Radu Glogojeanu

În ziua de 22 octombrie 1941, la ora 10 și jumatate seara sunt chemat la telefon de tatăl meu, care era colonel, și îmi spune plângând: "Radule, îmbracă-te și vino imediat la mine, că mergem în audiență la generalul Mazarini. A murit unchiul Ionel! A fost aruncat în aer la Odesa!" Bineînțeles că am început și eu să plâng, că țineam foarte mult la el. Eram singurul nepot la care ținea, fiindcă eram în școala militară, eram viitor ofițer.

M-am îmbrăcat, m-am întâlnit cu tata și am plecat la Marele Stat Major, în audiență la generalul Mazarini - generalul Mazarini atuncea era subșeful Statului Major -, șeful Marelui Stat Major era generalul Șteflea. Generalul Șteflea, din ordinul mareșalului Ion Antonescu, plecase imediat la Odesa. În discuțiile pe care le-a avut tata cu generalul Mazarini s-a vorbit de plecarea noastră la Odesa, și tata i-a spus: "Domnule general, vreau ca la Odesa să merg eu, cu fiul meu și cu cumnata mea, Margareta, soția generalului." "Dragă Glogojeanu - a spus Mazarini - nu am nici o putere, singura putere o are mareșalul. Îți aranjez o audiență mâine, la ora 9 și jumatate."

A doua zi, la ora 9:30 am fost prezenți la cabinetul colonelului Davidescu și ne-am prezentat pentru audiență la mareșal. Pentru mine a fost un moment deosebit, eram elev de Școală militară, prezentându-mă în fața conducătorului statului, a mareșalului Ion Antonescu... Am intrat împreună cu tatăl meu și cu mătușa mea Margareta, văduva generalului Ion Glogojeanu și sora unui alt colonel care a murit la Odesa, colonelul Mănescu...

Deci suntem în fața mareșalului Ion Antonescu. Pe tata îl cunoștea. Eu mă prezint... Mă ia de bărbie, prezintă condoleanțe mătușii mele, nouă, și spune: "Spune, Glogojeanu, ce vrei?"

"Domnule mareșal, am venit să vă cerem aprobarea să ne puneți la dispoziție un avion ca să plecăm la Odesa, fiindcă pe fratele meu suntem informați că nu l-au găsit."

"Și cine trebuie să plece la Odesa?"

"Eu, cumnata mea și cu fiul meu!"

"Îmi pare foarte rău, doamna general Glogojeanu nu poate să plece la Odesa fiindcă spectacolul de acolo nu este pentru dânsa. Însă pentru tine, Glogojeanu și pentru băiatul tău, sigur că da! Voi da ordin să vă pună la dispoziție un mic avion de recunoaștere și să vă ducă până unde poate."

"Mai avem o dorință, domnule mareșal: ca fratele meu să fie adus la București, să-l înmormântam la București"

Și Antonescu i-a spus: "Asta nu se poate, Glogojeanu! Nu a murit numai generalul Glogojeanu acolo, acolo a mai murit un grup de ofițeri superiori, între care și colonelul Manescu și colonelul doctor Davila și un grup de ofițeri germani, și vreau ca să fie exemplu. Dau ordin ca să se facă cimitir cu toate mormintele la fel, de la general pâna la soldat. Generalul Glogojeanu a murit ca un erou la datorie! Ai înțeles, Glogojeanu?"

"Am înțeles, domnule mareșal!"

Ne-a dat mâna și am plecat. Ne-a pus la dispoziție un avion. La ora 11 jumatate am decolat și ne-am oprit la Tiraspol. De la Tiraspol nu s-a mai putut merge, fiindcă fuseseră bombardate aeroporturile, tot, și ni s-a pus la dispoziție o mașină de teren care avea șase roți.

Am sosit în Odesa. Spectacolul de la Odesa era îngrozitor: am văzut oameni spânzurați de stâlpii de telegraf, am văzut grupuri de civili înconjurați de armata germană, care erau duși în afara Odesei și, privindu-i, mi-am dat seama că sunt evrei. Deci nemții căutau să-i răzbune pe cei 12 ofițeri germani care au fost în Comandament.


     Prizonieri ruși escortați de soldați români

Pag. 2

Home
→ Mărturie: Adrian Grigoropol, locotenent