Radu Glogojeanu

Străzile Odesei erau perpendiculare, și la fiecare colț de stradă era câte o mitralieră care, din când în când, mai trăgea câte o rafală. (...) Mi-aduc aminte că atunci când am intrat în Odesa, ne-a întâmpinat generalul [Constantin] Trestioreanu. Cine era generalul Trestioreanu?! Fusese [comandant] adjunct la Divizia 10 [infanterie Brăila], la unchiul meu, iar unchiul meu trecând comandant militar al Odesei, fiind numit de catre Antonescu...

De ce?! Fiindcă Divizia 10 comandată de unchiul meu a intrat prima în Odesa și i-a facut această cinste, să-i dea Comandamentul militar al Odesei. Înainte de a intra în acest Comandament, care era situat în cea mai frumoasă clădire din Odesa, unchiul meu a dat ordin ca geniștii să intre cu detectoarele și să vadă dacă clădirea nu era minată - fiindcă totul era intact, nu era luat nimica, pâna și tocul de pe birou exista! Și s-a crezut că nu era nimic [în neregulă]. Și atunci a executat ordinul mareșalului Antonescu, și s-a instalat în această clădire, cea mai frumoasă, fiindca mareșalul îi spusese că se va primi vizita Majestății Sale, regele Mihai. Asta se întâmpla pe data de 22 octombrie.

Pe data de 20 octombrie, la Comandamentul militar al Odesei, s-a prezentat o femeie, care se chema Ludmila Evghenici Petrovna, o femeie în vârstă și care s-a adresat ofițerului de serviciu și care cerut să vorbească cu cel mai mare comandant, și ofițerul de serviciu nu putea s-o ducă imediat la general, și-a spus că nu poate. Ea a insistat, că vrea numai cu el să discute, că este ceva foarte important. Ofițerul de serviciu a raportat mai departe șefului de cabinet al unchiului meu și generalul Glogojeanu a primit-o pe această femeie. Amănuntele mi-au fost redate de generalul Trestioreanu, care i-a luat locul la comandamentul Diviziei 10.

Această femeie, rusoaică, i-a spus unchiului meu că la această cladire a lucrat fiul ei, care era electrician, a lucrat la minarea acestei clădiri și că nu e bine ca să rămână în acest Comandament, care va sări în aer. Deci unchiul meu a fost pus în gardă! Unchiul meu n-a putut să pună baza pe ceea ce a spus femeia... Bătrâna a fost recompensată, unchiul meu a dat dispoziție ca femeii să i se dea zahăr, pâine, cafea. Apoi imediat a dat ordin să fie evacuată clădirea și să intre din nou în acțiune geniștii români și geniștii germani.

S-a controlat întreaga clădire. Detectoarele nu au indicat absolut nimic! Deci a considerat că cele declarate de bătrână sunt un act de diversiune, și s-au mutat înapoi.

Unchiul meu a fixat o ședință, pe data de 22 octombrie la ora 17:15, o ședință cu toți comandanții de unități și de instituții din Odesa. Trebuia să dea niște dispoziții venite de la centru, de la Marele Cartier. În jurul orei 17:00, generalul Glogojeanu, împreună cu generalul Trestioreanu, a sosit la Comandament. Generalul Trestioreanu a cerut voie unchiului meu să întârzie nițel la ședință, ca să se ducă la Comandamentul Diviziei 10, care era pe o latură a Comandamentului militar al Odesei...


Generalul Glogojeanu

Unchiul meu s-a dat jos din mașină și i-a spus șoferului să se ducă să-i cumpere niște țigări. Șoferul a plecat, a cumpărat țigarile și... la întoarcere a auzit o bubuitură îngrozitoare. Comandamentul era un morman de pietre! Precizez: Comandamentul militar al Odesei! Comandamentul Diviziei 10 era în picioare!.. Deci generalul Trestioreanu a avut noroc. Eu vă redau numai și numai cele spuse de geneneralul Trestioreanu, spuse tatălui meu și mie.

Pe data de 25 octombrie a fost înmormântarea generalului Glogojeanu și a celor care au murit acolo. A fost o înmormântare militarească. Pe un afet de tun a fost pus geneneralul Glogojeanu. Toți ofițerii germani care au murit acolo au avut parte de aceleași onoruri militare date de către trupele române. Au fost înmormântați într-un parc, deasupra mării. Se vedea marea. Era chiar la marginea mării, pe o colină, pe un deal...

Pe data de 27 octombrie noi am parasit Odesa (.). Dupa ocuparea Odesei de către trupele sovietice, nu știu ce s-a întâmplat cu osemintele și cu mormintele ostașilor noștri pieriți acolo!

[C176/Arhiva de Istorie orală - Radio România. Interviu realizat de Octavian Silivestru, 23.11.1994]

Pag. 1

Home
→ Mărturie: Adrian Grigoropol, locotenent