, un memoriu în care îl consilia să nu mai continue operațiile militare alături de Reich contra U.R.S.S., deoarece sacrificiile făcute de trupele noastre creează un dezechilibru militar față de Ungaria și Bulgaria, care știm ce urmăresc: să ne putem păstra forțele necesare apărării hotarelor noastre etnice, deci să încetăm operațiunile alături de Reich. În concluzie, îl sfătuia să nu-și ia răspunderi prea mari față de hitleriști și să își refacă armata, pregătindu-se pentru o eventuală agresiune cu tendințe separatiste sau expansioniste.

În Buletinul pe care îl dădea S.S.I. [Serviciul Special de Informații], scriam că tendințele de expansiune ale URSS sunt cunoscute de tot poporul nostru, de asemenea știu că atitudinea mareșalului era bazată pe faptul că fiind stat independent, trata cu Hitler în toate problemele care atingeau suveranitatea țării sale. De exemplu, nu a permis germanilor să recruteze etnicii germani din România, în plus a hotărât că cetățenii români care servesc într-o altă armată străină își pierd cetățenia română cu toate riscurile care decurg din această acțiune.

La cererea lui Hitler de a-l aresta pe Mihai Antonescu pentru activitatea lui contra alianței, ca și a lui Iuliu Maniu și Dinu Brătianu, eu am contracarat această acțiune. Singura satisfacție dată lui Hitler de către Ion Antonescu a fost acordarea unui scurt concediu medical dat lui Mihai Antonescu. Știu că Ion Antonescu nu a procedat la arestarea oamenilor politici, nu a procedat la strămutarea evreilor în Crimeea, așa cum a cerut Hitler, pentru a fi folosiți de germani în industria minieră. Mai mult, pe baza referatului meu, în septembrie 1943 a aprobat desființarea lagărelor și ghetourilor din Transnistria și la readucerea lor în țară în libertate, la locuințele lor. S-a întârziat, oarecum, din cauza autorităților polițienești care încă mai dijmuiau pe evrei.

La semnalarea mea în Buletinul contrainformativ că în Italia se semnalează nemulțumirile populației față de război, Ion Antonscu a dat atunci dispozițiuni lui Mihai Antonescu ca pe baza prieteniei pe care o are ministrul Italiei la București, să trateze crearea unei Axe latine, asta în iulie 1943.

Spre sfârșitul anului 1943, încep noi fricțiuni între Berlin și București. Hitler, la întrevederea cu Ion Antonescu la 2 sau 3 septembrie 1943, declară că războiul va lua o nouă întorsătură prin introducerea armelor secrete, că ar produce mari surprize. În schimb, cere petrol și cereale în cantități mai mari. Ion Antonescu pretinde ca Reich-ul să achite mărfurile achiziționate în aur sau în valută convertibilă, ori pe livrări de produse necesare economiei românești, el gratis nu mai dă. Mareșalul a rămas intransigent; de-abia la 9 februarie 1944 s-a semnat Protocolul economic germano-român. (...)

Ion Antonescu era convins că Hitler nu mai putea opri ofensiva armatei sovietice. Pe 4 martie 1944 ies la raport, însoțit de Eugen Cristescu [directorul Serviciul Special de Informații], prezentându-i situația precară a frontului și mai ales greutatea situației interne, lipsurile de tot felul și dorința de pace a poporului. Toate argumentele au fost susținute cu indicarea precisă a surselor de informații. Ion Antonescu s-a înfuriat mai mult pe mine (…), fața i s-a congestionat și s-a repezit cu o violență care pentru un moment ne-a descumpănit pe amândoi, și pe mine și pe Eugen Cristescu: "Cum vă permiteți să-mi sugerați ieșirea din război?" Adresându-se apoi către mine, continuă: "Te împușc! Pe toți vă împușc dacă vă aud vorbind astfel! Bagă-ți mințile în cap odată pentru totdeauna și să nu mai veniți la mine cu o astfel de propunere!" Eu, ca militar, l-am rugat să-mi permită să plec pe front. "Să stai acolo unde te-am pus!", spuse mareșalul.

Primele tatonări pentru ieșirea din război au fost făcute de Ion Antonescu în 1943, acționând prin ambasadorul Victor Cădere și Ion Pangan la Lisabona, aceștia folosindu-se de numele lui Iuliu Maniu și al lui Brătianu. În decembrie 1943, Mihai Antonescu trimite prin acești ambasadori propuneri concrete făcute britanicilor, dar tratate cu indiferență de către SUA și de sovietici. Regele Mihai, deși tânăr, dar conștient că poartă o răspundere asupra poporului său, prin Bianu, ia contact cu Lucrețiu Pătrășcanu la Cota 1400 din Sinaia, pentru a cunoaște punctul de vedere al comunistului cât și despre viitorul monarhiei. Eu știam de aceste întâlniri. Bianu era în legătură directă cu mine. El fusese subdirector general al Direcției Siguranței de Stat. Al doilea fir: chestorul Vișan de la poliția din Sinaia care era în subordinele noastre și apoi inspectorul de poliție Strătilescu, care lucra iarăși cu mine. Așa că aveam vreo două-trei fire.

