23 august 1944 | 12-13 septembrie 1944 | 6 martie 1945 | 8 noiembrie 1945 | 30 decembrie 1947 | Familia regală | Video

Mărturii din arhiva radioului public despre personalitatea Majestății Sale Regele Mihai I

SERGIU BRÎNDUȘ, medic

"Eram cam de aceeași vârstă și bineînțeles că s-a creat între colegii mei de liceu și Majestatea Sa regele Mihai o legătură de suflet care nu s-a putut întrerupe niciodată, nici acuma (...)"

colegiul dimitrie cantemir Eram legat de regele Mihai pentru că în timpul școlii, la Liceul "Cantemir Vodă" din București - Marele Voievod Mihai de Alba Iulia avea în patronaj acest liceu - și de fiecare dată pe data de 8 noiembrie a fiecărui an, se făcea o sărbătorire a liceului, cu participarea Marelui Voievod. Eram cam de aceeași vârstă și bineînțeles că s-a creat între colegii mei de liceu și Majestatea Sa regele Mihai o legătură de suflet care nu s-a putut întrerupe niciodată, nici acuma (...).

Eu l-am cunoscut pe Marele Voievod Mihai sub aspectul unui adevărat coleg. Avea o atitudine deosebit de colegială, de prevenitoare, de înțelegătoare, deși de fapt nu pot să spun că nu avea și atitudini de copil. De exemplu, îmi aduc aminte că la una din aniversările din sala de gimnastică de la Liceul "Dimitrie Cantemir", elevii i-au oferit o arbaletă de lemn, un fel de arc și el s-a bucurat atât de mult, parcă i s-ar fi dat cadou un automobil, ceea ce dovedea că este la fel ca noi, că și eu mă uitam cu jind după arbaleta aia și l-am rugat și eu pe tata să-mi cumpere și mie una, dar nu mi-a cumpărat... Adică, vreau să spun că acest om nu făcea diferență între noi și el (...). A dat mâna cu noi și câțiva dintre noi nu am mai vrut să ne spălam pe mâini! (...)

Relația dintre noi, ca elevi, și Majestatea Sa era așa de normală și așa de umană, încât acuma când am împlinit 75 de ani mă gândesc cu emoție la sentimentele pe care le-am avut și pe care le am și acuma.

[C 940, Arhiva de istorie orala a SRR, interviu realizat de Silvia Iliescu, 25.03.1999]

MARIA ȚEȚU, în 1945 membru al Tineretului Liberal

"Regele avea o trecere nemaipomenită, regele era al generației noastre!"

regele mihai Regele avea o trecere nemaipomenită, regele era al generației noastre! Și eram multe, printre care și eu, îl cunoșteam din timpul școlii: mi-am făcut liceul la Liceul "Regina Maria" și patroană era regina Maria și când eram în clasa I de liceu, ea venea în fiecare an în vizită, deja mergea mai greu, așa, dar tot frumoasă era, îmbrăcată în negru și eu eram, repet, în clasa I de liceu și mai înăltuță, așa, să zic mai arătoasă și m-au pus să-i dau un buchet de flori. Și - și-acuma, iacătă, după atâția amar de ani! - îmi amintesc că m-am dus și i-am dat buchetul de flori și ea m-a sărutat pe frunte. M-a întrebat cum mă cheamă și mie mi s-a părut că este ceva, așa, este o zână coborâtă din altă lume. Și regele era foarte iubit - aici am vrut să ajung - era foarte iubit de toată lumea pentru că era foarte popular, cum se spune; stătea de vorbă cu tine, la Sinaia dacă te întâlneai cu el și te opreai și o vorbă dacă îi spuneai, Majestate sau Sire, îți dădea mâna și era foarte... Și venise și mama lui, Elena, care la fel se comporta, dar el în special...(...) Noi l-am văzut, am dat mâna cu el.

[C 1239, Arhiva de istorie orala a SRR, interviu realizat de Silvia Iliescu, 2.08.2000]

DAN SMÂNTÂNESCU, profesor al Regelui Mihai

"(...) el a avut a face numai cu profesori de elită, care aveau dispoziție de la Carol să nu facă nici o distincție între Mihai și ceilalți elevi."

regele mihai elev Carol al II-lea a făcut o școală specială, după tipul școlilor firești, normale, din patria noastră, o clasă specială pentru Marele Voievod [de Alba Iulia], în care a adus vreo 40 de copii din țară, câte doi din fiecare județ, premianți, copii de țărani și în mijlocul lor l-a strecurat și pe Mihai, cu obligația de a învăța carte românește, iar profesorilor regele Carol le-a dat această directivă, să n-aibe nici cea mai mică condescendență din faptul că în fața lor se află moștenitorul tronului și să-l considere pur și simplu ca elev. Așa încât Mihai era elev și profesorii îi spuneau pe nume, Mihai, nu-i spuneau Alteță Regală...

