Adrian Grigoropol, locotenent

Generalul Glogojeanu împreună cu Statul Major, circa 140 de oameni, au ales ca sediu al Comandamentului un bloc modern, stil american, cu mai multe etaje, ce fusese sediul comandamentului trupelor de securitate sovietice din Odesa. O greșeală, pentru că dintr-un oraș magnific cu clădiri extraordinar de frumoase în stil parizian, au ales tocmai clădirea despre care se știa că fusese sediul NKVD!

În timpul în care Statul Major ocupa această clădire, a venit o bătrână și i-a sesizat să nu ocupe clădirea aceea pentru că era minată și că ea știe acest lucru cu certitudine, deoarece la minarea acestei clădiri lucrase chiar fiul ei care plecase cu trupele sovietice. În urma acestei sesizări, s-au adus unități de geniu care au cercetat cu detectoarele clădirea și au spus că nu este nimic...

După-amiază, pe la ora 4, când toată lumea era în această clădire, s-a produs o explozie puternică. Clădirea a fost distrusă, și toți ocupanții au fost uciși împreună cu generalul Glogojeanu.

În urma acestui atac, s-au luat măsuri de represalii, considerându-se că locuitorii care au rămas în Odesa, ar fi fost responsabili de acest atac. În același timp, era o măsură de intimidare.

La conducerea acestei operații de represalii a fost numit locotenent-colonelul de jandarmi Coca Nicolescu. Aceste represalii au constat în ridicarea cu forța de către trupele române a populației evreiești, și apoi femei, bărbați, tineri, spânzurați de crengile copacilor în oraș.

La periferia Odesei, în partea dinspre Dalnic, unde fuseseră pierderile cele mai mari ale trupelor românești, se aflau niște remize, niște magazii de lemn, foarte mari, foarte spațioase, și în aceste remize au fost îngesuiți tineri evrei.

După ce i-au înghesuit și i-au închis acolo, aceste magazii au fost stropite din belșug cu benzină. Li s-a dat foc. În jurul lor erau postate mitraliere, iar cei care mai scăpau eventual din flăcări erau mitraliați. Acest lucru este o realitate!...

[C747/Arhiva de Istorie orală; Interviu realizat de Octavian Silivestru, 18.06.1998]

Home
→ Mărturie: Radu Glogojeanu, nepotului generalului Ion Glogojeanu - Pag. 1 | Pag. 2