Prin Bianu, l-a adus pe Pătrășcanu la Cota 1400 și ca să nu simtă nemții acest lucru, s-a înscenat un exercițiu militar de către maior Anton Dumitrescu în jurul cotei, și regele era acolo ca să asiste la instrucție. De fapt, era întrevederea cu Lucrețiu Pătrășcanu și au mai fost și altele. (…)

Maniu era pe linie separată. În mai 1944 trata și el cu rușii, separat. Maniu cerea ca aliații să dea următoarele asigurări: orice teritoriu ocupat să se afle sub administrația românească, regiunile României care nu sunt în zona de operațiuni, ca de pildă Bucureștiul, să nu fie ocupate de trupele aliate, adică de trupele sovietice, fondurile Băncii Naționale confiscate de germani să fie înapoiate noului guvern, fondurile guvernamentale românești sechestrate în Marea Britanie și în SUA să fie deblocate, întreaga Transilvanie să fie înapoiată României.

Rușii și-au dat seama că opoziția noastră nu poate să reacționeze, să-l oprească sau să facă o mișcare de înlăturare a lui Ion Antonescu, pentru că Ion Antonescu avea girul german, avea armata, avea poporul cu el. Deci era singurul prin care se putea trata. Rușii cunoșteau perfect situația de la noi. Legături avea Nanu cu Simionov, cu doamna Kolontay.

Rețin că Ion Antonescu l-a convocat pe Iuliu Maniu la Snagov într-o noapte și i-a spus: "Eu nu pot să primesc aceste condiții ale aliaților, însă nu mă cramponez de conducerea statului. Luați dumneavoastră conducerea statului dacă le acceptați ca fiind favorabile, eu vă dau tot concursul ca militar."

După câtva timp, după vreo săptămână, Ion Antonescu cheamă pe Eugen Cristescu și pe Goruneanu: "Duceți-vă la Maniu și spuneți-mi dacă acceptă ceea ce am vorbit în noaptea aceea la Snagov și cereți-i ceva scris, fiindcă mâine-poimâine opoziția poate să spună că nu este adevărat. Să am scris..." Răspunsul lui Iuliu Maniu dat prin Eugen Cristescu și magistratul Titus Goruneanu de la noi de la Serviciu, era echivalent cu un refuz. Nu putea să-și ia răspunderea (...)

În luna mai 1944, când Maniu făcea aceste propuneri și care erau asemănătoare cu cele făcute de Ion Antonescu, din cauză că ei se consultau, executând acțiunea partidelor în pregătirea ieșirii din război, de formarea unui bloc democratic al partidelor istorice cu PCR, tratative ce se tergiversau cunoscându-se și dorința lui Ion Antonescu de a cunoaște și el punctul de vedere al PCR prin Lucrețiu Pătrășcanu, din proprie inițiativă. De ce din proprie inițiativă?! Pentru că în martie se încercase aducerea lui Lucrețiu Pătrășcanu ca să ia contact cu Ion Antonescu, prin Piki Vasiliu. Ion Antonescu fiind prea ocupat, Pătrășcanu s-a înapoiat la Poiana Țapului.

În mai 1944 (...), din proprie inițiativă am trimis pe locotenentul Victor Ionescu, echipat cu două mașini și agenți, să îl aducă pe Lucrețiu Pătrășcanu de la Poiana Țapului în București, și l-am instalat în imobilul avocatului Torosian din Strada Armenească numărul 14, despre care știam că este partizan comunist, însă lucra și cu noi. Pe Pătrășcanu l-am adus în casa avocatului Torosian, la primul etaj. Deasupra lui, din prevedere, am închiriat un alt apartament în care mi-am instalat agentul meu, avocatul Orenstein care mă ținea la curent. Știam că, potrivit principiilor partidului, ei nu stau în același loc, se furișează în diferite locuri clandestine unde au contacte, mai ales că Lucrețiu Pătrășcanu era în contact cu Emil Bodnăraș. Mareșalul fusese informat că s-a format un Bloc Democratic în care partidele istorice au făcut o tranzacție și cu Partidul Comunist Român. Ion Antonescu: "Dar ce, există Partid Comunist?! Știam că sunt câțiva muncitori și restul sunt în lagărul de la Târgu Jiu..." Ori, acțiunea de refacere și de reactivare a Partidului Comunist era făcută de Bodnăraș la sugestia Moscovei prin Lucrețiu Pătrășcanu care era o figură cunoscută, era singurul intelectual atunci în Partidul Comunist.