În catalog cum figura?

Mihai. Mihai, atât!.. Școala era situată într-o clădire, chiar în curtea din spatele actualului Palat Regal. În spate avea altă configurație, era o curte mare, o grădină, acolo era o casă cu parter și etaj. La etajul I era apartamentul intim al regelui Carol al II-lea, iar la parter erau clasele voievodului Mihai.

Fiecare dintre profesori a fost ales dintre cele mai distinse cadre, fie de la Colegiul "Sfântul Sava", fie diferite proeminențe de la diferite licee din București și din țară, așa încât el a avut a face numai cu profesori de elită, care aveau dispoziții de la Carol ca să nu facă nici o distincție între Mihai și ceilalți elevi. N-a fost Mihai premiantul clasei, dar era un bun elev, conștiincios, întotdeauna cu lecțiile făcute, deși obligațiile lui erau multiple, erau enorm de multiple. Trebuia să facă față protocolului ca prinț moștenitor și-n același timp să învețe și carte. (...)

Profesorii erau scutiți de obligațiile celelalte și veneau numai la clasa lui Mihai, erau profesori numai la școala lui Mihai, erau repartizați aici. Și în fiecare sărbătoare de Crăciun sau de Paști, regele Carol îi invita la Castelul Peleș și le servea, la câte o recepție, o masă și le oferea câte un dar: cărți, stilouri, cei care erau fumători - tabachere, țigări etc.

Despre colegii de clasă ai regelui Mihai ce ne-ați putea spune?

Nu-mi aduc aminte decât de unul singur, [Mircea] Ionnițiu, care era și premiantul clasei și care era fiul - mi-aduc aminte că l-am și meditat - era fiul directorului general de la Librăria "Cartea Românească", Ionnițiu. Un om foarte distins, o familie aleasă, băiatul lui era coleg cu Mihai și pentru ca să fie bun la carte - era premiantul clasei! - Ionnițiu m-a solicitat ca să-l și meditez. Și pentru că eram și eu împovărat de nevoi financiare, am acceptat: îmi plătea bine și îmi acorda diferite atenții, cărți etc. Am primit și l-am meditat și acest Ionnițiu a fost iubit foarte mult de către Mihai... După aceea a fost secretarul lui Mihai în străinătate.

[R 500, Arhiva de istorie orala a SRR, interviu realizat de Octavian Silivestru, 18.07.1996]

DIMITRIE DAMACEANU, directorul Școlii Militare, 1939 -1940

"Școala Militară a funcționat în Palatul de la Cotroceni în niște încăperi modeste. Școala avea patru elevi: pe Mihai, Costache Malaxa, Mircea Ionnițiu și încă un elev..."

regele mihai Școala Militară a funcționat în Palatul de la Cotroceni în niște încăperi modeste. Îmi amintesc că în cancelarie exista o scară care ducea la pod. Școala avea patru elevi: pe Mihai, Costache Malaxa, Mircea Ionnițiu și încă un elev... Cu un an înainte școala avusese 12 elevi, însă dat fiind faptul că nu funcționa în condiții bune, s-a hotărât să reducă numărul elevilor și să schimbe și pe directorul școlii. Programul școlii era exact ca al liceelor civile. Era în fruntea școlii un grup de profesori foarte buni, recunoscuți. Aș cita printre alții pe Perpessicius, pe Andronic, pe Arbore la istorie, Ion Cherescu la muzică și alții.