Mareșalul știa tot ce se întâmplă în țară. Nu se întâmpla nimic fără să știe el. Într-o zi Lucrețiu Pătrășcanu iese pe strada Dorobanți cu Bodnăraș și din întâmplare trecea și colonelul Dămăceanu. Le-a făcut cunoștință. De abia în mai '44 Emil Bodnăraș îl cunoaște pe Dămăceanu. Bodnăraș, care era informat de posibilitățile pe care le are Dămăceanu la Palat, îl captează de așa manieră încât devin foarte buni prieteni. Până și schimb de informații făceau între ei. Așa că Lucrețiu Pătrășcanu înlesnise această întrevedere și se întărește acum acțiunea Partidului Comunist prin Lucrețiu Pătrășcanu care cunoștea și profesori universitari, se lărgește simpatia… Constantinescu - Iași și așa mai departe.

Deci, Ion Antonescu: "Ia să vorbesc și eu cu acest Lucrețiu Pătrășcanu..." Întrevederea dintre Ion Antonescu și Lucrețiu Pătrășcanu nu a mai avut loc, dar i-am raportat că Lucrețiu Pătrășcanu nu crede în victoria germană, că depinde de sprijinul Apusului cât va dura ocupația rusă în România. Că asta îl interesa pe mareșal și părerea lui Lucrețiu Pătrășcanu asta a fost, că nu știa nici el ce sprijin va acorda Apusul României, astfel ca șederea rușilor în țară să fie cât mai scurtă.

După ce făcuse propunerile acelea de încheiere a armistițiului, la 11 iunie 1944, Iuliu Maniu și-a dat acordul pentru încheierea armistițiului pe baza condițiunilor propuse de sovietici, în speranța că la punerea în aplicare a armistițiului se vor obține îmbunătățiri.

Reamintesc că la 28-29 iulie 1944, când generalul Friesner a fost numit comandant al grupului de armate Ucraina de Sud și care acționa pe fronul Iași-Chișinău-Nistru, Hitler i-a spus acestui general: "Să nu-ți faci griji de politica României, deoarece mareșalul Antonescu ne este fidel, iar în spatele său, ca un singur om, stă poporul român și armata română." Deci și Reich-ul cunoștea situația politică din țară, și acest general comandant al unui sector așa de mare era interesat să cunoască care este starea de spirit în țară și de aceea l-a asigurat... Deci dezinformările noastre și-au atins scopul, fiindcă Ion Antonescu le-a lăsat impresia că le este un aliat convins.

Luna august 1944. Din cauza bombardamentelor de aviație anglo-americane, S.S.I. era dispersat în provincie: la Joița, la Măgurele, în Geoagiu, în Transilvania. Serviciul de Contrainformații condus de mine a rămas în București și recepționa toate informațiile interne și externe, deci devenisem singurul centru de informații al S.S.I. Serviciile germane erau în alertă cu 11 servicii de informații în teritoriul nostru. Trebuie să spunem că nu erau proști și cunoșteau și ei toate zvârcolirile și agitațiile care se făceau aici. Ei lucrau pe cont propriu și [informațiile], după ce le centralizau, le trimiteau la Reich unde era Himmler. Pentru a pune temei pe informațiile pe care le aveau, le trimiteau [pentru confirmare] prin oamenii lor de la Legație la S.S.I., pentru că îl considerau singurul organ de informații serios. Noi aveam oameni recrutați chiar din Legație și din germani pe care îi plăteam separat fără să știe ăia [de la Legație]. Așa că ce dădeam eu, nu putea fi răstălmăcit, răspunsul meu era exact cel care confirma ceea ce știau ei.

La 2 august 1944 primesc spre verificare de la Legația germană (…) următoarele lucruri: despre acțiunea partidelor politice și în special a Partidului Comunist, dacă pot influența poporul român să iasă din război, cât și asupra posibilităților de îndepărtare a lui Ion Antonescu. Tot ei cereau informații dacă starea de spirit din armată este ostilă continuării războiului, dacă marile comandamente române mizează pe o ieșire din război prin înlăturarea lui Ion Antonescu de la conducere, dacă intrarea Turciei în acțiune poate schimba atitudinea României. Răspunsul pe care l-am dat a fost complet pentru dezinformarea lor. Bineînțeles că în acest timp îl anunțam și pe Ion Antonescu, fiindcă nu puteam să lucrez numai eu singur.

La începutul lunii august, Ion Antonescu, impresionat de ofensiva sovietică din Moldova și de insistențele lui Maniu, Brătianu, Titel Petrescu, prevede că se vor crea situații critice în țară, prevede crearea unui centru extern de informații la Madrid, prin trimiterea lui Pamfil Șeicaru, fostul director al ziarului Curentul care să desfășoare o activitate post armistițiu... L-a rugat să scoată un ziar în mai multe limbi prin care să arate situația grea din România în prezența trupelor sovietice.

Ion Antonescu știa că sovieticii niciodată nu respectă obligațiile luate chiar de ei în diferite tratate și convenții.

În interior a dat ordin să se întocmească un tabel nominal de circa 2000 de intelectuali, personalități și ziariști cu relații în străinătate, în scopul de a întări viitoarele centre de rezistență române la Paris, Londra, Madrid și New York. Tabelul a fost început de către Mihai Antonescu, apoi mi s-a dat mie pentru completare. În acest scop a trimis 2 milioane de franci elvețieni și 200 de tone de aur la băncile elvețiene prin care se susținea această acțiune de rezistență. Deci [Antonescu] prevedea că armistițiul se va face în cursul lunii august.

În interior, Ion Antonescu creează o rezervă strategică de 21 de divizii, complet echipate, afară de blindate, fără știrea germană, pentru că germanii cereau întotdeauna forțe pentru a întări frontul din cauza presiunii crescânde a armatei sovietice. Antonescu i-a refuzat complet.

mareșalul ion antonescu, hitler
Mareșalul Ion Antonescu,
în cadrul unei întruniri cu Hitler

La 4 august, Hitler îl invită pe Ion Antonescu la cartierul său general. Starea psihică era influențată de insuccesele de pe front, de tratativele duse de Iuliu Maniu pentru ieșirea din război.

Hitler trimite unul din cele cinci avioane personale pentru a-l transporta pe Ion Antonescu în Reich.

La întrebările lui Hitler dacă mareșalul și România vor merge până la capăt cu Germania, Ion Antonescu a răspuns: "Dacă reluați ofensiva și veți da pe sovietici înapoi la Nistru, folosind și noile arme pe care spuneți că le aveți, atunci situația se va îmbunătăți." Însă, Ion Antonescu ne-a spus la reîntoarcere: "Trupele germane nu sunt capabile de mai putea relua ofensiva."

Mareșalul, când a venit, a spus generalului Mardare... Eram vreo șase-șapte inși când Antonescu ne-a spus. El nu mințea, nu spunea mai puțin sau mai mult. Era obiectiv. Ne-a spus toată chestiunea. Ion Antonescu a spus față de noi:
"Trupele germane nu mai sunt capabile de a mai lua o contraofensivă... Dar Hitler a insistat: Vreau să știu dacă România și mareșalul Antonescu vor merge până la capăt cu Germania!"
Antonescu spune că a răspuns: "Nu cunosc situația Ungariei și a Bulgariei. Dacă ei trimit urgent forțe, dacă dumneavoastră îmi trimiteți urgent întăriri de tancuri și aviație, dacă îmi asigurați apărarea efectivă contra bombardamentelor de aviație anglo-americane, m-aș fi angajat condiționat." Dacă va primi urgent aceste ajutoare militare corespunzătoare situației actuale, va continua războiul.

Acum, tot la întoarcerea în țară, ne-a mai declarat: "Germania are potențialul scăzut, armele secrete sunt himere"...
"


TITUS GÂRBEA, general; șeful Misiunii Militare Române pe lângă Comandamentul German

[C 77/ Arhiva de Istorie orală . - S.R.R/ Interviu realizat de Octavian Silivestru, 21.02.1994]

[› meniu

titus gârbea, alfred gerstenberg
Generalul TITUS GÂRBEA
și generalul Alfred Gerstenberg

" Antonescu venea de la București cu ofurile României, care suferea de bombardamente aeriene anglo-americane, care ne zăpăciseră și la București și mai ales în zona petroliferă. Au fost pierderi grele, foarte grele. Deci Antonescu a venit încărcat cu toate aceste ofuri:
"Domnule, eu nu pot să mai țin, nu pot să mai apăr, eu nu mai pot să mai stau în război alături de dumneata, pentru că nu mai am cu ce".