[R136 Arhiva de istorie orala a SRR, interviu realizat de Muzeul de Arta si Istorie a Municipiului Bucuresti, 1974]

PETRE DIACONU, arheolog, martorul unei întâmplari din 1943

"Aud la un moment dat niște aplauze.(..) mașina regală, care nu era însoțită absolut de nici o altă mașină, stătea la stopul de pe Calea Victoriei."

regele mihai Eram tânăr adjutant la aviație, deci nu ajunsesem încă ofițer, trebuia să fiu făcut în al doilea an ofițer și eram într-o permisiune, într-o după-amiază a lunii septembrie, [1943] și aud la un moment dat niște aplauze. Când colo, erau adresate Majestății Sale, regele Mihai I, care, însoțit de un aghiotant, într-o mașină deschisă se oprise la stopul de pe Calea Victoriei. Era, de altfel, singurul stop din centrul Bucureștiului și nici nu-mi aduc aminte dacă mai exista un alt stop în București. Și ca un amănunt pitoresc: stopul acesta era manevrat manual de către un polițai - polițaii pe vremea aceea erau îmbrăcați în haine tip, de culoarea cărămizie închisă -, care era surdo-mut, dar avea o agerime în privire, încât nu-i scăpa absolut nimic. Și rotindu-și capul cu viteza mașinăriei electronice, a văzut în diagonală mașina regală, care nu era însoțită absolut de nici o altă mașină, stând la stop. A salutat și i-a dat drumul regelui, care a făcut imediat la dreapta și a luat-o pe Bulevardul Elisabeta, astăzi Mihail Kogălniceanu. Probabil că se ducea înspre Cotroceni. Și nu am găsit absolut sub nici o formă această scenă ca ieșită din comun, decât târziu de tot, în vremurile când alaiurile prezidențiale opreau circulația pe lungimi de zeci de metri sau sute de metri.

[C 242, Arhiva de istorie orala a SRR, interviu realizat de Silvia Iliescu, 2.06.1995]

GHEORGHE LĂCĂTUȘU, ofițer de jandarmi

"Pentru noi, regele Mihai a fost un simbol. Era capul oștirii... vedeți, armata n-a făcut politică."

regele mihai Pentru noi, regele Mihai a fost un simbol. Era capul oștirii... vedeți, armata n-a făcut politică. Îi lua în zeflemea pe toți politicienii, dar politică nu se făcea. În felul ăsta a fost valabil și posibil actul de la 23 august [1944], că dacă s-ar fi făcut politică, jumătate cu Antonescu și jumătate cu ăilalți, ce ieșea! Nefăcând politică, a fost posibil, deși foarte multă lume a ținut cu Antonescu…

Însă regele Mihai era simbolul forței militare, el era… cum să spun, ca o matcă în jurul căreia se înconjoară toate. Când a spus Antonescu: "Vă ordon: treceți Prutul!" la 22 iunie [1941], au trecut toți cu cântece, cu surle și așa mai departe, iar când la 23 august regele Mihai a spus: "Stânga-mprejur!", toată lumea a făcut stânga-mprejur, începând chiar cu Batalionul de gardă al mareșalului Antonescu!

[C1425 Arhiva de istorie orala a SRR, interviu realizat de Mariana Conovici, 10. 01. 2002]

DAN AMEDEO LĂZĂRESCU, în anii '40 fruntaș al Tineretului Liberal

"(...) a fost un entuziasm nemaipomenit! Poate erau sute de mii de oameni! Țin minte că am străbătut toate străzile capitalei pînă pe la orele 5 după-amiază, strigînd: "Maniu, Brătianu, Regele și Patria!"

regele mihai La 21 august 1945, Majestatea Sa regele, foarte probabil sub influența anumitor agenți anglo-americani, l-a chemat pe Groza și i-a cerut să demisioneze. Groza a refuzat, regele l-a chemat pe Susaikov, delegatul mareșalului Tolbukin. Susaikov a refuzat și-atuncea regele s-a dus la Sinaia și-a declarat că nu mai primește nici un ministru și nu mai semnează nici o [hârtie] ... așa- numita "grevă regală".

La data aceea, Stalin era într-o situație foarte gravă pentru că el știa de bomba atomică americană, armata americană era încă prezentă în Germania și peste tot și el nu știa exact care... Greva regală l-a încurcat teribil pe Stalin, pentru că el nu știa exact care sunt dedesubturile acestei greve, bănuia că este o acțiune anglo-americană. Stalin își luase angajamentul la Yalta că la trei luni de la terminarea războiului în Europa va declara război Japoniei. Înainte de formarea guvernului lui Groza la 6 martie avusese loc Conferința de la Yalta, la începutul lui februarie '945, în care Aliații erau într-o situație groaznică, adică Roosevelt era pe moarte, consilierul lui - din cuvîntul căruia nu ieșea - Bob Hopkins, avea concepția stupidă că după război socialismul va fi înstăpînit pe întregul glob, socialismul și comunismul. Așa încît au cedat tot! Churchill n-a mai avut ce face… . De fapt, la Yalta se hotărîse ca în țările ocupate să aibă loc alegeri libere în cel mai scurt timp, sub control aliat. Și cînd Vîșinski a venit la Majestatea Sa regele, Majestatea Sa regele i-a amintit de hotărîrea de la Yalta de a face alegeri libere. Și-atunci Vîșinski i-a răspuns "Yalta sunt eu!" Și-ntr-adevăr, Yalta a fost el, vreme de 50 de ani.