I s-a dat cuvântul lui Guderian, nu ca să discute situația politică și o eventuală pace, ci să discute situația militară pe frontul de răsărit, unde lupta armata română.
Dar nu a început bine acest Guderian să vorbească de situația apărută, când ia cuvântul Hitler. Hitler se adresează dintr-o dată Mareșalului: "Și dumneata … și dumneata mareșal Antonescu, înțelegi ca împreună cu România și cu armata dumitale, să rămâi și să lupți cu mine alături pe frontul acesta până la ultimul soldat?". Așa de vehement, așa de răspicat.
L-a cam zăpăcit pe Antonescu, mai ales că între capete de stat asemenea ton [nu se folosea]. Mareșalul și-a revenit și răspunde, tot așa de vehement și nițel îngândurat:
"Domnule, dumneata înțelegi ca-mi ceri mie să mă sinucid împreună cu poporul meu și cu armata mea, ca să câștigăm acest război, pe care simt că îl pierdem. Nu, nu, eu nu am să mă sinucid niciodată împreună cu poporul meu. Și dumneavoastră mi-ați luat de pe frontul nostru toate forțele blindate și toate forțele valide și le-ați dus ca să vă apărați Prusia Orientală și Germania de Est și ați lăsat tot frontul, fără o divizie blindată".
A fost violent Antonescu...
Și mai departe: "La cererea dumneavoastră de a mă sinucide, eu v-am făcut de atâtea ori cereri: să ne dați aviație, să ne apărăm contra anglo-americanilor care ne zdrobesc zi și noapte, să ne dați tancuri, că masa asta de tancuri rusești vine peste noi. Cu ce să mă apăr?! Cu mica mea divizie de blindate? Și să ne dați artilerie anti-aeriană. Și încă a patra chestiune: dumneavoastră ne-ați cerut petrolul, vi l-am dat. Ne-ați cerut pâinea, v-am dat-o, și toate cererile pe care le-ați făcut, toate au fost onorate. Dumneavoastră aveți nevoie de petrolul nostru ca și pâinea zilnică".
L-a descumpănit, și atunci Hitler ridică el glasul: "Suntem obosiți și iritați și montați sufletește și dumneavoastră și eu. Să luăm masa și să continuăm după aceea". Și așa s-a încheiat.


INTALNIRE ANTONESCU - HITLER (RASTENBURG - 1943)

Până să pună masa, să aranjeze, noi am ieșit afară pe peluză. Mareșalul însoțit de mine, era furios: "Ai văzut, domnule?! - și-mi pune mâna în gât. Mi-a pus mâna în gât ca un gangster. Să mă sinucid cu armata și cu națiunea mea. Ce crede el?! Să vină și Gheorghe Ion!"
Generalul Gheorghe Ion era ambasadorul României în Germania. Vine și el.
"Ce zici, generale, de atitudinea asta? Ai văzut? Ca un gangster mi-a sărit la gât și să îmi ceară să mă sinucid cu poporul și cu armata mea. Ce zici de chestia asta?!..."
Gheorghe Ion, care avea concepția lui despre germani și era filo-german mai mult decât filo-român: "Domnule mareșal, eu sunt de părere ca să fim liniștiți și să nu ne gândim încă la pace." (…)

În timpul acesta ne cheamă la masă, și apoi după-masă, obosiți morți, au simțit nevoia să se odihnească, în frunte cu Hitler, că era cel mai zdruncinat. A doua zi s-au reluat discuțiile, numai la nivelul șefului Marelui Stat Major, cu generalul Guderian și cu mine, mareșalul Antonescu fiind alături. A fost o discuție între Antonescu și Guderian, și Antonescu i-a spus:
"Domnule, eu nu mai pot să-ți mai țin frontul la Dunăre și la Marea Neagră și pe Carpați. Dacă dumneata îmi dai înapoi diviziile pe care mi le-ai luat, dacă nu-mi dai aviație, care să mă apere și dacă nu-mi dai tunuri antiaeriene și tancuri, fără asta nu mai pot." Bietul Guderian făcea și el ceea ce putea, dar nici el nu mai credea în ceea ce spunea.

Pe 6 august noi am plecat. Și m-a luat mareșalul pe mine, înainte ca să se suie în avion și îmi spune: "Vino încoace, Gârbea. Dumneata rămâi aici, lângă Keitel și spune-i că dacă nu ne trimite aceste forțe, pe care dumneata le-ai cerut zilnic, noi nu mai putem să mai ținem frontul, ne vom prăbuși."
"

PANTELIMON COMIȘEL, locotenent colonel în Marele Stat Major, Secția 1 Organizare-Mobilizare

[C743/Arhiva de Istorie orală - Societatea Română de Radiodifuziune/ Interviu realizat de Octavoan Silivestru, 15.06.1998]

[› meniu

" În aprilie 1943, când mă găseam pe front ca șef de stat major al Diviziei 1 Vânători de munte, a venit la mine maiorul Anton Dumitrescu. Acesta era din Batalionul de Gardă al Palatului. Știam că este un băiat foarte bun. Îl cunoșteam mai de demult, îl cunoștea și comandantul Diviziei, generalul Rășcanu. Venise cu ordin de la București ca să fie încadrat într-o unitate de luptă, ca să-și facă stagiul de trei luni pe front, cum era atunci.

Eu l-am întrebat: "Bine, mă, te trimit la o unitate pe front, dar ce ai făcut acolo, tu care erai atât de bine văzut în anturajul Palatului? Puteai să mai rămâi câtva timp!" Și el mi-a spus: "Domnule colonel - eram locotenent-colonel atunci - cred că motivul adevărat este să mă îndepărteze de Majestatea Sa Regele, pentru că mă cred omul de încredere, de mare încredere al Majestății Sale".

Și asta din partea domnului mareșal Antonescu. Noi, armata - și vorbesc de eșalonul unde mă găseam eu - după înfrângerea nemților în fața Donului, la Stalingrad sau în apropierea Moscovei - la o bătaie de tun, am fost convinși, și vorbesc categoric! - că până la urmă vom pierde războiul, și pentru noi, românii, vor veni zile negre. Și așa a și fost!

De la această pierdere a bătăliei de către nemți, lucrurile au mers mereu, mereu mai greu. Nu știam nimic ce se petrece în țară la noi. Acest maior Anton Dumitrescu, care era foarte bine informat și întrebuințat de rege în diferite misiuni în legătură cu acest act, ne-a deslușit capetele și a făcut un apel la noi, ca în eventualitatea că vom reveni în țară să ne mai gândim și să ne asociem și să intrăm și noi în această mișcare. El mi-a dat toate detaliile: că în jurul Majestății Sale Regele și în jurul palatului, există o serie de oameni care împreună cu Majestatea Sa vor să scoată România din acest război.

Noi eram destul de necăjiți de situația noastră de acolo, pentru că nu aveam nici ce ne trebuie, armamentul se pierduse și nu era înlocuit. De teamă că lucrurile merg din zi în zi mai prost, am spus că așa vom face, ne vom gândi serios ca atunci când ne vom întoarce în țară, în limita posibilităților noastre, să acționăm și noi ca să ieșim din acest război nenorocit. Generalul Rășcanu era și el sătul de Antonescu și a spus: "Da, când ne vom întoarce în țară, vom fi alături de această mișcare!"

După trei luni de zile eu am intervenit la nemți ca să îi dea drumul maiorului Anton Dumitrescu să plece în țară fără înlocuitor, arătând că nu este absolut nevoie să fie înlocuit pentru că încadrarea era completă acolo, și după trei luni l-am trimis în țară.

Eu am venit mai repede în țară, rechemat în Marele Stat Major, în postul [pe] care îl aveam în Secția 1 Organizare-Mobilizare. Generalul Rășcanu a venit puțin mai târziu și numit la comanda Corpului 5 teritorial cu sediul la Breaza, Prahova. Am reluat contactul. Ne vedeam săptămânal la mine, la Marele Stat Major, unde dețineam funcția de prim sub-șef al secției. Lucram singur în birou, așa că puteam discuta și alte probleme, în afară de problemele noastre de toate zilele și în special problema actului de la 23 [august], cum să scăpăm, să ieșim din acest război nenorocit.

Generalul Rășcanu nu era încadrat în acest complot când vorbesc eu și când s-a întors el de pe front. Totuși, când maiorul Dumitrescu Anton, care venise din nou în postul pe care îl avusese la palat, adică în Batalionul de Gardă, s-au făcut toate insistențele pe lângă Majestatea Sa, și generalul Rășcanu a fost admis și el în acest complot. Din acest moment colaborarea noastră a luat un accent mai categoric. (.)

Eu, din proprie inițiativă, i-am spus generalului Rășcanu: "Domnule general, eu am niște foarte buni prieteni în Serviciul Special de Informații al Președinției Consiliului de Miniștri care ne-ar putea ajuta în această direcțiune" - acesta era locotenentul colonel Borcescu Traian, șeful Direției de Contrainformații, din Serviciul de Informație a Președinției Consiliului de Miniștri, un om foarte bun cu care eu eram foarte bun prieten și locuisem în același apartament pe timpul cât am făcut Școala de război. Deci legăturile noastre erau foarte strânse.

Săptămâna următoarea a venit Borcescu, a venit și generalul Rășcanu în biroul meu de la Statul Major din Știrbei Vodă - asta era prin februarie 1944, cred - și am stabilit acolo modalitatea cum ar putea să ne ajute în această problemă ca să bareze toate informațiile ce le-ar primi de jos în sus, în această problemă.

Cu câteva zile mai înainte de actul de la 23 [august], a venit la mine într-un suflet colonelul Borcescu și mi-a spus: "Nu știu de unde, Eugen Cristescu - care era directorul Serviciului [Special de Informații] - a aflat de intențiile unor generali de a organiza acest complot și a dat ordin ca să cerceteze cazul cât mai urgent și în 48 de ore să-i raporteze care e situația". M-a anunțat, eu l-am anunțat pe generalul Rășcanu, i-am șoptit colonelului Zamfirescu care avea unele legături mai strânse cu generalul Sănătescu și atunci acest act a fost urgentat.