Greva regală a încurcat foarte mult lucrurile. Regele era la Sinaia... Armata a început să fie epurată de generalul Vasiliu Rășcanu, care era căsătorit cu o rudă a Anei Pauker, moșiile erau împărțite, sediile partidelor au [fost devastate], erau numiți peste tot prefecți comuniști. Și-atunci conducerea Partidului Național Liberal a hotărît ca la 8 noiembrie 1945 să facă o manifestație grandioasă în fața Palatului în cinstea zilei de naștere a Majestății Sale regelui... Pretextul era ziua de naștere a Majestății Sale regelui și faptul că Mareșalul Palatului anunțase că un registru este deschis la Palatul Regal - deși Majestatea Sa era la Sinaia - în care poate să vină să semneze cine vrea.

Tineretul liberal.... erau cîteva mii de oameni... a plecat din curtea Partidului Național Liberal din C.A. Rosetti 37, pe la orele 8:00, dar nu s-a dus direct spre Palatul Regal: a ocolit mai multe străzi strigînd: "Maniu, Brătianu, regele și patria!" și a strîns trecători. Pe la ora 10 în Piața Palatului a sosit tineretul liberal cu pancarde, cîteva mii de oameni, poate chiar mai mult. Din direcție inversă, de pe Calea Victoriei a venit și tineretul țărănesc care fusese și el anunțat, de la sediul Partidului Țărănesc, de pe strada Clemenceau...

Lumea se strînsese, erau zeci de mii de oameni în Piața Palatului, veniseră și șase camioane încărcate cu comuniștii care erau îmbrăcați în salopetă, ca să credem că sunt muncitori. Și care încercau să dea ocolul, dar se loveau de mulțime. Și-atuncea niște ofițeri veniți de pe front sau deblocați, nu știu ce erau… s-au năpustit asupra camioanelor, le-au răsturnat și le-au dat foc, i-au luat la bătaie pe ocupanți, care au fugit. Și cînd am ajuns în Piața Palatului, tocmai ardeau cele șase camioane. Eram în fața statuii lui Carol I, când a început să se tragă de la Ministerul de Interne, dar se trăgea cu gloanțe oarbe. Așa că... atunci nu s-a produs nimic. Se striga "regele...". În sfîrșit, a fost un entuziasm nemaipomenit! Poate erau sute de mii de oameni! Țin minte că am străbătut toate străzile capitalei pînă pe la orele 5 după amiază strigînd: "Maniu, Brătianu, regele și patria!" A fost un entuziasm nemaipomenit!

[C 370 Arhiva de istorie orala a SRR, interviu realizat de Mariana Conovici, 19.03.1996]

ȘERBAN RĂDULESCU ZONER, fruntaș al Tineretului Liberal

"(...) ne pregăteam de Revelion și am aflat de abdicarea regelui Noi am fost disperați, într-un fel, pentru că, deși eram încă foarte tineri, ne-am dat seama că orice rezistență la procesul acesta de sovietizare a României, ultimul obstacol a fost înlăturat. "

regele mihai La sfârșitul lui decembrie 1947, eram student și eram la ski, într-o tabără, pe Diham, organizata de Ski-Club București, eram foarte mulți prieteni, unii de vârsta mea, alții mai vârstnici și chiar când noi ne pregăteam de Revelion am aflat de abdicarea regelui. Noi am fost disperați, într-un fel, pentru că, deși eram încă foarte tineri, ne-am dat seama că orice rezistență, să spun așa, la procesul acesta de sovietizare a României, ultimul obstacol a fost înlăturat. Plus, repet, Regele Mihai s-a bucurat de o deosebita simpatie și poate aș spune și mai mult din partea tineretului, pentru că el însuși era foarte tânăr, între altele. Era și tânăr, era și frumos, de-aia și fetele îl plăceau foarte mult. Eram pur și simplu disperați și mulți dintre studenți atunci, în mod ostentativ, ne-am pus doliu pe unul dintre reverele hainei.

[C 965 Arhiva de istorie orala a SRR, interviu realizat de Octavian Silivestru. 29.04.1999]