Eu, în cadrul acestui grup, am avut sarcina de a informa pe generalul Rășcanu de toate măsurile care se luau în cadrul Marelui Stat Major pentru mersul operațiilor pe frontul de est. Așa că eu i-am furnizat generalului Rășcanu o serie de piese, absolut strict secrete, din cadrul Marelui Statului Major - Secția I. Am scos din arhiva strict secretă a Biroului de Organizare o hartă pe care erau amplasate toate unitățile germane de pe teritoriul țării noastre, cu armament și efective. Această piesă mi-a fost cerută de generalul Rășcanu, ca să fie înmânată Majestății Sale Regele.

Eu, în cadrul acestui grup, am avut sarcina de a informa pe generalul Rășcanu de toate măsurile care se luau în cadrul Marelui Stat Major pentru mersul operațiilor pe frontul de est. Așa că eu i-am furnizat generalului Rășcanu o serie de piese, absolut strict secrete, din cadrul Marelui Statului Major - Secția I. Am scos din arhiva strict secretă a Biroului de Organizare o hartă pe care erau amplasate toate unitățile germane de pe teritoriul țării noastre, cu armament și efective. Această piesă mi-a fost cerută de generalul Rășcanu, ca să fie înmânată Majestății Sale Regele. A doua chestiune foarte importantă, pe care am realizat-o în legătură cu Rășcanu și într-o măsură oarecare cu colonelul Zamfirescu, a fost problema recruților, contingent 1945. Acești recruți erau în curs de instruire. Noi nu puteam să ne opunem să fie trimiși pe front, decât în măsura în care spuneam că nu sunt complet instruiți, așa cum ordonase Antonescu. Adică: nu au toate ședințele de tragere, de instrucție, cu armament de război. Trebuiau neapărat încă câteva trageri ca ei să poată să mânuiască armamentul care îl aveau asupra lor. Noi am făcut demersurile necesare pe lângă o serie de generali influenți, pe lângă generalul Șteflea, care era șeful Marelui Stat Major, ca să arate că acești oameni trebuie să își completeze instrucția. Realitatea însă era alta. Noi vroiam să avem în interiorul țării o mână de oameni cu care eventual să facem față fie vecinilor de la vest, fie rușilor care se apropiau de țara noastră. (.)

La palat, din complot făcea parte și colonelul Dămăceanu. Colonelul Dămăceanu fusese aghiotant regal. Acum însă era șef de Stat Major la Comandamentul Militar al Capitalei. (...)

Acest act de la 23 august, nu ar fi fost posibil dacă în capul lui nu se găsea Majestatea Sa Regele. Armata nu cred că ar fi îndrăznit să facă această întoarcere la stânga-mprejur, să întoarcă armele împotriva nemților, pentru că s-a încercat de câteva ori să se ia legătura cu rușii în diferite sectoare comandate de generalii noștri și nici unul nu a îndrăznit să fie de acord ca să treacă o delegație și să ia legătura cu rușii în sensul acesta. Deci acest act hotărâtor a fost posibil numai prin prezența regelui. Eu nu spun acum că regele a făcut totul...
"

LIANE JOVIN, soția medicului radiolog Ioan Jovin, prieten și colaborator al lui Iuliu Maniu

[C 66 B/Arhiva de Istorie orală - Societatea Română de Radiodifuziune/ Interviu realizat de Octavian Silivestru, 27.08.1993]

[› meniu

" Domnul Maniu a venit la cabinet la bărbatul meu - nu se simțea bine, totdeauna avea stări de oboseală - și bărbatu-meu l-a întrebat: "De unde vii?". Maniu: "De unde viu? Viu de la mareșal. Am fost cu Brătianu la el și-a fost foarte arogant Antonescu și ne-a primit foarte prost și a fost foarte tranșant. A spus că știe de ce vin și că nu are nici un rost să insist..."

Ca după câteva zile, doamna Manoilă, care stătea la Snagov - avea o casă la Snagov - să-i spună lui Maniu că mareșalul a trimis vorbă că vrea să-l vadă. Și-atunci l-a luat doamna Manoilă într-o noapte, pe întuneric, pe domnul Maniu și s-au dus cu mașina la Antonescu. Dar numai el, fără Brătianu, numai Maniu s-a dus. Și-atuncea se pare că Antonescu și-a cerut scuze că s-a purtat așa cum s-a purtat când a fost în vizită cu Brătianu. A dat să înțeleagă că și el era supravegheat, deci nu putea să facă altceva, și i-a spus: "Știu pentru ce ai venit. Și eu sunt de părere să facem armistițiu, dar eu pun o condiție, că dacă se face armistițiul să nu vie numai rușii, să vie și englezii și americanii, fiindcă dacă vin numai rușii primul spânzurat o să fiu eu și pe urmă dumneata!" La care tot mareșalul a adăugat: "Mie nu-mi pasă, eu sunt militar." și Maniu a spus: "Eu sunt avocat, dar nici mie nu-mi pasă, fiindcă eu lupt pentru ideea asta care-o am."
"

MIRCEA ALBOIU, sublocotenent în Regimentul de gardă al mareșalului Ion Antonescu

[C683/ Arhiva de Istorie orală - Societatea Română de Radiodifuziune/ Interviu realizat de Octavian Silivestru,2.04.1998]

[› meniu

" Regimentul de gardă al mareșalului Antonescu la început a fost organizat sub forma unui batalion de gardă. Era compus din trei companii de infanterie și o companie de armament greu. Misiunea sa era de a asigura paza Președinției [Consiliului de Miniștri], paza mareșalului la vila de la Băneasa, care a fost vila lui Nae Ionescu ,și vila de la Predeal care era proprietate personală. În același timp, regimentul trebuia să asigure și prezentările de onoare în cadrul unor vizite de stat. După 1942, batalionul a fost mărit. Regimentul de gardă a funcționat cu efective complete și sub comanda unică până în aprilie 1944.

La Poienari aveam armament de infanterie, puști, puști mitraliere, mitraliere și un tun de 20 mm, un flack, unul sau două aruncătoare mici de 84. Armament puțin. Era doar armament de infanterie în dotare. La Butimanu aveam puști, puști mitraliere și patru pistoale mitraliere. Cu recruții nu am apucat sa facem decât trei ședințe de tragere. Așa că la 23 august recruții noștri au fost antrenați în luptă aproape nepregătiți și nu aveam multă muniție. Dovadă că la 23 august, când am primit ordin ca Batalionul de la Poienari să se deplaseze spre București, noi de-abia am avut să dăm 10 cartușe pentru fiecare soldat. Vă închipuiți, enorm de puțin! Iar pentru tunuri am avut doar trei încărcătoare pentru exerciții de tragere, cu care nu am tras însă niciodată, nu aveam voie...

Exista un parc auto al Președinției. Mașina mareșalului era Mercedes-ul Benz cu numărul 1942, mașină blindată pe care o conducea, o șofa maiorul Caloinescu Nicolae din Regimentul fost 2 Vânători de Gardă. Era un tip cochet, isteț, purta o uniformă care se abătea de la regulile generale, adică avea cozorocul ca francezii, purta pantaloni café au lait, cizme de lac. De fapt și mareșalul era cochet, purta pantaloni café au lait, cizme de lac. Mareșalul era călăreț, asta făcea parte din uniforma călăreților.

Cu trei zile, însă, înainte de arestarea mareșalului, maiorul Caloinescu a dispărut. Nu a mai apărut la Snagov, și atunci s-a făcut apel la ofițerii de jandarmi, la căpitanul Popescu și căpitanul Dragoman. Ăștia l-au însoțit pe Antonescu la Palatul Regal. Era însoțit de jandarmi și cei de la Serviciul Special de Informații. Trei mașini, atât. Mareșalul era în față, în Mercedes-ul Benz.

După primul bombardament american asupra Bucureștiului, comandantul regimentului, colonelul Victor Popescu, a ordonat dispersarea regimentului. Batalionul I, cel care trebuia să asigure de fapt paza mareșalului Antonescu și a locuințelor sale a fost fărâmițat. Compania I, din care am făcut și eu parte, a fost dispersată în comuna Butimanu ca să păzească, chipurile, o parte din patrimoniul național. Ce însemna "patrimoniu național", mi-am dat seama acolo, că era vorba de câteva lăzi cu acte pe care de fapt le păzeau șase subofițeri de jandarmi și [mai] era mobila lui Ică Antonescu, și între altele și cele 200 de cămăși de mătase... Niciodată, nici atunci și nici acum nu am putut să-mi explic ce rol a avut dispersarea companiei acolo.

Compania a II-a la fel, a fost fărămițată. Un pluton a fost trimis la Predeal, un pluton a fost trimis la Snagov unde era mareșalul și Statul său Major, și un pluton a fost trimis undeva, în jurul Bucureștiului. Deci, practic, Compania a II-a a fost total dispersată.

Așa se face că la 23 august nu a avut cine să strângă acest regiment într-o comandă unică, ca să intervină pentru eliberarea mareșalului Antonescu.
"